Jag fattar inte varför media talar om ”krig”?


Ett krig betyder rimligen att bägge parter skjuter på varandra med artilleri, stridsvagnar, flyg, stridshelikoptrar, robotar, bomber, granater och använder tusentals soldater.

Detta gäller möjligen Israel, palestinierna har inga sådana resurser.

Jag tycker att alla besökare här ska skriva mail till media och påpeka det. Att kalla Israels krigsför-
brytelser för ”Krig” är en fet lögn, krig är inte vad detta handlar om. Det är viktigt att just DU reagerar och berättar för dessa journalister vad det handlar om.

Maila också din riksdagsledamot och fråga vad de sysslar mer!

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Antisemitism, Judar, Rasism, Folkrättsbrott, Apartheidstaten, Krigsförbrytelser, Gaza, Palestina, Fosforgranater, Olmert, Barak, Livni, Reinfeldt, Högerregeringen, Bildt, Politik[/tags]


17 svar till “Jag fattar inte varför media talar om ”krig”?”

 1. Nä, för krig det är något som utspelas mellan två relativt jämbördiga parter.
  Det räcker, tycker jag, att titta på siffrorna som beskriver förluster på bägge sidor.
  Så vitt vi vet så har minst 1000 palestinier har mördats och femtusen skadats.
  Israel har förlorat tre man i raketbeskjutningarna
  och c:a 15 soldater, några av dem dödade under ”friendly fire.”

  Jag har skickat mail till tidningsredaktionern, förr gjorde jag det varje kväll – men slutat.
  Därför att jag fick alltför ilskna svar – som på inget sätt kunde få mig att tro att dom vill förändra synen på
  sin verklighet.

  Men skam den som ger sig. I vilket fall som helst kan
  mailen ge dem myggbett. Riktigt kliande sådana.

  Nu gör jag det igen

 2. Glöm inte ni som bor i Kalmar. imorron demonstation mot Israels förintelse av palestinier i Gaza!!
  KL 13.00 Larmtorget!

 3. jag har klagat både till media och politiker frekvent den senaste tiden. Men ingen respons överhuvudtaget.

  Har även serverat media och politiker med nyheter direkt från Gaza, om den exakta situationen där, om hur både vuxna och barn vädjar på sina bara knän om hjälp att få ett slut på den Israeliska förintelsen. Men ingen respons överhuvudtaget. (Exempel på barns vädjan: http://

  Svensk media och svenska politiker stinker rejält. Varför lyssnar de inte på folk ? Vem tror de att de är egentligen ?

 4. Stor rubrik i DN står det ”Där är värre än i Gaza” där dom förklara hur det ligger till i Sri lanka sedan står det ”Situationen är värre än i Gaza” Militären fäller bomber mot civilbefolkningen. De är fångna på ett litet område, i regnskogen, utan mat eller mediciner. Situationen är värre än i Gaza – varför skriver inte alla tidningar om det?

  Jag fann denna altikel stötande. Det är inte rättvist att utnyttia Gaza på detta vi. Dom försöker minimera problemet i Gaza känns det som eller få upp ögonen till ett annat ställe.

 5. Såg just ett inslag på Aktuellt (SVT) där man talade om ”kriget på Gaza”. När ska media börja förstå att det är en slakt på palestinska civila som pågår.

  I programet intervjuades en talesman för Hamas och han tilläts relativt ostört föra fram sin syn på saken. Reportern gav exempel på lögner från IDF som Hamas talesmannen fick ge svar på.

  Såg också till min fasa att just denna blogg figuerade i ett inslag om den ökade ”antisemitismen” i Sverige. Visst är det sant att antisemitismen har ökat, men att ha med denna Israelkritiska blogg i inslaget känns inte rätt.

  När ska media lära sig att Israelkritik inte är samma sak som antisemitism. Jag själv är och har alltid varit en frän Israelkritiker och får ofta intrycket av att folk tar mig för en antisemit. Det är sorgligt att dessa personer inte förstår att just genom att brännmärka Israelkritker som antisemiter så omöjliggör man en konstruktiv debatt om detta komplicerade ämne.

 6. Håller med dig jinge, detta är inget krig,det är folkmord, ett Koncentrationsläger i större format. Själv tycker jag det är oehört sorgligt att jag sitter här i Sverige och har det bra ställt medan folk dör! Därför måste vi göra allt vi kan för att öka trycket på Israel. Nu talas det om att israel ska låta vapnen vila utan några förhandlingar med hamas.

 7. Just nu på TV4-as text TV sida 120:

  ”Israel lutar sig åt ENSIDIG eldupphör”

  Det betyder: Jag ska skjuta på dig men du ska inte skjuta på mig (på enkel svenska med min Sylvia-brytning), och hur kan man kalla det för KRIG..?

  • Det betyder: Jag ska skjuta på dig men du ska inte skjuta på mig (på enkel svenska med min Sylvia-brytning), och hur kan man kalla det för KRIG..?

