Arctic Sea

Nu berättar Aftonbladet att den ansedda tidningen Time Magazine spekulerar om att det var Israel som låg bakom kapningen av det timmerlastade fartyget Arctic Sea.


Aftonbladet: ”EU:s piratbekämpare: Israel låg bakom kapningen av Arctic sea. Arctic Sea kan ha varit på väg till Mellanöstern med missiler. Detta ska ha upptäckts av Israel, som kapade fartyget. Nya spektakulära uppgifter som israeliska myndigheter inte vill kommentera. Det ryska fartyget Arctic Sea överfölls och kapades av pirater mellan Öland och Gotland natten till 24 juli. Den första kapningen i europeiskt farvatten i modern tid har väckt enorm uppmärksamhet över hela världen och lett till mer eller mindre fantasifulla teorier om motivet. Vissa hävdar att det var ett konkurrerande rederi som stal fartyget, andra att det användes till att smuggla knark, åter andra har misstänkt att lasten bestod av någonting betydligt farligare än timmer. Nu spekulerar den ansedda tidskriften Time Magazine i att det var Israel som låg bakom kapningen.”

Minnesgoda läsare vet att det var precis det som jag själv spekulerade om redan från dag nummer ett. Orsaken var givetvis det faktum att dels ett fartyg hade kapats på svenskt vatten, men framförallt lasten som knappast kan intressera kapare. Timmer är ovanligt knepigt att omsätta i pengar om man inte handlar med t.ex. en skogs-
fastighet. Sedan måste man förstås ställa sig frågan om vem som har resurser nog för att uppbringa ett fartyg mellan Gotland och Öland.

Aftonbladet: ”Tidningen har intervjuat Tarmo Kõuts, ansvarig för EU:s kamp mot sjörövare och tidigare Estlands försvarsminister, som kallar Rysslands officiella förklaring till kapningen ”lite väl bisarr”. Han säger att det är orimligt att Ryssland jagade fartyget med tre stora krigsfartyg från Svarta havsflottan för att gripa sjörövare som stulit timmer. – Den enda förklaringen är att det fanns vapen ombord. Med all sannolikhet missiler, säger Kõuts. – Jag har varit till havs i många år och kan avgöra när officiella versioner inte är realistiska. Den förre försvarsministern säger

Arctic sea

att Israel troligen upptäckte att fartyget fraktade vapen, som möjligen var på väg till Syrien eller Iran.”

Aftonbladet pekar också på att Shimon Peres överraskande besökte Ryssland dagen efter att ryssarna hade hittat fartyget. Time Magazine har varit i kontakt med israeliska utrikesdepartementet och Mossad men inte fått något svar, de vill inte uttala sig. Och vi som varit med ett tag inser antagligen alla att EU:s sjörövarexpert och Estlands tidigare försvarsminister, Tarmo Kõuts, nu officiellt kan förklaras som varande antisemit.

sjörövare

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , svd t

  15 comments for “Arctic Sea

 1. Christian
  3 september, 2009 at 09:12

  Bra! Undrar om det är en hämd för antisemitismanklagelserna?

  • 3 september, 2009 at 09:14

   Nope, det tror inte jag. Time Magazine har inte någon oplockad gås med AB…

 2. Sara G
  3 september, 2009 at 09:27

  Nu kan man sätta ännu ett kriminellt epitet på sionisterna – utöver landtjuvar, terrorister, mördare, krigsförbrytare och rasister. Sjörövare!

  • 3 september, 2009 at 09:34

   Sara, om det är sant ja.

 3. Sara G
  3 september, 2009 at 09:52

  Ja, jag vet, Jinge, att man inte ska gå händelserna i förväg. Men jag kunde inte låta bli.
  Den dag israel, mot all förmodan, börjar uppträda anständigt och sluta leka världspolis tillsammans med USA, så kommer jag inte att tro på dem då heller.

 4. 3 september, 2009 at 10:16

  Jag är helt övertygad om att lasten var ett parti nallar till palestinska barn. Den amerikanska kongressledamoten Cynthia McKinney hade med sig leksaker till palestinska barn när hon besökte Gaza efter israels slakt men hon blev nekad att föra in dem, varför uppgavs aldrig. Kanske är leksaker ett hot mot den israeliska staten.

