Kriget i Ukraina – förspel till Tredje Världskriget?


Vi har här tidigare diskuterat möjligheten av ett Tredje Världskrig. Sannolikheten för detta har ökat, men den främsta krigshetsaren och krigaren USA går hellre fram med små krig, helst via ombud som i Libyen och Syrien. Ryssland har alla skäl att känna sig hotat (se även tidigare blogginlägg) och USA har offentligt proklamerat att man ska stärka sin militära närvaro runt Kina. USA har också kraftigt stärkt sin närvaro i Afrika. Detta blogginlägg är en något förkortad översättning av artikeln ”Ukraine’s War: A Prelude to Worl Artikeln har skrivits av historikern Eric Zuesse som skrivit boken ”They’re Not Even Close: The Democratic vs. Republican Economic Records, 1910-2010″ och ”CHRIST’S VENTRILOQUISTS: The Event that Created Christianity.” ”Ukraines-war-a-prelude-to-world-war-ii-says-former-ukraine-ambassador-to-u-s/5421994
d War III, Says Former Ukraine Ambassador to U.S.”
i Globalresearch och ett inlägg i diskussionen, som också berör en möjlig splittring i Ukrainas regering.
* Ett annan varning kommer i en kommande film av den kände regissören Oliver Stone – se kommande blogginlägg. Han menar att ”Ukrainians are suffering from US ’ideological crusade’ against Russia”, dvs. att USA använder Ukraina som ett medel för sin anti-Rysslandspolitik.
* Pål Steigan skriver i blogginlägg 3/1 att finansmannen/-spekulanten Soros i en nyårsartikel skriver att ”Europa bør ruste opp Ukraina til krig mot Russland”. “Alle tilgjengelige ressurser må settes inn på krigsanstrengelser, også hvis det fører til underskudd på statsbudsjettene.” Soros er kjent for å bruke sin stiftelse Open Society Foundation til å støtte såkalte “fargerevolusjoner” rundt om i verden, som oftest i svært tett samarbeid med CIA-fronten ”National Endowment for Democracy.
Münchner Sicherheitskonferenz
* Henry Kissinger, USA:s mest (ö)kände utrikesminister efter Andra världskriget, har också kritik mot USA:s och EU:s aggressiva Ukraina- och Rysslandspolitik inom flera områden i en intervju i Der Spiegel 13/11.
* Än mer kritiska är förre presidentkandidaten Ron Paul och särskilt förre biträdande finansministern Paul Craig Roberts.
* Justitieministern Ramsey Clarks har i ett öppet brev till President Obama, utrikesminister Kerry, senator McCain och representanter för massmedia fokuserat på: ”Stop the War in Ukraine!” . Det skrevs i somras och har sitt intresse mot bakgrund av utvecklingen under det halvår som gått sedan brevet skrevs. Han är inte helt ensam bland ledande västpolitiker i sin kritik.
* Den ledande tyske socialdemokratiske politikern och tidigare partiordföranden Matthias Platzeck menar att man måste acceptera annekteringen av Krim.
* Nyhetsbanken skrev igår ”Krigsförbrytare hyllad i Kiev. I Kiev deltog ett par tusen personer (5 0000 enligt arrangörerna) i ett fackeltåg, tillägnat den 106-årsdagen av Stepan Banderas födelse. Stepan Bandera var under andra världskriget ledare för Organisationen för ukrainska nationalister som hjälpte Hitler vid besättandet av Ukraina och sedan begick massakrer mot polacker, ryssar och judar.”
** Tveklöst pågår en ideologisk och ekonomisk krigföring mot ett pressat Ryssland. Jag ser inga tecken på minskning av detta. Om Sverige och/eller Ukraina nu går med i NATO så ökar risken för krig och risken för att Sverige deras in i kriget.**

Artikeln.
”Kriget i Ukraina är ett förspel till ett tredje världskrig, säger Dr Yuri Shcherbak, Ukrainas ambassadör i USA 1994-1998. Han är känd som demokrat, antikommunist och antifascist. Dr Shcherbak menar att många människor vet detta. Han nu talar ut offentligt för första gången för att uttrycka sin oro över en kärnvapenkonflikt mellan USA och Ryssland, och om Ukrainas farliga nuvarande roll i att ökar risken för detta.
Poroshenko och Obama. images4YUZEIHV

År 1998 författade han boken ”The Strategic Role of Ukraine”, utgiven av Harvard University Press – så detta är ett ämne som han vet mycket om.

