Kungens Toblerone
Så har vi då lite till mans, och till kungs också för den delen, fått oss ett rejält mediedrev. Och den som tror att drevet är på upphällningen eller till och med slut har fel. Nu väntar vi nämligen på le grande finale.

Carl XVI Gustaf har utomordentligt dåliga rådgivare, så dåliga så att man funderar på om de egentligen är republikaner hela bunten. För hade kungen sagt till pressen redan dag ett: ”– Ja, jag var på fest med några kamrater och följde senare med in på en klubb där det visade sig finnas en massa nakna kvinnor, varför jag lämnade lokalen.” Ja då hade denna affär inte varit någon affär. Han kunde till och med ha hävdat att det har hänt ett par gånger men att han nu talat med sina vänner om att han absolut inte vill följa med på den sortens äventyr.

Hade han gjort det så hade vi inte haft en affär oavsett om det sagda var en efterhandskonstruktion eller en utstuderad lögn. Nu har vi istället två böcker som påstår saker som är intensivt förknippade med varandra. Att upprepa påståenden ur dessa böcker är inte nödvändigt längre, de är numera riksbekanta. Själv har jag tidigt konstaterat att en naturlig reaktion på det som nu utspelas framför våra ögon är – Ingen rök utan eld.

Genom den filmade intervjun med Tidningarnas Telegrambyrå så har kungen försatt sig i en situation där till och med en halvsanning kan fälla honom. Varje journalist vet att uppgifter som visar att kungen medvetet gled på sanningen eller ljög kommer att tvinga honom att lämna tronen. Hans förtroende är i så fall helt förbrukat och hans roll som statschef omöjliggörs. Och får jag be om lite handuppräckning: – Hur många av besökarna här tror inte på att landets församlade journalistkår nu drömmer om det slutliga och helt avgörande scoopet, det som får kungen att abdikera.

Varje journalists dröm är givetvis ett reportage som kommer att minnas i decennier, ett reportage som fått en kung att lämna in sin mantel och kungakrona. Att det kommer är jag övertygad om, frågan är bara när. Jag tror att det just nu förekommer många diskussioner på olika redaktioner om man ska våga gå ut med det man vet och kan dokumentera. Problemet är förstås – håller inte historien så är man själv historia som journalist.

Men det spelar ingen roll eftersom processen är igång, bollen är redan satt i rullning. Det som möjligen kan kännas lätt motbjudande är att det faktiskt handlar om en levande människa. Han är inte av ”Guds nåde” eller hur det uttrycks, han är mänsklig och han lever under ”stark press”, om nu inte formuleringen medvetet misstolkas…

it Andra om: , , , dn12 svd12 ex12 svt12 ekot1 gp1


11 svar till “Kungens Toblerone”

 1. Lite tråkigt att affären har blivit en kafka-process. Det är kanske läge att publicera bilderna och eventuella övriga bevis? Svårt för kungen att gå i svaromål mot något som få eller ingen sett.

 2. Normalt sett Jinge tycker jag att dina analyser är välgrundade och väl underbyggda. I det här fallet tycker jag dock att det verkar som om du snarare drivs av din vilja att kungen skall abdikera, än att på ett objektivt sätt analysera situationen.

  Kungen föddes till statschef och hans familj har varit statschefer i snart 200 år. Att tro att kungen skulle ens fundera på att abdikera enbart på grund av porrklubbsbesök eller lögner om dessa känns för mig helt främmande. För att kungen skall abdikera, måste detta krav komma från riksdagen och helst från en klar majoritet och jag kan inte se att socialdemokraterna har det politiska modet att driva frågan.

  Jag är övertygad om att monarkin kommer att avskaffas på sikt då det är ett förlegat och högst odemokratiskt system. Dock ligger detta längre fram i tiden i alla fall minst 10-20 år. Visserligen kan kungens affärer bidra till att tiden blir något kortare, men inte mer.

  Ps. Även om det blir uppenbart att han ljugit om porrklubbsbesöken kan jag se en ny intervju framför mig där han sitter och gråter och ber svenska folket om ursäkt för att han har ljugit för dem, men anledningen till att han gjorde det var att han ”ville skydda sina barn och drottningen” för att de inte skulle behöva straffas för ”hans misstag”. Lär bli årets snyfthistoria och kommer garanterat att fungera. Ds.

   • Den uppfattningen för du naturligtvis ha och enbart tiden kommer att utvisa vem som får rätt.

    Jag vill inte antyda Jinge att du antyder att det är så, men jag ändå påpeka att det är min uppfattning att abdikera som statschef och tillexempel avgå som minister eller ansvarig för någon myndighet inte går att jämföra. Att kungen skall abdikera uppfattar han förmodligen ungefär på samma sätt som en person på gatan skulle tvingas ge upp sitt medborgarskap och flytta från landet. Med andra ord enbart någon man skulle göra om man blir tvingad till det.

    Utan att jag har några direkta belägg för det så kan jag inte dra mig till minnes att någon monark i modern tid har tvingats att abdikera, trots att många kungahus har drabbats av betydligt värre skandaler än porrklubbsbesök och lögner.

    Sen vill jag också passa på att understryka att jag inte på något sätt stöder monarkin som institution eller kungen som person. Det han har gjort har skadat förtroende för Sverige internationellt och han borde abdikera enligt mig. Dock kommer det tyvärr inte att ske enligt de argument jag har framfört ovan, utan det krävs att riskdagen agerar

    • trots att många kungahus har drabbats av betydligt värre skandaler än porrklubbsbesök och lögner

     Som tex ??

     • Det engelska kungahuset har väl haft sina problem och samma sak gäller väl för Monaco. Sen har jag för mig att det även har stormat kring det danska.

      • Jag är ingen expert, men inget av dessa kungahus har väl ens varit i närheten av en konstitutionell kris??

       • Jag har som sagt dålig koll själv. För bara fram vad Dick Harrison säger i en artikel i Aftonbladet ”Det här är ingenting jämfört med de skandaler som drabbade andra europeiska kungahus under 1900-talet”

        http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13110725.ab

        Men det är naturligtvis upp till varje individ själv att bedöma alvaret i det inträffade.

 3. …kan bara hålla med dig och det enda bittra för en republikan är att det handlar om en individ som nu antagligen far ganska illa!

 4. Den svenska varianten av grand final brukar väl vara…att ingenting alls sedan händer? Exempel: EU kan tillåta privatimport av sprit & folk handlar som aldrig förr den vägen med kramp i musklickar-fingrarna, vad debatteras i riksdagen då, är det högljudda diskussioner om den omöjliga, extremistiska alkoholpolitik man bitit sig fast i som kolliderat med verklighetens isberg? Nej, där kivas man med röda kinder om huruvida enskilda lantbrukare ska få sälja vinare & planerar skattehöjningar på systemet! En ”intressant” variant av grand finale.

 5. Knappast troligt att kungen avgår. Skulle Victoria tillträda för att hennes far besökt porrklubbar och dessutom svävat på målet om han gjort det? Nej, det lär vi inte få uppleva. (För SÅ usla rådgivare tror jag inte finns som skulle tala för en sådan lösning. Ännu finns ju möjligheten att folk glömmer detta men om kungen abdikerar så står det i historieböckerna för tid och evighet.)