Kräv flygförbud över Gaza!


Idag tar Jan Guillou upp det faktum att Sverige ska delta med jakt, attack och spaningsflyg för att säkra det av FN beslutade flygförbudet över Libyen. Han påpekar två saker, dels att det inte finns något tydligt resultatmål, och det är sant. Sedan undrar han varför det inte beslöts om något flygförbud över Gaza.

Guillou: ”Mellan den 27 december 2008 och den 18 januari 2009 genomförde Israel en lång serie krigsförbrytelser som riktade sig mot civilbefolkningen i Gaza. Mer än 14 000 bostäder och 68 regeringsbyggnader raserades. Bland bombmålen fanns såväl sjukhus som moskéer och FN-byggnader. De största palestinska förlusterna i människoliv var civila. Israel använde sig av vit fosfor mot civilbefolkningen och mördade ohyggligt mycket effektivare än vad Muammar Gaddafi lyckats med.”

Omkring 1400 människor dog, av dessa var praktiskt taget samtliga civila varav 3-400 var barn. Det Israel gjorde klassi-
ficeras som brott mot mänskligheten, rätteligen borde deras ledande politiker och militärer efterlysas internationellt för att forslas till Haag och den internationella brottmålsdomstolen. Sverige borde givetvis driva den frågan både i FN och i EU.

Israel för en kontinuerlig politik visavi palestinierna som innebär brott mot folkrätten och palestiniernas mänskliga rättigheter, det är dags att sätta ner foten nu. Vi kan som första land i EU erkänna Palestina som en självständig stat och verka för att införa sanktioner mot Israel som ska gälla fram till att de har dragit sig tillbaka till 1967 års stilleståndslinje och utrymt/-
överlämnat alla bosättningar till palestinierna.

Men det räcker givetvis inte, palestinierna ska ha rätt att flytta tillbaka till sitt hemland och även när de har fått sina självklara rättigheter så ska brottslingarna straffas. Man ska inte medvetet mörda civilpersoner och sedan komma undan med det, det spelar ingen roll om man heter Gaddafi eller Netanyahu, brottslingar ska lagföras och straffas.

it , , , , , , , ab12 ex1 dn123 svd1234 gp svt claes


21 svar till “Kräv flygförbud över Gaza!”

 1. Jan Guillou har klockrent jävla rätt! Palestinierna har två problem: De sitter inte på en stor del av världens oljetillgångar och deras förtryckare pekar på Europas historia och skriker i högan sky om antisemitism varje gång som någon påpekar att även araber har mänskliga rättigheter.

 2. Sverige och stor del av kristna västvärlden har ett starkt trauma av den så kallade förintelsen. Detta trauma utnyttjas i tid och otid av Israel till att få förmåner som inte står i proportion mot samma stats göranden både utrikes- och inrikespolitiskt. Så ja Guillou har en klar poäng med att fråga varför reagerade inte vi när Gaza bombades urskiljningslöst.

 3. Nato borde riva muren och utrymma alla illegala bosättningar. Sedan borde Nato se till att tiotusen soldater skyddade gränsen mellan apartheidlandet och palestinierna.

 4. FN har förlorat sin trovärdighet pga dubbel moral , FN misslyckades skydda palestinska civila från Israels konstanta attacker
  FN gör en skillnad mellan de förtryckta människor , Palestinierna har angripits och dödats de senaste 64 åren och de har gått igenom regelbundna och dokumenterade kränkningar av sina mänskliga rättigheter av Israel

  Den senaste vecka dödade Israel 13 palestinier i Gaza , 4 av de av en och samma familj och de var utanför sitt hus och spelade fotboll när israelerna sköt ihjäl de , Israel har också bombat en cementfabrik , Ingen tror att barnen och cementfabriken var giltiga militära mål
  Västvärlden har ett tyst godkännande av en olaglig ockupation och blundar för Israels flagranta missbruk av internationell rätt

  FN nuvarande system behöver en total översyn , Det är dags nu av den civiliserade världen att lägga fram ett förslag i FN med krav på ett flygförbudszon över Gaza för att skydda rätten till liv för det palestinska folket
  När palestinierna försvarar sig då är de i skampålen i pressen , de är terrorister trots att Israel vill utplåna de från jordens yta

 5. Det är relativt lätt att pressa och ingripa mot en hund som Libyen med en föråldrad ryss-arsenal, men, att ingripa mot en toppmodern kärnvapenstat som Israel med amerikanska vapen. Inte troligt.

