Maud Olofsson ansvarig för elbristen?

Idag skriver Aftonbladet att strömmen kan ta slut. Om det är en vanlig kvällstidningsmässig hårdvinklig kan jag inte bedöma, men ligger det den minsta sanning i påståendet så är det ett gigantiskt underbetyg åt kraftindustrin, elbörsen och – regeringen.

AB: ”I dag kan strömmen ta slut – samtidigt som elpriserna rusar i höjden. Orsak: kärnkraftindustrins modernisering tog flera månader längre än beräknat. – Det är väldigt dåligt betyg till kärnkraftsägarna att de inte kan leverera sin el när den som bäst behövs, säger Jakob Eliasson på Villaägarna. Kärnkraften är just nu ett hot mot Sverige. Två av tio reaktorer står stilla. En tredje går på mindre än halvfart. Det har blivit ett gigantiskt problem nu när arktisk kyla håller Sverige i sitt grepp.”

Om man håller på att uppdatera kärnkraftsverken så är det rimligen så att man borde ha tidigarelagt detta så att det skedde sommartid. Men känner jag Vattenfall AB rätt så väljer man att göra det nu så att det blir elbrist och att man därmed kan plocka ut högre ersättning per kilowattimme. Man gör väl på det sättet för att täcka upp alla bonusar till företagets ledning och eventuellt för att få nya friska pengar som man kan leka affär med nere i Europa.

Om det är Maud Olofsson som är ansvarig som vanligt, eller om hon delar ansvaret med någon annan minister vet jag inte, men infrastrukturministern är väl Åsa Torstensson och hennes chef heter Maud Olofsson så man kommer tillbaka till näringsministern hur man än beter sig. Rimligen betyder väl detta att vi för ögonblicket köper in en hel del kolkraft, något som Vattenfall AB satsat hundra miljarder på det senaste året.

Jag undrar förstås också hur Sverige skulle klara sig vid en total infarkt i kraftnäten. Tänk om en tredjedel av landets hushåll plötsligen blir utan el, hur många medicinska hemutrustningar som t.ex. hemdialys och respiratorer är det då som slutar fungera? Om ett sådant elavbrott inträffar så kommer flerfamiljshusen relativt snabbt behöva tömma

elbrist

värmesystemen på vatten så att de inte fryser sönder. Hur många tusen blir sittande i hissar som vare sig går upp eller ner?

Fungerar sjukvårdens reservkraft, och vad gör man med alla hundratusentals människor som behöver byta boende till ett ställe med rinnande vatten och värme? Det vore extra dramatiskt om en sådan sak inträffade nu när vi har en regering som förefaller vara extremt inkompetent inom många av de områden som man har ansvar för.

Vi får verkligen hoppas att det handlar om en kreativ nyhetsvinkling från Aftonbladets sida, är det inte det så riskerar folk att dö. Men totalt elavbrott skulle innebära ett gyllene tillfälle för alla inbrottstjuvar.

intressant Andra om: , , , , , , , ab1 svd12 dn123 t

  47 comments for “Maud Olofsson ansvarig för elbristen?

 1. Sniff
  8 januari, 2010 at 11:05

  Personligen så drog jag igång braskaminen tidigt i morse och stängde av så mycket el jag kunde. Det var mitt bidrag till att spara lite el i -15 grader. Det är dock för djävligt hur marknadskrafterna skor sig på oss alla och leker med liv och säkerhet för att optimera lite vinster. Skyll inte bara på högern, detta började redan under sosseregeringarna.

  • 8 januari, 2010 at 11:13

   Visst, det grundades för detta förr, men det underlättar inte precis att vi har riktigt dåligt med folk i regeringen idag. Det var under Perssons tid som Vattenfall fick börja leka affär med elkundernas pengar, elbörsen Nord Pool, elcertifikatsavgifter och hela konkarongen. Men som sagt…

   Nu har vi de ministrar vi har gjort oss förtjänta av…

   Och vad ska Reinfeldt göra vid ett elstopp? Se ut som en ledsen hund?

