Kampen om det oljerika och strategiskt belägna Irak – möte ABF kl 18


Detta inlägg informerar om ett seminarium i kväll, som säkert blir mycket bra. Påstår jag efter att ha varit närvarande vid flera tidigare liknande möte av föreningen Iraksolidaritet, där jag är medlem. Nu är jag i södra Frankrike och kan inte delta. Texten kommer främst från kallelsen till mötet och från Iraksolidaritets hemsida (http://iraksolidaritet.se/?nr=764)
IrakSol
Seminarium torsdag 26 mars 2015 kl. 18:00 ABF Stockholm, Sveavägen 41.
Talare från IrakSolidaritet inleder och diskuterar med publiken.

Arrangörer: ABF och IrakSolidaritet
Tid: 18:00, torsdag 26 mars
Lokal: ABF Sveavägen 41, Stockholm

Bakgrund – från föreningen Iraksolidaritet
USA:s åtta år långa ockupation av Irak avslutades formellt 2011, men nu har kriget åter blossat upp i
landet. IS brutala mord och fördrivning av människor och kulturförstörelse upprör, men vi får inte en allsidig bild av situationen för civilbefolkningen och av de intressen som kämpar om makten och oljan.
Varje dag sedan 26 augusti 2014 bombar USA-koalitionen mål i Irak. Anbarprovinsen har bombats dagligen sedan 14 månader av den irakiska regimen. Bombningarna drabbar i hög utsträckning civila. Samtidigt terroriserar regeringsmiliser befolkningen.
Irak-möte 141126
I detta läge planerar den svenska regeringen att sända svenska militärer till Irak.
Vilka konsekvenser får den internationella
inblandningen i Irak? Finns det någon lösning?

Jag (Anders Romelsjö) skrev om detta i blogginlägg 7 mars ”Sverige ska sända militärer som ”utbildare”, vilket ofta blir ett första steg för att sända in stridande i nästa steg. Detta meddelades i svenska massmedia 11/1. DN skrev då ”Regeringen förbereder att skicka svensk militär till Irak för att utbilda kurdiska soldater som slåss mot Islamiska staten. Utrikesminister Margot Wallström (S) ser det som ett sätt att bemöta terrorismen” sa hon på konferensen ”Folk och Försvar”. Utländska massmedia har noterat detta. Redan 12/1 skrev Newsweek under rubriken ”Germany and Sweden to Send Troops and Increase Aid to Kurds Battling ISIS” att ”Over the weekend, Sweden’s Foreign Minister, Margot Wallström also announced she hoped her country would send military personnel to Iraq to help train soldiers. Andra massmedia rapporterade också. Sedan har varit tyst fram till nyligen. Men 20/3 skrev SVD om detta under rubriken ”Svensk militär på väg till Irak”.

* Rapporter om att amerikanska och brittiska flygplan som transporterar vapen till ISIS har skjutits ned av irakiska styrkor har bemötts med förnekelse i västländerna.

Iraksolidaritet:Hedra Kersti Kinnerdal-Alwans minne
Stöd Fallujainsamlingen
Till stor sorg för familj, släkt, vänner och vänner till Iraks folk, avled Kersti tisdagen 17 februari 2015 på Södersjukhuset. Kersti träffade sin irakiske man Mohammed Alwan för 35 år sedan. Hon följde med till Irak, lärde känna Mohammeds stora familj som drabbats mycket hårt av ockupationen och gjorde allt hon kunde för att stödja Iraks folk under de förödande sanktionerna och under ockupationen. Kersti samlade mediciner i Sverige under sanktionerna och tog med till Saddam Undervisnings- och Barnsjukhus och ordnade manifestationer till stöd för det irakiska folket under ockupationen. IrakSolidaritet framför sina kondoleanser till Kerstis man och livskamrat, Mohamed Alwan, som drabbas så hårt. För att hedra Kerstis minne uppmanar Muhammed till stöd för Fallujainsamlingen!
Läs mer om Kersti och Mohammed

Fallujainsamlingens utbetalningar under 2015
400 dollar sändes 15 mars 2015 till Föreningen Islah Reperation Project för att rädda den lilla pojken Azraq. 10 februari 2015 översändes 3270 dollar till Malaekat Al-Rahman Social Organization för hjälp till nödlidande internflyktingar i Irak.

Varmt tack för alla inkomna bidrag, varav några stora bidrag på 5000, 1000 och 900:-

Margot Wallström FSS
Brev till utrikesminister Margot Wallström från Iraksolidaritet Föreningen sände 21 januari 2015 ett brev (http://iraksolidaritet.se/?nr=760)
till utrikesminister Margot Wallström där vi ställer följande frågor till henne: Vad tänker ni göra för att de ansvariga för tortyr ska ställas inför rätta, rättvisa skipas och folkrätten upprätthållas? Kommer Sveriges regering att i FN och andra internationella sammanhang aktivt verka för att så sker? Stoppa tortyren!
Frågan aktualiserades av USA:s senats tortyrrapport i slutet av 2014. Rapporten försvann från dagordningen i samma ögonblick som de fruktansvärda morden på medlemmar i Charlie Hebdos redaktion ägde rum. Ett avskyvärt brott ska inte dölja andra avskyvärda brott. Skyldiga till krigsbrott ska ställas till ansvar!

