Mehdi Ghezali saboterar för muslimer


[column width=”49%” padding=”2%”]
Nu har alla hört att Mehdi Ghezali är gripen av myndigheterna i Pakistan dit han uppenbarligen har begett sig. Pakistan, liksom Afghanistan, har vissa problem med de av Saudiarabiens kungahus sponsrade wahabbister som ägnar sig åt att sprida en variant av Islam som förkastas av de flesta muslimer i världen, en ytterlighetsriktning som de flesta betraktar med förakt. Detta gripande kommer lagom till den 11 september, en händelse som ser ut som en tanke.

EX: ”Här greps tre svenskar av pakistansk militär. En av dem var ”Guantánamosvensken” Mehdi Ghezali, erfar SVT:s Rapport. Tillsammans med två andra svenskar och nio utlänningar ska han ha försökt ta sig till bin Ladin-fästet Waziristan, uppger pakistansk militär. Svensken är misstänkt för terrorism. – Vi beslagtog bland annat en laptop och 10 000 dollar som de hade med sig, säger en talesman för militären till pakistanska medier.”

Att tolv personer har med sig en bärbar dator och en reskassa som utslaget på var och en ger en summa på knappt sextusen kronor är tydligen ett tecken på terroristiska avsikter. Det betyder rimligen att charteravgångarna från Sveriges flygplatser omedelbart bör stoppas eftersom många svenskar som reser iväg på semester har summor som väl motsvarar dessa resandes.

Sedan ska de, i vart fall enligt Expressen, varit på väg till ett bin Ladin-fäste. Om ett sådant hade varit känt så skulle det för länge sedan varit utplånat från kartan. Så långt så verkar mycket av den här nya terroristaffären bestå av spekulationer från medias sida, eller från dem som informerar media. Jag inser motvilligt att jag själv antagligen också betraktas som terrorist i sammanhanget eftersom min dator är betydligt mer kraftfull än en laptop.

Bortsett från det så kan jag inte annat än beklaga Mehdi Ghezalis bristande omdöme, nu får diverse främlingsfientliga organisationer och partier vatten på sin kvarn, något som i sin förlängning drabbar många muslimer i Sverige. Jag har redan mottagit e-post från muslimska vänner som är upprörda, skulle
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]al qaida

jag slicka på fingret och hålla upp det i luften som om jag vore folkpartist skulle jag troligen finna att de flesta muslimer i landet hoppas på att han nu spärras in i någon lämplig källar-
håla och att nyckeln slängs bort.

Att nu komma och hävda att han inte hade några planer på att ansluta sig till terrorister går förstås, men vem kommer att tro honom? Han har genom sitt bristande omdöme, eller om det är brist på kognitiva färdigheter, skadat muslimer i Sverige på ett sätt som gör att många skulle applådera källarhålan. För resultatet blir givetvis att islamofobin förstärks vilket kommer göra livet svårare för hundratusentals svenskar.

Det är givetvis fullt möjligt att hans avsikter egentligen var att besöka sin favoritkusin i en helt annan del av Pakistan, men bara det faktum att han som f.d. Guantanamofånge beger sig dit skadar andra. Vi vet inte om den information vi nu får via media är vederhäftig eller inte, men det är egentligen ointressant eftersom skadan redan är skedd. Mehdi Ghezali ställer till det för hundratusentals oskyldiga människor.
[/column]
intressant Andra om: , , , , , , , ex123 svd12 dn12 ab12 svensson t


42 svar till “Mehdi Ghezali saboterar för muslimer”

 1. De som vill missförstå eller som väljer att låtsas som att de är utvecklingsstörda kommer ju inte ändra sina åsikter av att han INTE gör något.

  Vilka avser du då?

