Juholt hoppar av inom kort


Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm, tycker att Håkan Juholt ska avgå som Socialdemo-
kraternas partiledare. Som av en händelse så råkar Dahlström vara nära vän med den tidigare social-
demokratiske ledaren, Göran Persson. Samma person som innan han blev statsminister var kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i – Katrineholm.

Det mullrar ordentligt inom de socialdemokratiska leden idag. När Morgan Johansson tog Reepalu i försvar, han hade nämligen sagt att man borde kunna utvisa nyblivna svenska medborgare, så hade han kollat med Håkan Juholt innan han gick ut med stödet till Reepalu. Juholt ställde sig bakom förslaget, men när det började blåsa lite snålt så låtsades inte Juholt om att han hade godkänt idén.

Dessutom ljög Juholt när han sade att han inte fick yttra sig på grund av att det pågick en förundersökning. Uppenbarligen låtsades han som att den regel som gäller polis- och åklagare gällde även den tilltalade, allt för att undkomma pressens besvärande frågor.

Igår pratade jag med en gammal bekant, en man som har djupa rötter inom socialdemokratin men som numera är pensionär, han hävdade att stämningen inom partiet är mycket hätsk när det gäller Juholt. Han har svikit och nu efter Mona Sahlin så hade man behövt några år av lugn och ro för att återigen få upp arbetstakten inom partiet. Han berättade också att Göran Persson hade varnat för denna utveckling.

Själv var han övertygad om att Göran Dahlström i Katrineholm hade diskuterat det utspel Dahlström skulle göra med den f.d. statsministern, och fått hans välsignelse.

Sedan kan man ju undra varför Persson vill lägga sig i, för han lär inte vilja komma tillbaka till partiarbetet, han har som bekant annat att göra idag. Samtidigt så finns det en hel del som gärna skulle se att Göran Persson återkom som partiledare för (S), men det är nog helt omöjligt att övertala honom eftersom han numera har annat för sig än att hålla på med praktisk dagspolitik.

Som jag har skrivit tidigare så tror jag att Håkan Juholt kommer att försvinna som partiordförande inom kort. Missnöjet inom (S) är betydande, och hade man dålig stämning förut med Sahlin som ordförande så har det blivit etter värre inom partiet. Juholt prioriterar inte heller partikamraterna i Riksdagen utan kommer, som när det gäller Morgan Johansson, med dubbla budskap. Han kan ändra sig från ena minuten till den andra och upplevs också med all rätt som svår att förutse. Att utse Tommy Waidelich till ekonomisk-politisk talesperson var dessutom ett stort misstag. (forts nedan..)

Många inom partiet hade hellre sett en etablerad socialdemokrat på posten, även om denna person hade stått en bit från Juholt på den politiska skalan. Att Håkan Juholt lät Leif Pagrotsky slippa undan ansvar i frågan skylls helt på Juholt, man hade inte behövt tvinga honom att ställa upp som en kommande finansminister, och vem som skulle bli påläggskalv i ekonomi hade man inte behövt rista i sten redan från dag ett.

Kontentan är givetvis att Juholt är på väg ut, hur lång tid det kommer att ta är dock svårt att sia om, inom ett par timmar är en möjlighet, men det kan också dras i långbänk, även om jag tvivlar på det.

it Andra om: , , , , ab1 svt sr dn1 svd1 ex1


30 svar till “Juholt hoppar av inom kort”

 1. Det är ju märkligt att han inte redan har gjort det. Ingen lyssnar längre på vad han säger och han får ägna sig på heltid åt denna skandal. Kommer han ut och talar till folk, vad tänker då publiken på? Svaret är ju givet, hans försök att snilla åt sig 160 000.- kommer att skymma allt, alltid. Men han kanske inte har några rådgivare som han kan lita på? Jag tror att partikamraterna kräver att han ska hoppa av även riksdagsarbetet. Och precis som du, jag tror att det kommer att ske snart. Sen är det klart att Göran Persson också finns i kulisserna :-D

 2. Jag tror att det finns ett verktyg för Juholt att använda för att inte bara återfå förtroendet utan även vinna valet.

  Tänk om han skulle gå ut med en jättepudel och i samband med det ålägga sig själv ett ekonomiskt straff utöver att betala det han är skyldig. Exempelvis skulle han kunna avsäga sig extralönen har får från socialdemokraterna och bara leva på ledamotsersättningen samt även avstå samtliga extra avdrag och ersättningar, även de han har rätt till.

