Kungen, måttligt begåvad?Nu visar det sig att kungen uttalar sig om svensk litteratur, och han gör det på ett sätt som är utomordentligt tveksamt. Han gör det dessutom om en av svensk kulturs stora exportframgångar, Stieg Larssons Millenniumserie.

AB: ”Under måndagens statsbesök i Polen lyckades kung Carl Gustaf och drottning Silvia yttra sig om det svenska deckarundret Stieg Larssons eventuella kvaliteter som författare. Om Stieg Larsson tyckte de inte. – Jag vet inte vad jag ska säga. Men jag är förvånad att böckerna blivit en sån succé. Kanske är det för att Sverige aldrig tidigare associerats med en sådan kriminell värld som Larsson skriver om. Jag är inte glad över det, sade kungen till den polska tidningen Gazeta Wyborcza.”

Visst huvudpersonen, Lisbeth Salander, är en mycket ovanlig ung dam som dessutom råkar ut för osedvanligt slemmiga typer, men majestätet tycks ha missat att det är böcker han talar om, fiction. Uppenbarligen är han mer nöjd med Jan Guillous böcker där hjälten är minst lika osannolik men utför, i alla fall objektivt sett, hjältedåd åt den rätta sidan. Men ingen kan ta ifrån Stieg Larsson hans dramatiska förmåga, eller hans flyt i berättelsen. Och när han talar om att Sverige associeras med en kriminell värld så har han uppenbarligen inte läst våra främsta deckarförfattare.

Vi har ett stort antal inom den genren som gjort stora succéer utomlands, vars böcker också har filmatiserats. Men om nu kungen verkligen bekymrar sig om Sverigebilden utomlands, borde han då inte tänkt sig för innan han involverat sig med kaffeflickor, som enligt en annan bästsäljande bok rekryterats från porrklubbar i Stockholm? Det handlar om kvinnor som är väsentligt yngre än monarkens egna döttrar.

Vilken effekt det får på Sverigebilden vet jag inte, det enda jag förstår är att vår kung blir kammad med samma gubbsjuke-
kam som Berlusconi och liknande potentater. Stieg Larssons böcker har aldrig utgetts för att vara sanna skildringar av Sverige, men boken om majestätet och hans kamrater är faktiskt just det, och det är betydligt mer problematiskt än Larssons fiction.

it Andra om: , , , , , ab ex12 sr


12 svar till “Kungen, måttligt begåvad?”

 1. Kungaparet har troligtvis INTE LÄST Stig Larssons böcker, utan bara sett filmerna på TV, där våldet tycks vara betydligt mera framträdande och brutalare än i
  böckerna, som är väldigt tjocka och består av flera hundra sidor:

  Något som kungen av på grund av sin svåra dyslexi knappast skulle klara av.

  Fast det kan väl hända att Silvia läst högt för honom om kvällarna,
  när han nu fått utegångsförbud och
  kaffeflickorna är sysselsatta på annat håll…

  • Ptja, nu är väl knappast Expressen den tidning som man ska tilltro den största relevansen. Maken till kungafjäsk där motsvaras väl enbart av Aftonbladets nivå. Kungafjäsk som kungafjäsk..

   • Ptja, Expressen är väl knappast kungafjäskande, snarare tvärt om… Värre republikanskjakande tidning får man väl leta efter… (Skulle möjligtvis vara sds i så fall…)

  • Hahahahaha bästa kommentaren, och har inte Silvia läst den så kanske boken finns som talbok. Men våra dagstidningar verkar Kungen inte få sig höguppläst där det dagligen beskrivs hur rå och brutal den undrevärlden är i Sverige idag.

  • Som jag skrev som kommentar: Nu är väl knappast Expressen den tidning som man ska tilltro den största relevansen. Maken till kungafjäsk där motsvaras väl enbart av Aftonbladets nivå. Kungafjäsk som kungafjäsk..

 2. Vad som genast slog mig när jag läste rubriken var att: Vilken värld lever dom båda i och har deras personal och säpo censurerat all forma av mediamaterial de har tillgångar till??

  Om de anser att det skulle ge en skev bild av sverige..? Då vet dom ju inte att det som sker i filmerna bara är en skugga av vad som verkligen sker i Sverige!!? Men OM kungen nu vet hur verkligheten ser ut och anser att det är något som ska mörkas.. så är det ju bra då att han inte har ett skit att säga till om!

  Annars tycker jag han och resten av familjen är en mycket bra representativ ”grupp människor” och de gör ett mycket bra jobb!

 3. han är jo helt galen, han skulle trivas bättre som ledare i Nordkorea,
  Vallander och Larsson har blivit världssucceér,
  hur infantil måste man vara för att tro att det är på riktigt?

  samtidigt har denne präktige kung vistats unde hela 1980-talet på bordeller med kriminella element i Stockholm, det som chockar att att han var relativt nygift då,
  och vi vet säkert inte ens hälften av vad han sysslat med,

  • samtidigt har denne präktige kung vistats unde hela 1980-talet på bordeller

   Källa? Inte boken iaf, för den har jag i bokhyllan…

 4. Själv tycker jag att Millennium böckerna ger en mycket rättvis bild av Sverige: PRECIS så jävligt är det. Det finns ett enormt stort kvinnohat i Sverige (vår horribla våldtäktsstatistik, och föralldel kungens eget sexistiska beteende), det finns en egoism och likgiltighet inför andra människor (vi ger minst till välgörenhet), var och en är sig själv närmast (vi har en moderatledd regering som vinner valet på mottot ”att ta från de fattiga och ge till de rika”, RUT-avdraget). På vilket sätt beskriver Larsoon INTE Sverige?