 2. En fråga som dyker upp, greps de i grupp eller var för sig. Kan samma person som hade laptopen merparten av pengarna. Har de gripits pga de är utlänningar. Var greps de, på hotell, i härbärgen, i någon moské med tvivelaktigt rykte eller något läger. Det är mycket information som saknas.
  Dock är ett säkert, Mehdi Ghezali är tydligen en synnerligt korkad ung man, med den bakgrund han har skulle det vettigaste han kunde göra var att bosätta sig vid Mälarens strand bakom ett flöte resten av sitt liv.

  • ”Mehdi Ghezali är tydligen en synnerligt korkad ung man”, ja, eller så åkte han till Pakistan för att något drog honom dit, traumat och alla ohygligheter han utsattes för. Han kanske ville träffa en tidigare medfånge som inte har möjlighet att ta sig hit. Han kanske ville bearbeta någon upplevelse, minnas något, det är bara han som kan svara på varför han åkte dit.

   Den yngste Guantanamofånge var tolv år när han greps. Han kommer också att bära sig korkat åt nu när han blir fri.

   Dessutom tycker jag inte alls att deras reskassa verkar misstänksamt stor. Laptop hade han kanske med sig för att skriva.

   Eller menar vi att han, trots att han sluppit ur Guantanamo ska leva som fånge i alla fall? Tills han dör?

  • Vad spelar det för roll att information saknas, lösnummer blir ju sålda!?

   Återigen så blir min fråga, vad fyller dylika artiklar för nytta utan en vettig analys (som få orkar att läsa) mer än att den skapar klyftor mellan människor som lever i Sverige och som kallar sig svenskar.
   Medier som Aftonblodet, Sexpressen kablar ut en massa skräp som skadar oss alla i en tid då vi behöver och borde hålla samman. Samma typ journalistik kablas ut i av ren slentrian av Svd DN Gp.
   Jag har själv skrivit till Göteborgsposten och ifrågasatt när de okritiskt kablar ut propagandaaktiklar. Svaren man fick tillbaka fick mig inse att vissa journalister inte bryr sig ett dugg om det ansvar man har mot vårt samhälle med sitt skrivande.

 3. Om han nu inte sympatiserade eller hade samröre med ”terrorister” innan så har jag full förståelse att han fick det efter behandlingen i USAs tortyrgulag i USAs ockuperade del av Kuba.

 4. Någonting stämmer inte:
  En av huvudpelarna i islam (regler gällande kriget) är att man inte får kriga och inte ens förbereda sig för kriget under Ramadan! Det är skrivet flera gånger i Koranen, någonting som ingen av de troende kan missa! Jag tror inte att han skulle gå i krig eller planera krig mitt under fastemånaden Ramadan!
  Overkligt om man är jihadist (som media vill utmåla händelsen). Och tidningen som samlar Sveriges mest kända islamofober har kommit först med ”glada nyheter”!

  • Jag tror inte att han skulle gå i krig eller planera krig mitt under fastemånaden Ramadan! Overkligt om man är jihadist (som media vill utmåla händelsen). Och tidningen som samlar Sveriges mest kända islamofober har kommit först med ”glada nyheter”!

   Möjligen spelar Ramadan mindre roll för sådana som faktiskt ägnar sig åt terrorism, om det nu är så att han gör det.

   • Mm, precis. Fanatiker är just fanatiker för att de tolkar sina religiösa texter som de vill. Sedan spelar det ju ingen roll vilken religion de tillber, fanatiker är likadana var man än tittar.

   • ”Heliga krigare” eller självutnämnda sådana liksom muslimska soldater i ett angripet land är ju fråntagna påbudet om Ramadan, t.om de dagliga bönerna.

    De behöver alltså inte iaktta dessa regler.

    • Nej huga, du har fel!
     Man få inte utmana kriget, man få inte gå in i kriget och man få inte ens planera kriget under Ramadan.
     MEN! Om man är redan i kriget (t.ex. i ett krigsdrabbade land under Ramadan och med stor behov att försvara sig) då gäller det du talar om. Men definitivt inte i så fall att man på nytt, dyker upp mitt i Ramadan för att åka till något land i syften att kriga!

