Jag en – Terrorist?

Idag berättar tidningarna att två tonåringar anhållits på grund av att man funnit ett stort antal kemikalier i deras bostäder med tillhörande utrymmen.

DN: ”Pojkarna greps, huset evakuerades och teknisk undersökning inleddes samtidigt som den större delen av kemikalierna forslades bort med bombvagn. Uppemot tio patruller var inkopplade och vid en husrannsakan i 15-åringens hus, även det i Abrahamsberg, hittades ytterligare mängder av kemikalier i källarförrådet… …På måndagen fortsätter förhör med de misstänkta och ytterligare undersökningar ska göras, bland annat på 16-åringens adress. Båda tonåringarna är kvar i häktet där de tillbringat natten med sina föräldrar.”

Man frågar sig vad dessa ungdomar hade tänkt göra, av Dagens Nyheters artikel framgår det att vissa beståndsdelar möjligen kan användas till att orsaka en betydande explosion. DN frågar t.o.m. om det går att spränga en skola med resultatet av diverse blandningar av dessa preparat.

Samtidigt tvivlar jag på att ett anhållande hade kunnat bli aktuellt under den senare delen av femtiotalet då undertecknad befann sig i de yngre tonåren. På den tiden hade jag smek- eller öknamnet ”Bomben”. Orsaken var mitt stora intresse för pyroteknik, vilket ledde till ett kemikalieförråd bestående av 40-50 olika preparat som kunde användas till, och användes till, att göra olika slags pyrotekniska effekter. En del av dessa hade mycket stark sprängkraft.

Man brukar mäta explosioner i brinnhastighet, när ett ämne brinner snabbare än en kilometer per sekund så hörs det när det brinner, om man säger så. Sådana preparat var särskilt spännande att tillverka, ofta en spänning som var starkt knuten till faran med att framställa det. Idag blir jag mörkrädd när jag tänker på vad som hade kunnat hända.

Det som avslutade det värsta experimenterandet var att en bekant yngling fick sina fingrar bort-
sprängda och förlorade synen. Undertecknad och två

kamrater packade alla kemikalier i olika slags kassar och sänkte dem i ett närbeläget vattendrag. Att de kunde skada miljön reflekterade vi inte ens över, året var 1961.

Detta var dessutom en period när rymdprogrammet hade startat i både Sovjetunionen och USA vilket innebar att vi experimenterade en hel del med raketuppskjutningar. Det är knappast meriterande att berätta att vi sköt upp en levande mus i en egentillverkad raket, men brottet är preskriberat. Vi förlorade ögonkontakten med raketen redan inom ett par sekunder så hur det gick för råttan kan man ju tänka sig.

Andra om: , , , , , it DN SvD AB EX

[tags]Pyroteknik, Bomber, Raketer, Fyrverkeri, Kemikalier, Sprängämnen[/tags]

  16 comments for “Jag en – Terrorist?

 1. 6 april, 2009 at 09:26

  Jag menar att det är tämligen mänskligt att intressera sig för den sortens handfasta fysik/kemi. Problemet är snarare att de vare sig använder ofarliga proportioner eller skyddsdräkt och nöddusch. På den tiden jag själv labbade med sådant så höll vi ofta på med krutblandningar som hade kunnat spränga skallen av oss.

  Hade vi istället blandat 5-8 gram bakom armerat skyddsglas och med nödvändig släckutrustning så hade det varit hyfsat säkert. Men dunkar med syra låter inte försvarbart om uppgifterna stämmer.

 2. Marcus R
  6 april, 2009 at 09:27

  Det händer väl nån gång per år att någon tonåring skadar sig efter att ha försökt tillverka sprängämnen hemma. Idag är det ju så lätt att hitta recept på sådant via internet. Många sprängämnen går väl att tillverka med ämnen som är lätta att få tag i också.
  Hade inte polisen tagit dem hade säkert ambulanspersonal fått göra det förr eller senare.

  • 6 april, 2009 at 09:33

   Hade inte polisen tagit dem hade säkert ambulanspersonal fått göra det förr eller senare.

   Ska man utgå ifrån de ”produkter” de hade i dunkar så kan man nog utgå ifrån att det hade behövts många ambulanser. Men tidningsuppgifter är tidningsuppgifter. Men jag känner personligen till en hel bunt olyckor som hände under min egen tid som pyrotekniker. Bland annat brann ett hus ner för en kamrat som hade en färdigblandad grej som självantände när han var i skolan. Han är numera en framgångsrik affärsman…

 3. 6 april, 2009 at 09:27

  Samma sak över hela världen. När jag jobbade på ett Datortek kollade jag med handledarna där, en från Tjeckien, en från irakiska kurdistan och annan svensk. Alla hade vi försökt göra bomber når vi var yngre. I Malaysia talade jag med en kille därifrån och en från Finland. Samma sak hos dem båda.

  Märkligt att fler olyckor inte sker.

 4. uno
  6 april, 2009 at 09:47

  Vi är alla terrorister om nån annan får avgöra. Utom nallebjörnen Reinfeldt. Kramar Uno

 5. Gripen
  6 april, 2009 at 10:30

  som barn och tonåring hade jag ett sjukligt intresse för eld, explosioner och rök. Jag tror mer eller mindre alla ungar har det intresset.

  Kan se det i mina småbarn, men saken är att ungar/tonårignar har ingen självbevarelse drift och sunt förnuft och gör vårdslösa saker. Men det gör inte dem till terrorister, det gör dem bara till barn/ungdomar.

