Juholt får använda sin fallskärm


Nu har jag läst uppgiften i tidningar två gånger, när Håkan Juholt var aktuell som partisekreterare i det socialdemokratiska partiet så förekom det diskussioner om hans ”fallskärm”. Uppenbarligen så har Socialdemokraterna anammat idéer från näringslivet så att de ger företrädare på framträdande poster en fallskärm.

I så fall är det väl dags för Håkan Juholt att dra i utlösningen nu eftersom partiet kan tvingas att avskeda honom annars. Själv utgår jag ifrån att Juholt har gjort bort sig på ett irreparabelt sätt, även om han inte skulle bli åtalad. Nu visar det sig dessutom i opinionsmätningarna att (S) har backat 2,4 procent och att (V) ökat med 2,3. Att även (SD) gått upp 1,1 procent var väntat, i det missnöjespartiet samlas säkert den mest politikerföraktande gruppen.

I praktiken är det nu helt jämnt mellan blocken, det skiljer bara 0,2 procent, men så länge som rasistpartiet är med i Riksdagen så kommer Fredrik Reinfeldt att sitta kvar, han som så ofta säger att de rödgröna har samarbetat med rasisterna.

När det gäller partisympatierna så kanske man ska akta sig för att dra för stora växlar på resultatet, United Minds som har gjort undersökningen har intervjuat
1 355 personer, så tendensen är glasklar när det gäller Socialdemokraternas tappade sympatier, och jag är helt övertygad om att detta kommer att hålla i sig. Socialdemokraterna kommer fortsätta att tappa i opinionsmätningarna vilket kommer tvinga partiet att agera om inte Juholt själv tar sin Mats ur skolan.

I och med att överåklagare Björn Ericsson nu handlägger frågan om Juholt så bör han rimligen vara delgiven misstanke om brott, som jag förstår saken. Men det viktiga är inte vad juristerna kommer fram till i nuläget, för domen mot Juholt fälls av landets väljare. En mycket spridd uppfattning just nu är att Juholt har tappat allt förtroende han har haft från allmänhetens sida, att hans roll som partiledare är omöjlig. (forts nedan..)

Partiet har helt enkelt inte råd att ha en partiledare som folk i allmänhet betraktar som en myglare, en man som eventuellt har begått brott för att tillskansa sig en mindre förmögenhet. Jag vet, efter att ha tvingats slänga en mängd kommentarer, att det inte är bara politiska meningsmotståndare som helt har vänt när det gäller inställningen till den socialdemokratiska partiledaren, många slängda kommentarer kommer från hans partikamrater, från folk som är så förbannade att de inte klarar att följa tämligen enkla regler för kommentarer, människor som är så arga att de helt struntar i netiketten.

Därför inser jag att loppet är kört för Håkan Juholts del, till och med hans egna tycks ha bestämt sig. Det är med andra ord bara att greppa efter linan som utlöser fallskärmen.

it Andra om: , , , , ab1 svt sr1 ex dn1 svd1


14 svar till “Juholt får använda sin fallskärm”

 1. Som jag har förstått det här med Juholts fallskärm så var det något han fick med 80000 per månad när han blev ersatt som tillförordnad partisekreterare av Ibrahim Baylan och redan hade tackat nej till EU parlamentet dit han skulle ha hamnat. Så den fallskärmen är redan förbrukad, däremot så lär han ha minst en årslön från SAP i det fall han nu hoppar av partiordförandeuppdraget på samma sätt som sossarna nu betalar 144000 i månaden för Mona.

  • Tur att vi har den katastrofen i Sverige i alla fall, annars hade det gått likadant i EU på det ena eller andra sättet…

 2. En förundersökning innebär att man tittar på om brott överhuvudtaget begåtts, Juholt har alltså inte ännu delgivits misstanke om brott. en mera subjektiv bedömning ger vid handen att han inte kommer att delges misstanke heller. Detta pga att reglerna inte var så solklara har det visat sig.

