Moderaterna bjuder in SD



Johnny Magnusson, moderaternas gruppledare i landstinget i Västra Götaland, säger som det är i Ekot och det framgår tydligt att moderaterna inte är främmande för att samarbeta med Sverigedemokraterna.

AB: ”Håkan Juholt firade hemma i Oskarshamn och var inte på plats vid S-valvakan i Målarnas hus i Göteborg. Redan tidigt under kvällen var stämningen på topp och när rapporterna från Valmyndighetens rösträkning började droppa in steg glädjen. Inte minst när resultatet i kommunvalet i Örebro – 47,1 procent – rapporterades. Det är ökning med 7,7 procentenheter och ger S egen majoritet. – Man trodde väl aldrig att vi skulle få uppleva sådana siffror, sa kommunalrådet Björn Sundin i Örebro till TT. I Västra Götaland slutade S på 32,6 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter från valet i höstas – men fortfarande under siffrorna från 2006.”

Ingen kan bortse ifrån att socialdemokraterna har vänt, i alla fall i Västsverige. I Örebro var siffrorna ännu större vilket rimligen saboterat lite av nattsömnen för Fredrik Reinfeldt. För även om det var ett lågt valdeltagande så syns det tydligt åt vilket håll vindarna blåser, dessutom blir det uppenbart att inga kor är heliga för högerpartiet, man väljer att samarbeta med ett fascistiskt parti hellre än med socialdemokraterna.

Ekot: ”Johnny Magnusson, M:s gruppledare, besöker vår valstudio och han utesluter inte ett samarbete med Sverigedemokraterna. Han öppnar inte heller dörren för dem men säger att ”vi är tillbaka på ruta noll där inget block för majoritet och SD en vågmästarroll.”

I Västra Götaland backar samtliga borgerliga partier om man jämför med valet 2006. Ett annat parti som backat är Vänsterpartiet, både om man jämför med valet 2006 och valet 2010 så går man bakåt. Tyvärr är det en trend som jag tror kommer förstärkas rejält fram till valet 2014. Det är inte tillräckligt att byta partiledare på 2012 års kongress, Miljöpartiet gör det i helgen och Socialdemokraterna har redan gjort det. Så även om man får ett delat ledarskap till 2014 så tror jag att det kan vara försent. Man har redan fått en stor förlorarstämpel och den befästes i valet nu i helgen.

Det positiva är förstås att Socialdemokraterna går framåt. Det faktum att moderaterna, som Johnny Magnusson (M) sade igår ”- Vi stänger inte dörren för någon”, visar var de egentligen står. I praktiken betyder det förstås att de rödgröna partierna behöver göra ett kanonval till 2014 för att slippa få (SD) i en vågmästarroll, och i värsta fall, i en ny regering. Dessutom har som bekant inte (SD) något behov av att byta ut partiledningen som vissa andra partier. Att man kan dra slutsatser utifrån dessa valresultat beror givetvis på att det är ett faktiskt val, felmarginalen är noll om man jämför med diverse opinionsmätningar.

it Andra om: , , , , ekot svt ab ex34 dn svd gp


10 svar till “Moderaterna bjuder in SD”

  1. Tja, skillnaden mellan de båda är egentligen inte så stor mellan de båda partierna så det ska säkert gå att komma överens. Några ytterligare tiotusental utförsäkrade och fas3:or senare lär det att bli sd som bjuder in moderaterna till samarbete istället.

  2. SD är en svår nöt att knäcka för partierna, får de vara med att leka kommer te sno åt sig äran(som politker ibland gör) får de inte vara med och leka kommer de spela martyrkortet, lägg sen till den blocköverskridande överenskommelsen ang flyktingpolitiken, som uppgjort för SD martyrskap, minst 10% i nästa riksdagsval, någon som vågar sätta emot?

    • Nej, jag tror oxo att de får över 10% Men det beror isf i första hand på de gamla partierna.

