Media mobbar Zlatan?

Zlatan Ibrahimovic är sedan länge Sveriges mest omskrivna person. Delvis beror detta på att han är fotbollsspelare och fotbollen är landets nationalsport, hockeyn till trots. Men det beror antagligen mest på att få säljer lösnummer som Zlatan.

Visst är det spektakulärt att FC Barcelona betalade över en halv miljard för att få Zlatans namnteckning på ett kontrakt som gällde bollsparkande, vem av oss skulle få en femhundring för att delta i en endaste fotbollsmatch? 99 procent av dem som läser denna text skulle givetvis nekas tillträde till planen oavsett vilka lag som skulle spela i gärdsgårdsserien. Och att super-
stjärnan är svensk gör att intresset ökar dramatiskt, något som i sin tur leder till faktarutor i tidningarna som den Aftonbladet visar, ”ZLATANS MISSAR”.

Dessvärre så anar jag att detta drabbar Zlatan hårdare än vad man kan tro. De som inbillar sig att han inte läser vad som skrivs om honom i svenska tidningar tror fel. Det gör han och givetvis tar den sortens journalistik hårt på honom. Men man skriver en hel del i spanska media också, något som svenska tidningar snabbt snappar upp och – skriver om.

Vi har aldrig haft en så uppmärksammad fotbollsspelare som Zlatan. Nostalgiker som talar om Gre-No-Li vet helt enkelt inte vad de talar om. På den tiden hade Sverige en TV-kanal och det var ytterst få tidningar som hade korrespondenter på plats i Italien. Därför var medietrycket på enskilda individer betydligt mindre omfattande än idag. Skulle jag själv ha den sortens krav på mig som Zlatan så skulle risken vara uppenbar för att jag aldrig mer skulle träffa en fotboll med min fotbolls-tå.

Jag tror att Zlatan riskerar att bli fotbollspensionär på grund av medietrycket. Att en spelare ska kunna spela avslappnat när hundratals tidningar skriver om varenda steg han tar på fotbollsplanen, och att man dessutom nedvärderar honom och de som köpte in honom till laget tar definitivt på hans krafter. Det är bara att hoppas att han personligen fått så mycket av denna halva miljard så att han kan ta fotbollskarriären med en klackspark.

intressant Tags : , , , , , , , ab1 ex svd dn t

  1 comment for “Media mobbar Zlatan?

  1. Ts
    23 mars, 2010 at 08:18

    Seriöst jag menar spelare som Messi, Ronaldo, Rooney, Fabregas, Terry osv har mer press på sig än Zlatan. Varför? Dels för de är mer lyckade internationella stjärnor än Zlatan sen att fotboll dels är större sport i deras hemländer men även för medierna är hårdare och större än i Sverige. Likväl som vi måste förstå att Sverige är för litet för producera storspelare efter storspelare måste folk förstå att aftonbladet är ingenting jämnfört med t.ex. The Sun som faktiskt är en internationell gångbar tidning.

    Skulle Zlatan bli fotbollspensionär på grund av medierna har han förmodligen ett för svagt psyke för alls hålla på med fotboll, iofs kanske det är därför han försvunnit i de stora matcherna under sin tid i Inter. Kanske är det även därför det gick bra mot Madrid just eftersom han numera har spelare som inte är rädda kliva fram när det gäller. När det kommer till storspelare som Zidane, Ronaldo, Maradona, Messi är ju det deras förmåga att växa under press som gör dem till stjärnor. Alla kan briljera mot mindre lag, det är stora matcherna som visar vilka som är stjärnor. Det är upp till bevis för Zlatan nu i Barcelona, han kan inte gömma sig bakom ”enda stjärnar i laget” längre.

Comments are closed.