Märkligt om Svinflunsan


[column width=”49%” padding=”2%”]
Senast igår hörde jag en uppgift på BBC om att smitt-
skyddsläkare ansåg att man skulle vaccinera två gånger. Något som antagligen gällde Storbritannien. Min husläkare berättade i morse att Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet avvaktade en undersökning som ska bli klar i slutet på nästkommande vecka, men beskedet kom idag.

AB: ”En dos vaccin är tillräcklig till friska personer över 13 år, inklusive gravida kvinnor, slår Läkemedelsverket och Socialstyrelsen fast vilket bekräftas i ett pressmeddelande. Barn och personer med nedsatt immunförsvar i riskgrupperna behöver dock få två doser. För vården skulle det innebära en stor lättnad att bara behöva ge en dos vaccin till flertalet. – Jag tycker att det underlättar planeringsförutsättningarna, man kan bli klar tidigare och frigöra resurser, säger Göran Stiernstedt, direktör för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).”

För egen del innebär det med största sannolikhet att jag ska vaccinera mig ytterligare en gång, men jag ska först konsultera min specialistläkare för att höra vad han tycker. En lustighet i sammanhanget är att jag hört siffran trettio procent ett antal gånger när man talar om skyddseffekten. Jag har tolkat siffran så att vaccinet ger 30 procent bättre skydd, men jag förstår inte i förhållande till vad. Ändå anser jag mig van att läsa och förstå information, möjligen så är det myndigheterna som inte kommit överens om terminologin, jag vet inte.

Jag plockade i alla fall fram en variant på virusbilder, jag har visserligen visat den förut men jag tycker att den är söt. Dessutom stämmer den väl överens med min egen bild av elaka virus. Ett svepelektronmikroskop lämnar inte ifrån sig den här typen av virusbilder precis.

I citatet från Aftonbladet talas det om att det skulle vara en stor lättnad för vården om man bara behövde en vaccindos, det

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]svininfluensan
är säkerligen sant. Men det låter som om det vore ett av motiven till att man bara ska vaccinera en gång. Myndig-
heternas målsättning måste rimligen vara att se till att så få som möjligt får influensan. Det kan i och för sig röra sig om alltför rörig information, samtidigt vore det synd om man inte passade på tillfället att testa beredskapen ordentligt. Med det menar jag inte att man ska vaccinera folk om det inte är nödvändigt, men det skulle vara bra att få reda på om man kan vaccinera en hel kommun på några dagar. Det vet vi faktiskt inte.


För övrigt
hoppas jag att få rapporter om märkliga eller störande annonser om ni ser sådana här.

intressant Andra om: , , , , ab svd123 dn12 ex1 annarkia lasse anders rödam skp pamflett sjökapten t
[/column]


19 svar till “Märkligt om Svinflunsan”

 1. Jag tror (obs. TROR) att svininfluensan inte är särskilt farlig trots ett antal dödsfall. Jag personligen kommer i alla fall att ta en andra spruta liksom den vanliga influensasprutan, som jag gjort de senaste 9 åren.
  Det verkar som om ”sanningens minut/tid” infinner sig snart i frågan om svininfluensan.

 2. Äntligen lyckades vi bli vaccinerade efter ditt ihärdiga tjat.

  Vaccinet var inte slut den här gången. Inte än. Efter en och halvtimmes köande fick ett par hundra som stod bakom oss gå för det fanns bara 100 sprutor kvar. Om det är så, varför vaccinerar man en massa friska vuxna nu när det är skolabanens tur? De skulle börja vaccineras den här veckan, eller har jag missuppfattat?? Massor av vuxna fick sina vacciner medan massor av barnfamiljer som kom efter skolan fick vända. Och de som fick vaccin i våran vårdcentral bor inte ens här. Snacka om oreda.

  • Massor av vuxna fick sina vacciner medan massor av barnfamiljer som kom efter skolan fick vända. Och de som fick vaccin i våran vårdcentral bor inte ens här. Snacka om oreda.

   Bor inte där? Då bör man kontakta den som ansvarar för detta inom landstinget. Missbruk av detta förekommer, se bara Leksand hockey.

   Men det bör påtalas någonstans.

   • Det är väl medvetet, åtminstone i Stockholms län? Man kan vaccinera sig på vilken vårdcentral som helst just för att man ska kunna göra det på lunchen, på väg till jobbet eller något annat.

