Juholt och mediedrevet


Uppdatering 19.40: Det är det socialdemokratiska kommunalrådet i Katrineholm som vill att Juholt ska avgå. Det var i Katrineholm som Göran Persson var kommunalråd innan han blev statsminister…

Några har hävdat att drevet mot Juholt beror på medias ensidiga ägande och dess borgerliga agenda. Det stämmer säkert på alla sätt och vis. Att till och med Sveriges Television försöker klumpa ihop det fascistiska partiet med de rödgröna är ett tydligt tecken på att Public Service också går i alliansreger-
ingens ledband. Man försökte spela indignerade över att (S), (V) och (MP) protesterade, men det var helt tydligt att programchefen gick någon annans ärenden, i Public Service…

Annars är det väldigt tydligt, Aftonbladet brukar beskyllas för att vara en ”vänstertidning”, i verkligheten styrs ledarsidan av en social-
demokrat, och likaså kultursidan. Ett väldigt tydligt exempel är att just Aftonbladet har haft flest artiklar om Juholt under de senaste dagarna, Svenska Dagbladet har haft näst mest med Expressen som trea. Fyra är Dagens Nyheter som antagligen vill profilera sig mot de andra tidningarna, verka lite finare, trots att de skriver samma saker som Aftonbladet.

En person som kommenterade här försökte till och med påstå att Shibstedt är ett social-
demokratiskt företag. Annars kan väl många av oss hålla med i mycket av kritiken mot media. Jag vet inte om det var igår som Aftonbladet hade över tio artiklar som de puffade för på webblöpsedeln. Även om Juholt har betett sig som en sossepamp så kan man ju fundera på proportionerna i media. När någon försöker sko sig så är det klart att folk reagerar, när det dessutom skett på det sätt som nu så är det lät att förstå att det skrias om avgång.

Men nu handlar inte mina personliga tveksamheter i första hand om medias skriverier, utan snarare det faktum att Juholt antingen medvetet eller omedvetet har skott sig länge och väl. Nu har avgångskraven börjat komma, jag tror dessutom att det kommer att bli köbildning av människor som vill att han ska gå. Att det samtidigt är en katastrof för partiet tycks de inte bry sig om, och jag förstår dem. En sosse må möjligen uppträda som en pamp, men fiffel och båg fungerar inte. (forts nedan..)

Om jag har förstått saken rätt så var det också Aftonbladet som avslöjade denna historia, något som väl illustrerar att AB på ledarsidan är en sak, men att det inte är samma på nyhetssidorna i tidningen. Tidningens politiske reporter är så långt ifrån sosse som man kan komma, lika mycket som Mats Knutsson på Sveriges Television. Personligen är jag mycket tveksam till SVT:s politiska nyhetsbevakning. Sveriges Radio är i stort sett bra, men SVT ligger inte ens i samma division. Det är ett problem eftersom mediedominansen är närmast total när det gäller näringslivsägda- och-
/eller styrda företag. Det blir inte bättre av att landets största morgontidning använder nyhetssidorna som politisk megafon heller precis…

it Andra om: , , , , ab1 svt sr1 ex1 dn12 svd1


26 svar till “Juholt och mediedrevet”

 1. Egentligen har det inte så mycket med ägarförhållanden att göra, utan med vilken agenda tidningens medarbetare/källor har. Oavsett vem som styr på Aftonbladets ledarredaktion respektive nyhetsdito skulle de knappast ha kunnat tacka nej till det här avslöjandet.

  Den verkligt intressanta frågan är alltså vilka källorna/upphovsmännen är. Aftonbladet har bevisligen goda försänkningar inom Socialdemokraterna, och det är ingen hemlighet att exempelvis Lena Mellin inte har tyckt att Juholt är ett bra partiledarval.

  • En bredare undersökning av alla partiordförandes räkningar och redovisning skulle öka Aftonbladets trovärdighet i den här granskningen tycker jag. Kanske är dessa ”grävande journalister” ett utbrett ”fusk” över partigränserna på spåren. Eller är Aftonbladets (och övriga media) avsikt bara att granska en liten del av makthavarna? Det skulle ju vara lite oroväckande för demokratin minst sagt…

   Och som sagt, var finns granskningen av media själv?

  • Rätt uppenbart egentligen, den petade högerflanken bör ha haft motiv att tacka Juholt m.fl. för gammal ost. Eftersom man själv saknar kanaler att prångla ut ’nyheten’ läcker man via någon av sina moderatpolare, vilka ser uppgifterna som manna från himlen i en tid av sviktande väljarsympatier. Monas hämnd typ.