 6. lysozymes
  6 april, 2009 at 11:45

  Klart man har lekt med elden och olika oxideringsmedel. Men bara för att vi var dumma nog att göra det betyder inte att det är ok.

  Terrorstämpeln som brottet fick var för att polisen beslagtog 30 dunkar saltsyra o saltpetersyra. 1 dunk = 3-5 liter, dvs 90-150 liter syra. Varvis man kan dra slutsatsen att dom hade tänkt producera sprängmedel i kilo satser.

  Det är _inte_ OK, oavsett hur ung man är!

  • 6 april, 2009 at 12:27

   Terrorstämpeln som brottet fick var för att polisen beslagtog 30 dunkar saltsyra o saltpetersyra. 1 dunk = 3-5 liter, dvs 90-150 liter syra. Varvis man kan dra slutsatsen att dom hade tänkt producera sprängmedel i kilo satser.

   Givetvis inte. Kruxet med det hela är att det verkar så förbannat överdrivet. Jag tror mig veta vad det skulle kunna användas till, men inte ens kemister skulle vilja experimentera med det.

 7. 6 april, 2009 at 11:51

  Ja, vem har inte gjort sprängmedel och liknande som ung ( i alla fall på 1950-talet och 1960-talet). I Stenungsund exprimenterade vi (jag och några kompisar) fritt med allehanda sprängmedel och bombmodeller. I just 13-15 årsåldern.

 8. Christer W
  6 april, 2009 at 11:58

  Jag testade att göra min cykel raketdriven i sputnicktidernas begynnelse, det rök och eldade som sjutton men cykeln rörde sig inte en meter. Bättre lycka var det med fiskefänget, testa karbid uppströms och plockade upp firrarna nedström, grannarnas katter blev välgödda av alla mörtar.

 9. Mr. T.
  6 april, 2009 at 12:40

  Allt som tidigare varit vanliga brott och olagligheter som dessutom finns med i straffskalan kommer snart att vara klassat som terrorism, detta inkluderar mordbränder som i Södertälje senast och kycklingterroristerna..

  Denna förvanskning av rättsamhället har pågått i västvärlden och speciellt i USA sedan länge, i tex Patriot Act så står det klart och tydligt att alla former av olyckor, som trafikolyckor etc. där människor kan komma till skada kan klassas som terrorism. Därmed kan dom inblandade klassas som terrorister och dömas efter denna klassificering..??

  Finns det snarlika lagstiftning i EU/Sverige..

 10. Christer W
  6 april, 2009 at 12:49

  Fanns det något mer, t.ex alkohol. I så fall kan den tänkta slutprodukten bli i det närmaste ofarlig att transportera, den går till och med bra att elda med då. Men det går åt mer än ett ton sprit i förhållande till den uppgivna mängden syra.

 11. Ken
  6 april, 2009 at 14:48

  Här i Stavsnäs håller ungdomar också på med bomber, se här
  http://www.sr.se/cgi-bin/stockholm/nyheter/artikel.asp?Artikel=2749123
  Det var rejäla bomber vill jag påstå, som hörde dem igår vid 19-tiden. De small cirka 700m härifrån.

 12. Eddec
  7 april, 2009 at 23:50

  Jag kan väl trösta dig med att din miljöpåverkan troligen var försumbar, speciellt om du hade hunnit komma ända fram, dvs. till att göra explosivämnen som vanligtvis är (kanske överraskande) ganska snälla mot miljön, till skillnad mot vissa av ursprungskomponenterna (Inte helt säker dock, beror förstås på mängd och ämnen).

  Men, det här är för fan inte ett ämne att raljera om. Även om ni var idioter i er ungdom så tror jag inte att ni skulle vilja ha ett par experimentglada tonåringar i ert kvarter som tillverkar en mängd explosivämnen med sprängkraft tillräcklig att ödelägga ett helt
  kvarter, inklusive barn och andra oskyldiga.
  Trots allt är inte all utveckling av ondo och att polisen inte tar lika lätt på detta som för 30 år sedan är förstås ett framsteg, liksom säkerhetsbälten och fartgränser.

 13. Tobias
  8 april, 2009 at 00:53

  Dessa ungdomarna är inte ute efter spränga någon skola eller liknande. Det du skriver, att du tyckte det var spännande, och det är exakt vad dessa ungdomarna gör.
  Fyrverkerier tillverkar antagligen, men inga större bomber. Även dagens tonåring är väl medvetna om vad som kan hända. Framförallt några som kan blanda såhär bra

 14. 8 april, 2009 at 11:11

  Det verka ha varit en jäkla tur att processen började lukta så att polisen larmades !

  Över 100 liter med olika kemiska vätskor bla klorin, salpetersyra, saltsyra osv hittades.

  Precis innan tillslaget så kom en genomträngande lukt av ammoniumklorid ut ur lägenheten – inte hälsosamt att inandas direkt!

  Mycket möjligt att dessa pojkar bara gjorde ”pojkstreck” – men med dessa mängder av kemikaliska preparat, med vilka man kan blanda såpass kraftiga sprängämnen att ett par gram räcker för att blåsa ut ett helt rum – vem vet hur många som hade kunnat bli skadade eller dödade om ngt i processsen gått snett – eller om det hade funkat och de tillverkade bomberna hade använts eller sålts ?!?

  Pojkstreck är när man max har tillräckligt med grejjer för att tillverka ”smällare” och gör detta i skogen och kanske riskerar att blåsa bort sina fingrar eller liknande – inte när man riskerar livet på alla i ett bostadshus !
  /K

Comments are closed.