Israels hot mot media
I valet i Palestina för ett antal år sedan så var Carl Bildt med som valobservatör, såvitt jag minns så ansåg han att valet hade gått korrekt till, och efteråt har han ett antal gånger uttryckt sig så att omgivningen har förstått att han anser att det inte är ens fel att två träter.

AB: ”I dag finns dessutom i praktiken ingen partner för fred på den israeliska sidan och därför mycket lite att förlora på ett erkännande. Socialdemokraterna uppmanade i går, i en debattartikel i Expressen, regeringen att verka för ett erkännande av Palestina. Enligt uppgifter till Aftonbladets ledarsida har dock frågan redan varit uppe i EU-nämnden med utrikesminister Carl Bildt. Han var då negativ till ett erkännande. Troligen väntar alltså inrikespolitisk strid i frågan. Det vore olyckligt. Sverige bör tydligt deklarera att man kommer rösta för ett erkännande av Palestina när frågan kommer upp i FN.”

Det är känt att Carl Bildt har agerat som betald lobbyist när det gällde kriget mot Irak, somliga anser dessutom att det är bevisat att han agerade direkt på uppdrag av Vita Huset som då beboddes av George W Bush. Vad som är vad är svårt för en utomstående att få grepp om, men klart är att hans officiella framtoning i alla fall gett sken av att han har haft en mer progressiv inställning än många andra medlemmar av Europas högerpartier. Exempelvis så har hans officiella linje när det gäller Turkiets medlemskap i EU varit positiv, hur han sedan agerar i t.ex. EU-nämnden är det få utomstående som vet.

När man nu genomför Ship to Gaza version II så går Israels regering ut med en varning till journalister som avsett att resa med på dessa fartyg för att rapportera.

Ekot: ”Israel varnar utländska journalister för att följa med fartygsflottan ”Ship to Gaza”. De journalister som rapporterar från båtarna kan komma att stängas ute från Israel under en tio-årsperiod, skriver chefen för regeringens presskontor… …I brevet till alla utländska journalister i Israel, skriver chefen för den israeliska regeringens presskontor att fartygsflottan är en farlig provokation, som organiserats av västerländska och islamistiska extremister, till stöd för Hamas. Fartygskonvojen med tio skepp, reser mot Gaza för att försöka bryta det de kallar den illegala blockaden av området. Israel däremot anser att blockaden krävs, bland annat för att stoppa vapensmugglig till Hamas, och skriver att journalister som deltar i flottan riskerar att nekas inträde till Israel i tio år och få sin utrustning beslagtagen.”

Påståendet att Ship to Gaza organiseras av västerländska och islamistiska extremister, dessutom med tillägget – till stöd för Hamas, är så obegåvat att man häpnar. Jag tror inte att någon av de svenska deltagarna sympatiserar med Hamas, det man stöder är den självklara rätt som palestinierna har till sitt eget land, och den lika självklara rätten att slippa att vara inspärrad i Gaza. Man stöder också den rätt som palestinierna, både i Gaza och på Västbanken, har att själva få utse sina politiker.

Den folkrättsvidriga ockupationen av Västbanken och den lika folkrättsvidriga belägringen av Gaza står samtliga i strid med gällande konventioner samt med FN:s skrivning om Mänskliga rättigheter. Vissa aktioner, som exempelvid bombkriget mot Gaza, är brott mot mänskligheten. Nu har USA hotat med att dra in de pengar de betalar till FN om generalförsamlingen godtar Palestinas medlemskap i FN, samtidigt går utrikesminister Clinton ut och hävdar att Ship to Gaza inte borde genomföras.

Problemet för USA är att det är allmänt känt vilka lobbyorganisationer som styr och ställer med den amerikanska politiken, en president, ja inte ens landets regering, förmår uppenbarligen att fatta självständiga beslut. Det är ett ämne som bara ibland belyses av media, att det inte sker oftare ger mig föraningar om hur framtiden kommer att te sig.

På förekommen anledning så meddelar jag att granskningen av kommentarer kommer att vara extra sträng.

it Andra om: , , , , , ab12 ex1 sr1 dn1234 svd123 dagen


3 svar till “Israels hot mot media”

 1. Problemet med USA, eller problemen med USA. Landet blir hånat dagligen världen över sedan dess kongress rest på sig och applåderat häftigt för en filur som Netanyahu. Skulle den svenska riksdagen resa sig och applåderade för den karln skulle jag överväga att flytta till Somalia.

  Världens så kallade enda supermakt, föredetta, hoppas jag, styrs av en församling av lantisar och betalda lakejer som för att sitta kvar säljer sitt lands suveränitet för en bunt rasistiska fanatiker som Netanyahu och Lieberman och de som röstade på dem. En bunt människor som lever i historiens mörker både vad gäller religion, rasism och kolonialism.

  Det kommer att se väldigt tokigt ut i histoieböckerna och min enda förhoppning är då att de amerikaner läser sin historia är långt fler då än idag. USA är i desperat behov av tusentals Tahrirsquare. Dess ungdomar saknar tyvärr den erfarenhet, den livsgnista och vilja till ett värdligt liv som riktiga människor, som ungdomarna i Tunisien och Egypten äger. Jag gissar att det kommer att ta tiotals år innan amerikanska ungdomar förstår och lider av att deras land blir bespottat vart det än kommer på tal. Den förakt som Egyptens namn väckte, smärtade Egyptens ungdomar och gjorde att de bestämde sig för att ta tillbaka sitt land, sin heder och tvinga världen att respektera dem. De ungdomarna verkar inte finnas i USA idag. Och ungdomarna i Israel verkar tro att de skapar sig respekt genom att förvandlas till monster.

  • Skulle den svenska riksdagen resa sig och applåderade för den karln

   Det är inte helt otänkbart, vi har ju ”liberaler” i landet. Möjligen skulle man avböja ett besök i Riksdagen eftersom man vet att folkflertalet inte är israelkramare eller tokkristna.

   Jag gissar att det kommer att ta tiotals år innan amerikanska ungdomar förstår och lider av att deras land blir bespottat

   Det förstår den största delen av landet redan, men de tror att det beror på att landet är demokratins hemvist på jorden…