Media och Israel

Idag skriver Helle Klein en artikel på Aftonbladets ledarsida där hon hävdar att Sverige får en bättre Mellanösternpolitik med de rödgröna i regeringsställning. Det är säkerligen korrekt, även om jag tvivlar på att skillnaden blir så drastisk som faktiskt krävs.

Helle Klein/AB: ”Det är utmärkt att folkrörelserna driver frågan om folkrätten i Mellanöstern. Mer bekymmersamt är det att varken EU under den svenska ledningen eller FN tagit Goldstone-rapportens krav på att ställa krigsförbrytarna till svars på allvar. ”Lösningen på konflikten bygger på att alla berörda parter respekterar folkrätten, FN:s resolutioner och rätten till en fredlig samexistens inom en tvåstatslösning där båda folken kan leva i trygghet och säkerhet”, skrev Urban Ahlin (S), Hans Lind (V) och Per Gahrton (MP) i en gemensam debattartikel i Aftonbladet inför riksdagens utrikespolitiska debatt i onsdags.”

Det talas en del om bojkott av israeliska varor, själv undviker jag produkter från landet ifråga, jag vill inte ens ha en dator med Intel-processor. Även om det bojkottas på individnivå tycks inte alla ha åsikter om att göra affärer med landet, t.ex. så satsar Hennes & Mauritz på att starta butiker i Israel, något som jag kan ställa mig frågande till. Risken finns, även om den kanske inte är så stor, att en sådan sak påverkar försäljningen negativt. Det är nämligen inte bara i Sverige som det talas om bojkott även om det inte mig veterligen tagits något beslut från en stat än så länge. Förhoppningsvis kommer sådana initiativ inom en inte alltför avlägsen framtid.

Det vore utomordentligt bra om en ny svensk regering kunde agera så kraftfullt. Israel är väl ett av ett fåtal länder som ständigt bryter mot de mänskliga rättigheterna, och då tänker jag inte bara på överfallen på Gaza och Libanon där man ägnade sig åt att i första hand bomba civilpersoner för vad andra hade begått. Jag tänker också på hur många palestinier som sitter i israeliska fängelser utan vare sig rannsakan eller dom. Av dessa är kanske ett tusental barn.

Skulle jag försöka beskriva staten Israels brott mot mänskligheten så fick jag säkerligen skriva ihop åtskilliga A4-sidor bara för att få med de viktigaste förbrytelserna under tjugohundratalet. Möjligen kan en rödgrön regering agera mer resolut mot landet ifråga, något som faktiskt tycks vara i faggorna i en del andra länder. Man reagerar internationellt på att Mossad skickar mordpatruller på uppdrag i andra länder, dessutom med stulna EU-pass. Det är kanske inte mycket vi kan göra i praktiken, men visst skulle vi kunna påverka EU, i alla fall en bit.

Men svaret på min fråga om svenska medias behandling av Israel förblir obesvarad. Varför skrivs det nästan ingenting om landets alla folkrättsbrott i Sverige, varför skriver Engelska och Norska tidningar så enormt mycket mer än svenska? Oroar sig verkligen tidningarna för att bli kallade antisemitiska?

intressant Tags : , , , , , , , , , , dn123 ab1 svd t

  29 comments for “Media och Israel

 1. KGH
  22 februari, 2010 at 10:31

  Naturligtvis är media försiktiga med all kritik emot Israel eftersom man riskerar att stämplas som antisemit i det fall man kritiserar Israel för hårt. Dessutom så är man rädd att kritik emot Israel skall leda till att man anses stödja de andra odemokratiska regimerna i regionen t.ex Saudi Arabien eller Egypten.

  Sedan är det kanske också så att det inte längre är på modet att engagera sig i en massa konflikter långt hemifrån på samma sätt som det var under sjuttiotalet. Med stigande våld och (stads)terrorism i oroliga regioner så är det lätt att sluta sig inåt och betona vi istället för dem.

