Katastrof för Assange om han kommer


Jag tror att det vore mycket olyckligt om Julian Assange utlämnades till Sverige. Det visade sig att Sverige röstade med ett antal obskyra ö-riken när det gällde Palestina i Unesco, allt för att vara lydiga mot USA. Ingen kan förvänta sig att regeringen går emot USA när det gäller en begäran om utlämning av honom till landet i väster.

USA ser Julian Assange som en terrorist och spion, kommer han dit så kommer han att isoleras fullständigt. Han kommer inte dömas till döden dock, det skulle vara för politiskt känsligt, men han kan mycket väl låsas in för tid och evighet, vilket i princip är samma sak.

Så utlämningen till Sverige är ett direkt slag mot yttrandefriheten, och det oavsett vad Assange har gjort eller anses ha gjort. Straffet står inte i paritet med vad han kan ha utsatt de två målsägandena för, en svensk högerregering skulle definitivt inte tveka, man gör bokstavligt talat allt för att få en klapp på huvudet av husse i väster.

Och frågan om Assange handlar inte länge om hans agerande här i Sverige, för oavsett vad han skulle kunna dömas till, om han ens döms, så är det ingenting mot vad han skulle drabbas av genom vår egen högerregerings mjuka ryggrad när det gäller USA. Det är inget annat än en personlig katastrof för Assange om han kommer hit.

it Andra om: , , , , dn svd12 sr svt ab12 ex


23 svar till “Katastrof för Assange om han kommer”

 1. Sverige är ett fegt knähundsland med märkliga domstolar som dömer precis som myndigheterna vill. Det senare vet vi från Göteborgsrättegångarna.

  Men om inte UK, ett annat knähundsland, har lämnat ut honom så kommer inte heller Sverige att göra det. Det finns sånt som inte ens en svensk myndighet skulle göra – av feghet om inte annat. För guds skull, Jinge, han heter ju inte Muhammed!

  • Men om inte UK, ett annat knähundsland, har lämnat ut honom så kommer inte heller Sverige att göra det.

   Det beror på. USA och Storbritannien har ett utlämningsvtal som skulle göra det väsentligt enklare att ta Assange därifrån än från Sverige.

   Problemet är att USA är tvingade att ligga lågt så länge den svenska processen pågår. De kan inte rycka i de trådar de annars skulle rycka i. Jag skulle tro att Assange och hans advokat(er) utgår från detta i sin strategi. Under den tid han genom överklaganden och annat kan förhala utlämningen till Sverige är han någorlunda garanterad att slippa hamna på ett CIA-plan på väg över Atlanten.

 2. Att han utlämnas till Sverige och hans sak prövas inför det svenska rättssystenet är väl helt naturligt och har inte med USA och högerregeringen att att göra.
  Nu gör du väl ändå en fjäder till en hel höna.

  • Nej du Paul!

   Assange borde få Nobels Fredspris, inget mindre. I USA talar politikerna om honom som ”Terrorist” och ”Spion”. De kommer att begära honom utlämnad i samma minut som han beträder svensk jord.

   • Det mesta han har avslöjat har nu aldrig varit några hemligheter,utan media har gjort det till sensationer. Har man något så när insikt vad som förekommer bakom kulisserna så är detta för mig inte något sensationellt.
    Nu är det väl också så att han skall i Sverige förhöras om misstänkt våldtäckt då får ju saken ha sin gång, men han blir aldrig utlämnad till USA.

    • Men Paul!

     Ibland blir jag lite orolig för dig. Nästan ALLT som Assange avslöjat var varit hemligt eller kvalificerat hemligt. Att posten mellan ambassaderna och UD i USA är hemlig är självklart, likaså alla utdrag ur krigsdagböckerna.

     ”Har man något så när insikt vad som förekommer bakom kulisserna så är detta för mig inte något sensationellt.”

     Där blir jag faktiskt lite full i skratt, du saknar uppenbarligen all insikt, den är tydligen helt obefintlig.

     • Ja och precis allt som Assange fått reda på har han garanterat publicerat, oavsett om det varit någon som begått oentligheter eller inte. Det gör honom till en simpel motståndare till alla former av sekretess och knappast någon sorts hjälte som avslöjar hemliga konspirationer.

      Jag tycker helt klart man ska räkna bort alla dokument som innehåller uppgifter om fel som amerikanerna begått när man dömer honom för spioneri men att inte döma honom alls vore lika fel. Man kan inte tillåta någon att dels ta lagen i egna händer och dels vara totalt urskillningslös, det vore lite som att låta tokdåren i malmö fortsätta skjuta eftersom han förr eller senare kommer skjuta ihjäl ett par kriminella… (fast det senare är ju såklart värre än att lägga ut sjukhusjournaler på nätet, det är principen som är jämförbar)

 3. jag tror och hoppas att han inte blir utlämnad, med tanke på den mediala uppmärksamheten fallet har fått så skulle inte regeringen riskera detta, något de röd gröna skulle kunna använda till argument inför nästa val ”om ni gillar frihet varför utlämnade ni Assange?”

  sen bör kvinnorna som anklagar honom inte ha någon chans att få honom fälld, ord mot ord liksom, bättre att fria än fälla isf…

  • Med tanke på att högern och en tyvärr stor minoritet i Sverige fortfarande ser USA som en garant för frihet, låt oss kalla det en rest från Kalla Kriget, så är det inte säkert att den politiska skadan skulle bli så stor för Allianzen om man går USA till mötes.

