Israel och USA hetsar mot Iran

Jag tror det var igår som Fidel Castro lät sig intervjuas i TV och berättade att han var orolig för att det skulle bli ett kärnvapenkrig i Mellanöstern. (Var det i förrgår så är det hettan.)

Den som följer Mellanösternkonflikten vet att Israel tidigt började hetsa mot Irak och Saddam Hussein. Resultatet lät inte vänta på sig, svenska ”liberaler” hängde snabbt på och Per Ahlmark skrev spaltmeter i Dagens Nyheter om Saddams alla massförstörelsevapen. Idag vet vi hur det gick, samtidigt vet vi att över en miljon irakier dött i det folkmord som följde, i vart fall om man räknar in alla som avlidit som ett resultat av den blockad som USA tvingade FN att besluta om. Vår egen Carl Bildt deltog i hetsen mot Irak som betald lobbyist åt Vita Huset (!).

Själv är jag mycket tveksam till Iran. Landet håller sig med politiska fångar, de behandlar dessutom oppositionella medborgare illa, och de kallar sig för en ”Islamisk republik” vilket givetvis är lika illa som en ”Judisk stat”. En konfessionell stat bryter redan från grunden mot de mänskliga rättigheterna där just religionsfriheten är en av de viktigare beståndsdelarna. Antalet politiska fångar i Iran står i proportion till Israels, och i vilken mån de anklagas och döms för brott är det få som känner till. Sker det så misstänker jag att man använder något slags religiösa lagar, precis som i Israel, fast det landet helt bortser från lagar när det gäller sina palestinska fångar.

DN: ”Även om Ryssland håller med övriga västvärlden om att Irans kärnforskningsambi-
tioner är ”oroväckande” har man samtidigt kritiserat den västliga sanktionsivern som går utöver de sanktioner som FN infört och som Ryssland varit med om att utforma. Sanktionerna har införts för att straffa Iran för dess bristande samarbete när det gäller kärnforskningen.”

Är man parlamentariker i Israel så är det uppenbarligen ett brott att stödja den dryga miljon palestinier som sitter inspärrade i det belägrade Gaza, något som Hanin Zoabi fått erfara sedan hon rest med i Ship to Gaza.

DN: ”Israels parlamentet knesset beslutade på tisdagen att ta ifrån en arabisk politiker de diplomatiska privilegierna efter att hon anklagats för att ha tagit parti för statens fiende när hon deltog i hjälpkonvojen Ship to Gaza i maj. Av knessetpolitikerna röstade 34 för och 16 emot en motion som ger myndigheterna rätt att hindra Hanin Zoabi, som företräder det arabiska partiet Balad, att lämna landet och att ta ifrån henne rätten till diplomatiskt pass.”

Nu har dessutom de israelkramande bloggarna på direkt order börjat sprida hitte på-uppgifter om Ship to Gaza. Igår ”avslöjade” en av de rasistiska pro-israeliska bloggarna att de turkar som mördats av israeliska soldater i själva verket hade startat skottlossningen själva. Bloggaren ifråga har tidigare haft problem med sin arbetsgivare eftersom denne reagerat på hans ensidiga ställningstagande mot araber och islam.

Jag tror att den gamle mannen på Kuba dessvärre har fog för sin oro över ett krig i Mellanöstern. Iran har som bekant stora oljetillgångar, och det i en situation där USA redan på 70-talet förbrukade mer olja än vad de själva kunde producera. I takt med att konkurrensen om oljan ökar så får vi bereda oss på fler krig, Irak och Afghanistan är bara början.

(Rapportera tveksamma annonser)

i , , , , , , , , , dn123456 svd1234 ex ab1 t

  10 comments for “Israel och USA hetsar mot Iran

 1. Sven Bolin
  14 juli, 2010 at 18:03

  Ryssarna är åtminstone ärliga i sin kritik av sanktionerna av Iran.

  I mitten av 80 talet var jag överstyrman på supertankern T/T Nanny och under den tid som USA bojkottade Iransk olja så levererade vi mängder av olja från Irans Kharg Island till USAs LOOP utanför Louisiana. Lastpappren bytte identitet under våra resor och Iranian Light Crude blev Arabien Light Crude och om jag mins rätt så var ”lasthamnen” Mogadishu. Alla inblandade kände naturligtvis till sanningen men buissnes är buissnes.

  Samma sak i dag. Bara ett spel för galleriet!

