Israeler på väg till Haag?


[column width=”49%” padding=”2%”]
För varje dag som går sjunker Israels anseende i världen alltmer. På den lista som regelbundet redovisas så ligger Israel trea från slutet i anseende, med tvåhundra länder som har bättre status i världen. Det är inget att förvånas över med tanke på den etniska rensning som de ägnar sig åt, och den uppenbara nonchalans de uppvisar mot palestinierna och deras berättigade krav. Men frågan som börjar bli alltmer aktuell är hur långt landet kan sjunka, man kan nämligen inte bli sämre än sämst.

DN: ”Krisen i relationerna Israel–Turkiet spetsas till dagligen. USA:s diplomater i Ankara har vädjat till utrikesminister Ahmet Davutoglu att hejda urartningen, ”som skadar USA:s intressen i regionen och kampen mot Irans kärnvapenprogram”. På lördagen sade utrikesminsiter Davutoglu att den anti-israeliska tv-serien ”Ayr?l?k” (Avsked), som väckt ett ramaskri i Israel, inte kommer att dras tillbaka från den statliga kanalen TRT-1. – Vi har inte censur i Turkiet. Och så länge Israel förtrycker Gaza är allt samarbete uteslutet, kommenterade utrikesministern.”

President Barack Obama gör sig själv till åtlöje när han låter USA:s diplomater kontakta Turkiets Utrikesdepartement. Hade det varit den minsta tåga i mannen så hade han satt ner foten framför Netanyahu och mannen som israelerna själva kallar fascist, Avigdor Lieberman. Det gör han inte, men å andra sidan så har väl folk för länge sedan upptäckt att Nobels Fredspris är ett humorpris och inget annat.

Tzipi Livni, ledaren för partiet Kadima, arbetar nu på att försöka förmå EU:s regeringar att avge ett löfte om att ingen israelisk politiker eller militär ska gripas om de kommer till Europa. Orsaken är förstås att man förbereder sig inför möjligheten att bli internationellt efterlysta som krigsförbrytare efter massakern i Gaza. Goldstonerapporten lär komma upp i FN:s generalförsamling, något som med all säkerhet innebär att ärendet skickas till den internationella krigsförbrytar-
tribunalen i Haag. Det betyder att ett antal politiker och höga militärer kan komma att få ansvara för krigsförbrytelser, något som nu Israel förbereder sig på, Tzipi Livni är en av dessa.

Min uppfattning i frågan är givetvis; Skjuter man prick på kvinnor och barn i Gaza trots att de viftar med vita flaggor så förtjänar man lagens strängaste straff. Likaså om man medvetet vräker ut brinnande fosfor över civilpersoner i en stad som Gaza City. Den sortens brott mot mänskligheten borde

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]palestina

rimligen innebära att omvärlden fortsatte Israels murbygge runt hela landet. Frågan är om inte USA också borde drabbas, de vapen som israelerna använder mot palestinierna är oftast tillverkade i USA och betalda av de amerikanska skattebetalarna. Enorma penningmängder går från dessa skattebetalare rakt in i Israels krigsbudget.

Att Turkiet markerar gentemot Israel visar med all önskvärd tydlighet att landet bör släppas in i den Europeiska Unionen. Hur många länder inom EU har kurage nog att föra en självständig politik gentemot det som Jimmy Carter kallar för en apartheidstat? Israel kan inte sjunka längre i internationellt anseende, men man bökar oförtrutet vidare precis som om det gick att komma igenom botten. Nu är det tid för den internationella brottsmålsdomstolen i Haag att stävja dessa krigsförbrytelser. Israelerna kan få dela cell med dem från Hamas som skjuter raketer.

Observera: 1) Hård moderering av kommentarer, samt 2) Rapportera tveksamma annonser.

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , , , , , dn12 svd12 ab123 t


12 svar till “Israeler på väg till Haag?”

 1. Israelerna är chockade, ja, panikslagna och förtår inte hur världen understår att anklaga dem för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Ayalon kallade länderna som röstade för en Goldstonesrapport ”icke respektabla länder”. På vilket sätt Brasilien, Chile eller Kina är ”icke resektabla” förklarade han inte.

  Hamas har sagt att de gärna går till Haag. Deras så kallade raketer har dödat TVÅ israeler medan exempelsvis Samounisläkten avrättades efter att den israeliska militären samlat dem i två hus och sedan bombade husen till grunden. Tre av barnen Samouni låg bland liken av sina anhöriga i fyra dygn innan israelerna tillät Röda Korset att köra in och hämta de skadade barnen. Ett av barnen hade just dött när ambulanserna kom fram.

  Goldstone och hans team hade gråtit sig igenom hela processen när man förhört överlevande vittnen. Att få tre domare och gammal general att gråta är stordåd av Israels ”världes mest moraliska armé”.

 2. Det som Livni krävde var faktiskt lagändringar i samtliga länder inom EU så att det blir omöjligt att arrestera och åtala israeliska krigsförbrytare. Spanien har redan gjort det, som bekant.