 6. Skriv gärna kommentarer här, men avstå från rena lögner! / Jinge

 7. Jinge skriver en sak: ”utrymt/-överlämnat alla bosättningar till palestinierna.” som brukar ge en följdfråga från pro-sionnister: ”varför? får inte judar bo i palestina?” säger man ”nej” är man antisemit, säger man ”ja, men de får bo där på egen risk utan militära vakter, som vanliga civila” så får man en lång utläggning om vad som kommer ske med dom stackars oskyldiga bosättarna om dom inte hade vakter i palestinskt land

  • ”…säger man ”ja, men de får bo där på egen risk utan militära vakter, som vanliga civila” så får man en lång utläggning om vad som kommer ske med dom stackars oskyldiga bosättarna om dom inte hade vakter i palestinskt land”

   :))

   Ja. Men bosättarna har drömt om sitt land i 2000 år! Fattar du inte det?
   Bosättarna har suttit och väntat i 2000 år för att ”återvända” och nu hotar man alla dessa människor som vill leva i fred på palestinsk mark!
   Det måste du förstå :))

   • Xenna, det är många som inte förstår ironin i din fråga, alltför många i mitt tycket. Var var det stod: ”Att tänka är stort men tänka rätt är större.”

    • Sentensen som lyder ’Tänka fritt är stort men tänka rätt är större’ formulerades av Thomas Thorild och finns (bl.a.) ovanför ingången till Uppsala Universitets aula.

     Bakgrunden till sentensen lär vara denna: ’Thorild hade varit republikan, han höll på ”folket” och hälsade den franska revolutionen med hänförelse. Men efter skräckväldet i Paris slog han om och bekände lika oförskräckt: ”De, som ivra för frihet, för republikanism, tänka oftast på sig själva och hata endast det välde, som är över dem. Den, som ivrar, såsom jag, tänker på alla och på mänskliga lycksaligheten. Det är icke nog att tänka fritt. Den äkta äran är att tänka rätt. Att tänka fritt just över friheten, det är bäst.”’

     • Håkan, hur ska man tänka för att begripa vart du vill komma? Dina två kommentarer här andas bara dryg kvasi-intellektualitet som syftar till att framhäva dig och dina tankar som lyder så här: Är man så dum att man gör motstånd mot dem som slitit sönder hans liv så får man skylla sig själv om man plätsligt brinner upp av israelisk fosfor ! och Tänka fritt vad gäller friheten handlar om frihet till det folk som förtjänar det bäst då det fått det skänt av en högre makt ty bara de är människor medan resten är boskap som ser ut som människor bara för att de lättare ska tjäna de riktiga människorna, de som är kvasi-intellektuella vikigpettar som jag. Det finns knappast nåt sorgligare än kommentarer som dina som dödar läsglädjen av en spännande blogg som denna så totalt

      • Man skulle kunna tänka så här:
       – Om man i många år har använt en motståndsmetod som med osviklig precision uppnår endast en sak, att ens egna skadas eller dödas, kan det då inte finnas ett värde i att försöka omvärdera metoden? Kanske komma på nåt annat, av inget annat skäl än att just den metoden tycks motverka sitt syfte?

       Och så här:
       – Sara G undrade var man kan se sentensen ’Tänka fritt…’ osv. Jag svarade. Eftersom jag själv nog skulle föredra ett fritt framför ett ’rätt’ tänkande ville jag sätta in Thorilds tanke i en kontext där ’fritt’ inte hamnar i så diametral motsats till ’rätt’. Inte hade jag en tanke på att nån skulle vilja tolka in denna off-topic-kommentar i ett on-topic-sammanhang, och framförallt inte på det sättet.