 2. M
  22 februari, 2010 at 11:31

  De arresterar tolvåringar nattetid, förhör dem utan föräldrars eller andra vuxnas närvaro, och… misshandlar dem:

  16 Feb. ’10: Children as young as 12 arrested in night raids in Silwan, East Jerusalem

  B’Tselem recently uncovered a number of cases in which minors aged 12-15 from Silwan, in East Jerusalem, were arrested in the middle of the night by police officers and Israel Security Agency agents accompanied by armed border policemen. In four cases documented by B’Tselem, the minors were taken from their beds and homes and brought, their hands cuffed, to interrogation at the police station in the Russian Compound, in West Jerusalem. The parents of the children were not allowed to accompany them. The minors were then interrogated on suspicion of stone throwing. Testimonies given to B’Tselem indicate that, during the questioning, the interrogators beat and threatened them. The detention of one of them, a 14-year-old, was extended for seven days. The rest were released. There are indications that several other minors were similarly arrested and interrogated.

  http://www.btselem.org/English/Press_Releases/20100216.asp

  Vad gör man inte för att ”bekämpa terrorismen”?

 3. Sniff
  22 februari, 2010 at 11:54

  Min åsikt är att proisraeliska grupper nästlade in sig i nätverk mot rasism och främlingsfientlighet under 80-90-talet eftersom det var en bra plattform till att sprida den eviga demoniseringen av tyskarna och förföljelsen av judar på 30-talet och framåt. Budskapet hamras till slut in i Personregeringen som ser till att det framställs alster som Jå ni må berätta och ingen tillåts kritisera. Därmed blir det likställt att är du mot Israel är du antisemit = rasse, med i Vit ariskt motstånd m.m. med andra ord en dålig människa. Motsatsen att du hyllar staten Israel och dess kamp mot terrorismen och mot de omgivande elaka, hemska, diktatoriska grannarna. Det blir helt enkelt ett plus i kanten, ett tecken på du är en sann demokrat eller snarare en überdemokrat!
  Man ser att vissa redaktioner, som DN, har drivit än mer åt höger och balanserad syn på saker verkar vara ett minne blott. Det ser ut som att de skulle vara kapabla och skriva positivt om en israelisk kärnvapenattack mot någon i mellanöstern hur horribelt lidandet än skulle vara på offrens sida.

  • 22 februari, 2010 at 12:33

   Fast, mitt i all sanning så förekommer det faktiskt israelkritiska artiklar i DN oxo.

   • Sniff
    22 februari, 2010 at 13:06

    Jo du har rätt, jag hårddrog det lite väl. Dock minns jag DN på 80-90talet som mycket mer ballanserad. Det verkar som att det jobbade mer engagerade och solidariska människor/journalister då och dagstidningen var inte bara en produkt som alla andra.

    • G.Orwell
     22 februari, 2010 at 17:42

     Har ni inte läst att Björn Wiman är en ny chefredaktör i DN-kultur sida?

     http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/bjorn-wiman-dn-kultur-maria-schottenius-expressen-1.1048590

     • Sniff
      23 februari, 2010 at 08:25

      Känner inte B Wiman så väl att jag förstår hur han som kulturchef skall påverka i något hos den israelvurmande delen i en större utsträckning?

      • 23 februari, 2010 at 08:52

       Läste du inte kultursidans kritik av dem som kommenterar på Jinge.se i höstas, eller när det var? En självutnämnd ”extremistexpert” fick ett helt uppslag i tidningen (Magnus Sandelin), en ”journalist” som mig veterligt inte lyckats få någon fast anställning någonstans hade sålt sina tjänster åt Ghost Busters (SKMA och antisemitjägarna). Wiman var kulturchef på Expressen då denna kökkenmödding presenterades på tidningens kultursida. Dessutom så ströks de som replikerade ner till bara ett par hundra ord. I mitt fall skrev de helt om repliken och låtsades som att det var min…

       Det är självklart att en sådan stjärna ska rekryteras till den fiina tidningen… (Ska uttalas med Lidingöaccent)

       • G.Orwell
        23 februari, 2010 at 09:14

        Björn Wiman är kille som nyligen var i Hirsi Ali-affären.

        • 23 februari, 2010 at 09:15

         Vad var det för affär?

        • Sniff
         23 februari, 2010 at 11:39

         Du menar att han stödjer Hirsi Ali anti-islamism? Varför kalla det affär?

         Theo van Gogh mördades på öppen gata i Amsterdam av en fanatisk muslim, Mohammed Bouyari. Efter avrättningen satte han en lapp på den döde van Goghs bröst med en hälsning till Ayaan Hirsi Ali, författaren och politikern med somalisk bakgrund som tagit strid mot kvinnoförtrycket inom Islam. Det var tillsammans med henne som van Gogh gjorde filmen Submission.