   Vad gäller målet i Sverige så har jag mycket svårt att se varför man ska släpa hit honom överhuvudtaget. Om inga nya ’bevis’ på något magiskt sätt dyker upp finns det inte en chans i världen att Assange blir dömd eller ens åtalad för något. En sprucken kondom är inte och kommer aldrig att bli våldtäkt.

 4. Sverige kommer inte att ge honom en rättvis rättegång, utan utlämna honom så fort USA ber om det. Kom ihåg att Sverige egentligen inte är mycket till demokrati, utan i grunden en monarki och att enskilda människors rättigheter alltför oftast bortses från. Det finns inte ens en dröm i Sverige att utveckla integritet, demokrati och insyn. Tvärtom ! Vårt säkerhetstänket och blickar framåt går ut på att skydda vår kungliga familj, inte enskilda människor. Julian Assange har förstått detta och det är därför som han absolut inte vill till Sverige. Förmodligen är våldtäkterna inget annat än skapade av CIA med svenska myndigehters goda minnen. Tyvärrr har Fredrik Reinfeldt gett efter. Sverige borde undersöka om någon av alla de caféflickor osv som vår egna statschef haft samlag med inte faller inom ramen för det som kallas våldtäkt i Sverige. Carl Gustaf har utnyttjat sin ställning som statschef för att få dessa kvinnor i säng osv. Men eftersom Kungen har immunitet så ger vårt rättsväsende inget utrymme för en sådan granskning.

 5. Läs reglerna innan du kommenterar igen!

  Idiotskriverier vidarebefordras till dataansvarig på Lunds Universitet. / Jinge

 6. Måste tyvärr instämma i bedömningen av Jinge m.fl. Nu hänger mycket på alla oss som vill förhindra utlämning att söka stor uppslutning och brett stöd för detta. Vi får lära oss och ta efter aktionskraften hos våra bröder och systrar i Nordafrika. Även Stig Fredriksson skriver i SvD ”Wikileaks förjänar ett Nobelpris”. Vad säger juristorganisationer m fl.?

 7. I USA anklagas han för terrorism och Spioneri… Och resonemanget om England är gripet ur luften, Sverige bestämmer själva.

  • Du är ganska hal när det gäller kommentarer om att han faktiskt är anklagad för ett djäkligt allvarligt brott, Jinge. Det spelar ingen roll vem han är eller hur helgonförklarad han än är hos allmänheten – inte ens om det är välförtjänt. Han ska inför rätta, som alla andra som anklagas för samma brott.

   • Till att börja med ska han FÖRHÖRAS. Inför rätta ska han bara om åklagaren väljer att åtala honom, och det tvivlar jag starkt på att de gör. Av lätt insedda skäl dessutom.

    Det räcker inte som bevis när det bara är ord står mot ord. Om brottet är allvarligt eller inte har du inte en aaaning om, det är nämligen inget brott om det inte går att bevisa.

    Så andas med magen, och beskyll mig inte för något i fortsättningen som du inte kan bevisa.

  • Ja, men det han gjort är [möjligen] brottsligt i USA, och inte i Sverige, terrorstämpel eller ej.

   Nedan det mycket välskrivna beslutet från december förra året. ”the consent of the Secretary of State in this country” betyder ”England måste säga ja”. Vore intressant att höra hur du kommit fram till en annan uppfattning.

   http://www.judiciary.gov.uk/Resources/JCO/Documents/Judgments/jud-aut-sweden-v-assange-judgment.pdf

   ”If Mr Assange is surrendered to Sweden and a request is made to Sweden for his extradition to the United States of America, then article 28 of the framework decision applies. In such an event the consent of the Secretary of State in this country will be required, in accordance with section 58 of the Extradition Act 2003, before Sweden can order Mr Assange’s extradition to a third State. The Secretary of State is required to give notice to Mr Assange unless it is impracticable to do so. Mr Assange would have the protection of the courts in Sweden and, as the Secretary of State’s decision can be reviewed, he would have the protection of the English courts also.

 8. Jovisst, dom ÄR väldigt lika! DN hade noterat det för många månader sedan och lagt upp porträttbilder på båda herrarna bredvid varandra. Det roliga var att DN hade förväxlat bildtexterna/namnen, och det tog en bra stund innan jag upptäckte det. (jag har klippet kvar)

  Och vem vet egentligen vem som är vem av dessa. Det kanske är så att Assange sitter i den svenska regeringen , och Tolgfors försöker undvika att bli utlämnad till Sverige. Inte för jag vet vad han gjort, men nånting är det nog.

 9. Tjänstemannamaffia.
  Svensk lagstiftning underhålls av grupper av verklighetsförnekare. Advokater, domstolsjurister, poliser och socialtjänstemän försöker upprätthålla en fasad av integritet som företrädare för ett totalitärt system. Samtidigt lyder dessa jättebebisar den minsta vink som kommer från ovan, oavsett om det är en politiker, högre tjänsteman eller näringslivsföreträdare.
  Det är synd om de medborgare som fortfarande sätter sin tilltro till de feodala politrukernas representanter. Dessa hamnar då i en noga uträknad labyrint av blankettkonstruktioner för överklaganden, automatiska telefonsvarare och hemsidor om de går emot makten. Allt sker givetvis i en demokratisk till synes anpassad och användarvänlig miljö där censurens megafoner är de enda som hörs.
  Ännu lever potatisdiktaturen.