  Folk är ju trots allt främst förbannade på att företrädaren för arbetarpartiet beter sig som en myglande VD och kapitalist, även om han skulle följa lagen kommer han ju alltid bli föraktad så länge han tjänar för mycket eftersom det leder till misstankar om att det är pengarna snarare än det politiska engagemanget och ideologin som lockar.

 3. JUHOLT HAR VISAT SIG VARA JUGHOLT! ATT DOM INTE LÄR SIG NÅGON GÅNG, DESSA SNIKNA POLITIKER SOM HAR OTROLIGT BRA LÖN OCH ANDRA FÖRMÅNER, VAD FAN KAN DOM INTE NÖJA SIG MED DET I STÄLLET FÖR ATT SNIKA ÅT SIG OCH SKO SIG PÅ ALLA SÄTT!!! BESVIKEN S-VÄLJARE!

 4. Om allt detta stämmer är det ju ytterst besvärande. Jag hör till dem som hoppades att sossarna skulle välja en partiledare som inte på något sätt kunde förknippas med det gamla sahlingänget. För att skapa något nytt, en ny utgångspunkt grundad i gamla socialdemokratiska folkhemsvärderingar. Jag tror fortfarande att den tanken var riktig. Med en från högsta nivå orutinerad partiledare får man visserligen räkna med både tabbar och misstag i formalia, det skulle inte göra så mycket om bara vi väljare kände att vi trots allt kunde lita på denne ledare, om vi än inte håller med om allt.

  Nu är situationen den att gränsen för det acceptabla dock är överskriden med råge. Även om en del av kritiken inte stämmer eller är ensidigt riktad endast mot Juholt när den lika gärna borde ha träffat alliansfolket.

  För s-partiet tror jag det är lika illa hur det än går. Vare sig Juholt stannar kvar eller avgår och det blir en förödmjukande partiledarevalsprocess så verkar det snudd på omöjligt att partiet skulle kunna hämta sig så pass att ett regeringsskifte blir möjligt vid nästa val. Just nu sänds riksdagsdebatten i SVT2. Juholt är på hugget och gör ganska bra ifrån sig, det är bara det att när vi vet om allt det andra så är hans trovärdighet inte optimal, om man säger så … Hans personliga chans att klara sig kvar vid sin post är väl att det kan bli jättesvårt att hitta någon annan som vill ställa upp …

  Skulle det bli så att det trots allt väljs en ny s-ledare och denne hämtas ur de etablerades krets kan det bli Per Nuder. Och han är inte så dålig som han själv gett sken av … Eller varför inte Lars Danielsson ? Han har förvisso också mycket i sitt förflutna att bevisa, men är odiskutabelt duktig och blev misshandlad bortom rim och reson av alliansregeringen …

  • ”För s-partiet tror jag det är lika illa hur det än går. Vare sig Juholt stannar kvar eller avgår och det blir en förödmjukande partiledarevalsprocess så verkar det snudd på omöjligt att partiet skulle kunna hämta sig så pass att ett regeringsskifte blir möjligt vid nästa val. Just nu sänds riksdagsdebatten i SVT2. Juholt är på hugget och gör ganska bra ifrån sig, det är bara det att när vi vet om allt det andra så är hans trovärdighet inte optimal, om man säger så … Hans personliga chans att klara sig kvar vid sin post är väl att det kan bli jättesvårt att hitta någon annan som vill ställa upp …”

   Vi får se vad som händer och fötter, jag tror att Juholt försvinner inom kort, folk är så pissed off på honom så det både räcker och blir över. Min egen favorit till partiledarposten är två faktiskt. Jag har svårt att välja någon av dem, men vem som helst av dem skulle få mig på riktigt gott humör, dessutom skulle ingen av dem göra folk besvikna.