       Jag är inte så förtjust i din kommentar heller om sanningen ska fram, men allt måste kanske inte alltid falla alla på läppen, (hur skulle DET se ut…)

       • Har du några förslag på vilka metoder palestinierna ska använda i sin kamp när de förlorde lika mycket på de så kallade fredsförhandlingarna som på sammandrabbning? Idag har israelerna antagit en ny lag som gör det möjligt att till oh med ta medborgarskapet från israeler av palestinsk ursprung.

        Du kanske tycker att palestinierna ska tutta eld på sig själva så att israelerna slipper betala för vit forsfor och andra dyra metoder? Vill inte önska dig att gå igenom samma behandling som palestinierna i 65 år för jag är för civiliserad för det. Dessutom skulle det drabba allt för många oskyldiga. Däribland dina barn, barnbarn och barnbarns barn. Bara tanken på att din fina avkomma skulle hamna i flyktingläger är för hemsk, eller hur?

        Hoppas innerligt att varken du eller dina barn någosin begåvas med en fiende så grym, hänsynlös och mordisk som staten Israel.

        • Nej, jag har inte några förslag, jag noterar bara att raketbeskjutningen inte funkar. Att tutta eld på sig själv förefaller f.ö. ungefär lika produktivt som raketerna.

         Och låt mig få formulera och torgföra mina åsikter själv, på det sätt och i de fora jag själv väljer.

         Har jag verkligen förtjänat den här otrevliga bredsidan? Ligger det nåt annat bakom och i så fall vad?

         • Det som ligger är bakom är din dryghet när du filosoferar över andras raketer när du sitter i ankdammen. När såg du din fru skjutas ihjäl sist med sitt spädbarn i famnen? Eller när såg du din cyklande pojke klyvas i mitten sist? Mitt i hans bedrövliga liv i ett sönderskjutet flyktingläger?

          Palestiniernas raketer må vara patetiska, med de utgör en tagg i varje israelisk höks hjärta därför att de betyder NEJ, vi finner oss inte idetta. De är en påminnelse från palestinierna att varje gång israelerna skördar en massa palestinska liv, om att palestinierna aldrig någonsin ger sig, inte ens efter fosforbad och blodbad. DET, du väger tyngre än all världens stridsvagnar tillsammans. Och jag är säker på att om raketerna skulle ta slut någon dag så skulle palestinierna använda fyrverkerier eller ballonger, bara för att påminna om att de vägrar dö eller böjra sig för en av historiens grymmaste bödlar som pinat dem i över hundra år nu, sammanlagt.

          • Det patetiska med raketerna är ju att de som skjuter iväg dem lika gärna kunde skjuta inåt, mot bebyggelsen i Gaza! Effekten har ju visat sig, ofelbart, bli att mångdubbelt fler palestinier dör än det går åt plåster i Israel!! Det handlar ju inte om filosofi, det är ju närmast matematik!

           Du tycker uppenbarligen att det är värt att betala med palestinska liv för att få peta med taggen i israeliska hökars hjärta. Jag tycker det inte. Så jag värderar väl helt enkelt ett människoliv högre än du.

           Min uppfostran, och Jinges regler, förhindrar mig att skriva de nästkommande 6 raderna här. Använd din fantasi.

    • sara g, smileys talar sitt tydliga språk
     … för många som kan tänka själva.

 8. Med tanke på hur överdriven den israeliska reaktionen på varje liten provokation från Gazaremsan, vore det inte värt att stödja trevaren från Hamas om att inga fler raketer ska skickas iväg, mot att Israel stoppar sina attacker?

  Oavsett vem som har rätt eller fel måste det väl betraktas som liiite dumt att ge israelerna nya förevändningar att attackera?

 9. Håkan, har det fallit dig in att döden kan vara långt mer möjligt än ett misierablet liv i en israelisk koncentrationsläger som Gaza? Nej, naturligtvis inte. Man måste ha förutsättningar för att sätta sig in i det. Någon som alltid sovit tryggt och alltid haft högst 6 meter till fiskpinnar eller falukorv kan inte förstå att liv under israelisk ockupation är en fasansfull, långdragen död.

  Jag vill inte använda min fantasi för någonting vad gäller dig för det är helt uppenbart vad du är för nåt!