 2. 14 juli, 2010 at 18:03

  Bra skrivet Jinge! Som alltid.

  Det man traktar efter får man ta, som den ohederlige brottslingen (USA) sade. . Även om det innebär att tusentals människor förlorar livet.
  Den vedervärdiga kolonialpolitiken har aldrig tagit slut. Det borgar Israel och USA för med all tydlighet.

 3. 14 juli, 2010 at 18:27

  Måtte du ha fel, Jinge. Tyvärr tror jag inte att du har det. Bevare vårt arma släkte.

 4. Marwan
  14 juli, 2010 at 19:27

  Det israeliska parlamentet Kenesset godkände igår avskaffandet av de diplomatiska privilegier för den arabiske ledamoten Hanin Zoabi och orsaken var att hon var med på ship to Gaza
  Hon får inte lämna Israel och har ingen immunitet längre , Hanin sa att en parlamentariker har rätt att försvara sina demokratiska rättigheter men Israel bestraffar de oliktänkande
  Hon tillade jag har inte blivit vald för att representera Likud eller Kadima utan jag valdes för att visa anti ockupation och belägrings attityder , hon krävde att Israel ska omdefiniera sig som en multietnisk och inte en judisk stat

  • åggepågge
   15 juli, 2010 at 12:28

   Israel är inte en primärt religiös stat utan en etniskt exkluderande stat. Statsnamnet Medinath Israel syftar på en etnisk och kulturell definition av ”judisk” som använder samma resonemang om etnicitet som främst vissa tyska och franska figurer gjorde på 1800-talet. Syftet är att särskilja det judiska och avskilja det icke-judiska. Sionismen är nämligen en idéhistorisk avläggare till den konservativa judendom som Moses Mendelson revolterade emot alltså dom som gillade ghetton och ett reaktionärt patriarkat.

   De judar som definierar ”judisk” som en universell religion jämförbar med islam eller kristendom är ”liberala” eller ännu hellre ”reformerade” judar. Liberala stöder nästan alltid Israel medan reformerade normalt är mycket kritiska.
   Hanin Zoabi mfl kommer troligen att utvisas i framtiden, tror jag.

   • 15 juli, 2010 at 12:33

    Hanin Zoabi mfl kommer troligen att utvisas i framtiden, tror jag.

    Utvisas från sitt hemland, landet där hon och hennes förfäder alltid bott. Hemskt!

    • åggepågge
     15 juli, 2010 at 13:31

     Snorre Sturlasson nämner i förordet till ”Den Poetiska Eddan” att asarna enligt hävdvunnen legend härstammade från Troja. Enligt sionistisk logik och metod bör vi nordbor därför driva ut turkarna från, i varje fall västra Turkiet och återbesätta våra hembyar – var dom nu är. Om man läser olika slags texter från antiken kan man med viss trovärdighet hävda att Asgård ligger i Ukraina och ”bevisa” det. Ett enorm befäst anläggning som är omkring 4000 år gammal har nämligen påträffats i nv Ukraina osv osv. Med etnicitet och härstammning är det som med höns. Man kan hävda det som passar bäst.

     Sionisterna godkänner ju som bekant inte palestiniernas anspråk på sitt eget land. Eftersom judendomen uppstod i Iran så kan väl judarna flytta dit !

 5. Sven
  14 juli, 2010 at 22:01

  Bra inlägg!

 6. Dane
  15 juli, 2010 at 08:44

  Det står på DN, Aftonbladet, svt och samtliga svenska nyhetsbyråer att Ryssland bryter mot blockaden mot Iran,

  Ryssland följer FNs direktiv. Det enda organ i hela världen som kan stå för en sådan aktion.

  Sedan att USA och EU står för en blockat som inte har godkänds av FN är en annan femma, och det är just det som borde diskuteras.

  SNACKA om att vinkla nyheter. Men som alltid är Ryssland boven i allt. Eu saknar ägna idealer visioner camt värderingar för att själva stå för någonting, Utan de är sprinpojkar för USA.

  • Roland
   15 juli, 2010 at 17:44

   I storpolitik är FN naturligtvis bara en instans för att vinna politiska poäng. Besluten kommer de att ta oavsett vad FN tycker. Att Ryssland idag tar FN:s parti är mer en tillfällighet. Det skulle lika gärna varit USA eller EU som tagit FN:s parti. Så inget nytt under solen där, tyvärr.

Comments are closed.