   Lena Sommestad är rätt given, även om hon inte sitter i Riksdagen just nu. Leif Pagrotsky är den andra, jag tror att han har personliga egenskaper som räcker ända till ”landsfaderstatus”, om han bara kunde övertalas. Juholt är en parentes, förhoppningsvis snabbt övergående. Ska man vara realist så är ju Paggan det som ligger närmast utifrån att han finns i Riksdagen. Håller du med mig så samlar vi ett antal kraftigt byggda gubbar och tar itu med operation övertalning… :-P

   • Nu tycker jag iofs att Juholt verkar göra en bra insats i debatten…

    Skulle gärna se den här gruppen i Sosse-ledningen, om allt barkar åt…

    wanja lundby-wedin
    lenna sommestad
    claes borgström
    katrine kielos

   • Felet är ju att man genast börja spekulera i namn när krisen är total inom S. Då politiken är utdaterad och sympatierna sjunker så kommer de som trott sig ha en säker födkrok för livet att slåss med näbbar och klor tills skeppet har sjunkit helt.

   • Tänkte här på morgonen på ett gammalt ordspråk: ”Tomma tunnor skramla mest”.
    Och helt nyss hörde jag Ohly säga detsamma. – som en tankeöverföring :) –
    Snälla, kan ingen föra fram Lena Sommestad! Den andra av Jinges förslag, Leif Pagrotsky, är också bra.
    Väldigt mycket bättre än nu! Det räcker inte med fin retorik. Att ha talets gåva kan vara bra, men jag uppfattar ingen empati för folket. Något mycket viktigt fattas hos HJ.

 5. Säga vad man vill om Håkans slarv, jag blir iaf lite imponerad av honom nu i partiledaredebatten.
  Sen kan man spekulera om hans avgång eller inte, jag är en person som kan ge alla en ny chans, men visar det sig att Håkan med berott mod gynnat sig själv, ja då är det bara packa trunken och avgå.

  Vi måste få bort de borgliga från makten, då kan vi inte gå händelserna i förväg, låt förundersökningarna ha sin gilla gång även om det just nu svider.

 6. Det är en fröjd att lyssna på Håkan Juholts tal och jag hoppas att han en dag blir statsminister!

  • Fortsätt att drömma. Eller var det dåligt skämt? Dock tycker jag att hans sandlådebeteende var nästan sämre än rofferiet. Det drabbade ju vårt demokratiska system bokstavligt.

 7. Jodå, både Paggan och Sommestad kan bli bra. Men frågan är om någon av dem verkligen vill …

 8. Man är så otroligt trött, så trött på de som har det riktigt gott ställt men som ändå alltid vill ha lite mer. Oavsett om man ljuger för att få det eller inte.
  Så. Oändligt. Trött. På. Detta.

  Har man riktigt jävla mycket så behöver man inte mer!
  *SUCK*

 9. För nu rätt länge sedan skrev någon, har glömt vem det var, i en tidningsledare följande: Man kan vara en bra skomakare fast man är en dålig människa men gäller detta även politiker? Haka nu inte upp er på ordet ”dålig” utan se ordet mer som ett samlingsbegrepp för att fiffla, sväva ut i osanningar och liknande.

  Jag tycker att citatet ovan ställas mot Juholts agerande. Det som han gjort behöver inte vara olagligt men ändå räcka mer än väl för att han ska avgå. Att det inte är någon höjdare för S att behöva byta partiledare efter så kort tid är nog ändå att föredra framför att låta tiden gå och se vad som händer bl a med förundersökningen. Akuta sjukdomar ska behandlas omgående och inte om någon månad eller något år för då kan patienten ha dött.

  Förövrigt borde ordet ”folkvald” användas betydligt oftare i stället för ”politiker” så att alla blir påminda om att t ex riksdagsledamöterna just är folkvalda och inte tillsatta av något litet slutet sällskap.

 10. Politikerna försöker alltid rättfärdiga sina gärningar men i slutändan är de parasiter , Om Juholt skulle avgå kan inte betyda att politikerna blir renare
  Korruptionen har blivit som cancer svårt att bota och de som fuskar är människor som lever i lyx och som har förmåner som ingen vanlig människa har det

  Jag har aldrig sett en fattig politiker men jag har sett många fattiga människor som betalar politikernas löner , Det är skam över dessa politiker
  Alla dessa politiker är apor och de förtjänar inte en minimumlön

 11. Det är nog inte Juholt som bör avgå utan snarare de politiska kommentatorerna. se TV4:s texttv sid 111

  • Men de facto är det bara två som tagit ut hela hyran, Juholt och en centerpartist. Då har de andra väl förstått…?

 12. Jag noterar att Juholts advokat gjort samma upptäckt som jag och många andra gjorde igår:

  Det finns inga skrivna regler om delad övernattningsbostad.