  Jag tror att partiet nu kommer att sluta sig bakom Juholt emot media. Man har tröttnat på medias särbehandling av partiet och dess företrädare. Journalister skriver inte utifrån fakta längre utan utifrån dunkla syften.

  • Bra! Jag fattar inte heller att det blir sånt himla rabalder för det här. Ja, det är osmakligt, MEN i jämförelse med den vidrige socialförsäkringsministern, som tog en bostad som skulle ha gått till en hemlös kvinna, så tycker jag att den här historien är av mycket underordnat intresse.

   Fredrik Reinfeldt har däremot, i utnämningen av Ulf Kristersson, satt en psykopat som socialförsäkringsminister. DET är det fan i mig ingen som skriver något om.

 3. ”Därför inser jag att loppet är kört för Håkan Juholts del, till och med hans egna tycks ha bestämt sig.”

  I det sammanhanget noterar jag att Jonas Morian skriver ett debattinlägg i dagens SvD. Han har lyckats ragga ihop några okända S-fritidspolitiker att skriva under, men alla inser att det är Morian själv som hållit i pennan.

  I artikeln skriver han bland annat:

  ”Tror han (= Juholt) verkligen att han får sympatier genom att säga att någon är ute efter honom? Även om så var fallet – att någon riktar kritik mot en partiledare – vad skulle det ändra i själva sakfrågan?”

  Det är intressant att Morian tar upp den frågan så eftertryckligt. Medierna kommer naturligtvis inte (åtminstone just nu) att fördjupa sig i frågan vilka det var som planterade uppgifterna hos Aftonbladet. Men inom Socialdemokraterna blir det svårt att undvika ämnet. I synnerhet om de hamnar i situationen att behöva välja ännu en ny partiledare.

  Oavsett vad som är sant eller inte. Oavsett hur graverande Juholts beteende varit. Oavsett om han tvingas avgå eller inte. Oavsett vad som kommer ut ur det här kaoset måste alla sossar förr eller senare fråga sig:

  ”Vem inom partiet tyckte det var värt att orsaka det så stor skada bara för att fälla en icke önskvärd partiledare?”

  Jonas Morian är chefredaktör för Fokusgruppens Makthavare.se och en högerställd S-debattör som kallats ”Timbros favoritsosse”. Han har åtminstone tidigare stått Mona Sahlin och Thomas Bodström nära. Under valåret 2010 skrev han rätt mycket för Aftonbladet. Han figurerar ofta i publicistiska sammanhang tillsammans med AB:s Lena Mellin.

  Kom ihåg var ni läste det här först.

  • Jag skulle minnas det om du har skrivit EN sak som jag inte redan kände till… :-) Jag betraktar Morian som en klar högersympatisör, och det har jag alltid gjort. Att inte (S) sparkar ut honom är förvånande…

 4. Det är intressant att se vilken otrolig makt den Borgerliga Median,(för det finns väl ingen annan Media i Sverige,) har på befolkningen,man kan jämföra detta med en stor Boskap hjord som följer det första djuret blint, vad det än må vara,det känns ruggigt faktiskt… Och i och med det så kan man nu se klart och tydligt också sambanden om hur det kunde vara möjligt att Befolkningen i Sverige valde fram en sådan Borgar Regering och varför!
  Mycket Sorgligt!

  • Menar du att t.ex. inte undertecknad skulle bli förbannad ändå?

   Att alla andra som reagerar på Juholt inte skulle reagera om rubrikerna vore mindre?

   Att vi egentligen är lättledda och viljelösa VÅP ??

   För utan borgerliga tidningar skulle vi tycka att det var helt ok att blåsa oss skattebetalare bara för att man kan det?

   • Idag kör Expressen en grej om att man kan spela på Juholts avgång. Komplett med ett av spelbolagens startodds. Arg på politiker kan man bli ibland, men det här är bortom alla friska proportioner. Det handlar inte om vrede utom om hat.