Det är ändå viktigt att understryka att New York Times i en ledare starkt pläderar för att Bush och Cheney ska ställas inför rätta för tortyr och The European Center for Constitutional and Human Rights i Berlin har lämnat in en åtalsansökan för de ansvariga för USA-administrationens tortyrprogram. Och en federal domare i USA kräver att 100-tals eller 1000-tals opublicerade tortyrfoton publiceras och förklaras foto för foto.Den federale domaren har beslutat att över 2000 foton ska släppas.

* FN anser att IS angrepp på Yezidierna skulle kunna rubriceras som folkmord. Det är säkert en rimlig bedömning, men vi ställer oss också frågan när FN ska ta upp frågan om USA:s folkmord i Irak?

De skyldiga går fortfarande fria.>
Rådande straffrihet är omoralisk och provocerande. 16-17 april 2014 genomfördes en viktig Irakkommission i Bryssel.
Detta arbete var ett viktigt steg för att diskutera juridiska möjligheter att ställa de skyldiga till ansvar och om möjligt bryta den rådande omoraliska och brottsliga tystnaden om Irak. Rapport från Irakkommissionen – http://iraksolidaritet.se/index.php?nr=757
Irak al-Askari-moskvén untitled
IrakSolidaritet har deltagit i en internationell kampanj för den framstående människorättsförsvararen Uday al-Zaidi som greps av irakiska säkerhetsstyrkor fredagen 9 januari 2015 kl 18.00 i staden al-Shatrah i södra Irak.
Tack vare stort internationellt stöd, frigavs Uday efter misshandel och tortyr.
Läs om Uday och kampanjen:
http://iraksolidaritet.se/?nr=759

Tillägg Anders Romelsjö.
Aftonbladet rapporterar att Sverige ”av misstag”(?) kommer att exportera stora 250 bandvagnar till Irak, under brinnande krig och mot gällande lagar om vapenleveranser i en artikel 3/3. ”250 krigsutrustade pansarbandvagnar är på väg till Irak, uppger SR Ekot. Trots förbudet mot vapenexport till landet. Försvararets materielverk ska ha lurats av ett statligt tjeckiskt företag. Försvarets materielverk, FMV, sålde 350 fordon till en statligt tjeckiskt företag i tron att de skulle användas av den tjeckiska armén. Men det var en mellanhand för det privata bolaget Excalibur Army som nu sålt 250 av pansarvagnarna vidare, enligt Ekot.
”Vi ska sälja dem till Irak, till den centrala regeringen,” säger Andrej Cirtec, talesperson för Excalibur Army till Ekot. I Sverige har både den tidigare regeringen och den nuvarande sagt nej till vapenexport till Irak. Men eftersom det formellt är Tjeckien som säljer pansarbandvagnarna till Irak, kan Sverige ingenting göra. Hade FMV vetat om att Irak var slutköparen skulle inte försäljningen ha blivit av. Det är klart att vi inte hade gjort den här affären direkt med Irak, så det blev en indirekt affär. Den verkar vara laglig – men inte så bra, säger Jan Villaume på FMV till Ekot. Pieter Wezeman på fredsforskningsinstutet SIPRI, en av världens främsta experter på vapenexport, är kritisk till hur affären har gått till. ”Man borde ha förstått att de här pansarfordonen förmodligen inte var menade för Tjeckien”, säger han till Aftonbladet. Är det vanligt att vapenaffärer går till på det här viset, att ett företag köper vapen och sedan säljer dem vidare till en annan part? ”Ja, det är det faktiskt. Excalibur Army handlar på det här sättet, det är deras arbetssätt, och det finns många andra aktörer som gör likadant. Detta har pågått en lång tid.”


i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , , , ,

Sverige & USA går i krig i Irak SvD 20/3 Aftonbladet US News DN 11/1Newsweek Telegraph Daliy Mail Deutsche Welle Yle Iraqinews Wikipedia. Ny USA-ledd intervention i Irak Regeringens hemsida Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9 Pål Steigans blogg M ChossudovskyTehran Times DN Debatt 27/8Daniel PipesIndependent 24/8Ron Pauls artikelRune Lanestrands blogg
DN 8/8 DN 13/8 Tampa Bay News 12/8 Svensson-bloggen 26/7 New York Times 27/6 2013 New York Times 27/6 DN 26/6 SvD 26/6 John Kerry i Kairo Russia Today om ISIS DN 24/6 Globalresearch 18/6 2014 Globalresearch 11/6 DN 12/6 Iraksolidaritet Mike Powers, Iraksolidaritet DN 14/4 Seymour Hersh Blogginlägg om gasattacken 5 april Daily Star Dailykos om Turkiet