     PS! Jag fattar inte att han gick ”att kriga” med CD-skivor, va..? (Medierna säger att man hittade jihadistiska CD-skivor hos honom)!
     uppgifterna om gripandet av Mehdi inte är bekräftade av UD, så kanske kommer media att betala skadestånd i fallet att info var felaktig! För 3 dagar sedan har han pratat med sin far i telefon från Saudiarabien – Mehdi var på Haj! Jätte konstigt. Men vi få se.

 5. Det kvittar om han är oskyldig eller inte, hur än det är har han en karenstid på minst 10 – 20 år med att hålla sig borta från Pakistan. Det finns ju dessutom några frågor till som inte ställts någonstans: var han väntad vid gränsen, och när lämnade han Sverige.

  Av vad jag har läst senare kan jag se att ”sällskapet” greps vid en gränskontroll mellan Iran och Pakistan, även att det fanns kvinnor och barn med. För mig tyder det på att de åkte i en minibuss, ett vanligt kommersiellt transportmedel där var och en löser sin resa.
  Med all säkerhet finns namnet Mehdi Ghezali på bevakningslistor på många håll i världen och jag skulle bli förvånad om inte Pakistans tullpolis och militär har det på högt upp på sina bevakningslistor. Det är ett förhållande han borde ha insett och beaktat. Det kan betyda att han har utsatt chauffören och sina medresenärer för stora problem och besvär. Folk som inte kanske hade något med honom att göra alls annat än att de satt i samma minibuss.

  Men just Han tycks ha negligera förhållandet med att finnas på Pakistans bevakningslistorna säger ju en hel del.

  • Så du tycker att en krogkö är jämförbar med register hos olika säkerhetstjänster!!

 6. Media slår på stort med att va säkra på att vi inte glömmt att terrorism existerar, Program på tv som The Age Of Terror tidningarna nöter ut ordet Terror, Och nya klipp från WTC kommer fram nu 8 år senare. Ikväll får alla låsa sina dörrar om inte influensan tar dom kommer al quaida

 7. Det var otroligt vad många verkar betrakta honom som automatiskt oskyldig bara för att han suttit i Guantanamo. Där sitter/satt nämligen enbart oskyldiga, det vet man ju!

  Huruvida Ghezali är oskyldig eller inte låter jag vara osagt, men om han blev oskyldigt tillfångatagen förra gången han var och besökte oskyldiga goda vänner där, så skulle åtminstone jag om jag varit i hans kläder, varit försiktig, och kanske försäkrat mig om att Pakistans myndigheter inte har något emot att jag kommer dit igen innan jag startar resan.

 8. Ghezali är fortfarande och var när han greps första gången en extrem islamist. Han blev tokreligiös när han satt i fängelse för rån och drogs sen till extrema islamistiska kretsar och hamnade 2001 i det område i världen där talibanernas form av islam praktiseras eller sprids via extrema koranskolor. Hurvida han också siktade på (eller kanske siktar på) att bli nån sorts mujahedin-krigare har jag ingen aning om, men sluta för sjutton upp med att framställa honom som nån sorts oskyldig idiot. Han är en religiös fanatiker och ingen kan väl på fullaste allvar tro att han än en gång begav sig till det oroliga området vid Pakistan/Afghanistan för att semestra?? Herrejösses.. Hur naiva är ni egentligen? Jag hoppas verkligen att inget jävla regeringsplan skickas ned för att hämta honom även denna gång.

 9. En ordningsfråga!

  Jag märker att det kommer fler och fler påståenden om både det ena och det tredje. Från och med nu kommer jag inte att släppa fram sådana kommentarer, ska man påstå något så får man lov att styrka det med en länk till etablerade media, annars ska man inte skriva något. Sådana kommentarer kommer inte släppas igenom.

