Kommer Mohamed Morsi få någon makt?

Det råder en lätt förvirring i media om vad Muslimska brödraskapets ledare heter. Al-Jazeera skriver hans namn som Mohamed Morsi, men svenska media väljer att kalla honom för Muhammad Mursi. För-
hoppningsvis är det bara ett misstag.

DN: ”Stora utmaningar väntar för Egyptens tillträdande president Muhammad Mursi efter segern i det historiska presidentvalet. ”Jag är alla egyptiers president”, sade han i ett tal till nationen.

Tiotusentals jublande supportrar slöt upp i det största firandet på Tahrirtorget sedan förre presidenten Hosni Mubaraks fall efter att valkommissionen under söndagen meddelat att det Muslimska brödraskapets Muhammad Mursi blir Egyptens förste demokratiskt valde president.

– Det här är en pånyttfödelse för Egypten. Makten lämnas över till en civil president, sade en av Mursisupportrarna på torget, Ahmed Shabrawi, till AFP.”

Själv förvånades jag lite över att folk på Tahrirtorget blev så glada när valresultatet redovisades. Själv hade jag följt redovisningen på al-Jazeera i över en halvtimme innan jag tröttnade. Att egyptierna jublade begrep jag inte eftersom militärjuntan i landet har upphävt konstitutionen och i praktiken övertagit makten. Det enda positiva var väl att egyptierna fick välja sig en president, men uppvägs det av det faktum att militärledningen har tagit ifrån honom och parlamentet en hel del av makten?

Jag känner mig tveksam. Nu har jag inte haft kontakt med de två svensk-egyptier som bor i Kairo som jag brukar ha kontakt med, så jag har inte hört hur folket på ”gatan” reagerar. Det ska bli intressant att höra vad Cecilia Uddén har att berätta i morgonekot. Att Morsi själv säger sig vara alla egyptiers president låter ju bra, men hur reagerar de kristna egyptierna? Dessutom visade al-Jazeera bilder från det möte där Morsis motståndare samlades, och även om det är svårt att avgöra hur många tusen som samlats så såg det ut som om den gruppen var mer än dubbelt så stor som den på Tahrirtorget.

Jag tror att den närmaste tiden kommer att visa hur stor makt som militären är beredd att ge presidenten, jag är rädd för att vare sig han eller parlamentet kommer få något att säga till om. Jag hoppas att jag har fel..

it Andra om: , , , , , dn12 ekot gp12 ab123 svd1234

  7 comments for “Kommer Mohamed Morsi få någon makt?

 1. mfa
  25 juni, 2012 at 01:09

  Egyptiserna kommer inte att lämna Tahrir innan SCAF lämnar över makten till den förste oberoende folkvalde presidenten. Den deklarationen kom precis efter att valresultatet meddelades.

  • 25 juni, 2012 at 06:32

   Och det tror du att militären kommer finna sig i? Jag är MYCKET skeptisk!

 2. mfa
  25 juni, 2012 at 01:15

  Morsi och Mursi uttalas på samma sätt, det är translitteration. u = o. Precis som Mohammad och Muhammad, uttalas likadant.

 3. Mikael
  25 juni, 2012 at 01:17

  Man är förståss glad åt det lilla och hade förväntat sig det värsta. Även många kristna i Egypten blev mycket glada över att folkets kandidat fick vinna. Kristna och muslimer blödde tillsammans på Tahrir-torget och man turades till och med om att vaka över sina bröder när de tog sig tid för en bönestund. Jag garanterar att många i Egypten inte glömmer sådan scener under sin livstid. Att så många kristna bloggare(samtliga jag kunnat läsa idag) här i Sverige målar upp en hatbild påverkar dem lyckligtvis inte särskilt mycket. Mursi har mycket att bevisa men det dröjer länge innan man kommer att kunna ge honom något betyg. Det är inte sannolikt att militären ger bort någon makt i nuläget.

 4. mfa
  25 juni, 2012 at 08:02

  De behöver inte finna sig något förutom att folket har bestämt sig för att staten ska tjäna dem och inte tvärtom. Blod är spilt och egyptsierna har sett brödrafolket i Syrien. Det är upp till militären hur de ska uppfattas och hurvida mer blod ska spillas.

 5. Marwan
  25 juni, 2012 at 13:37

  Egypten har ingen konstitution och inget parlament , dessa förklarades ogiltiga av högsta domstolen i Egypten och det ska bli en ny val till parlamentet så småningom och under tiden kommer militären att behålla kontrollen över landet och har befogenhet att stifta nya lagar och besluta om budgeten

  Generalerna har krävt att själva fatta alla beslut när det gäller alla frågor som berör militären inklusive utnämning av nya generaler och de vill ha det sista ordet när det gäller krig och varje beslut som regeringen vidtar måste först godkännas av generalerna , det är en militär diktatur

  Presidenten kommer att ha mycket begränsade befogenheter , Knappast någon i Egypten tror att militären kommer att lämna makten ifrån sig och generalerna är ovilliga att ge upp nånting som de hade haft sedan 1956 men det lär bli svårt den här gången pga hela det egyptiska folket är emot de

  Mursi talade igår men han nämnde inte nånting om islamistisk stat , Han sa att han vill ha en civil , patriotisk , demokratis konstitution och modern stat , Han lovade att respektera avtalet med Israel
  Allt han har lovat har redan tagit tillbaka , frågan är om han kommer att bli bättre än sin företrädare eller kanske sämre

  • mfa
   26 juni, 2012 at 08:30

   Det som sker i Egypten är det som skett i Turkiet. Den egyptiska militären tror de ska fara bättre än den turkiska vilket jag tvivlar. I Turkiet har ingen revolution skett utan militärdiktaturen har långsamt tappat makten. I Egypten sker det fortfarande revolution och egyptiska folket är redo att bli fria. De kommer att bli tvungna att backa om inte kommer de att sluta som Mubarak.

Comments are closed.