   • 8 januari, 2010 at 12:57

    Personligen tycker jag att vi har den mest kompetenta regering Sverige någonsin haft. Det var röran som stängde ner kärnkraftverk och som sedan började importera ”ren” brunkol.

    Ni är lika roliga varje gång ni!!!

   • erik
    8 januari, 2010 at 13:09

    Reinfeldt behöver inte se ut som en ledsen hund.. Situationen vi har idag prognostiserades av kraftindustrin och politikerna redan under 80 talet när besluten togs om spotpriser, timvärdesmätning etc.. Man sa klart för 25 år sedan att folket skall betala vad elen kostar på spotmarknaden timme för timme. lågt pris på sommaren och högt på vintern.. t.o.m skyhögt på vinten när behovet är större än efterfrågan… Ett elstopp idag är inget att bli ledsen för, varken för Reinfeldt eller någon annan.. det är prognostiserat, naturligt och var viljan hos en folkvald regering… att sedan besluten som togs i mitten på 80 talet kanske var fel är en annan sak…

    • erik
     8 januari, 2010 at 13:10

     …”efterfrågan och behovet är större än produktionen” skall det stå….. :)

 2. palle
  8 januari, 2010 at 11:16

  Det är en del som tyder på att elproducenterna med flit fördröjer kärnkraftverkens service för att minska tillgången på el och på så sätt öka elpriser ytterligare.

  Vad gör man inte för sina bonusar?

 3. Christer Törnqvist
  8 januari, 2010 at 11:17

  De överdriver som vanligt.
  Mitt tips är; tro inte på det som står i kvällstidningar.Eller ännu hellre, läs dem inte alls.
  De kan i bästa fall fungera som underhållning då deras förkunskaper oftast är komiska och efterforskning och källkritik inte verkar ingå i arbetsuppgiften.

  • 8 januari, 2010 at 11:20

   Samma sak toppar Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter nu…

   • 8 januari, 2010 at 15:54

    Nja, det står inte ”Sverige släcks”. Det står att vi riskerar att drabbas av strömavbrott. Det är två komplett skilda saker. Det är skrämmande att socialdemokrater inte känner till det här, faktiskt.

    Skämt åsido. Så vitt jag vet var det väl Socialdemokraterna och Vänsterpartiet (tillsammans med Centerpartiet, tyvärr) som under förra mandatperioden släckte ner det fullt fungerande Barsebäck långt innan det behövdes.

    Vad alla måste förstå är att det inte bara är alliansen som gör fel. Ni styrde trots allt Sverige långt innan alliansen, och då är det också mycket av de beslut ni fattade som påverkar alliansens nya politik.

    Det fungerar inte att slänga kritik på allt som alliansen gör. Jag tvekar på att en rödgrön regering kommer kunna styra Sverige helt felfritt. Det kommer säkerligen uppstå problem när ni reglerar saker vi avreglerat.

    Bara en tanke.

    Ha det bra.

    /Elker

  • 8 januari, 2010 at 19:35

   Detta var ett av de klokaste inlägg hittills.
   Största tidslöseriet är att läsa aftontidningar, det värsta är att dagspressen också går åt samma håll.

   Mats Edvardsson

 4. Daniel
  8 januari, 2010 at 11:35

  Stockholm har ju värtaverket (sverige 2:a största fossila kraftverk) att förlita sig på.
  Göteborg har ju byggt ett naturgaskraftverk med gas från Norge då dom inte litar på att vattenfall skulle kunna sköta sig. Det verket är byggt för att agera reservkraftverk åt staden om vattenfalls elnät havererar.
  Sedan har vi ju Stenungsundsverken där en del ska startas nu. Hela stenungsundsverken har en kapacitet som en kärnkraftsreaktor men kommer att stängas då vattenfall tycker att det är billigare att importera brunkolsel från tyskland än att driva det reservkraftverket.