    • Från vardguiden.se: ”Här kan du se vilka mottagningar som har vaccin. Om den mottagning du tänkt besöka inte har vaccin kan du gå till en annan. Läs vad som gäller på den mottagning du planerar att besöka genom att klicka på mottagningens namn här i listan.”

 3. Ja, i vissa länder kör man med en spruta, vissa två, i vissa länder avråder man barn och gravida att ta sprutan (Schweiz), i vissa rekommenderas dessa grupper starkt att ta sprutan, vissa länder vaccinerar hela befolkningen, vissa vaccinerar bara riskgrupper och vissa inga alls.

  Idag är det katastrofrubriker på löpsedlar att 300.000 är smittade, men när jag nyss var med barnen på vårdcentralen var det fullt med folk – och inga verkade förkylda utan alla stod i kön för att vaccineras. 300.000 sjuka – 3 eller var det 4 avlidna hittills – och alla avlidna hörde till riskgrupperna. Jag kan verkligen inte finna nån rimlighet alls i varken medias skrämselpropaganda eller myndigheternas dito. Svininfluensan förekommer inte vara farligare än en vanlig influensa – tvärtom.

  Förvirringen är total och det verkar som att myndigheter inte riktigt vet vad de gör utan kör lite ad hoc beroende på hur många vaccindoser man har förbundit sig att köpa.

  Det lilla förtroende jag hade för myndigheter håller på att bli bortblåst.

  • Vårdcentralen, akutvård? Du ska nog titta på akutintaget på lasarettet, det är dit de rejält dåliga människor kommer och inte till vårdcentralen.

 4. Jo, nog är det mycket som är märkligt om svinflunsan.

  Ena dagen är den värre än digerdöden och nästa dag lika ofarlig som de säsongstypiska varianterna. En annan dag kan man läsa att ingredienser i vaccinet är klassade som biologiskt vapen så vaccinet får inte lämnas ut till de onda staterna och tredje dagen så hör det egentligen hemma på hälsokostens hyllor.
  Vaccinets verkningsgrad är nu bevisligen mellan 0 och 100%.

  Statistik hit och statistik dit och alla siffror kokades sedan ned under rubriken ILS, dvs influensaliknande symptom, som kan bevisa katastof eller normalitet allt efter rubriksättarnas kalkyl.

  Det här måste ju vara ett helvete för en hypokondriker och jag tycker nu verkligen synd om dig Jinge men som du förstår är det omöjligt att ge dig något råd på dessa grunder.
  Kanske en god Whiskey kan muntra upp lite när det känns som värst?
  Eller en tredje spruta… :-)

  • Det här måste ju vara ett helvete för en hypokondriker och jag tycker nu verkligen synd om dig Jinge men som du förstår är det omöjligt att ge dig något råd på dessa grunder. Kanske en god Whiskey kan muntra upp lite när det känns som värst?

   Jag tycker över lag att informationen har varit hyfsad, men det är när det kommer nyheter som tidningar tolkar eller presenterar det olika.

   Vad betyder 30% bättre skydd? Jämfört med vad? etc…

 5. Jag är lite irriterad på medias hantering av influensan. Det är helt enkelt inget att hetsa upp sig över eller något speciellt konstigt. Varannan dag skriver aftonbladet artiklar om hur löjligt vaccinet är och nästa dag handlar det om hur livsfarlig influensan är. De spär på förvirringen på ett sätt som tycks mig onödigt.

  Svininfluensa är ungefär som en vanlig influensa för de flesta. Men även unga, friska atleter kan bli rejält sjuka av den och vi har ju sett några dödsfall redan. Den slår hårdare än vad en vanlig influensa gör och den är rejält smittsam. Epidemin har inte nått sin topp ännu.

  Vad ska man säga? Det är inte digerdöden som kommit, vi kommer inte att se något ’efter katastrofen’ scenario där endast de vaccinerade överleft. De flesta som får influensan kommer bara att ligga hemma under täcket max en vecka. Ett fåtal kommer att dö. Men den som vaccinerar sig har mindre risk att bli sjuk och kanske framför allt så riskerar man inte att sprida smittan till andra.

