Morgan Johansson eller Carin Jämtin?


Det är givetvis en intressant fråga vem som kommer bli socialdemokraternas nästa ordförande, men dessvärre så kommer högeralliansens misslyckanden att hamna i medieskugga en tid på det sättet. Befolkningen tänker kanske inte så mycket på riskkapitalbolag, att klassklyftorna ökar och att den stigande arbetslösheten ständigt fyller på Fas3.

SVT: ”Efter ett år är jakten återigen i gång efter en ny partiordförande för Socialdemokraterna. Enligt vad SVT erfar är partisekreterare Carin Jämtin en av dem som utsätts för övertalning att ta över. Men än så länge säger hon nej. Carin Jämtin, som tillfälligt tagit över ledarskapet sedan Håkan Juholt meddelade sin avgång i lördags eftermiddag, har imponerat på sina partikamrater och fått beröm för sitt sätt att sköta den process som nu är igång för att hitta Juholtsefterträdare.”

Även undertecknad imponerades av Carin Jämtins handlag med pressen, hon var riktigt duktig på jobbet och det är givetvis en fördel om man ska utsättas för nyfikna och fientligt inställda journalister. Hon klarade jobbet när det var Juholt som var deras måltavla, men hur hon skulle klara av att själv bli måltavla vet jag inte. Å andra sidan så är jag rätt säker på att hon skulle lyckas betydligt bättre än Mona Sahlin, vad jag grundar den uppfattningen på vet jag inte riktigt, men det är en känsla som jag har.

Nu har Morgan Johansson sagt att han skulle svara ja om han fick frågan, och han har gjort det offentligt. Det betyder att Socialdemokraterna nu har gjort sina sista val där man bara diskuterade partiledarskapet internt. Det är otidsenligt och det har sina uppenbara brister ur demokratisk synvinkel.

Ulf Bjereld i SVT: ”Nejsägarkulturen, eller åtminstone traditionen av att ligga lågt och inte anmäla omedelbart intresse är ett faktum i Socialdemokraterna, det säger Ulf Bjereld, socialdemokrat och statsvetare. Han pekar ut två viktiga orsaker.

-Det ena är partikulturen, att man vill inte förhäva sig och inte verka förmer. Det andra är en produkt av partikulturen, att kulturen finns gör att det är strategiskt dåligt att uttala intresse om man faktiskt kan tänka sig uppdraget.”

Nu har man sagt att man ska lämna besked om hur man ska ta fram den nye partiledaren på fredag, om man lyckas eller ej kan jag inte bedöma, men att det är angeläget finns det nog ingen som tvivlar på. Nu ska det bli extra intressant att se och höra SVT:s egna politiska kommentatorer, de blir ju ständigt kritiserade för sina högersympatier och jag minns inte att jag någonsin sett en så förödande kritik som mot dem och Jan Helin på Aftonbladet.

it Andra om: , , , svt1 sr1 ab123 dn1 svd1 gp


18 svar till “Morgan Johansson eller Carin Jämtin?”

 1. Morgan Johansson är ett bra val.Ingen som ingår i VU är valbara.Samtliga Socialdemokratiska ”ledare” får inte uttala sig personligt, skall hänvisa till gemensamma uttalande.

 2. Partiets stora fråga borde vara om man ska fortsätta vara ett M-light parti beredda till ständiga kompromisser om vad våra skattepengar ska finansiera. Flörta med storstadsväljare kanske lönar sig på kort sikt, men jag föredrar en politik som vill att hela Sverige kan finnas kvar och utvecklas annat än som rekreationsområden för trötta stadsbor. Vi räknas ju inte i debatten. Skolor stängs, kommunikationer dras in, om det brinner får man spotta på brasan tills brandkåren 10 mil bort kommer. För att inte tala om polisen vars närvaro lyser med sin frånvaro. Vi får väl göra som i Texas, skaffa vapen och ta hand om bovarna själva.

  • Det är för att på landsbygden finns i regel ingen överklass. Det skulle vara nån storbonde då, men de har ju för det mesta sitt på det torra, eller en finare villaförort för de besuttna, men de ligger inte i glesbygd.

 3. Hade han varit tio år yngre hade svaret varit givet : Jan Eliasson. Och man ska nog inte helt räkna bort hans chanser nu heller, han är kompetent och tydligen allmänt respekterad. Och i många andra länder finns framgångsrika partiledare som är 70+.

  • Om sossarna väljer en öppen men utdragen process, och behöver ett tungt tillfälligt namn som kan leda partiet tillsvidare, vore Eliasson nästan otäckt bra. Han skulle höja sig högt ovanför alla falangstrider. Dessutom skulle Reinfeldt och Bildt behöva springa och gömma sig ett tag för att inte påminna väljarna om vilka fluglortar de är vid jämförelse.

   Men jag råkar veta att han nyligen avsagt sig alla politiska uppdrag för att satsa helhjärtat på en internationell vattenbiståndsorganisation. Det talar visserligen inte emot honom men jag skulle respektera om han lojalt håller fast vid det valet.