      • Precis! de gamla partierna gillar inte att deras maktställning hotas av ett nytt parti, lägg sen till att Reinfeldts gloria börjar falna mer och mer, då finns det egentligen bara ett parti och dess ledare som kan ta upp kampen mot SD och det är Juholt, han kan inte misslyckas mer än va Sahlin gjorde, hoppas jag…

  3. Först måste reglerna kring valförfarandet förbättras så att det går att rätta små felaktigheter i efterhand vid rösträkning.

    Vi måste ändra lagar och regler kring röstningssystemet så det blir enklare att rösta, om man ska få upp valdeltagandet och intresset. Hur svårt kan det vara att rösta mha bankcert, eller personliga koder som kan stå på röstkortet enligt samma princip som för deklaration via smartphone-app?

    Min åsikt är även att ett val med lägre valdeltagande än 50% rimligen inte borde vara giltigt. Kanske något som skulle motivera lite nytänkande vad gäller tekniska hjälpmedel för att förenkla röstförfarandet.

    Dessutom är det kanske tveksamt om man alls ska ha ett separat val för landstingsfullmäktige, när intresset kring valet inte genererar ett större intresse och valdeltagande?

    Att vi har ett helt öppet system, där röster kan läggas på fantasipartier är rent skrattretande. Ett system med tydliga röstsedlar, utan en massa varianter för varje parti är inte heller för mycket begärt, så slipper vi enstaka pinsamheterna när röstsedlar saknas i röstlokaler.

    • Ja, vissa felaktigheter borde gå att rätta till utan omval.

      Jag tycker att det redan har gjorts mycket för att förenkla röstande. Poströster, budröster t ex. Vad händer när de valskolkande tycker att det är för besvärligt att rösta med smartphone, vad skall man då hitta på för att öka valdeltagandet ? Själv vill ja iaf gå till vallokal, det moderna sättet du föreslår är det många fler än jag som inte förstår sig på.

      Ett sätt att få högt valdeltagande vore förstås att lagstadga om röstplikt ! Och med böter mot underlåtelse att rösta … Ungefär som när man blir sköntaxerad om man struntar i att deklarera.

      Visst kan man ifrågasätta legitimiteten om färre än hälften röstar … Men jag är tveksam, trots allt har samtliga fått chansen. Och vad händer om ett val blir underkänt på sådana grunder, fortsätter den gamla mandatfördelningen automatiskt då ?? Det vore konstigt …

      EU-valen har ju regelmässigt mycket lågt valdeltagande. För att inte tala om kyrkovalen. Ändå räknar man med att de är legitima, ty alla röstberättigade har fått chansen även om bara få tagit den.

      Jag tror att grundproblemet är omedvetenheten. Många förstår inte varför de ska rösta, de ser inte kopplingen mellan politiska beslut och den verklighet vi lever i.

      • ”Ett sätt att få högt valdeltagande vore förstås att lagstadga om röstplikt ! Och med böter mot underlåtelse att rösta … Ungefär som när man blir sköntaxerad om man struntar i att deklarera.”

        Frågan är vad som skulle hända då? Många fler skulle rösta blankt, eller på ”Kalle Ankapartiet” eller på det RIKTIGA KalleANKAPARTIET ”Sverigedemokraterna”…

  4. Låt oss tänka oss ett skräckscenario efter nästa val.
    m 32, c 4, fp 4, kd 4 = Alliansen 44,
    S 32, v 4, mp, 8 = 44, sedan har vi sd på 10 och övriga 2.

    Hur skall man i ett sådant läge få till en regering? Om vi (som de övriga partierna säger) skall utelämna Sd ur ekvationen så krävs att antingen mp hoppar till alliansen eller att två borgerliga småpartier hoppar till s v mp för att man skall få en majoritetsregering. Alltså om inte s+m går samman så kommer det att krävas 5 partier för att få majoritet, hur stora kan Sd bli innan man tvingas samarbeta med dem?

  5. Varå? Trodde ni verkligen att det skulle bli ”ideologisk” bojkott av SD? I politiken kan man orera hur hej vilt som helst men sedan hoppa i säng med vem som helst!
    Sluta ljud för oss själva – Sverige är inte landet lagom – Sverige är landet extrem!