 5. Jakob
  8 januari, 2010 at 11:39

  Vem FAN vill ha ett eget litet jävla Nasdaq i eluttaget? Om vi inte avreglerat elmarknaden i Sverige hade vi sluppit den här typen av prisfluktuationer. Dags att re-reglera.

 6. 8 januari, 2010 at 11:40

  Det viktiga detta år är ju att till varje pris få bort Alliansen från makten. Tyvärr sker det med Miljöpartiet som alternativ. Om dessa fick bestämma skulle väl alla elda med kottar? Det blir energiskatter till fan tar över med detta parti. Efter denna vinter borde det vara solklart att Sverige inte klarar sig utan kärnkraft. Sönderfrusna och stillastående vindkraftverk är ju inget alternativ.

  • JohanL
   8 januari, 2010 at 11:48

   Underbart, Christer!

   Om vi blir av med den nuvarande regeringen så kan MP utpressa sossarna (igen! inte första gången) för att stänga resten av kärnkraften. Sedan kan vi alla sitta och vänta på att det ska börja blåsa på vintern så att vi kan få varmt i våra stugor.
   Nej, se till att hålla borta dessa miljöstollar (och sossarna) från makten så kommer det ordna sig.

 7. Pedda
  8 januari, 2010 at 11:43

  Lägg ned borgarbrackornas kärnkraft, satsa på vin(d) och sol….

  • Micke8914
   8 januari, 2010 at 12:31

   Jamen det blåser inte nu, ju… Och solen orkar knappt över horisonten på våra breddgrader så här års. Förresten…

 8. Jocke
  8 januari, 2010 at 11:50

  Det är ingen som tagit upp att vi också lagt ner två välfungerande reaktorer, nämligen de i Barsebäck. Det var ju jättesmart…

 9. Mikael
  8 januari, 2010 at 12:48

 10. Björn
  8 januari, 2010 at 13:07

  Jättesmart av förra regeringen all lägga ner delar av kärnkraften.. Snälla lyssna på Jan Björklund för vår hälsa och miljöns skull! ja kärnkraft är mkt miljövänligare än det enda alternativet, kolkraft. Synd att bla inte ”miljöpartiet” insett det bara.

 11. Daniel
  8 januari, 2010 at 13:15

  Folkpartiets lösning:
  Staten står för investeringen på 60 miljarder, driftföretaget står för att kamma in vinsten på ett nybyggt kärnkraftverk. Hur liberalt är det?

 12. Marwan
  8 januari, 2010 at 13:17

  Jag har nyss fått El räkningen för December månad , Det var en chock 2462 kronor för en månad trots att det var mycket mild i December
  Jag kollade förra årets räkning för samma månad och det var 1072 kronor , det är 1390 kronor mer än förra året alltså en höjning på närmare 56%

  Jag är ensam och mycket sparsam , jag tänker på de som har 3 barn hemma och jag undrar hur mycket kommer de att betala , jag är övertygad om att det kommer att bli en chock för alla
  Elen gör ett stort hål i budgeten och jag kan förstå att folket är så förbannade

 13. KAS
  8 januari, 2010 at 13:17

  Vi har två fullt fungerande reservkraftverk som står i ”malpåse” som kan dras igångmen då skulle bolagens vinster sjunka på grund av bättre tillgång på el.

  Anledningen att kärnkraftverken haltar är inte dålig planering av underhållet utan en direkt följd av att man ökat utagen av effekt i de gamla verken till en nivå som de inte är byggda(projekterade) för vilket lett till utmattningsproblem på grund av för höga värmenivåer.

  Båda nämda orsaker(problem) beror i sin tur på att ekonomer har för stor makt i kraftbolagen

  Som tur är förstår dom så pass mycket i våra kraftbolag att man kan hålla efterfrågan hög om man i stället för att starta reservkraften i stället kopplar bort område efter område nån timme då och då, vinstoptimering på hög alliansnivå så att säga.

