Kris i Svensk Hockey

Den första minuten mellan Lettland och Sverige blev händelserik. Innan den var över stod det 1-1, något som närmast måste vara ett rekord i VM-sammanhang. Hockey kan med kombinerad tur och skicklighet bjuda publiken den sortens dramatik även om det är mycket ovanligt.

Efter den inledningen så blev det en vanlig hockeymatch med allt vad det innebär. Det var förstås intressant att lyssna till kommentatorerna, De talade stundtals om den blixtrande hockey som Tre Kronor bjöd publiken på, och att matchen var lagets bästa fram till igår. Och det var den, flera spelare gjorde prestationer som värmde hockeyälskare, men varenda kommentator blundade för spelbolagens odds på matchen. De tre som redovisades i bild hade oddset 1,x på att Tre Kronor skulle vinna. Oddset för lettisk seger låg på 55,x vilket indikerar blåbärsnation.

Trots detta så lyckades Lettland reducera och resultatet långt in i sista perioden var 3-2 i svensk favör, knappast någon lätt resa och långt ifrån en självklar seger. Det blev istället ett bevis för att det finns ett visst hockeykunnande i laget, men att laget är oförmöget att vinna enkelt ens mot ett betydligt svagare motstånd.

Igår citerade jag en ekonom som hävdade att Euron är som en nyss avlivad kyckling, omvandlat till hockey så blir frasen:
– Tre Kronor är som en nackad kyckling som springer omkring och flaxar med vingarna i flera minuter medan den i själva verket redan är död.

Att jämföra hockeyns kvalitet idag med min egen upplevelse av den utifrån ett backspegelperspektiv är svårt, men det vore också oärligt. Det fungerar inte som det gjorde på sextio- och sjuttiotalet, idag är landslaget ett gäng professionella spelare som i bästa fall ses en gång vartannat år, oftast inte ens det. De är helproffs och spelar i ligor som NHL, KHL eller elitserien, men ytterst få av dem har spelat mer än någon enstaka match tillsammans. Det är möjligt att vi ska betrakta det som en ”naturlig utveckling”, men samtidigt så utarmar det intresset för turneringar som VM och liknande.

Inför OS så samlades laget några dagar innan spelen började, jag minns inte om de ens fick någon riktig träningsmatch om sanningen ska fram. Det rimliga hade givetvis varit att samla en större spelartrupp tre veckor innan turneringen för att ge dem ett antal matcher och bygga upp laget redan före OS. Visst, vi kan alla skylla på ”marknaden”, klubbarna tillåter inte sina publikmagneter att vara frånvarande från matcherna i respektive seriesystem, men jag frågar mig vad det innebär för hockeyn på sikt?

Kommer vi att tycka att landslagshockey är intressant framöver när vi sällan kan ställa det bästa laget på isen, och när vi aldrig får se det bästa laget samspelt?

i Tags: , , , , , , , , ab123 d n12 svd12 ex123 t

  3 comments for “Kris i Svensk Hockey

 1. 15 maj, 2010 at 05:22

  God morgon Jinge!
  Jadu, en turnering som VM känns i dagsläget en aning urvattnad. Ett VM i mitten på Maj?
  Annat var det förr när VM spelades på vintern. Då var det spännande. Tänk spelare som Sura Pelle, Rolle Stoltz, Uffe Sterner och Honken. Det var tider det. (Nostalgi rundan det.)
  Du har naturligtvis rätt i dina analyser Jinge. För det verkar aldrig i dagsläget som om vi får se de bästa spela ihop annat än till OS. Och inte ens där är ju förberedelserna inför turneringen tillräckliga för att spela ihop ett riktigt bra lag. Nä hockey skall spelas på vintern.
  Det är de förbaskade ishallarna som gjort det till en året runt sport.

 2. Tharand
  15 maj, 2010 at 10:07

  Jag måste säga att jag tycker att VM på sätt och vis är roligare eftersom det är unga, hungriga spelare som vill något som är med. Dessutom är det roligt att länder som Danmark, Norge, Tyskland, Schweiz och Lettland kan skrälla i VM vilket på sikt är bra för hockey som sport eftersom intresset ökar i de länderna. Det är kul att se unga lirare som Pääjärvi istället för överbetalda miljonärer som plågar sig igenom match efter match för att eventuellt åka ut i kvartsfinalen och kanske, kanske höja sig om vi väl skulle nå en final.

  Tycker man kan dra lärdom och strunta i att tjata på NHL-proffsen för de vill ju uppenbarligen inte vara med. Kanske ska man tjata på de 4-5 som är helt outstanding men jag tycker det är vettigare att satsa på de unga spelarna som är roliga att se och behöver internationella matcher.

 3. olle w
  17 maj, 2010 at 16:44

  Vaddå i mitten av maj ?? Sluta lev på 70-talet. VM har spelats i maj hur länge som helst. Det ända felet med årets VM är att det spelas ett OS år. Detta är något man började med 92. Ta bort VM när det redan har spelats OS.

Comments are closed.