Julian Assange och rättsstaten i hetluften


Jag har glädjen att denna gång få införa ett gästblogginlägg av Zoltan Tiroler, yngre broder till Gabor Tiroler, som tidigare skrev gästblogginlägg om Julian Assange(29/7) och om Aron Modigs besök på Kuba (13/8). Zoltan Tiroler är aktiv i Svensk-Kubanska Föreningen. Frågan om Assange är mycker viktig och mycket aktuell. DN skriver idag ”Ecuador vill att organisationen ska diskutera det landet ser som ett hot från Storbritannien om att storma dess ambassad för att gripa Assange.” Organisationen är OAS, och 24 av 27 medlemsländer röstade för att sammankalla utrikesministermöte om detta 24/8, medan USA, Kanada och Trinidad & Tobago röstade nej.

Zoltan Tiroler:
”Några funderingar kring fallet Julian Assange
Pinochet satt på Chiles ambassad i London. Britternas EU-kollega Spanien ville ha diktatorn utlämnad anklagad för försvinnanden, tortyr och mord på spanska medborgare i Chile. Pinochet fick fri lejd hem till Chile. Då var det aldrig snack om att sabotera förbindelserna med Chile.

Nu har Storbritannien framkallat en diplomatisk kris med stora delar av Latinamerika på grund av en förundersökning om ett ev. sexbrott. Man kan tycka att sexbrott är allvarliga, men många med mig tycker nog massmord är värre.
I Sverige lämnas tusentals grova brott utan åtgärd på grund av bristande resurser.
I fallet JA verkar finnas hur mycket resurser som helst för ett ev. brott som i de flesta länder inte är något brott. Och kalla mig mansgris, men någon gräns finns det väl ändå? Om man fullkomligt frivilligt släpper upp en man i sin säng och utan motstånd genomför ett samlag så tycker jag brottet är ringa, även om en kondom ev. gått sönder och den ena kvinnan enligt egen utsago ”halvsov”. (Utsagorna har kvinnorna för övrigt ändrat flera gånger). Jag kan tänka mig att det är bittert att läsa om turerna kring JA för de många vanliga kvinnor som utsatts för verklig våldtäkt och där polisen lagt målet till handlingarna.

Varför vill inte Sverige garantera att JA inte utlämnas till USA? Varför kan de inte förhöra honom i London? Varför förhörde de inte JA när han vistades i Sverige? Då lades förundersökningen ner, men återupptogs senare. Var det när man insett vem det handlade om? Eller påtryckningar utifrån? Det är inte långsökt att tro att Bildt vill få ännu en fjäder i hatten hos sina vänner på andra sidan Atlanten genom att leverera JA till USA, ungefär som den tidigare sosseregeringen levererade människooffer till CIA för vidare tortyr i Egypten.
USA är ingen rättsstat.
Det räcker att läsa Amnestys rapporter om misshandel och rasistiska övergrepp i fängelserna. Det räcker med att se hur de behandlar Bradley Manning, misstänkt för att ha gett Wikileaks information. Manning har nu torterats i flera år och brutits ner. USA är också den största fristaden för fd diktatorer och terrorister från just Latinamerika. En rad länder, bland annat Ecuador, kräver förgäves att få dömda grova brottslingar utlämnade.
Att tro att cirkusen kring JA inte har att göra med att Wikileaks avslöjat krigsbrott och hundratusentals dokument från USAs ambassader är naivt. Självklart är det avslöjandena som ligger bakom ansträngningarna att straffa JA och avskräcka andra från att avslöja USAs övergrepp. Därför har också exempelvis prästen Daniel Berrigan, som låg bakom offentliggörandet av Watergate, ställt upp för JA.
Det gör också många andra modiga människor som Spaniens mest kände jurist, Garzon, liksom Noam Chomsky, Michael Moore med flera.
Västmakter, inte minst Storbritannien (numera också Sverige med Bildt) är vana vid att behandla länder i tredje världen med översitteri och arrogans. Men varken USA, Storbritannien eller Sverige kan längre bemöta Latinamerika som förr. Den brittiska bulldogen har inte det bett man en gång haft. Numera är bulldogen knähund hos Uncle Sam. Det är något som ministrarna i Whitehall inte fattat, trots att de gått i de dyra privatskolorna i Oxford och Cambridge.”


i , , , , , , , , , ,

DN 18/8 DN 16/8 SvD 18/8 Expressen 18/8 Aftonbladet 18/8 SvT 16/8 DN 14/8 SvD 28/7 Aftonbladet 26/7 Expressen 28/7 DN 28/7 SvT Ring P1 20 juni Youtube från Australien om Assange

  19 comments for “Julian Assange och rättsstaten i hetluften

Comments are closed.