  Höga vinster = höga bonusar = glada företagsledningar, inte skall vi missunna någon att vara glad i dessa bistra och kalla tideverv.

  KAS

  • KAS
   8 januari, 2010 at 14:10

   Uppdaterat: såg att Bo Lundgren har beslutat att starta reservoljekraften, såg även att man tagit tillbaka besluten att skrota två av oljekraftverken.

   Två bra beslut i dag alltså.

   KAS

 14. Ken
  8 januari, 2010 at 13:23

  Måddan är inte ansvarig – hon är ansvarslös!

 15. Ingemar
  8 januari, 2010 at 13:46

  Det är för jävligt om strömmen bara lägger av…

 16. Sigvard
  8 januari, 2010 at 14:05

  Ja man undrar hur mycket av de slantar vi elkunder betalar som verkligen går till elproduktionen?

  • Christer W
   8 januari, 2010 at 14:25

   Vattenkraftel kostar ca 10 öre per kwh att producera. Vattenkraften är med andra ord rena sedelpressen.

   • Ingemar
    8 januari, 2010 at 18:40

    Är det hygget i sten att inte bygga ut de fyra norrlands älvarna, så har vi el så det räcker

    • 8 januari, 2010 at 18:52

     Problemet är de miljöskador man åstadkommer. Man kan inte vara säker på att man kan restaurera en älv efter kraftutbyggnad. Sedan är nästan alla älvar utbyggda redan i norrland, det är några mindre vatten som inte är det..

     • Christer W
      9 januari, 2010 at 00:04

      I Nyköping finns det ett antal dammar var enda uppgift är att vara pitoreska, det är gamla kvarn- och industridammar. I Trosa finns det en damm i anslutning till kvarnen. Överallt i sörmland finns det gamla kvarn- industri- och regleringsdammar från tidigare verksamhet.
      Så ser det ut i överallt i sverige, utöver dessa lades ca 2000 små vattenkraftstationer i små vattendrag runt om i landet ner för att gynna kärnkraften. (I ljusån och hållsvatten bäcken fanns det förr 3 eller 4 små kraftstationer som försörjde Boden med el, nu finns det visst bara en kvar pga att militären såg den som viktig, vattenfall fick inte som de ville)
      Vi den tiden var dessa stationer bemannande och ansågs ålderdomliga, men de motsvarade vad två kärnkraftverk producerade.
      I dag skulle dessa mycket väl kunna återställas som kraftverk och med den teknik som finns idag så går de också att fjärrstyra precis som de stora i Lule älv, som styrs från stockholm.
      Även de gamla kvarn-, industri, och reglerdammarna går att bygga om till kraftstationer utan att påverka omgivningen särskilt mycket.
      Även om detta skulle ske under en projekttid på 10 år så skulle de börja producera el mycket snabbare än vad ett kärnkraftprojekt överhuvud taget kan. Även driftunderhållet och störningar av tekniskt slag skulle ha minimal inverka på den totala produktionen till skillnad mot för både kärnkraft och gigantiska vattenkraftstationer.

  • Fredrik
   8 januari, 2010 at 16:52

   Jag skulle nog lägga en del av skulden på den regering som stängde Barsebäck. Den andra delen läggs på den regering som avreglerade elmarknaden. Den trejde delen läggs på den regering som införde ett tankeförbud kring kärnkraft. Som vi baddat får vi nu ligga.

   Genom stängningen av Barsebäck har övriga reaktorer tvingats till genomgripande effektuppgraderingar för att möta efterfrågan. Får man inte bygga nytt kan man alltid trimma.

   Det är inte så att uppgraderingarna som genomfördes i år var möjliga att tidigarelägga. Då hade arbetena hamnat mitt i förra vintern. Dessutom var revisionerna inte planerade att pågå under så lång tid som nu blivit fallet. Ringhals 1 och 2 ställdes av i mars respektive maj. R1 skulle ha varit driftklar juni och R2 i oktober. Återstart beräknas nu till 1 februari, då tillstånd erhållits av strålsäkerhetsmyndigheten. O3 skulle varit avstängt mellan 1 mars och 1 juni. Reaktorn kom igång först innan jul och producerar nu el vid 25 % effekt.

