Landslaget utan Zlatan?Idag läste jag Patrick Ekwalls artikel om Zlatan Ibrahimovic i Expressen och kan inte annat än hålla med. Han inleder med att fråga läsarna om vi är redo för svensk fotboll utan Zlatan, och det är vi givetvis inte. En Zlatan på hugget, i form och på spelhumör är det bara motståndarna som helst vill vara utan.

Patrick Ekwall/EX: ”Vad tror ni nybyggarna i Svenska Fotbollförbundet tycker med ett landslag utan fixstjärnan som på egen hand säljer ut en arena på en pisskvart: träningsmatch mot Malmö FF på Swedbank Stadion. Sanningen är att vi behöver våra Golden Boys, fixstjärnor och rubriknamn. 50-talet hade Gre-No-Li, 70-talet Ralf Edström, 90-talet hade Brolin, Dahlin och 00-talet Henke, Zlatan. På 60-talet var det tunnsått med den varan, 80-talet likaså och ni vet hur sexig svensk fotboll var då: som ett glas vatten. Tänk på det, för eller emot?”

Ekwall påpekar stillsamt att det inte är säkert att Zlatan finns med i landslaget om mindre än ett år, och till svensk klubbfotboll lär han ju inte återkomma. Det enda vi kan hoppas på är att han blir så uttråkad efter att karriären är över så han väljer att satsa på en tränarkarriär när han inser att hans nya jaktvapen och fiskespön inte ger det han hoppas på.

Aftonbladet fick en intervju med Zlatan i Kina där han berättade att han kommer vara kvar i Milan fram till 2014 som kontraktet nu gäller, om nu inte Milan skulle få för sig att sälja honom, något som knappast är aktuellt. Kunde de trolla så skulle de snarare klona honom antar jag.

Aftonbladet: ”Zlatan åker nu hem till Sverige och får några dagars ledigt eftersom han inte kommer att spela vänskaps-landskampen mot Ukraina på onsdag. Han flyger hem i morgon med Milans plan som mellanlandar i Frankfurt. Därifrån flyger han hem till Malmö.
– Jag får två, tre dagar att vila på nu, det ska bli skönt att komma hem till familjen. Och sen väntar nästa helg Milans möte med MFF, din gamla klubb i din gamla hemstad?
– Ja, det ska bli kul. Men jag hoppas det blir bättre väder. Det har varit mycket regn där i sommar, vi har inte haft det fint alls när jag varit hemma.”
– Texten fortsätter under annonsen..

Men Ekwall är inne på något viktigt när han talar om en bortre gräns för Zlatans engagemang i landslaget, det är nog så att de som vill se honom live i landslagströjan bör se till att få göra det då tillfälle ges. Annars får man resa ner till Italien för att få chansen. Frågan är hur intressant landslagsfotboll kan tänkas vara i framtiden utan Zlatan? Vår nya nationalarena kommer att se tom ut även på landskamper.

it Andra om: , , , , , ex1 ab12 dn svd svt


7 svar till “Landslaget utan Zlatan?”

 1. Ja, Zlatan är väldigt stor och väldigt viktig för svensk fotboll. Jag hoppas han drar på sig den gula tröjan så ofta som möjligt kommande år. Men jag förstår de tankarna om att landslaget skulle bli för litet för honom, men tanke på att ha möjlighet att spela världs- Europamästerskap tror jag lockar honom att fortsätta att spela för blågult. Sen hoppas man att någon annan ung blivande världsstjärna från Sverige kliver fram. Vi har många bra spelare även om ingen kommer i Zlatans nivå och jag undrar om vi någonsin får det. Det får framtiden utvisa.

  • Jag är inte anhängare av Zlatanreligionen. Visst är det tjusiga hopp och skutt med älgbenen men sedan då? Hur många medaljer har han fixat åt Sverige? Jag kommer inte ihåg.

   • SUCK. Hur många medaljer har någon spelare fixat till Sverige i modern tid. Zlatan kan självklart inte göra Sverige till medaljkandidater på egen hand, han är en riktigt bra spelare men inte Gud, men bara för detta så ska väl inte vi som uppskattar honom jämställas med några ’Livets Ord-dårar’.

  • bättre med 3 andra duktiga spelare(vi har ett par) än en Zlatan, för då måste de höjja sig för att inte vara den som blir av med platsen när Zlatan är tillbaka igen

   • Självklart ska en jättebra spelare berömmas, men med Zlatan är det ju ingen måtta. Det blir patetiskt när han inte åstadkommer ett dugg för landslaget. Men vårt behov av idoler är oändligt (för att parafrasera fotbollsfantasten Stig Dagerman).