  Inte ens en fastlagd praxis. Det råkar bara vara så att några av de 30-talet riksdagsledamöter som får ersättning på det här sättet endast har begärt hälften. Därför har det liksom ”blivit så”.

  Det jag börjar bli nyfiken på är hur det går till i riksdagens fasta övernattningsbostäder, de som ledamöterna får använda gratis. Om de tar med sig sin sambo, särbo eller gamla lumparkompis till en sådan – vilka regler bryter de mot då?

  Jag inser givetvis att Juholts lynchmobb inte kommer att bry sig om det här. En politiker måste förstås kunna fällas även för brott mot obefintliga regler. Eller regler som man hittat på i efterhand. Men jag undrar om inte Riksdagsförvaltningen borde se över sina regelverk och handläggningsrutiner litegrann.

 13. Jag är hyfsat van att läsa juridisk text men det framgår tydligt att det är bara riksdagsledamotens kostnader för boende som ersätts. Inte makans eller sambons. Man borde kanske förtydliga att det är det som avses men samtidigt om man inte förstår så skall man fråga en insatt vad som gäller, i detta fall ledamotsservice eller liknade. Avstår man från att fråga utan gör en egen tolkning får man stå sitt kast om man blir påkommen med att tolka till sin fördel. Det som är dock mer störande än juridiken är moralen att man tillskansar sig förmåner i form av bidrag när man redan har en så pass stor lön.

  • Riksdagsförvaltningen skriver i sin föreskrift 2005:9 (http://www.riksdagen.se/upload/Dokument/forvaltningen/rfs2005_9.pdf) att:

   ”Kostnad för övernattande person
   32 § Om en person som avses i 29 eller 30 § och som inte har rätt till logiersättning övernattar i bostaden, skall logiersättningen för denna tid reduceras till 75 procent. Ledamoten skall för sådan övernattning betala tillbaka utbetald logiersättning med 25 procent av 1/30 per dag.”

   Så visst har man rätt till hög ersättning även med inneboende, och visst kan man klandra Riksdagsförvaltningen för att ha varit otydlig.

 14. Denna ”affär” verkar enbart vara media-hets; får man tro blaskorna så verkar ju inga regler ha brutits & det är ju DETTA SOM AVGÖR SAKEN. Resten blir ju då enbart moralism. Vad ska tv:s plirande borgar-robespierre säga om saken bara avskrivs? Ska han be tittarna om ursäkt då för sitt politiserande? Ska han säga att han inte förstod att hans uppdrag inte var förenligt med rollen som moderat kampanj-strateg, reglerna var lite otydligt skrivna? Man kan undra. Kanske blir hans roll ohållbar & han får chansen att (helt ”frivilligt” givetvis) säga upp sig & ”satsa på kärleken”?

 15. Och hur ser det ut om om man har någon med sig på hotellrummet då? Ska man i det fallet betala tillbaka en del eller betalas kostnaden trots övernattande? Värkar inte vara helt solklart eller har jag missat något?! Man begriper iaf att kloka människor tar sitt förnuft tillfånga och avstår engagemang i politiken, sorgligt nog…

 16. Tänk om ”affären” avskrivs pga granskningen inte hittar något? Vem framstår då som svensk vänsters Herkules som varken rytande media-stormar eller borgare rubbar en endaste millimeter? Jag hör fågelkvitter. Vår i oktober, vem kunde väl tro det?

  • Den moraliska aspekten är dock inte betydelselös. Många gräsrötter håller fortfarande den gamla arbetareklassmoralen högt och tycker inte att högavlönade ska ta ut varenda krona som går att få, även om det är lagligt.

   Med detta sagt måste dock tilläggas att mediedrevet mot Juholt har urartat bortom all sans, allt vett. I synnerhet med tanke på att vissa alliansministrar inte tillnärmelsevis fått utstå den typen av hetsjakt, trots att det finns skäl att sätta lika stora, eller större, frågetecken för deras handel och vandel.

   Dessvärre tyder allt på att de borgerliga fått jaktammunitionen från någon eller några av Juholts egna parti”kamrater”. Förmodligen från vissa som känner sig trampade på tårna och förbigångna i samband med den politiska nyinriktning som signalerades vid partiledareskiftet. (Han har förstås bidragit själv också genom otydligt ledarskap).

 17. Det är Håkan som är inneboende hos sambon (som han i mars kallade särbo)
  och inte tvärt om.