   Avregleringen av elmarknaden har inneburit att bolagen lagt ner överkapacitet och reservkraft. Varför skall man ha sådan stående som bara kostar pengar. Utan reservkraft får man dessutom mer betalt för den el som produceras. Att regeringen gav producenterna påbud om att marginalprisätta elen är fortfarande oförståeligt. Regeringen vill inte att staten ens skall ansvara för reservkraften i landet. Det är jämförbart med att lägga ned brandförsvaret eller sjukvården. Helsjukt. Vattenfall Distribution lägger bud hos Vattenfall Produktion genom Nordpool. Detta är del av orsaken till att elpriset flög upp i 14,5 kr/kWh innan jul. Var budgivningen marknadsmässig?

   Tankeförbudslagen tog bort intresset för kärnkraft. Få utbildade sig. Kärnkraften var ingen framtidsbransch, nu är den det. Nu står vi inför ett enormt generationsskifte där en hel generation kärnkraftsarbetare saknas (den som skulle ha anställts på 90-talet) och få utbildade.

   Med detta i åtanke bör vi inte skylla problemet på VD:ar med höga bonusar. Det är att förenkla och blunda för verkligheten med en ambivalent svensk energipolitik under många decennier.

 17. Christer W
  8 januari, 2010 at 14:23

  Realiteten är att det är både borgarna och sossarna som har sett till att det svenska energiläget är vad det är. När kärnkraften drevs igenom lades ca 2000 små vattenkraftverk ner, skälet var att dessa inte skulle kunna konkurrera med kärnkraften. Skälet till att det politiska etablissemanget vill ha kärnkraft till varje pris var inte energiläget, utan att kunna ståta som tekniskt avancerad nation . Förmodligen fanns det också en hel del som ville ha en öppning till kärnvapen, något som jag nu tror gäller starkt för rottingmajor Björklund. För trots allt är inte lättvattenreaktorer en garanti mot kärnvapen.
  Det andra som är genomgående för energipolitiken är att både borgarna och sossarna har i alla år motverkat att små enskilda kraftproducenter kan anslutas sig till kraftnätet genom att ge Vattenfall, Eon m.fl. fria händer att stänga ute dessa. Samtliga partierna har de facto gynnat ett oligopol eftersom det har passat den övergripande agenda.

  En vän till mig har ett eget kraftverk som producerar 97-98% mer än vad han behöver men han får inte ansluta sig till kraftnätet och låta byn där han bor ta del av hans överskott.
  Det bästa för oss medborgare vore om våra bostäder och fastigheter kunde producera något mellan 15 till 30% av sitt energibehov inom låt säga tio år, då skulle vi se andra energipriser och eloligopolens tid var över.

 18. Sven-Erik
  8 januari, 2010 at 14:24

  Ansvariga är politikerna som stängde Barsebäck ett väl fungerande kärnkraftverk med låga utsläpp av växthusgaser, dvs Sossorna, västern och centern.
  Nu tvingas Sverige att använda oljekondensverk med låg verkningsgrad och höga utsläpp av växthusgaser, samt vi tvingas att importera el från Tyskland och Danmark.

  • Joop
   8 januari, 2010 at 14:37

   Ni kommer att importera el från oss i Finnriket också.

   http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=176506

   ***Sverige kommer nu att importera el från Finland för att klara av efterfrågetoppen.***

   • Joop
    8 januari, 2010 at 15:03

    Också

    Iltalehti (typ Expressen/Aftonbladet) uppmärksammar Sveriges elbrist: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010010810894937_uu.shtml

    ***Fingrid ja Svenska Kraftnät ovatkin sopineet, että Suomen tehoreservi eri varavoimaloita käynnistetään ja sillä tuotetaan myös osa Ruotsin ennätystarpeesta.