 2. Tjaa, medias jobb är ju att granska politiker,.. bl.a. Folk har fått gå för mycket ”mindre” saker-även från borgerligt håll. Juholt har inte och kommer inte att hålla måttet.

  Det är tragiskt detta scenario-speciellt som han ju ”fikar” efter en statsministerpost och sedan försöker framstå som totalt i avsaknad av egen hjärnkapacitet då det passar å annars ska han vara landets räddning Mr ”Brainiac” personifierad?

  Helt oansvarigt av valberedningen att sätta honom i situationen som partiledare.

 3. Och därmed kan man min käre herr Jinge konstatera att det är bättre att vara en fri och obunden bloggare som kan slå åt både höger och vänster när så behövs. Ingen koncern eller politiskt parti som därmed sätter agendan. Vi fria skribenter sitter därmed med den reala media makten därmed. Kanske lite övermaga att säga så, men det är åtminstone så det känns.

  • Jag är fri, jag kallar bloggen för obunden vänsterpartistisk för att jag röstar på (V), men inte alltid håller med partiet…

 4. Håller med dig helt och hållet. Men detta har ju varit känt länge. Och det finns inget motstånd, bara en uppgivenhet. För mig är det ett mysterium att Annie Lööfs brukande av samma bidragssystem glömdes bort efter en dag, utreddes inte vidare trots märkliga bortförklaringar. För att inte tala om Carl Bildt i andra ärenden…
  Samtidigt uppnår häxjakten från media på Juholt nya dimensioner:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13759332.ab

  Jättebra att granska politiker, men då ska väl i ärlighetens namn alla politiker, riksdag och regering granskas på samma vis? Kan det här uppfattas som annat än en oerhört massiv mosarmaskin från borgerlig media och alla dess intressenter?

  • Om det fanns någon xx bland journalisterna på de stora drakarna (DN, SVD, SVT AB och EXP) skulle de ju granska alla partiledares handel o vandel, avdrag och andra fiffel utifrån samma måttstock drevet gjort mot Juholt. Men det är väl tyvärr så att den som håller i silverskeden (chefredaktörer, ägare mm) har en politisk agenda bakom sina val av journalistiska scoop. Därför kommer ingen journalist leta hos de andra partiledarna.

   Sen kan jag ju tycka att den giriga syltburken som Juholt krafsat i har sitt upphov ur den piedestal långvariga politiker hamnar i. Det är långt till marken (verkligheten).

   Kan dock tycka att Mr Bildts Blod- och Oljeindränkta händer är mycket allvarligare än Juholts syltdito.

 5. Håller med om att SR är klart bäst av de som du räknar upp… dock förstår jag inte vad du menar med din skrivelse om Aftonbladets nyhets- och ledarredaktion…skulle nyhetsredaktion avhålla sig från att publicera uppgifterna om Juholt för att inte skada Socialdemokraterna?

 6. Du vet att ordföranden för SVT utses av Regeringen va? Hela styrelsen för SVT utses av Regeringen faktiskt. (Det där gör att SVTs ”Fri television”-kampanj 2005 egentligen var ganska töntig med för mycket ironi.)

  Nu är iofs Lars Enqvist (ordförande sedan 2005) Socialdemokrat men med tanke på hur splittrat det där partiet egentligen är med högersossar och vänstersossar så säger det inte så mycket.

  SR har väl Lars Leijonborg som ordförande?

  • Det finns en gammal överenskommelse att SVT skall styras av det största partiet och att SR skall styras av det näst största partiet. Jag vet inte om den formellt existerar fortfarande men Mats Svegfors som är moderat är VD för SR, och som du nämnde så sitter Lars Engqvist (s) som styrelseordförande i SVT.

 7. Skulle någon av oss vanliga människor lura staten på hundra tusentals kronor så skulle vi sättas i fängelse och få groteska böter. Vi skulle få straff som är värre än straffen för våldtäkt, misshandel och bankrån. Men när Juholt systematiskt och med medhåll från Riksdagsförvaltningen och assistenter avsiktligt lämnar in en felaktig ansökan om bidrag, vilket innebär grov ekonomisk brottslighet (för att inte tala om grovt missbrukande av sin politiska ställning), då händer ingenting, för Juholt säger ”Jag visste inte att jag gjorde fel”?

  Det visste han ju uppenbarligen och många med honom. Det har ju erkänts av assistent Peter Cervin, som låter oss veta att man gjort så här sedan 2007 (1994 enligt Juholt själv hörde jag nyss) och att man gjort så medvetet i väntan på ”en lösning från Riksdagsförvaltningen”. Hur menar de då? Ett sätt att få ut pengarna i någon form av kryphål?