 5. mr Biz
  3 september, 2009 at 10:19

  Hela besättningen är nu fria från misstankar och har kunnat åka hem mot tystnadsplikt vilket är rimligt under en pågående utredning.
  Det måste betyda att de oskyldiga och inte kan beskyllas för brott.

  Ett konkurrerande rederi, Pakri Tankers OÜ, är inblandat på så vis att dess VD är en av kaparna och det är hans advokat som nu driver en story om att de varit miljöaktivister som hamnat i oväder, bett Arctic Sea om hjälp och sedan blivit kidnappade av kaptenen på Arctic Sea.
  I mitten av augusti inleddes en konkursprocess mot Pakri Tankers. Båda rederiernas styrelsermedlemmar är ryssar med kriminell bakgrund som av skatteskäl har mantalsskrivit sig i Finland.

  Det kan mycket väl ha varit en intern maffiauppgörelse mellan de ryska rederiägarna som gick lite snett.

 6. Palestinier
  3 september, 2009 at 11:09

  Det ryska bemannade fartyget med dess 1,3 miljoner dollar timmer last försvann från radarskärmen för tre veckor sedan , Fartyget var på väg från finland till Algeriet
  Man spekulerar om att fartyget var lastat med vapen till Syrien medan andra påstår att fartyget var lastat med 55 SC 300 missiler och var på väg till Iran och att kapningen var för att dölja destinationen

  Varför fick ryssland skicka två örlogsfartyg och en atomdriven ubåt för att söka efter fartyget bara för att en timmer last har försvunnit
  Varför kunde inte fartyget fortsätta sin färd till Algeriet efter att den har blivit släppt
  Varför ryssland skickade tre stora transportplan för att plocka upp den lilla besättningen
  Varför skall någon försöka stjäla en last med virke som passerar genom europeiskt vatten

  Den förre Israelisk vice försvarsminister Ephriam Sneh kommenterade kapningen genom att säga att det är mycket skumt med denna historia men han vägrade att ge ytterligare information

 7. Per Larsson
  3 september, 2009 at 12:40

  Nej, nej och åter nej.Putin regisserade alltför att misskriditera sveriges försvars förmåga.Alla andra teorier läcker ju som såll.

 8. Sara G
  3 september, 2009 at 13:12

  Varför, Per Larsson, skulle Putin vilja misskreditera Sveriges försvarsförmåga?
  Vill han omgående slänga oss i armarna på NATO?

 9. Per Larsson
  3 september, 2009 at 17:06

  NejSara, Putin förbereder marken för inteversion av Gotland ( till att börja med ) Då har han ett äss i rockärmen d.v.s. ” SKYDDA GASLEDNINGEN.Det har inte förekommit någon kapning med gummibåt!

 10. alandalus
  3 september, 2009 at 19:31

  Det finna lika mycket bevis för att Israel kapade Arctic Sea som att de tagit organ från dödade palestinier. Dvs. bevisen är tillräckligt små för att spekulationerna kan förklaras antisemitiska av Israels advokater.

  Däremot är det ett etablerat faktum att sionistiska pirater tidigare i år kapade båten Spirit of Humanity med bla nobelpristagaren Mairead Maguire och den fd amerikanska kongressledamoten Cynthia McKinney ombord – utan att det nämndes alls i svensk press.

 11. Sara G
  3 september, 2009 at 20:16

  Gudars skymmning, Per Larsson, du är ute och cyklar, eller kanske bättre sagt, seglar.
  Hur tänker du egentligen?
  Ibland blir jag mörkrädd.

 12. Per Larsson
  4 september, 2009 at 13:32

  Sara G, du bör vara mörkrädd inför vad komma skall.

 13. sörmlänning
  6 september, 2009 at 09:43

  Om man läser The Art of War av den gamle kinesen Sun Tzu
  så sägs att ett av det viktigaste man kan göra i en konflikt är att rikta fiendens uppmärksamhet åt fel håll.
  Den verkliga lasten kanske finns i rätt hamn redan.

Comments are closed.