Lögner och sanningar om Grekland


Jag fick tips om denna intressanta artikel på http://www.nationofchange.org av en läsare. Den kompletterar tidigare artiklar här med viktig information om den finansiella helhetsbilden. Författaren Chris Kanthan har skrivit e-boken “Deconstructing Monsanto.” Han bor i San Francisco Bay Area, har rest mycket och är engagerad och skriver om politik, finanser och mat. Kan följas på Twitter: @GMOChannel. Artikeln är tydligt skriven före folkomröstningen.

Artikeln.
Nästan alla ”mainstream media” har hävdat att den grekiska regeringen använt för mycket pengar och därför gått i bankrutt. De generösa bankerna gav dem pengar, men Grekland kan fortfarande inte kan betala räkningarna eftersom det misskött vad de fått. Det låter ganska rimligt, eller hur?
Grekland greeceausterity7515
Förutom att det är en stor fet lögn … inte bara om Grekland, utan om andra europeiska länder som Spanien, Portugal, Italien och Irland som alla upplever olika grader av åtstramning. Det var också samma stora, fet lögn som användes av banker och företag som exploaterar många latinamerikanska, asiatiska och afrikanska länder under många decennier.

Grekland har inte misslyckas på egen hand. Landet bringades på fall. Sammanfattningsvis sköt bankerna medvetet sköt på ohållbara skulder så att oligarker och internationella företag kunde dra nytta av efterföljande kaos och elände.

Storfinansens agerande visavi Grekland har genomgått fyra stadier:
Steg 1:
Det första och viktigaste anledningen till att Grekland råkade illa ut var ”den stora finanskrisen” 2008 orsakades av Wall Street och internationella bankirer. Minns subprime lånen på lösa grunder. De förpackade sedan alla dessa tickande finansiella bomber och sålde dem som ”mortgage-backed securities” för enorma vinster för olika finansiella enheter i länder runt om i världen.

Denna verksamhet möjliggjordes av kreditvärderingsinstituten – S & P, Fitch och Moodys – som gav stjärnbetyg till dessa finansiella produkter. Skrupelfria politiker som Tony Blair fick betalt av storbankerna för att placera dessa farliga värdepapper till pensionsfonder och kommuner och länder runt om i Europa. Banker och Wall Street gurus tjänade hundratals miljarder dollar på detta system.

Men större vinster fick man i de följande tre stadierna!

Stadium 2 innebar att de finansiella bomberna exploderade. Banker runtom i världen började kollapsa inom några veckor. Regeringar och kommuner såg hur deras investeringar och tillgångar försvann. Kaos överallt!

Goldman Sachs och andra stora banker tjänade enormt mycket på tre sätt: De kunde köpa andra banker som Lehman Brothers och Washington Mutual mycket billigt. För det andra hade Goldman Sachs och insiders som John Paulson satsat på att dessa värdepapper skulle misslyckas. Paulson tjänade miljarder, och media hyllade hans skarpsinne. För det krävde stora bankerna krävde räddningsaktion från de medborgare vars liv bankirerna hade förstört! I USA fick bankerna hundratals miljarder dollar från skattebetalarna och biljoner från Federal Reserve Bank, som är en frontgrupp för bankirerna.

I Grekland fick de inhemska bankerna mer än 30 miljarder dollar i borgen från det grekiska folket. Den förment oansvariga grekiska regeringen var tvungen att lösa ut hårdföra kapitalistiska bankirer.

Steg 3 är när bankerna tvingar regeringen att acceptera stora skulder. En av de beprövade tekniker som används av internationella bankirer är att nedgradera obligationer i ett land. Och det är precis vad bankirerna gjorde, med början i slutet av 2009. Det medför omedelbart att räntorna på obligationer går upp, vilket gör det dyrare för landet att låna pengar eller att rulla fram befintliga obligationer.
Från 2009 till mitten av 2010 hade räntorna på 10-åriga grekiska obligationer nästan tredubblats! Detta grymma finansiella angrepp förde den grekiska regeringen på knä, och banker vann första delen del av en jättestor skuld på 110 miljarder euro.

Bankerna kontrollerar också nationers politik. Hösten 2011, då den grekiska premiärministern vägrade att acceptera en andra ”räddningsaktion”, tvingade bankerna bort honom och han ersattes omedelbart av vice ordförande i ECB (Europeiska centralbanken)! Inga val behövdes. Tala om demokrati! Och vad skulle den nya killen göra? Skriva på bankernas dokument. (Förresten, redan nästa dag, hände exakt samma sak i Italien där premiärministern avgick, bara för att ersättas av en bankir eller ekonomisk marionett. Tio dagar senare hade Spanien ett val där en bankir/marionett vann valet).
Grekland Peter 150708
Några månader senare, år 2012, manipulerades de grekiska obligationers avkastning till 50% !!! Denna finansiella terrorism hade omedelbart önskad effekt. Det grekiska parlamentet accepterade en andra massiv räddningsaktion, ännu större än den första.

