Lotta Lundberg, Allt jag vill ha


Jag ska erkänna det direkt. Jag hade inte en aaaning om vem Lotta Lundberg var. Jag hade läst en recension i SvD om boken ”Allt jag vill ha” men den hade fallit helt i glömska. När så boken stod på hyllan i biblioteket så blev jag tvungen att vrida och vända på den flera gånger innan jag kom ihåg vad svenskans recensent skrev.

Jag vet fortfarande inte vem Lotta Lundberg är. Dock så vet jag nu att detta är hennes fjärde bok. Jag vet oxo att hon är i fyrtioårsåldern och att hon är en helt lyyysande författarinna.

Boken handlar om en tonårsjänta som heter Sofia. Hon har aldrig träffat sin biologiska pappa och vet bara att han är irländare och diplomat. När hon är 15 år så åker hon till Irland på ett sommarlov för att söka kontakt med honom, vilket visar sig inte vara helt lätt trots att hon har kontakt med hans hustru på Irland. Hon arbetar den sommaren åt ”Mrs” som har en pub. Mrs dotter är den kvinnan som pappan alltid varit gift med..

Verkar det rörigt? Ja, jag vill inte berätta mer än att boken delvis verkar vara skriven som en deckare men inte kan klassas som en sådan. Den skildrar Irland och fredsprocessen sedd ur en svensk tonårstjejs perspektiv och det är en helt underbar berättelse. Jag har hela tiden haft känslan att författarinnan är bokens Sofia, men jag har inte hittat något belägg för att den skulle vara självbiografisk.

Man kommer bokens huvudperson nära inpå skinnet under hennes tonårstid. Och dofterna inne på puben där hon arbetar sitter kvar i näsan länge. Jag lovar!

Bonniers, Allt jag vill ha, Lotta Lundberg

Betyg 4 4 4 4 +

Läs den !


4 svar till “Lotta Lundberg, Allt jag vill ha”

  1. Gör hon? Aaahh, tänk den som kunde åka till Venedig och lära sig lite av henne.. :-) Har du kontakt med henne? Hälsa henne i.s.f. att hon ska jobba på ordentligt med sin nästa bok. Jag står och stampar utanför bokhandeln.. :D