Maila INTE in bilder till tidningar!


Nu i samband med snöovädret har alla tidningar uppmanat sina läsare att maila in bilder.

Det rör sig om digitalbilder i första hand, tagna av läsarna med mobiltelefonkamera eller någon fräsigare digitalkamera.

Men det tidningarna nogsamt undviker att berätta är att minsta arvodet för en publicerad bild ligger på tusenlappen om den används både i papperstidningen och på webben. Dessutom har dessa ”livebilder” ofta ett högt värde eftersom de lockar läsare/köpare.

En bild på en värdetransport som sprängs i luften borde ge fotografen ett sexsiffrigt belopp. En ruggig trafikolycka kan ge tiotusen kronor. D.v.s. om fotografen är medveten om vad bilderna är värda.

Oftast får inte amatörfotografen en endaste krona för sin ”läsarbild” och igår erbjöd DN en bok. DN:s förlag ger ut massor av böcker som den gentila gesten kostar DN 20-30 kronor, alltså en besparing på 1000.- per bild.

Så vad du än gör, maila inte in läsarbilder utan förbehåll. Har du bilder som tidningen är seriöst intresserade av så är det en förhandlingsfråga.


5 svar till “Maila INTE in bilder till tidningar!”

  1. Så där säger du ju bara för att du ska kunna sälja fler egna bilder till DN. :)
    Är inte du litet kapitalistisk nu? :)

  2. Ännu viktigare är att man också ofta på det sättet ger tidningen rätt att använda bilden gång på gång. Men jag tycker att bilder från ett snökaos är en rätt lindrig sak, värre är det med diverse brott och inte minst bilder på personer där tidningar nu i hög grad, efter ”passbildsförändringarna”, är beroende av att andra förser dem med bilder.

  3. Tror jag ska maila bilder när jag låt i skumbadet i går. De kommer nog ändå inte att se nån skillnad. Och frågan är om de väljer att betala för Jinges bilder istället? Nej, det blir nog en bok till mig!

  4. Jinge, ursäkta ironin. Jag tycker att dina råd är utmärkta! (Men badskumsbilder skulle jag gärna skicka till kvällspressen i hopp om oseriös publicering!)