Men Israel då Turkiet?


Syrien har som bekant skjutit ner ett turkiskt stridsflygplan, planet inkräktade på syriskt territorium har Syrien meddelat, något som Turkiet inte betraktar vare sig som ett svar eller en ursäkt. Jag skrev om saken i förrgår.

DN: ”Turkiet uppger att de kommer att vidta åtgärder efter att Syrien skjutit ner ett av deras flygplan. Turkiets utrikesministern samlar höga militära chefer för ett möte angående händelsen…

…Nu går Abdullah Gül ut och säger att en händelse likt denna, där ett turkiskt plan skjuts ner, inte går att släta över. – Alla nödvändiga åtgärder kommer att vidtas, sa han på till nyhetsbyrån Anatolia.”

Abdullah Gül låter krigisk och säger att alla nödvändiga åtgärder kommer att vidtas. Det låter bra för alla minns vilka åtgärder som Turkiet vidtog när israeliska kommandosoldater sköt ihjäl nio fredsaktivister som befann sig på ett fartyg på internationellt vatten. Nu har turkarna medgett att planet flög över turkiskt territorium och säger ett turkiskt plan har skjutits ner, och att det inte går att släta över. – Alla nödvändiga åtgärder kommer att vidtas. Jag har för mig att turkarna utvisade den israeliske ambassadören, en man som säkerligen är tillbaka på sin plats på ambassaden.

Om Turkiet vidtar åtgärder mot Syrien i nuläget, skickar flyg eller skjuter några skott mot Syrien så visar det snarare att den här gången vill USA att Turkiet ska agera. Nu är det inte det USA-lierade Israel som har utsatts för en oförrätt, då kommer man säkert få skjuta sönder al-Assads palats i Damaskus.

Är inte nio obeväpnade turkiska fredsaktivister på internationellt vatten värda någonting för Turkiet? Och borde inte Israels angrepp mot ett fartyg från EU, där fredsaktivister mördades också bli en fråga för NATO?

it Andra om: , , , , , , , dn12345 gp1234 ekot12 ab123 svd12345


13 svar till “Men Israel då Turkiet?”

 1. Det är väl rätt typiskt. Israel skjuter ihjäl nio turkar och ingenting händer. Men när Syrien agerar, då trummar man ihop ett akutmöte med Nato. Jag undrar vem so har rekommenderat det

   • Det är väl Obama som sagt till turkarna att skramla med alla vapen man har. Sic!

   • Till skillnad från Israel som tror sig leva i något sorts vakuum isolerat från civiliserade samhällen så vet Turkiet att så inte är faktum. Gärningar och ogärningar får konsekvenser som senare blir svåra att övermanna. Detta gör Turkiet till skillnad från Israel en ansvarsfull medlem av mellanöstern vet att noga överväga strategier och använda sig av den mest fördelaktiga.

    Turkiet till skillnad från andra regimer i mellanöstern inte redo att offra sina egna (bosättare, soldater, arbetare, osv) för politiska poäng. I mellanöstern som israelerna har fått om bakfoten är det inte de som ”reagerar” som vinner utan de som ”agerar” och Turkiet agerar mycket skickligt.

    Israelna har ingen i mellanöstern längre förutom en och annan diktator där endast deras ömsesidiga vilja att vara kvar vid makten och inte någon vänskap. Turkiet en viktig stabilisator och maktfaktor i området har brutit med Israel. Det är även gjort på sådant sätt att det finns inga tvivel om vem den felande parten är. Det är en katastrof både militärt, ekonomiskt och pr mässigt.

    De har mer eller mindre förlorat en viktig handelspartner, stabilisator och resurs som USA ständigt använt till israels fördel. De har mer eller mindre förlorat kampen om att bli medlem i NATO. De har förlorat en portal till arabländerna. Från och med nu är det bara via USA och direktkontakt som gäller.

