Kim Jong Il och Google Earth


Jag och säkert många med mig har rykt på axlarna när vi hört och läst om Nordkorea och Kim Jong Il. I och med att Bush förklarat landet som en av ondskans axelmakter så ökande möjligen intresset marginellt, särskilt eftersom det i vissa kretsar har varit en merit att vara avskydd av Bush.

Själv har jag aldrig brytt mig, landet ligger långt bort och man talar ett obegripligt språk. Det är ju inte precis som Norge, för att uttrycka mig lite diplomatiskt. Samtidigt så har jag sett den kraftfulla motpropaganda som väst har fört mot landet, och för något år sedan så startade jag Google Earth för att titta hur landet såg ut från de satelliter som ständigt fotograferar världen.

Det som vi huvudsakligen fått oss till livs i västliga media har varit olika rapporter om hur fattigt landet är, vilka svårigheter landet haft att mätta sina innevånare. De andra rapporterna har varit ett ständigt förlöjligande av landets ledning, och särskilt personkulten kring Kim Jong Il. Jag minns inte vilket TV-program som använde bilderna från propagandan och satte in Fredrik Reinfeldt i stället för den Nordkoreanske ledaren, ett skämt som tenderar att komma allt närmare verkligheten för varje dag som går.

När jag tittade på Pyongyang, som huvudstaden heter, via Google Earth första gången så häpnade jag. Det var boulevarder breda nog för att kunna ha fem filer i varje körriktning, och det fanns i mitt tycke många gator som från rymden såg ut som paradgator. Och det mest dramatiska av allt, det fanns inga bilar. Frånvaron av bilar var så påtaglig att jag skrev om det på hemsidan, stora breda gator men inga fordon. Via Google Earth såg det ut som en gigantisk kuliss, det var i varje fall min reaktion på det jag såg.

På mig gjorde det ett underligt uttryck, jag fick leta en bra stund innan jag upptäckte några bilar, för det fanns givetvis bilar men ska man jämföra biltätheten med Stockholm så får man dividera med stora tal. Å andra sidan lär ju luftföroreningarna i Pyongyang vara rätt små, i vart fall när man ser till bilavgaser.

När det gäller bilder på Kim Jong Il så är det magert, det finns givetvis bilder på en stor grupp officerare med Kim stående centralt i första ledet. Nu kommer det säkert att bli en del skriverier om den av hans söner som kommer att ta över, själv gäspar jag bara. Det är inte ett särskilt bra betyg på Korea eller på intresset för landet tyvärr. Men har du installerat Google Earth på din dator så kolla på trafiken i Pyongyang så förstår du varför jag tar upp saken.

it Andra om: , , , , , sr svt dn1 svd1 ex ab1


17 svar till “Kim Jong Il och Google Earth”

 1. En liten kommentar om ett par saker som tycks ha passerat de flesta, speciellt tidningsredaktionerna:

  * Kim Jong Il var inte koreas ledare, Kim Il Sung är koreas evige president (vilket gör landet till världens enda nekrokrati). Detta lär inte ändras nu heller, så den formella ledaren är fortfarande Kim Il Sung, inte Kim Jong Un.

  * Det formella namnet på nationen är inte Nordkorea, det är Demokratiska Folkrepubliken Korea eller kortformen Korea.

  • Kim Jong Il var inte koreas ledare, Kim Il Sung är koreas evige president (vilket gör landet till världens enda nekrokrati).

   Det är nästan lite rart.. :)

    • ”President for Life is a title assumed by some dictators to remove their term limit, in the hope that their authority, legitimacy, and term will never be disputed.”

     Kim Jong Il har slagit dessa amatörer med bred marginal. :D

     Skämt åsido, Nordkorea är ett av de få länder som den civiliserade världen borde invadera. Med tanke på hur Sydkorea numera fungerar, så borde Nordeakoreanerna kunna få ett mycket bättre liv.

 2. Jag är lite förtjust i Nordkorea och läser en del av den information som läcker ut. De lär ha världens djupaste tunnelbana (atombombssäker?)och världens (fulaste?) hotell i Pyongyang, bland annat. Hotellet lär för övrigt vara färdigbyggt nu. En kolossal byggnad. Man blir väl enda gästen om man tar in där?

 3. Som jag skrivit(?) tidigare så skulle jag mycket väl kunna åka till N-Korea om jag ville. Men vissa ålderskrämpor med pumpeverket gör mig tveksam.

  Man kanske kan roa sig med att förlöjliga företeelsen KIM* och vråla till alla vänster om FP att ”åk till N-korea om du är så vriden”.

  Nej,jag sympatiserar inte med personkulter vare sig den Renfeltska eller Kim’ska.

  ja ja

 4. Roliga minnen från Kim Jong Ils tid: FN vädjar om mathjälp till Nordkorea och får nej av världen, så mycket bryr vi oss om befolkningen i landet.

 5. Mina favoriter är annars de nordkoreanska TV-nyhetssändningarna. Uppläsarnas otroligt stela hållning, det rytande röstläget, det faktum att ansiktena alltid befinner sig exakt mitt i bild. Varför gör de det, tro? Kanke beror det på att de flesta nordkoreanska TV-apparater fortfarande är sådana där med buktande, nästan runda bildrör utan ordentlig skärpa ute i kanterna.

  Varje gång man får se en sådan sändning tänker jag att de egentligen borde visas dagligen även i vår TV. Svensktextade, som underhållning. Man skulle kunna köra dem tillsammans med nyhetssändningar från amerikanska Fox News, så att folk kan jämföra.

   • Jag tror att de skriker för att de är paranoida i sin skräck för USA. Men varje nation som provocerar USA har mitt fulla stöd! :-)

    • Nja! Alla har vi gränser, och jag tycker nästan Nordkorea överträder denna gräns med vad man hört om landet (om det nu är sant visserligen). Lite synd att nordkoreanerna har inte upplevt mycket frihet sedan japanerna slängdes ut. Under japanska imperiet var väl Korea inte mycket mer än en koloni?

 6. Intressant nog är många av de bilar som faktiskt rullar där volvo 144:or.
  Nordkorea beställde 600 stycken som levererades 1974 men aldrig betalades, det sägs att exportkreditnämden fortfarande skickar en årlig påminnelse.

 7. Är det inte rimligt att önska att omvärlden snarast kunde befria de sanslöst utsatta människorna i Nordkorea. Vem är så hårdhudad att denne skulle sörja detta sjuka kejsarrikes snaraste undergång och en snabb befrielse av ett folk drabbat av så ofattbar misär och förtryck?