Kanada värdiga mästare


[column width=”49%” padding=”2%”]
Vi som såg finalmatchen mellan USA och Kanada kunde konstatera att Kanada är värdiga guldmedaljörer. Och stundtals var det en mycket fin hockey som bjöds, det var ett snabbt och fartigt spel.

Jag är också benägen att instämma i kommentatorernas tal om att Sverige behöver minska rinkstorleken, dels beroende på att snabbheten i spelet ökar men också på grund av underhållningsvärdet för publiken. Argumentet – att det behövs för att hänga med de transatlantiska topplagen vet jag inte om det egentligen är giltigt.

Men helt klart är att Tre Kronor inte har en chans att slå vare sig Kanada eller USA i nuläget, men frågan är om publiken överlever en så våldsam ishockey som stundtals förekom i finalen? Det som hände var att USA skruvade upp brutaliteten till en obehaglig nivå då Kanada spelade ut dem. Sargtacklingarna stod som spön i backen och de var mycket våldsamma. Att se motståndarlagets spelare tryckas upp i sargen någon gång har ett visst underhållningsvärde, i alla fall så länge de inte skadar sig, men sker det flera gånger varje minut under en period som nu känns det mer tveksamt.

Klivet från det Tjeckiska och Sovjetiska passningsspelet blir dramatiskt, och när jag själv som publik tänker mindre på spelet än jag oroar mig för att spelarna ska skadas allvarligt så förstår jag att vi är många som reagerar likadant. Dessutom kunde jag konstatera att SVT:s expertkommentatorer ansåg att det är en lika önskvärd som självklar utveckling, men skulle publiken stå ut med en brutalitet som tycks vara avsedd till att skada motspelarna?

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Ishockey

Under den del av matchen där USA tycktes satsa allt på att skrämma Kanada så var matchen bitvis otäck. Inte heller blev spelet något att yvas över. Från att hålla med kommentatorerna om att mindre rinkar är nödvändiga för att snabba upp den europeiska hockeyn, så känner jag mig fundersam inför det råa spelet.

Kanske är vi fel ute när vi så lättvindigt ställer upp på att amerikanisera allt?

intressant Tags : , , , , , , , , , dn1 svd ab12 t
[/column]


Ett svar till “Kanada värdiga mästare”