 4. Håller med om att det vore bättre om Morgan Johansson hade sagt vad han vill i politiken, men det är det väl ingen som frågat honom om. Media vill bara ha ut någon på banan som dom kan mangla. Läser man en bit ner i svt:s text ser man att han inte alls säger ja på frågan om just han ställer upp. Han säger att ”man” i partiet inte säger nej om man får frågan, en jädra skillnad kan tyckas. Men det beskriver bara hur media hanterar vad dom säger. ”Dom” borde ha lärt sig vid det här laget att inte ge media några lillfinger då dom alltid tuggar i sig hela armen.

  • Han verkar rätt så vettig för att va sosse när det gäller politiken, här snackar han om att det fortfarande finns ett stöd för välfärdsmodellen och att vägen framåt är att ställa ett tydligt alternativ till borgarna, inte anpassa politiken efter dem. http://www.youtube.com/watch?v=yNjlfmZ48Ss

 5. Jag är övertygad om att pressen väljer den nya socialdemokratiska ledare
  på samma sätt som de vräkte bort den tidigare, gråsossen Håkan Juholt.

  Jag ser inte längre någon större skillnad mellan kvällstidningarna och Hänt i Veckan (som jag av ren nyfikenhet ibland brukar läsa i doktorns eller tandläkarens väntrum).
  Det är samma knep slasktidningarna och
  kvällstidningarna använder sig av: Man stuvar om uttalanden till oigenkännlighet, medvetet missförstår
  och oftast – ogenerat ljuger, brer på och lägger till.

  Och så är drevet på olika chefsrum och kvällstidningsredaktioner igång!

  Naturligtvis på order uppifrån.
  Det är viktigt att journalisterna och mullvadarna lyder dagens nyliberala lagar
  så att rajraj sitter kvar över nästa mandatperiod –
  och naturligtvis ännu längre.
  Moderutterna har ju numera blivit
  ett ”statsbärande parti”
  och ledaren – en statsman av nyliberalismens nåde.

  Men hur de olika turerna praktiskt går till
  är omöjligt att utreda, efter som de styrs med minimal genomskinlighet.
  För faktum är att massmedia nästan helt ägs av borgarna,
  TT, Svt, Timbro, Svenskan, Aftonbladet. DN och Expressen mfl. mfl.

  Någonstans sitter propagandaminister der Schlinermann och dirigerar sin
  orkester…
  och över alltihopa en lögn om demokrati!

 6. Morgan Johansson blir sossarnas:

  ”Put in sosse” eller bättre ”Putinsosse”.

  Vem blir ”Put in sosse”?

 7. Kanske Jan Eliasson vill leda partiet till kongressen April 2013, gärna efter också, det skulle säkert samtliga Socialdemokrater tycka vara jättebra alternativ. Jan´s personlighet är den bästa tänkbara. Han skulle kunna hjälpa Carl med sitt behov av kompetensutveckling ;-)

 8. Varför inte BÅDE Morgan J OCH Carin J i stället för antingen den ena eller den andra? Att vara partiledare för ett så spretigt och stort parti kan nog kräva sin man-och-kvinna.

  Det skulle vara ett fräscht nytänkande, tycker jag, det skulle också vara ett sätt att komma ifrån Den Store Ledaren-kulturen som (S) är behäftade med.

  Så: De två J:na blir mitt förslag!

  • ’Vår Käre Ledare, Landsfader och Statsman’ är väl Kim Jong Reinfeldt och han leder ju de ”nya” Moderaterna om jag inte minns fel. (S) har inte haft någon ledarkult sedan deras sista LEDARE Olof Palme mördades.

   Partiet med en ohälsosam syn på sin ledare idag är ju Moderaterna som lyfter fram Reinfeldt på ett närmast ”nordkoreanskt” sätt, mycket obehagligt om man frågar mig.

   Morgan Johansson skulle tveklöst leda till att högerfalangen fortsätter sitt intrigerande och krypskytte då han är alldeles för ”vänster” för att dessa illojala kryptoallianzare ska vara nöjda. Jämtin däremot är enligt mig ett utmärkt val då hon står till mitten i partiet och har visat prov på god kommunikationsförmåga och ledarskap under de sista veckorna då media jagat henne konstant.

  • Egentligen skulle de väl behöva tre, en åt vardera hållet och en i mitten som kan balansera upp dem…

   Nä, efter den senaste tiden tycker jag det känns väldigt vanskligt att ha något förtroende öht för det partiet, i likhet med ett otal antal journalister…

   Det skulle faktiskt behövas någon livserfaren senior med skinn på näsan som kunde tala allvar med ungdomarna och få dem att inse allvaret i situationen.

 9. ”Säj inte nej säj kanske, kanske, kanske…”
  Vem det än blir så blir det någon som säger ja till Eu:s finanspakt, det
  är jag säker på.
  En som står på tå för de fortfarande gällande nyliberala teorierna,
  och som omhuldas av både högersåssar, mullvadssåssar – och alla de övrig i rajrajs anhang.

  För ingen av dem vill se de hotfulla moln som stiger upp ur horisonten.
  Reccetionen

 10. Jinge,jag hann inte skriva färdigt utan tänkte fortsätta efter att ha rättat ordet till Recession.
  Jag tryckte inte på något ändå blev det så här!