  Wikilänkar kan gå bra om det är till Wiki, inte några efterapningar…

  / Jinge

 10. Hur kan man jämföra gränsområdet till en krigszon med en charter-ort?

  * Om han var oskyldig och blåögd förra gången han greps i Pakistan så undrar man vad han är nu?
  * Tiotusen dollar och en laptop är vansinnigt mycket pengar i ett land där folk arbetar för någon dollar om dagen.

  Om vi inte gillar USAs rättsliga agerande med Guantanamo så får Sverige ta sitt eget ansvar. Dags för Åklagaren i Örebro att damma av den förundersökning som i all stillhet lades ned sedan den socialdemokratiska regeringen satsat stor mängd inflytande med amerikanerna på att få honom frisläppt.

 11. http://nyhetskanalen.se/1.1200754/2009/09/11/19_arig_svenska_terrormisstankt
  Nu kan Nyhetskanalen berätta att enligt källor är en av de andra är en 19-årig kvinna, hemmahörande i Stockholm.

  Greps i Somalia
  Kvinnan greps också för två år sedan i Somalia, även den gången gällde det misstankar om terrorism. Hon förflyttades senare till Etiopien, varifrån hon med UD:s hjälp kunde föras tillbaka till Sverige.

  Som tv4 alltså skriver är hon 19 år vilket innebär att hon var 17 år när hon greps för terroristbrott i Somalia.

  Här är en artikel som handlar om 17-åringens frisläppande (hon greps tillsammans med frun till en amerikansk konvertit som var terrorist)
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1075279.svd

  Mamman till tjejen är Helena Benouda och är Sveriges muslimska råds ordförande.

 12. Som med nästan allt är mycket antaganden och spekulationer, Vi får veta vad andra anser vi borde veta. Men saker är bra lustiga. Är det någon som såg på National Geographic prog om Bin Ladin? Interessant prog, Handlade om Ali Mohammed, som var med från början att grunda Al Quaida. Till början vad ali mohammed en infiltratör åt CIA som skulle samla på info från en moske i Hamburg, redan första veckan sa talade han om att han jobbade och var ditskickad utav CIA, Jänkarna bröt alla affärer med Ali och satte upp honom på terroristlistan och ”watchlistan”… Konstigt nog fick han kort efter detta visum i Usa och dessutom börja i armen, där han blev medlem i en specialstyrka. En tid efter säger han till sin chef att han ska till Afganistan och strida emot Ryssarna, när han kommer tillbaka har han med sig saker tillhörande Ryska specialagenter som han har dödat i kriget. Usa gjorde inget, deras ursäkt var att dom inte hade nog med bevis. Så nog är många saker lustigare än på film

 13. Jag har nu följt den här nyheten på diverse nyhetsmedier och diskussionsforum. Jag skulle vilja säga att det är nära på lynchstämning både bland kommentarerna och diskussionerna. Faktum är att detta är den första siten som jag kan se en mer nyanserad syn och en vilja att få reda på sanningen. Oavsett hur saker och ting förhåller sig så är det oroväckande att den stora massan inte är lika försiktiga med att dömma som många här värkar vara.

  Visar det sig att Mehdi är helt oskyldig är han för alltid stämplad av det svenska samhället och han kommer sannolikt få mycket svårt att någonsin återanpassa sig.

  Tycka vad man tycka vill om fundamentalistisk litteratur och människor som är fundamentalister. Det råder ingen som helst tvekan att Mehdi är fundamentalist och rör sig med likasinnade. Även fast jag personligen har svårt för alla typer av fundamentalistiska grupper så är det ju inte olagligt. Det är ju inte heller olagligt att läsa sk jihad-litteratur. Opassande, osmakligt och riktigt vidrig är det, men fortfarande inte olagligt i ett demokratiskt samhälle.
  Om det är ovanstående han har tagits till fånga för så bör han släppas fri.