  Rent krasst och samhällsekonomiskt betyder nog dödsfallen mindre än kostnaden för alla sjukdagarna. För staten är det lönsamt att så många som möjligt vaccinerar sig. Gott så?
  Och för den enskilde innebär vaccinet att man slipper ta den där sjukveckan och den lilla risken att bli svårt sjuk eller dö. Plus att man inte smittar någon annan, vilket måste betraktas som en vänlighet. Gott så?
  Medicinföretagen då? Javisst är det lönsamt för dem. Skit samma, det förändrar ingenting. Man kan svära tills man blir blå över giriga affärsmän, de bryr sig inte.

  Så jäkla jobbigt är det inte att ta en spruta i armen.

  • Jag håller med dig, medias ansvar för förvirring och panikskapande är stort. Men vi måste tänka själva också. Vi kommer aldrig att få se löpsedlar med ”67 årig kvinna frisk efter 4 dagar med svininfluensa ”Jag tog Panodil och drack mycket vätska” – säger Elsa, 67 år”. Det kommer alltid att vara krigsrubriker där man lyfter fram det värsta som händer.
   Å andra sidan hävdar Expressen nu att det är de friska som tränger sig före i vaccinkön som gör att vaccinet är slut för riskgrupper, detta efter deras artikel 29 oktober om hur man tränger sig före i kön. Vidrigt.

   • Vi kommer aldrig att få se löpsedlar med ”67 årig kvinna frisk efter 4 dagar med svininfluensa ”Jag tog Panodil och drack mycket vätska” – säger Elsa, 67 år”.

    Sant. Men de kommer inte heller berätta om ”Bengt B” som fick ligga på intensiven 12 dygn och kunde återgå till arbetet först 34 dagar efter insjuknandet, på halvtid en månad innan han kunde gå upp till heltid. Sådana historier är inga kioskvältare. F.ö. undrar jag om inte Elsa skulle vara mer hjälpt av Alvedon?

    Jag ska antagligen skriva en grej idag om en miss som myndigheterna gör när det gäller informationen, jag har tidigare varit hyfsat positiv till deras agerande, men nu tycks de ha slappnat av och sprider en massa oövertänkta uttalanden.

    • Kvällstidningarna kör varje dag artiklar om folk som vårdas på intensivvårdsavdelningar så Bengt B:s historia kommer att vara med. De verkar ju hoppat på att influensan kan vara allvarlig för samhället nu och slutat med sina giftvaccin-biverkningschock-artiklar.

     Elsa sparar 7 kronor på att köpa 100 Alvedon istället för Panodil så du har rätt där.

     Om man tittar på http://www.fass.se ser man att man har sett en skyddande effekt av Pandemrix hos 98,4% av de testade (18-60 år) efter en dos. Dock ser man att om man ger H5N1 vaccin (fågelinfluensa) har man inte alls lika bra skydd efter en dos, men efter två doser fungerar det lika bra. Så hittills har man behållt både hängsle och livrem och sagt att 2 doser bör ges. Nu tar man av hängslena och byxorna bör enligt vetenskapen hålla sig uppe.

     • Kvällstidningarna kör varje dag artiklar om folk som vårdas på intensivvårdsavdelningar så Bengt B:s historia kommer att vara med.

      Nej det är bara gänget som hamnar i ECMO-lunga som får vara med, om inte de blivit hemskickade ett par gånger först förstås…

 6. Det här med vaccinera sig en eller två ggr hör ihop med att det finns framtaget olika versioner av vaccinet. En tidig version krävde två ggr medan senare versioner är klart efter en vaccinering för att funka som tänkt.

  Massmedia har blåst upp det här väldigt, speciellt när tidningar som Aftonbladet bara brer på och spekulerar hej vilt så dras en mängd läsare med i detta med sina egna mysko tankar. 95% utav det vi läser om svininfluensan är rent trams, det är hemskt mycket förvirrad information nu.

  • Det här med vaccinera sig en eller två ggr hör ihop med att det finns framtaget olika versioner av vaccinet. En tidig version krävde två ggr medan senare versioner är klart efter en vaccinering för att funka som tänkt.

   Hade du haft på fötterna så hade du oxo presenterat källan. Således kan man konstatera att hittills så är din information sämre än tidningarnas. De redovisar i alla fall vem de citerar…

 7. Kontaktuppgifter till de landstingsråd i Uppsala som smet före i vaccinationskön och på detta sätt riskerade livet på människor ur riskgrupperna hittar ni här….. http://xxxxxxx

  Adress struken. / Jinge

 8. Äh, lägg av. Hade du tänkt dig att man skulle ringa hem till dem och trakassera deras familjer? Skärp dig grabben.