   Har du en accent som påminner om drottningens? :-)

 8. Martin, du har helt rätt, man omöjliggör en konstruktiv debatt. Men det är precis det de vill, det är avsiktligt. De skulle aldrig kunna vinna en konstruktiv debatt, helt säkert.

 9. Martin, du har helt rätt, man omöjliggör en konstruktiv debatt. Men det är precis det de vill, det är avsiktligt. De skulle aldrig kunna vinna en konstruktiv debatt, helt säkert.

  Du har självklart rätt, Mansour.

  Ida.D: Är inte säker, men jag tror Israel menar att man själva ska sluta skjuta och då tvingas Hamas också att göra det för att inte förlora omvärldens stöd. Grejen är ju den att Israel börjar få ont om alternativ och nu gör vad man kan för att undvika förhandlingsbordet med palestiniernas folkvalda representanter, Hamas.

  Israel vet nämligen att Hamas vid en sådan förhandling skulle ha goda möjligheter att vinna acceptans i omvärlden (något de redan borde ha). Denna acceptans skulle kunna innebära att omvärlden kräver att Israel går med på det generösa fredsförslag Hamas flera gånger försökt få igenom där man skapar två stater enligt 1967-års gränser.

 10. Jo, Jinge, jag talar svenska med hård ”L” och hård ”R” ibland låter det som Sylvia-brytning,
  men jag är mycket mer nära Calles Anna Maria!
  :o) lite italieeeensk melodi i rösteeeeen :o)

  ushhh, med vilka otäcka adels-pampar jämför jag mig själv!

  :o)

 11. Även om tanken att påverka etablerad media är sund så är det inte realistiskt!

  Det finns bara en väg att gå och det är att arbeta för en mer diversifierad media. Svensk vänster saknar, i motsats till den svenska högern, en effektiv mediastrategi.

  Förhoppningsvis kan något intressant växa fram ur ”bloggsörjan” för faktum är att vänsterbloggarna, med flera, gång på gång visat vägen genom att ta ansvaret med att förmedla en annan verklighet än den som erbjuds av av en homogen, amatörmässig och likriktad mediaapparat! Det har vi sett nu senast vad gäller Gaza men också vad gäller kriget i Georgien och FRA-debatten.

  Västmedia i det 20e århundradet hämmas av självcensur och bristande självständighet. De blundar för den brutala verkligheten och slätar över de övergrepp som känns obehagliga att berätta om! Krigskorrespondenter har degraderats till något sorts maskotar då de numera nöjer sig med att arbeta som ”inbedded journalists”! I den här verkligheten är det inte konstigt att Aljazeera som inte arbetar med samma skygglappar får allt fler tittare.

  Ett mått på bloggsörjans växande betydelse för opinionsbildningen är den ilska och frustration som syns inom delar av det svenska etablissemanget (journalistkåren, neokonservativa- och liberala opinionsbildare, högerbloggare och traditionslister).

  Det är inte konstigt att våra beslutsfattare känner oro för utvecklingen!

 12. Nej. Detta är inte krig men vi ska luras att tro det.

  Ett annat exempel på internationella mediers makt att förvränga vår uppfattning är när palestinska militanta sköt en raket in i Zikim-arméns bas nära Gazaremsan i september 2007.
  Då rapporterades att 69 hade skadats, 11 hade måttliga eller svåra skador och några med lätta sår. Resten, 50 eller mer, hade skadats i den meningen att de led av chock.
  Om vi då tillämpar samma standard för Gaza, innebär det att 1,5 miljon har skadats. Flera veckors bombningar av Gaza, en av de mest tätbefolkade platserna i världen, har i så fall, med samma beräkningsgrunder, lämnat hela civilbefolkningen i en djup och eventuellt permanent chock.

  När får vi se rubriken:
  1,5 miljon civila skadade i Gaza?

  Eller kanske inte. Det rapporteras inte någonstans att civila har skadats eller dött. De har reducerats till procentsatser i termer som kvinnor, barn och övriga. Från början att 25 procent var kvinnor och barn och nu närmare 50 procent. Av invånarna i Gaza-området är 46 % barn under 14 år och den senast redovisade procentuella fördelningen visar då att folkmordet drabbar alla lika och att förinta Hamas är att urskiljningslöst förinta alla innevånare i Gaza för det är ju de alla som är Hamas.

  När får vi se rubriken:
  Inga skadade eller döda soldater har hittats efter Gazamassakern?

 13. Bill Hicks ” A war is when TWO armies are fighting”

  Sagt om första Irakkriget 1991.

 14. Tänkte kommentera på Stinas kommentar:

  ”Hur kan det vara krigsförbrytelser om det inte är ett krig?”

  Israel utför ett ensidigt krig mot Palestina. Därför kan och bör de ställas inför en krigsförbrytartribunal.

  Även om jag sjävl inte anser det som sker vara ett krig så är det lätt att man anväder ordet ”krig” och det är då mitt svar till varför folk som inte anser att det är ett riktigt krig mellan två åarter ändå kanske använder sig av ordet krig.