    Oavsett mediebranschen politiska slagsida och folks olika perspektiv på Juholts förseelser måste sansade människor snart börja säga ifrån. Det här debattklimatet håller inte. Vi kan inte hela tiden ränna omkring och leta efter en lynchmobb att få delta i. Oavsett hur väl föremålet för ilskan kan ha förtjänat det.

    Du skrev häromdagen om risken för att den politiska debatten flyttas till gator och torg. Det är ju det den redan har gjort, fast gatorna och torgen numera är förlagda till bloggar och kommentarfält. Det blir mindre fysiskt våld och skadegörelse, men samtidigt precis lika omöjligt att diskutera sak- och principfrågor på ett konstruktivt sätt.

   • Jag menar bara att det man inte vet någonting om, mår man inte illa av!
    Den här Borgar vänliga Median skulle kunna ”sänka” många fler Politiker på noll tid,” för det fattas knappast något material till detta” om viljan fanns.

 5. Förra valet stod jag för första gången och vägde starkt om jag skulle rösta på S och få Alisvansen på bättre tankar. Intuitivt blev det inte så och idag vet jag varför. Förtroendet och moralen är förbrukad. Tjänar man 140 lakan i månaden skall man inte ha bidrag för bostad, det skall den stora lönen täcka! Det är liksom halva meningen med stor lön.
  Tack Håkan för att du fixade fyra år till med det blåa gänget! Det krävs ett smärre mirakel eller en frälsare som skall vända på trenden. Båda lika sannolika som en meter snö en midsommar.
  Nää nu skall jag följa våra folkvaldas exempel och gå och kolla vilka anvisningar i företagets momsdeklaration jag kan ignorera, hitta på några långresor utan kvitto eller skriva av familjematen på företaget. ;-)

 6. Även om Juholt är ett sänke för SAP vore en ny partiledarstrid, så kort tid efter den förra, totalt förödande för partiet. Juholt ville nog faktiskt inte bli partiledare från början, men alla andra kandidater fick kalla fötter, höggs i ryggen eller såg partiledarskapet som ett kamikazeuppdrag och sade direkt nej. Gissa hur svårt det kommer bli för en ny valberedning att hitta ersättare för Juholt? Vem skulle de fråga som inte redan förlorat två partiledarval?

  SAP kommer bita ihop och försöka härda ut. Det kommer vara mycket skadligt på sikt, genom att massor av 18-åringar väljer att inte gå med i SSU, 40-åringar inte förnyar medlemsskapet och vice ordföranden i kulturnämnden väljer att inte satsa på kommunalrådsposten – men alternativet vore nog värre. Åtminstone för de som idag bestämmer inom socialdemokratin.

  • Vem skulle de fråga som inte redan förlorat två partiledarval?

   De skulle faktiskt kunna utlysa ett ”primärval” bland sina medlemmar. Låta ett antal hugade kandidera. Till och med gå ut och sälja medlemskap med argumentet att man får en chans att påverka Socialdemokraternas partiledarval.

   Vete tusan om någon skulle kandidera på sådana premisser, men åtminstone jag skulle inte tveka att ansöka om medlemskap för att få vara med och välja.

   Det skulle vara nytt, fräscht och helt omöjligt att ifrågasätta resultatet. Men viktigast är att de skulle kunna hålla på med processen ganska länge, och dominera den politiska rapporteringen under tiden. I opposition kan faktiskt ett parti styras av någon slags interimstyrelse – i synnerhet om enda alternativet är ständigt torpederade partiledare.

 7. Allt fler undrar om Reinfeldt´s parti står bakom artikeln i Aftonbladet!En mobb har fötts!
  Juholt är ett problem för Reinfeldt; han säger vad han tycker . Han skyr orättvisor! Reinfeldt blundar för dom.
  Att det blivit flera fattiga hem, det bryr in R. Däremot gör det Juholt nåt och det var han på väg att ta upp.