    I och med förlusten av Turkiet har även israelerna visat hur lite de förstår hur mellanöstern fungerar och i vilken bubbla de lever.

 2. Det är mycket möjligt att NATO använder detta för någon typ av attack mot Syrien. USA:s regering och dess allierade har ju i månader lyckats dels att marknadsföra sin ensidiga, ”demoniserande” bild av Syrien och dels beväpna och stödja terrorister i Syrien – med god acceptans av de flesta av världens stater och demokratier.

  Till bilden hör att New York Times nyligen skrivit att USA-CIA sedan länge beväpnat terrorister ”The New York Times in their article, ”
  (www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=31537).

  Situationen i världen är mycket allvarlig. Vägen till Teheran i oljerika Iran går via Damaskus.

  • Tror iofs inte USA vill gå in i ännu ett krig för oljans skull för Irak-kriget visade att det inte var lönande. Irak-kriget har kostat dem mer än om de hade köpt upp all olja och sedan subventionerat ut den till folket.

   Det är nog snarare som så att det är Israel som skriker högt.

   • Fel, Bush och hans gäng är inte en bunt altruistiska djävlar. De och deras företagsvänner har tjänat multum.

 3. Jaså, du har lyckats ta dig runt razzespärren.. Det är snart fixat.. / Jinge

 4. Den första och bästa åtgärden Turkiet bör göra är att säkerställa att alla deras militära enheter håller sig utanför andra länders gränser.
  Omöjligt för mig att säga om dom överträdde Syriens gräns, men det normala är trots allt att skicka upp sina egna plan för avvisning. Att skjuta ned planet är inget som minskar spänningen i området

  • Flygplanen flyger rakt och de flyger utmed gränsen när de patrullerar. Mindre korta överträdelser är normalt. Det är inte som när israeler flyger långt in inom andras luftrum och stannar där längre tider. Gränser är inte raka linjer. Om militär tänkte som du skulle alla världens länder vara i ständigt krig.

  • Det normala är trotts allt inte att plan flyger på hundra meter höjd inom synhåll för både åskådare och flygets luftvärnsartilleri/kanon. Planet var inne på Syriskt luftrum, besökts och störtade på Syriskt vatten. Mer än så kan vi inte säga. Det tekniska har inget att göra med NATOs yttrande. Hade det varit vanligt förekommande hade både lokalbor och de som bemannade systemen känt igen det som en normal händelse de inte behövde reagera på. Mer än att försöka få radiokontakt kanske. Ett plan någon kilometer från luftvärnsartilleri som ses och hörs av både de och civila åskådare hinner de inte skicka upp några plan för att möta och avvisa. Det är långt till närmsta flygplats med jaktplan. I Sverige skulle du o andra sidan kunna bomba alla större städer utan att vare sig stöta på artilleri eller jasplan. Givetvis olyckligt när liv går till spillo. O andra sidan är det inget konstigt att beskjuta plan som gör intrång i luftrum, det finns flera incidenter när tom passagerarplan skjutits ned av misstag. Både av öst och väst.

   Syrien kommer inte börja skicka upp plan för varje start från Turkisk flygplats. De lär däremot försöka bekräfta vad det är för plan eller flygplanstyp först när överträdelse sker. Israel har t ex inga F4. Men du kommer inte se vad det är på radarn när den flyger på hundra meters höjd. Kanoner/artilleri har begränsad räckvidd och skjuter i princip på det du kan se i himlen. Hade dom inte upplevt att planet kom emot dom hade vi förmodligen kunnat slippa incidenten.

 5. Det måste jag ha missat för jag har fått uppfattningen att båda sidorna är låsta och situationen inte kommer att förbättras utan försämras då högergalningarna ständigt försöker immitera USA och erkänna den armeniska massakern officiellt i knesset. D.v.s. de finns folk i den nuvarande koalitionen son vill förstärka sin position på bekostnad av Turkiet och israeliska relationer med dem.