Man kan vara främlingsfientlig på ett begåvat sätt


[column width=”49%” padding=”2%”]
Det var kontentan av det Bonnierkoncernens VD, Jonas Bonnier, nyss sade i Ekots lördagsintervju. Han fick nämligen frågan om hur det kom sig att vissa av före-
tagen inom Bonnierkoncernen, eller konglomeratet som han kallade det, kunde tjäna pengar på att sälja annonser till Sverigedemokraterna nu till valet nästa år. Han hävdade att Sverigedemokraterna är främlings-
fientliga på ett obegåvat, ja rent ut sagt dumt sätt.
”– Man blir förvånad över den enormt låga nivå som de håller, och även på tanken.” Därefter kommer uttalandet som jag gjort till rubrik.

Bonnierkoncernen är ett konglomerat av etthundrasjuttio-
fem aktiebolag i tjugoen länder. Företagets ställning här i Sverige är närmast att likna vid ett oligopol. Man äger praktiskt taget allt inom media och sist jag roade mig med att lyssna på Fria Proteaterns pjäs Typerna och Draken så ägde de tidningsdistributionen, tryckfärgsproduktionen, tryckerierna, screentryck och numera har de även inlemmat TV-bolag i ägandet och även Svensk Filmindustri, SF-Bio.

Trots att Dagens Nyheter själva ansökt om presstöd så agerar de för att Svenska Dagbladet och Sydsvenska Dag-
bladet ska bli av med sitt stöd. Och de gjorde det i hemlighet genom att klaga till EU-kommissionen och samtidigt begära att kommissionen inte skulle berätta vem som hade klagat.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Bonniers

Jonas Bonnier själv är en förhållandevis ung koncernchef, han är omkring 45 år idag. Det framkom att han de senaste åren fått ett fyrtiotal p-böter huvudsakligen runt Stureplan. Hur man kan vara främlingsfientlig på ett begåvat sätt framkom inte under sändningen och jag vill undvika att spekulera om hur han tänkte. Men intervjun finns redan på nätet och kan lyssnas till här.

intressant Andra om: , , , , t
[/column]


5 svar till “Man kan vara främlingsfientlig på ett begåvat sätt”

  1. Jag tror att Jonas Bonnier menar att man kan släppa fram olika slemma typer i tidningarnas debatt- och kulturforum samtidigt som man håller sig med kolumnister som Ulf Nilsson. Dilsa Demirbag Sten är ju också en flitig skribent, något som han antagligen tycker är begåvat. Varför skulle man släppa fram taffliga islamofober när man har henne?

  2. Bonnierkoncernens ordförande Carl-Johan Bonnier såväl som vice ordförande Pontus Bonnier skänker pengar till Israel.

    Jag antar att detta är att vara främlingsfientlig på ett begåvat sätt (ty Israel är en apartheidstat).

  3. Bonnier har makten över svenska media, det är bara så!
    OBS! Detta är inget antisemitiskt uttalande, utan enbart ett trist faktum.
    För ”Vivle la difference!”