Måndagen den 29 december varnade han sitt land i Ukrainas TV-Kanal 5 TV för politiken hos den nyinstallerade regeringen, som hade kommit till makten i en våldsam kupp den 22 februari och som har spenderat sin tid sedan dess till att bomba det område i landet där 90% röstade för den demokratiskt valde president Janukovits (i ett av OSSE lovordat val år 2010), vilken störtades i den kupp som förde denna nya regering till makten.

Till skillnad från nästan alla ukrainska politiker var dr Shcherbak aldrig ”kommunist”, och han var också motståndare till den slags fascism som representeras speciellt av Ukrainas parti ”Högersektorn” och genom Ukrainas Svoboda (eller ”Frihet”), som hade kallade sig ”The socialt Nationalist Party of Ukraine”, tills CIA rådde dem att ändra sitt namn.
Shcherbak är känd som en förkämpe för demokrati och en respekterad internationell expert.

Hans fullständiga uttalande, i den inflytelserika Ukrainiska siten politnavigator.net lyder:
”Detta är ett förspel till det tredje världskriget. Många människor vet detta. Tänk på att Saporischja kärnkraftverk bara ligger 160 kilometer från de pågående striderna. Kan ni föreställa er vilken katastrof som kan hända om kärnkraftverket träffas av en projektil? Har vi ett alternativ till Minsk samtalen mellan president Petro Poroshenko och ledarna i upprorsområdet? Kan vi förklara krig mot Moskva och genomföra det med en snabb operation? Nej.”
RyssKrig-768954
Kanal 5 på TV ägdes av Poroshenko tills han blev vald (i den del av Ukraina som inte var i uppror) för att bli president (över hela Ukraina) den 25 maj. Poroshenko anses fortfarande ha stort inflytande över kanalen, vars tjänstemän anställdes av honom. Han attackeras nu ihärdigt av andra ukrainska oligarker, särskilt av Vita husets vän Ihor Kolomoysky (en stor finansiär av kriget i östra Ukraina), för att inte bedriva ett tillräckligt aggressivt krig i östra Ukraina. Dr Shcherbak menar att ökad krigföring mot människorna i östra Ukraina skulle vara farlig för alla ukrainare.

När EU omedelbart efter kuppen 22/2 skickade en utredare till Kiev för att ta reda på vem som låg bakom de massiva blodsutgjutelserna som hade lett den demokratiskt valde dåvarande president Janukovitj fall och till installationen av den nya västvänliga regim en medgav Poroshenko själv privat för utredaren att de maskerade beväpnade männen på Majdan var från deras sida, inte från Janukovitj. Uppgifterna som sprids i Washington och Kiev att Janukovitj låg bakom skottlossningarna på Majdan var desinformation, inte sanningen. EU:s utrikespolitiska talesperson blev chockad då hon fick reda på det, men negligerade detta (eftersom EU egentligen kontrolleras från Washington enligt Zuesse).

Poroshenko försöker nu tillfredsställa Washington och de amerikanska oligarker som kontrollerar den, samtidigt som han vill tillfredsställa oligarkerna i Ukraina själv (han är en). Förre ambassadören Shcherbaks framträdande på Poroshenkos tidigare tv-station, när Poroshenko kanske är på väg att ersättas av en politiker som vill bomba den upproriska regionen mer än Poroshenko redan gör, återspeglar möjligen ökad politisk osämja bland Ukrainas oligarker. Den slutliga beslutet om krig mot Ryssland fattas av Barack Obama eller hans efterträdare. I varje fall har Obama lagt grunden för en sådan attack.

Efterskrift (Anders Romelsjö)
FN:s generalförsamlings tredje kommitté antog 21/11 en resolution som fördömer försöken att glorifiera nazistisk ideologi och förneka tyska nazistkrigsförbrytelser. Dokumentet uttryckte oro över ökningen av rasistiskt motiverade brott runt om i världen och extremistiska rörelsers växande inflytande.

Resolutionen uppmanade alla stater att underteckna den internationella konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering. Många länder, däribland USA, Storbritannien, Kina och Indien har undertecknat konventionen men saknar en mekanism för att behandla individuella klagomål, vilket gör att konventionen inte kan tillämpas.