Dessa lån är inte vanliga lån som man får på ett kreditkort eller från en bank. Dessa lån kommer med mycket speciella förbehåll som kräver privatisering av ett lands tillgångar.

Steg 4: ”Strukturreformer”. Förnedringen börjar under namnet ”åtstramning” eller ”strukturreformer”. För den skuld som tvingades på landet var Grekland tvungen att sälja många av sina lönsamma tillgångar till oligarker och internationella företag. Och privatiseringar är hänsynslösa, och omfattar allt som är lönsamt. I Grekland ingår privatisering vatten, el, postkontor, flygplatstjänster, nationella banker, telekommunikation, hamnmyndigheter (som är enorm i ett land som är en världsledande inom sjöfarten) etc. Naturligtvis kräver de ständigt manipulativa bankirer alltid omedelbar privatisering av alla medier.

Dessutom får bankirerna bestämma över regeringens budget. Vill man skära militärutgifterna? NEJ! Vill man höja skatten för oligarkerna eller storföretagen? NEJ! En sådan detaljstyrning saknas i vanlig borgenär-gäldenär relation.

Så vad händer efter privatisering och despotism enligt bankirer? Naturligtvis går regeringens inkomster ned och skulden ökar ytterligare. Vad göra? Naturligtvis minska utgifterna! Avskeda offentliganställda arbetare, skära ned minimilöner, sänka pensionerna, reducera offentliga tjänster och höja skatterna på sådant som påverkar 99% av befolkningen, men inte de 1% rikaste. Till exempel har pensionen halverats och skattehöjningen vid försäljning har till mer än 20%. Alla dessa åtgärder har resulterat i Grekland går igenom en finansiell katastrof som är värre än den stora depressionen i USA på 1930-alet.

Efter allt detta, vad föreslår bankirerna? Högre skatter! Ännu lägre pension! Det krävs en speciell typ av personlighet för att genom åtstramningar åstadkomma ekonomisk förintelse.Om varje grek hade känt till sanningen om åtstramning, skulle de inte ha fallit för detta.
Samma sak gäller för Spanien, Italien, Portugal, Irland och andra länder som går igenom åtstramningar. Den sorgliga aspekten av allt detta är att dessa inte är unika strategier. Sedan andra världskriget har sådana åtgärder använts otaliga gånger av IMF och Världsbanken i Latinamerika, Asien och Afrika.
Detta är kärnan i den nya världsordningen – en värld som ägs av en handfull företag och banker. Så är det dags för det stolta grekiska folket att resa sig som Zeus och säga NEJ (”OXI” i Grekland) till giriga marionetter, opatriotiska oligarker, parasiterande bankirer och korrupta politiker.

Kära Grekland, vet att världen ber för dig och hejar på dig. Rösta nej till åtstramningar i helgen. Säg JA till frihet, självständighet, självstyre, suveränitet och demokrati. Gå till valurnorna i helgen och ge ett rungande, klar seger för de 99% i Grekland, Europa och hela västvärlden.

intressant.se Grekland, , , , , , ,

Artikeln på Nation of ChangeE24Pål Steigan Krugman hyllar Nej NY Times 6/7 DN 6/7 Dagens Industri 30/6 AB 30/6 Pål Steigan 22/6DWN 22/6 svD 19/5 DN 15/5DN 26/1SvD 26/1Nyhetsbanken 12/1Kolationsregering SvD 26/1 Sveriges radio 26/1 Radiodebatt 22/1 DN Nyhetsbanken om Grekland SKP om GreklandPål SteiganSyrizaledarens artikel 21/1 DN Debatt 24/12 2013 SvD 24/12 DrCais blogg Blogg -Apostlagärningarna
Fotolasses blogg Röda Malmö Knut Lindelöf DN Debatt 24/12 Bloggaren Peter Linden BBC-undersökningCleveland LeaderSKP-blogg Anders Svenssons bloggDN 23/12 Karin BojsDN 10/2 2012 DN 4/10 2012 DN 23/8 2012
Nina Björk DN 19/9 2012SVD 2/5 2012Expressen Aftonbladet 7/8 2012 DN1 2011 DN2 2012 DN3 2011 SVD1 2011 SVD 2011