    Pohjoismainen sähkön pörssihinta on tänään noussut selvästi, joten Fngrid saa kovaa tuottoa varavoimalla tuotetusta sähköstä. ***

    = Fingrid och Svenska Kraftnät har kommit i överens om att Finlands kraftreserv med reservkraft startas och med detta täcks också en del av Sveriges rekordbehov.

    Elens pris i det Nordens elbörs har idag stigit kraftigt så att Fingrid får hög avkastning av el som produceras med reservkraft.

    :)

  • Marcus R
   8 januari, 2010 at 14:54

   Sven-Eriks inlägg är en nästan exakt kopia från en kommentar på Aftonbladet från en ”Mr QS” inkl. stavfel och allt.

   Ansvariga är politikerna dvs Sossorna, västern och centern, som stängde Barsebäck ett väl fungerande kärnkraftverk med låga utsläpp av växthusgaser, Nu tvingas Sverige att använda oljekondensverk med låg verkningsgrad och höga utsläpp av växthusgaser, samt vi tvingas att importera el från Tyskland och Danmark.

   Är det någon propagandra-apparat på G? ;)

   Jag skulle vilja påstå att det är alla partiers fel inklusive folket som på 80-talet röstade ner kärnkraften.
   En lite konstig folkomröstning kanske; inte mycket skillnad på förslag 1 eller 2 faktiskt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkomr%C3%B6stningen_om_k%C3%A4rnkraften

   Intressanta sammarbeten i den folkomröstningen förövrigt… M i förslag 1, Fp och S i förslag 2, C, Kd och V i förslag 3… tur man inte var gammal nog att rösta då för det känns ju som att himlen ramlade ner det året. :P

 19. Mattias
  8 januari, 2010 at 14:43

  Ansvaret ligger väl till stor del på de politiker som varit med om att stänga av reaktorer i Barsebäck. Om jag icke mins helt helt och hållet fel var bla herr Jinges eget parti mycket angelägna om att sätta p för de reaktorerna :D

  Fast det är klart hon Maud är inget vidare så hon har säkert dragit ut någon propp & kontakt hon med nånstans på ren jävelskap kan jag allt tro.

 20. Sayvara
  8 januari, 2010 at 15:16

  Om man håller på att uppdatera kärnkraftsverken så är det rimligen så att man borde ha tidigarelagt detta så att det skedde sommartid. Men känner jag Vattenfall AB rätt så väljer man att göra det nu så att det blir elbrist och att man därmed kan plocka ut högre ersättning per kilowattimme.

  Man påbörjade arbetet med revisionerna och uppgraderingarna tidigt under 2009. Allt skulle vara klart i oktober, men bara Oskarshamn 2 han bli klar i tid till kölden.

  – Ringhals 1 och 2 får helt nya kontrollsystem, inklusive nya kontrollrum. Arbetet blev försenat.

  – Forsmark 2 är på väg in på nätet nu. Blev också försenade.

  – Oskarshamn 3 dras med problem med turbinen efter effekthöjningen.

  Så inget av detta kan påstås vara planerat eller något som skedde nu. Det handlar om otur, och arbetsklimatet.

  Anledningen till detta står att finns i att det har förts en helt orealistisk kärnkraftspolitik ifrån vänsterhåll där man har vägrat göra balansräkningen och istället stormat på som att det går utmärkt att stänga reaktorerna till 2010, ivrigt påhejade av miljöpartiet. På det sättet skrämde man bort kompetensen från bolagen, eftersom ingen vill satsa hela sin utbildning och yrkeskarriär på en bransch som enligt politikerbeslut har ett dödsdatum.