 8. Tänk om de var lika nitiska med granskningen av alla andra partiledare. Nej, de dolda och synliga makthavarna väntade på att hala fram detta trumfkort ur rockärmen nu när opinionssiffrorna började vända nedåt. Klart att Juholt måste gå. Inte för att jag tror att han är en fifflare (helt obegripligt är det), men historien kommer aldrig att släppa greppet. Han måste gå för partiets trovärdighets skull. Det hela är för bedrövligt.

 9. Jag trodde att statsminstern var den ytterst ansvarig för efterlevnad av ”Svea rikes riksdags förvalting” men idag är uppenbart han i flera år stuntar i det och väljer desssutom förlöjliga denna sysslatum
  Så om någon hotar vår demokrati är det statsminister och därför borde han omedelbart avgå.
  Ps. Aftonbladet är verkligen på deken när journalister där tycks tro det är brottsligt att yrka avdrag för kostnader i inkomstdeklartionen. Bevarare mej för såna klåpare och rättshaveristerna av typ samhällsmarodörer som pissar ned allt och alla.

 10. Observera!!

  Det är kommunalrådet i Katrineholm som kräver att Juholt ska avgå. Katrineholm är den kommun där Göran Persson tidigare var kommunalråd…

 11. Av nyhetsr-apporteringen att döma är känslan ”konspiration” från svullna borgare bakom mikrofonerna påtaglig; en jakt på kommatecken som kan sätta krokben. Man har en märklig ”myndigt mästrande ton” som om allt vore utrett & klart. Det är det inte. Sanera nyheterna från borgare, kräv hyfsat objektiva beskrivningar av händelseförlopp. Vill man vara politisk finns riksdagen. Om igen: man är oskyldig tills dess man fälls.

 12. Det är ju skrattretande när någon påstår att det är borgerlig komplott, historielöshet skulle man kanske kunna kalla det. Mediedrevet saknar partifärg och sliter tag i skandaler oavsett var dyker upp.
  Regeringen är redan granskad i sömmarna, 3 ministrar i Fredrik Reinfeldts regeringar har fått avgå efter sk mediedrev Maria Borelius, Cecilia Stegö-Cilo och Sven Otto Littorin.

   • Tobias Billström t ex. Han sjukskrev sig och media ”glömde bort” hans obetalda TV-licens. Men Cecilia Stegö fick gå, det var väl ett lagom offer. Och Reinfeldts svarta barnflicka dras aldrig upp, medan den nyutnämnda kvinnliga handelsministern fick gå (har könet betydelse?).
    I de borgerligas värld hör man ofta att det är smart att komma undan skatt, självklart med ”polska städerskor” etc (men nu har man ju löst det med att skattebetalarna får bidra till städningen via RUT).
    Men borgarna har inte rättvisa på sitt program. Det är därför socialdemokrater råkar värre ut om de missbrukar bidrag och inte gör rätt för sig. Det ligger i själva vänsterkonceptet.

  • ”Tonen” i medierna är HELT ANNORLUNDA när vänstersidan synas i sömmarna, när borgerliga politiker granskas är allt oerhört värdigt vid en jämförelse. T om vid riktigt ”grisiga” affärer så framhålls borgar-politikern som offer, vars egna historier ges stor tilltro. Med vänsterpolitiker gäller det motsatta; vad denne än säger vinklas det som förkastligt. Även fast personen välkommnar utredningar så står det sedan någon plirande borgar-kommentator med tunna sadistiska läppar, förklädd som journalist, & agerar åklagare i tv! SKANDAL!!

  • Att dessa fått gå beror ingalunda på att media skulle vara ”fria”. Det är snarare det att de inte hade den rätta nyliberala inställningen till nuvarande regerings metoder. Man ställde helt enkelt till med en liten regisserad cirkus i medierna för att ha något att skylla avskeden på.

 13. Tänk om denna diskussion kunde byta perspektiv – där moral i relation till vår (svenskars) självbild problematiseras. Nog har nog en eller annan av oss fuskat lite här och där, medvetet, omedvetet eller rent av dumdristigt. Men här (i Sverige) har vi någon slags förvriden bild av oss själva som generellt goda, ärliga och hedervärda. (Neutralitets-traumat osv.) Häxjakten på Juholt är just ett utslag av en övertro denna skenbild/självbild – vi är inte som honom. Väl?

  Finns det någon journalist som kan plocka upp den tråden?
  Det skulle vara betydligt intressantare och mer utvecklande än detta träsk av sensation.

 14. Nu slutar jag läsa dig om du skall ha halvnakna tjejer i kontaktannonser på sidan. Lågt!