Lagerbäck skapar vurm för U21


En gång för alla ska jag säga att Lars Lagerbäck säkerligen är en av landets bästa fotbollstränare. Jag tror inte att han fått sitt uppdrag bara på gamla meriter utan förbundet har säkert satsat på en person som de tror på.

Jag har raljerat lite om att han halvligger på bänken och tuggar tuggummi, dessutom iförd träningsoverall. Det ser illa ut, men framförallt ser det oengagerat ut. Han behöver givetvis inte ha en skräddarsydd italiensk kostym, men jag tycker att andra coacher normalt ser proffsigare ut, och om spelarna orkar springa i nittio minuter så bör väl lagets coach kunna stå under den tiden utan stöd?

Och även om Lagerbäck är en utomordentlig tränare så kan vi alla konstatera att svenska landslaget i fotboll haft synnerligen svårt att hävda sig internationellt de senaste åren, detta trots fixstjärnor som Zlatan Ibrahimovic.

Det mesta talar idag för att laget inte kvalificerar sig till VM i Sydafrika, något som vi antagligen får leva med. Frågan är väl mer om fotbollsintresset kan överleva trots a-landslagets brist på framgångar? Vi har idag landslag både för tjejer och för killar från att de fyllt 15 år, det är givetvis bra. När det gäller laget som står närmast vårt landslag, U21, så har de till och med två lag, det ”yngre” och det ”äldre”. I det lag som spelar mot Serbien idag finns det med spelare födda 1986-87, i det yngre laget är spelarna födda 1988-89.

Min uppfattning är att vi ska pensionera vårt landslag, varenda spelare som inte av ålderskäl också kan spela i U21. Vi behöver föryngra laget rejält och det kan vi inte göra med mindre än att vi tackar Henrik Larsson & Co för deras medverkan i svensk landslagsfotboll. Möjligen svär jag i kyrkan när jag tillägger att Zlatan Ibrahimovic är en av dem som faller för åldersstrecket. Hans karriär står visserligen i zenit och han är en stor förebild för de yngre spelarna, men ska man fullfölja en rejäl föryngring så måste de gamla bort.

Basen för landslaget bör vara U21, och gärna med stort deltagande från de yngre spelarna i den gruppen. Har vi också lovande grabbar i U19 så bör de också ha en chans att prova på i det ”stora” landslaget. På det sättet stimulerar vi de yngre, de känner att de står närmare det riktiga landslaget vilket givetvis ökar deras motivation.

Dessutom bör vi skaffa oss en coach som tänker och agerar offensivt. Har vi landslagstränare vars första tanke är försvar, andra tanke är försvar och


sista tanke är försvar så kommer aldrig spelarna att tränas i offensivt spel. Detta bör man också se till att få ut på klubbnivå, spelarna ska vänjas in i offensiv-
spelet redan i klubbarnas ungdomslag.

Visst är jag medveten om att våra landslag till en början blir strykpojkar, men samtidigt får vi en roligare och mer publikvänlig fotboll. Och på sikt kan det får till effekt att vi faktiskt kan nå vissa framgångar. Jag antar dessutom att detta är tillämpbart även på damfotbollen, även om jag vet för lite om den. Men det är bedrövligt att intresset för U21-laget blir på kokpunkten därför att vårt seniorlandslag spelar uruselt. U21-grabbarna trivs givetvis, men mycket av haussen beror på Lasse Lagerbäck.

Själv har jag satsat 20.- på 2-1 och 3-1 till Serbien ikväll, jag försöker vara realist.

i Andra om: , , , , , , , , , , , ab1234 ex1234 dn123 svd123 t

[tags]Fotboll, U21, EM, Lagerbäck, Serbien, Fotbollsförbundet, Agenter, Försvar, Offensiv, Zlatan, Henke, Förnyelse[/tags]


2 svar till “Lagerbäck skapar vurm för U21”

  1. Håller med om att en föryngring är oundivklig. Dock så kan man inte dra undan mattan för alla som är över 25. Platsar man så ska man spela.