Resolutionen fördömde även försök att rentvå nazistiska kollaboratörer genom att framställa dem som kämpar för nationalistiska motståndsrörelser och hedra dem som sådana.
Ukraina nazistbild 2

Den fördömde alla former av förnekande av nazistiska krigsförbrytelser, bland annat den judiska förintelsen.

Röstsiffror
* 115 av 193 FN-länder röstade för resolutionen som hade föreslagits av Ryssland.
* Kanada, USA och Ukraina röstade emot.
* 55 länder inklusive Sverige och andra EU-medlemmar valde att inte delta i omröstningen.

Vi erinrar oss ett och annat.
De ekonomiska sanktionerna mot Ryssland strider mot FN-stadgan och internationell rätt.
* I Ukrainas regering efter statsuppen 22/2 fick fascistpartiet Svoboda 4 ministerposter, bl.a. som vice premiärminister och mer extrema Högersektorn har också män på ledande poster.
* Men Rysslands annektering av Krim med överväldigande befolkningsstöd är brott mot FN-stadgan.
* USA:s långvariga intervention i Ukraina via ursprungligen CIA-avläggaren NED är det sannolikt också.
* Statskuppen och Svoboda har hyllats av bland andra naziststämplade ”Svenskarnas parti”.
* USA och EU har helt avstått från att kritisera fascismen i Ukraina och i stället talat om nationalister.
* I det nya parlamentet sitter minst 29 fascister, bland 410 ledamöter
* En nazist är nu polischef i Kiev.
* Nazister från olika länder, bl.a. Sverige strider tillsammans med Ukrainas armé i östra Ukraina. (Se bilden).
* Många nazister fick efter Andra Världskriget arbete i USA:s underrättelsetjänst
* USA:s mellankrigspolitik var inte riktad mot Hitler.
* Väst och USA försökte manövrera i en eftergiftspolitik så att Hitler skulle anfalla sin ärkefiende Stalin, och motsatte sig Sovjets förslag om anta-Hitler-avtal i slutet av 1930-talet.
* När Hitler väl angrep vände sig länder i Europa tydligt mot nazismen, medan USA var passivt.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Helena Panela 2/1 Oliver Stone intervju Nyhetsbanken 3/1 2015 Nyhetsbanken Ryssland fördömer USA & EU:s nej till resolution mot nazismen Talesman för Ryssland Nej från USA & Co mot nazism-resolution FN-resolutionen 2012 Eric Zuesses artikel på Globalresearch 30/12 > DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch

  5 comments for “Kriget i Ukraina – förspel till Tredje Världskriget?

 1. Leif Elinder
  4 januari, 2015 at 10:27

  Om situationen i Ukraina. Se fler artiklar av Eric Zuesse:

  http://www.opednews.com/author/author85251.html

 2. 4 januari, 2015 at 12:18

  Dyster läsning. En framgång för desinformation och Rysslands-demonisering ”Sverige är i topp vad det gäller engagemanget för att stödja Ukraina med ekonomiskt och politiskt stöd genom EU, även om det riskerar att öka konfliktnivån med Ryssland. 73 procent av svenskarna är positiva, jämfört med EU-snittet på 58 procent. Det visar årets mätning av transatlantiska trender.

  En majoritet av svenskarna är positiva till EU-medlemskap för Ukraina och stödet är också starkt för kraftfullare sanktioner gentemot Ryssland. Svenskarna är mer benägna än övriga EU-länder att vilja skicka militära förnödenheter och utrustning till Ukraina. 42 procent av svenskarna stödjer det jämfört med 25 procent av EU-snittet.

  – Svenskarna är mycket för att stödja aktiva insatser för demokratisering i andra länder – även om det skulle medföra en period av instabilitet. Det visar tidigare års mätningar. Svenskarna tvekar inte heller vad gäller att använda militära medel i internationella insatser för fred och frihet, särskilt om FN står bakom. Stödet har varit starkt för insatserna både i Libyen och Afghanistan, säger Anna Wieslander, stf direktör på Utrikespolitiska institutet.

  Sverige, utmärker sig, liksom föregående år, för att vara det land som är mest negativt inställt till Ryssland av alla länder som deltar i undersökningen (78 %) – en trend som förstärkts i årets mätning.