         • G.Orwell
          23 februari, 2010 at 15:16

          Det att Theo van Gogh mördades på så sätt är oacceptabelt.
          Det att han blev mördad av en muslimsk extremist eller vilken annan som helst är oacceptabelt. Det att Hirsi Ali blev hotad i samband med mordet på honom är oacceptabelt.

          Men Hirsi Ali är ett exempel på hur en ond cirkel fungerar, genom att rida med hästen framme i kampen mot världens muslimer. Den här kampen kallades i början som ”kampen mot islamism” eftersom det tog tid att skrapa på ytan för att ta bort ryttarens smink. Man kunde se tydligt hennes riktiga aggressions fulla budskap. Journalister världen över kunde förstå det men inte Björn Wiman, dåvarande ikon för expressens kultursida. Alla som inte har förstått vem Hirsi Ali är, har chansen att fylla i expressens sidor med sina texter. Så, du har chansen, Sniff! :-)

 4. Sara G
  22 februari, 2010 at 16:39

  Det finns ingen som helst tro på att de rödgröna kommer att förändra israels attityd mot det land de ockuperar och behandlar i strid MOT ALLA MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER mot. Firstly, shame on you Mona Sahlin!

 5. Martin Forsman
  22 februari, 2010 at 16:54

  Om en rödgrön regering skulle innebära Ohly som utrikesminister så skulle det göra skillnad. Nu kommer det emellertid tyvärr inte att bli så och vi får istället nån mesig (S)osse som sitter och nickar åt Apartheidstatens fortsatta brott mot mänskligheten.

 6. 22 februari, 2010 at 18:12

  Kommentarsregler?

 7. Martin Forsman
  22 februari, 2010 at 19:50

  Hamas ’hårdnande styre’ i Gaza är ett resultat av omfattande infiltrering av Fatah/Israel stödda motståndsgrupper. OM det är så att den av Palmecentret anställde inte är en infiltratör från en sån grupp så är det bara ett olyckligt exempel på att oskyldiga alltid kommer i kläm i konflikter. För övrigt så förstår jag inte riktigt vad denna händelse ’komplicerar’ vad gäller synen på Israels flagranta brott mot de mänskliga rättigheterna.

 8. M
  22 februari, 2010 at 20:04

  Jens Orback är ingen pålitlig person i det sammanhanget. När det gäller Palestina har jag aldrig hört ett vettigt ord från honom. Kanske har jag missat en hel del, men vad Orback har att göra i Palmecentre är mig en gåta. Jan Guillou sopade marken med honom häromdagen i SR, när Afghanistan styrkan var som mest på tapeten. Killen är ju en fullfjädrad fjant.

  • Dellusion
   23 februari, 2010 at 09:04

   Vad är poängen med din argumentation? Vad är det du vill säga? Att det är okej att bomba sönder ett land för att kvinnorna sitter längre bak i bussen? Nåt måste du ju komma fram till

 9. 23 februari, 2010 at 07:05

  De RödGrönas överenskommelse om relationerna med Världens Länder har klara och tydliga punkter vilka kommer att efterföljas vid en valseger, vem som än kommer att bli utrikesminister.
  En tydligare linje från regeringen kommer nog leda till tydligare avståndstaganden även i medierna.

  Just nu är Israel-Palestinakonflikten tyvärr lite bortglömd då vi har svensk militär i Afghanistan som befinner sig än mer i hetluften vilket kanske är förklarligt. Vi får dock inte glömma bort mellanöstern, eller för all del andra konflikter som är folkrättsvidriga och som skördar mängder av civila offer. Inbördeskriget och den post-konfliktfas som just nu råder i Burundi är fullständigt bortglömt i media exempelvis. Konflikten kan blossa upp när som helst då freden i landet är mycket bräcklig. I inbördeskriget har 100 000-tals människor mist livet och närmare en miljon människor har varit och är på flykt ännu. Det finns fler exempel på konflikter som är fullkomligt bortglömda enbart för att de utspelar sig i nationern som inte har det rätta geografiska läget.