  För sent vaknade sedan syndarna och insåg – efter att man förstört två väl fungerande verk – att slutdatum 2010 var helt orealistiskt. Så industrin får plötsligt besked att nu skall verken istället livstidsförlängas och utökas. Detta efter 25 års kompetenstapp, och utan att det fanns höjd för detta eftersom verken inte var byggda för kunna effekthöjas.

  Och så gick det som det gick. Ingen inom kärnkraften är förvånad över detta, utan bara otroligt bittra på de arbetsförhållanden som vänsterpolitikerna skapat åt dem.

 21. Joop
  8 januari, 2010 at 15:29

  OBS. angående mitt tidigare inlägg:

  ***Elpriserna i Nordens elbörs har idag stigit kraftigt så att Fingrid får hög avkastning av el som produceras med reservkraft.

  :)***

  Det är ju inte så att jag tjänar nåt på Sveriges elbrist. I och med att jag har inga aktier , nej. Snarare är det så att smileyn skall ses som mörkt humor. Min humor har ibland kritiserats för att vara lite svårbegripligt.

  Ni kan tolka smileyn som ett slags påminnelse om att vare sig det är Fingrid eller Vattenfall är det alltid någon som profiterar av brist och att profiteringen begränsas ej av landsgränser…. :)

 22. hej hopp
  8 januari, 2010 at 15:59

  nej hela svenska folket ge fan i att betala in elräknigen skulle vara kul och se om dom klara att skicka alla till kronofogden , eller så gör vi uppror så som dom gör i andra länder, men icke vi svenska sitter vid våra köksbord med en nkopp kaffe och bara gnäller det löser sig tänker man.

 23. Sara G
  8 januari, 2010 at 16:53

  Före avregleringen var det aldrig något tal om elbrist. Tvärtom! Men dom där jädra kapitalisterna och ”bidragstagare” av optioner gör inget annat än skor sig på våra pengar med benäget stöd främst från högerpolitikerna.
  Samhället blir ju bara skörare ju mer dom får hålla på – och någon större ”valfrihet” finns inte för vanliga människor…

  • Marcus R
   8 januari, 2010 at 17:21

   Sara G – Före avregleringen hade vi fler reaktorer igång också…

   • Sara G
    8 januari, 2010 at 17:54

    Jag tror inte att det är en miss från Vattenfall att två reaktorer har stått stilla. Jag tror att det är medveten och taktisk planering för att höja priset på el och säkra generösa bonusar till Vattenfalls gnidiga dirrar.

 24. Dan
  8 januari, 2010 at 21:36

  Tänk sen vilken katastrof det blir när rulltrapporna stannar, hur mycket folk som helst som kommer att bli fast även där…

 25. Gösta Berling
  9 januari, 2010 at 00:06

  Kärnkraften är inget alternativ, det är skandal att den inte redan är stängd. Ett farligt och dyrt energislag. Felet som gjordes var att man inte omedelbart efter folkomröstningen vidtog åtgärder för att verkställa folkomröstningsresultatet, makthavarna låtsades inte om resultatet utan körde på som om inget hade hänt (en symbolisk stängning av någon enstaka reaktor betyder inget.) Sedan så konstaterar man bara att eftersom vi inte har tillräckligt med annan energi så måste kärnkraften vara kvar… Oärligt är ordet.

  Sedan är det också så, som många påpekat, att inte heller de socialdemokratiska regeringarna kan svära sig fria från ansvar för nuvarande situation. Felet de gjorde var att ta till borgerliga lösningar på diverse problem. T ex avregleringar. Vi ser nu vart det leder inom energiområdet.

 26. Ken
  9 januari, 2010 at 08:43

  Enligt nyheterna idag klarar inte vindkraftverken kyla och därför stängs de automatiskt av då!
  Vindkraftverk är inget för Sverige.

 27. sörmlänning
  9 januari, 2010 at 17:28

  Om intresse finns så kan man läsa om hur ENRON genom avsiktligt skapad kraftbrist i California trissade upp priserna.
  Det ser ganska likt ut med vår situation just nu.

Comments are closed.