 3. Israel har aldrig skrivit under ICC-avtal (Internationella brottsdomstolen i Haag) så därför kommer man aldrig att ställa israeliska krigsförbrytare inför Haagdomstolen. MEN – Eftersom man gjorde sig skyldig enligt IV-e Genèvekonventionen 1949, två protokoll från 1947 samt Haagkonventionen 1907 så måste man ställas inför rätta. Och det kan bli i domstolen i Israel i samarbete med FN eller att FN hittar en annan, neutral plats, för rättsprocessen. Och varje land som blev skyldig för brott enligt ovan nämnda konventioner, har alltid gjort sitt bästa för att inte skicka sina högst uppsatta inom militären eller landets politiska ledare. Man skickar faktiskt ”små potatisar” som ska offras och betala skulden, enbart för att visa till omvärlden att man har någon rättvisa och att man tvättade sina blodiga händer.

  • Israel har aldrig skrivit under ICC-avtal (Internationella brottsdomstolen i Haag) så därför kommer man aldrig att ställa israeliska krigsförbrytare inför Haagdomstolen.

   FN:s säkerhetsråd har mandat att hänskjuta frågan dit, liksom generalförsamlingen. Varför skulle man annars agera med EU-länder för att de ska stifta lagar mot att arrestera Israeler?

  • ”Israel har aldrig skrivit under ICC-avtal (Internationella brottsdomstolen i Haag) så därför kommer man aldrig att ställa israeliska krigsförbrytare inför Haagdomstolen.”

   Fel! Om ett land inte skriver på ICC-avtalet så innebär det att landet själv inte förbinder sig att skicka sina medborgare misstänkta för krigsbrott till tribunalen. Det är dock fritt för andra länder att arrestera dessa förbrytare om de skulle vistas där.

 4. Israel har stora problem med inre motsättningar. Den stor ryska minoriteten, många med osäker judisk identitet gör som dom vill och struntar i sabbatslagarn, de orientaliska judarna diskrimineras och de ortodoxa jobbar inte utan bara avlar barn och ägnar sig åt tora-studier dagarna i ända. Fler och fler motsätters sig behandlingen av palestinierna på de ockuperade områdena och unga vill inte längre göra militärtjänstgöring på dessa områden. Några skriver brev till regeringen och klagar:

  ”Israeli Youths Reject Army Call-Up

  http://palestinechronicle.com/news.php?id=653f583343ec44faf6821d55cbf8bd8d&mode=details#653f583343ec44faf6821d55cbf8bd8d

  More than 80 Israeli students have announced their refusal to serve in the Israeli military because of what they call their nation’s track-record of oppression in the occupied territories.

  The conscientious objectors issued a letter declaring their determination not to join up during a news conference in Tel Aviv in protest against the government’s policies towards Gaza and the West Bank.

  ”We cannot ignore the truth – the occupation is a violent, racist, inhumane, illegal, undemocratic, immoral and an extreme condition that presents a mortal danger to both peoples,” the letter read.

  ”We, who were educated on the values of liberty, justice, honesty and peace, cannot accept it.”

  It was signed by 84 high school students…”

 5. Det är mycket hyckleri av Turkiet, anser jag. Förvisso är den här TV-serien som går i TRT korrekt i den mån att den speglar rätt väl vad som händer på de ockuperade områdena. Däremot så ljuger Turkiets inrikesminister när han säger att han inte tänker dra tillbaka TV-serien eftersom ”vi har ingen censur i det här landet”. Kurderna måste hånskratta sig till döds!

  Vad Israel beträffar, är det inget nytt under solen. Deras attityd är som en arg gubbe som säger ”ska du vara här inne så får du gå ut!” – ”ska du kritisera Israel, så får du inte säga något negativt om oss!”.

 6. All heder åt turkarna. När Ehud Barak nyligen besökte sin labourkollega och gode vän Gordon Brown gjordes ett allvarligt försök i domstol att få Barak arresterad. Domstolen avslog emellertid begäran med motiveringen att Barak åtnjöt diplomatisk immunitet då han var på ett officiellt besök. Man får förmoda att skurken Brown hade ett eller flera fingrar med i spelet. I Storbritannien råder det ett helt annat klimat i Sverige. Motståndet mot Israel samt britternas krig i Afghanistan förenar en bred majoritet av den brittiska befolkningen.

  Jag besöker ofta Turkiet och vad gäller ’kurdkonflikten’ tycks en lösning vara möjlig eller rent utav nära förestående. Situationen i de kurddominerade delarna av Turkiet har förbättrats avsevärt under många år nu och kurdernas fängslade ledare Abdullah Öcalan har presenterat en plan för en slutgiltig fredlig lösning på konflikten. En lösning på det allvarligaste problemet för kurderna i Turkiet – fattigdomen – kan dessvärre inte skönjas vid horisonten.

 7. Kemalisterna stödjer den islamistiska regeringen i Turkiet. Det är det nya Ottomanerna som är på väg och inget verkar stoppa det just nu. Arabledarna är som bekant bortom allt hopp. Turkarna har 300 miljoner araber som stödjer dem helhjärtat. DET är lockande när EU vänder Turkiet ryggen.

  För den som missat det så har Israel hotat turkarna att de aldrig kommer att komma in i EU om de avbryter samarbetet med Israel. Mången ögonbryn höjdes då i världen. Hur nu Israel kunde tala för hela EU i den frågan.

  • Mången ögonbryn höjdes då i världen. Hur nu Israel kunde tala för hela EU i den frågan.

   Ptja, de försöker ju stifta lagar i Europa oxo…