  Allt fler svenskar säger ja till Nato
  Stödet för ett svensk Nato-medlemskap steg kraftigt för ett par år sedan, från 24 procent år 2011 till 36 procent år 2012, och fortsätter i år att öka till 39 procent. Nej-sidan har minskat från 69 procent år 2011 till 54 procent år 2013.

  -Mätningen visar tydligt att den transatlantiska länken håller på att stöpas om, säger Anna Wieslander. Allt fler européer vill se starkt ledarskap av EU och att Europa agerar mer oberoende av USA. Mest anmärkningsvärd är omsvängningen i Tyskland. (http://www.ui.se/nyheter/aktuellt/svenskarna-vill-garna-stodja-ukraina.aspx)

 3. ERIK
  5 januari, 2015 at 12:01

  Rysskräcken är gammal i Sverige och lätt att frammana. Vi har rätt at vara rädda (som Margot W. sa) – ryssarna har det inte trots att de har starkare historisk grund för att vara rädda. Opinionen i Sverige är ett kvitto på hur homogen den svenska politiska och mediala kören är. Alla politiska partier i riksdagen har samsyn – ingen vågar ha en avvikande uppfattning. När Aftonbladet kultur publicerade en avvikande uppfattning tog övriga medier till storsläggan. Att mer publika medier som Rapport eller en första sida i tex DN skulle ge saklig information är otänkbart. I andra europeiska länder tillåts avvikande uppfattningar att höras i medierna. Rysskräcken är inte heller lika påtaglig. Det krattas för NATO i Sverige – vi är hotade! De andra länderna är redan med i NATO och därför behövs inte samma uniforma kör.

 4. 5 januari, 2015 at 13:49

  Ryska posten (Stefan Lindgren) rapporterar idag ”Ukrainas ex-president Viktor Jusjtjenko anser att 60
  procent av ukrainarna inte skulle stödja landets Natoanslutning i en folkomröstning.
  ”Om man vill omvandla Ukrainas säkerhetspolitik i riktning mot medlemskap i europeiska kollektiva säkerhetsstrukturer måste man komma ihåg att 60 procent av landet inte kommer att förstå varför”, säger Jusjtjenko i en intervju. Detsamma säger han om uppfattningen att Ukraina bara ska ha ett officiellt språk. ”Om du är för att Ukraina ska ha ett enda officiellt språk, kom ihåg att mer än hälften av folket inte skulle
  stödja denna idé”,

  Dessutom förespråkar Viktor Jusjtjenko en allmän nationell dialog:
  ”När vi talar om en politik som kan ges etiketten ’Janukovitjpolitik’, måste man komma ihåg att förutom Janukovitj stöddes denna politik av 12 till 14 miljoner ukrainare. Så om vi vill nå ett nationellt samförstånd, en nationell närmande, bör vi inte tala om Janukovitj, utan snarare om de 14 miljoner som tänker i samma banor som Janukovitj. Vi måste förstå våra strategiska intressen och vårt förflutna, allt medan vi bevarar en nationell dialog.” (http://fortruss.blogspot.com 30/12)

  Jusjtjenko var president 2005-2010, då han förlorade i presidentvalet mot Janukovitj i ett val som lovordades av bl.a. OSSE för sina kvaliteter. Han var premiärminister 1999-2001.

 5. Benny
  6 januari, 2015 at 18:05

  Det ser inte lovande ut för freden i Ukraina! Högra sektorn under ledning av oligarken Kolomoski vägrar att inrätta sig i den reguljära ukrainska militära organisationen. Detta betyder att Kolomoski med största sannolikhet kommer att försöka dra igång kriget igen på egen hand och vissa militära underrättelser tyder på att så är fallet. Frågan är om det är på order från CIA eftersom Poroshenko vacklar om nödvändigheten av att fortsätta kriget? En inte omöjlig utveckling blir att Ukraina delas upp i tre stater efter en övergångslösning som federation. Eller att centrala Ukraina med området runt Kiev blir det enda som blir kvar av Ukraina då de västra delarna slukas av Polen och de östra av Ryssland. Kanske ligger det någon sanning i rykten som gick i våras att Polen och Ryssland i hemlighet var beredda att dela på det för närvarande dysfunktionella landet. Detta hade nog redan skett om inte EU/USA blandat sig i, och frågan är om inte en sådan lösning hade varit att föredra i slutändan i stället för den farliga konflikthärd som Ukraina utvecklats till?

Comments are closed.