Monstercyklonen slår till!


Senast igår skrev jag en kort artikel som handlade om hur katastrofer gynnar tidningsägare ekonomiskt. Jag menar givetvis överdrivna rubriker om katastrofer. Nu idag varnas det för en ”Monstercyklon” och den historien har en fördel, vi kommer redan idag ha facit om tidningarna har överdrivit eller ej.

AB: ”– Cyklonen kommer förmodligen att vara mer livshotande än någon annan som vi upplevt under senare generationer, säger Queenslands premiärminster Anna Bligh till Sky TV. Australien har inte ens hunnit hämta sig efter de svåra översvämningarna som tog 35 liv. Men nu tvingas tiotusentals boende i Queensland att på nytt bunkra upp förnödenheter och krypa ihop i skyddade utrymmen. Cyklonen Yasi på väg rakt mot landet. I dag, onsdag, väntas den komma in över nordöstra delen av landet med en hastighet av 300 kilometer i timmen. Yasi är den mest destruktiva storm landet sett på årtionden, säger myndigheterna.”

En annan sak som gäller detta oväder är att alla radio/TV-kanaler inklusive tidningarna berättar om den vilket gör det hela mer trovärdigt. Vindhastigheter uppåt nittio sekundmeter (!) väntas, samtidigt som man berättar att byggnormerna i området kräver att hus ska klara sjuttiofem sekundmeter. Det är helt enkelt ofattbart starka vindar om uppgifterna stämmer. Nu behöver ju inte de allra grövsta prognoserna bli verklighet, det är antagligen illa nog ändå. Men visst har foliehattarna återigen väderfenomen att bekymra sig om, det är nog ett som är givet. Fördelen med denna väderhändelse, om man nu kan tala om ”fördel”, är att vi redan idag har facit över om media överdrivit…

it , , , , , , , ab1 ex dn1 svd1 svt gp1


7 svar till “Monstercyklonen slår till!”

 1. Jo, vi i Australien följer naturligtvis detta skådespel. Bortåt 400 000 människor kommer att drabbas. Riktigt tragiskt är, förutom att Queensland drabbats hårt av översvämningar i år, att cyklonen följer samma väg som ”Larry” hade 2006. Invånarna i orten Innisfail undrar säkert vad de gjort för ont.

  Cyklonens väg kan följas på Australiens motsvarighet till SMHI:
  http://www.bom.gov.au/products/IDQ65002.shtml

  Väderstationer som ger vinduppgifter finner man här:
  http://www.bom.gov.au/qld/qld-observations-map.shtml
  (Lucinda och Townsville är kanske intressantast)

  • Tack!

   Som du vet så tillhör jag gruppen stormfreaks, har du ngt tips på LIVE-cameras så skulle jag vara glad. Tyvärr så är det väl så att det finns betydande risker med detta oväder, hörde just att de utrymt ett par sjukhus. Svårt för oss att ta in faktiskt…

   • De har släppt geoblock (begränsningar för vem som får se en viss sida) på en TV-kanal som visar nyheter 24/7. Du bör få live-feed på:

    http://www.abc.net.au/news/abcnews24/

    Där visas en del bilder.

    Dessvärre är klockan just nu 21.20 i området nu vilket gör det svårt att följa med bild. På twitter kan du följa #TCYasi för uppdateringar.