  Tyvärr är ju detta komplext för det är ju svårt att veta vem/vilka av dessa fundamentalister som någon gång i framtiden kommer gå till handling att kriga eller utföra en självmordsbomb. Vi kan ju dock inte förbjuda folks tankar och åsikter i ett öppet demokratiskt samhälle så detta är något vi får leva med i ett öppet demokratiskt samhälle. Fängslas folk på vaga misstankar eller bevis så riskerar förmodligen hela kampen mot terrorismen att bli kontraproduktiv.

  En sak som fick mig att undra i detta fall är, vem tar med ett barn om de ska utföra terrorhandlingar. Visst är det idiotiskt att ta med ett barn till pakistan med en gammal Kuba-fånge men kan dessa verkligen ta med ett barn om de verkligen tänkt att gå till handling på ett eller annat sätt. I så fall slutar jag aldrig förvånas.

 14. Ida får ursäkta om jag inte konsulterar henne som ”expert” på islam, jag föredrar oberoende källor…

 15. Med den tillgägnliga informationen vi fått så går det knappt att dra några som helst riktiga. slutsatser. Jag avstår från att tycka förrän jag vet mera.

 16. Läste idag om att flera länder varnades i förväg om att Ghezali lämnade landet!
  Jag skulle vilja se hur en sådan varning se ut! Vår egen Säpo ligger i maskopi med extrema krafter, och Vår egen regering i synnerhet den här regeringen, nickar gillande på spektaklet.
  Nu får majoren och hans Folkpartistiska anhang vatten på sina kvarnar.
  Ghezali greps ihop med en kvinna och ett barn! men i tidningarna heter det de 3 svenskarna. På så sätt öppnar man för ännu mer spekulation. Han måste ju vara skyldig!

 17. men samtidgt kankse det är dax för den muslimska gemenskapen i Sverige att börja ta avstånd från extrimisterna och jihadisterna,och inte skydda dom jämnt och ständigt!! som man hör i olika debatt program och forum

  I vilka debattprogram försvarar ”muslimerna” extremister och jihadister? Källa tack!

 18. Jag tror inte han reste dit i nåt terrorsyfte. Han hade varit för het. Jag tror att han invaggades i tron att han som ”fri” man kunde resa vart han ville. Däremot tror jag att han utnyttjas i mediasyfte av de som vill ha kvar Guantanamo. Han var ju bevakad. Självjklart visste man vart han reste. Det behövs nästan ingenting för att bli anklagad enligt den nya Fredlös – lagen. Det har ju tom bevisats i Sverige. Stämningen är otroligt upptrissad pga av rädslan för att förlora kontrollen och oljan i världen – av dem det berör.

 19. Onödigt att skuldbelägga Mehdi Ghezali som ju redan tydligen är stämplad. De rätta frågorna att ställa i det här läget är vilken myndighet (SÄPO eller MUST) som sitter och tipsar en av världens mest rättsosäkra diktaturer om resande svenskar. Är det denna repressalie som står till buds för dem som inte går att komma åt på laglig väg?

  Skälig misstanke säger att det är det förhatliga SÄPO som gör så här. Detta måste naturligtvis utredas av JK. Utredas måste också om detta är myndighetens policy eller (ändå värre) om det är en enskilld tjänsteman som i egen regi sitter och anmäler resande svenskar därför att denne tjänsteman anser att vederbörande har ”fel” åsikt. Ghezali skall inte skuldbeläggas utan försvaras. Det får vara någon måtta på den självcensur som oskyldigt anklagade svenskar skall ålägga sig själva. Skall de belägga sig själva med reseförbud, också?

  CIA flög folk till hemliga fängelser bland annat med stöd av den svenska sosseregeringen. Detta fick kritik. Är det så här man har övergått till att göra i stället? Tipsa diktaturens kreatur vilka de skall gripa och varför. Sätt tummen i ögat på den skyldiga myndigheten.

 20. Ja det är tråkigt. Det är inte ens säkert att han verkligen hade andra avsikter än att besöka landet. Tidningarna låtsas om annat förstås, och Svärjedemokraterna jublar.