 10. N
  23 februari, 2010 at 10:12

  Dubaipolisen har just offentliggjort fyra nya namn som ingått i mördargruppen som dödade en ensam och ebeväpnad palestinier: Och de hade brittiska och irländska pass!

 11. Sara G
  23 februari, 2010 at 12:30

  Det är egentligen bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som tagit klar ställlning för ockuperade palestiniernas rätt till sitt land.

 12. Sara G
  23 februari, 2010 at 17:15

  By Aijaz Zaka Syed – Dubai

  Check this out. Here’s a story of two countries from the Middle East. One is an ancient civilization with a rich history that goes back five thousand years. It’s a functioning democracy with free elections held at regular intervals. It’s a huge country of 70 million people. It has remained within its borders and hasn’t attacked any country in the last 100 years. It is pursuing a nuclear power program, which it insists is for peaceful purposes.

  Second country also claims to be a democracy. In this democracy though you get citizenship and voting rights not on the basis of your origins even if you were born in this land but on your ancestry.

  This country was founded on the land stolen and forcibly taken from its original inhabitants. It has fought at least three wars and is locked in permanent conflict with its neighbors on all sides. It has a huge arsenal of nuclear weapons and other state-of-the-art killing machines. It pursues assassination as a state policy and regularly sends death squads around the world to take out people it doesn’t like.

  Which country do you think is a real threat to world peace? The first country that has no history of aggression or the second state that has killed tens of thousands of innocent people in wars of aggression against neighbors and in coldblooded executions?

  And no prizes, dear readers, for guessing that the two countries in question are Iran and Israel.

  If anyone had any doubts about the evil and criminal nature of the State of Israel, they should have been cleared after what happened in Dubai.

  Sending death squads into a five-star hotel in posh and peaceful Dubai using European passports and IDs – the whole business reads like a John Le Carre or Robert Ludlum potboiler. But, as they say, reality is more interesting than fiction.

  International media and diplomatic circles are buzzing with stories and theories about how the Israelis planned the whole thing and executed with professional precision.

  info@palestinechronicle.com

  ”Typically, the entire European press has been obsessing over the forged passports and fake IDs, totally ignoring the real issue at the heart of this unfolding crisis: Another coldblooded murder of a top Palestinian leader by Israel.

  The UAE authorities, especially Dubai Police, therefore deserve a pat on the back for not only cracking the murder but having built a solid case against the Israelis with credible and irrefutable evidence. They virtually caught the killers with blood on their hands, thanks to their solid security structure in place. It was this watertight case that forced the British, Irish, German and French authorities to summon Israeli envoys to “explain.”

  But is that enough? Imagine if such a thing had happened in any other countries….”

 13. Sara G
  23 februari, 2010 at 20:36

  Jag tycker att det är på tiden att börja upphöja en viss sorts antiisraelism till ett mycket eftertraktansvärt inre och humant tillstånd.
  Det finns bara EN moral som gäller världen över hur man ska förhålla sig till sina medmänniskor.
  Det är med medmänsklighet!

 14. Anonym
  27 februari, 2010 at 11:52

  Har ni läst att Magnus ”Extremisten” Sandelin, han som tycker att varje nu levande person som kritiserar Israel är en extremist, nu hoppat på Ohly i Expressen? Killen har inte lyckats skaffa sig ett fast jobb som journalist utan hankar sig fram med bidrag från liberaler och okritiska tidningsredaktioner. En person hade hängt en haldsduk runt Ohlys hals och en annan tog en bild, de var antagligen fanatiska Israelvänner.

 15. Ali
  28 februari, 2010 at 18:34

  Håll dig till ett och samma alias och byt inte efter varje inlägg! / Jinge

 16. Mikael
  3 mars, 2010 at 19:16

  Tips (mailformuläret fungerade inte) Småkul som notis, kanske.
  Terror-räd stoppad på facebook: http://www.dn.se/nyheter/varlden/avslojade-militarrad-pa-facebook-1.1055504
  Något gott skola tydligen komma utav facebook också.

  • 3 mars, 2010 at 20:01

   Aj fasen, ska kolla varför det inte lirar, det är inte här utan på webbhotellet…

 17. Jan
  6 mars, 2010 at 14:27

  Kommentarsregler? Är de obegripliga? / Jinge

Comments are closed.