Intresset för bröllopet minskar!

Alla diskussioner om vem som ska följa Victoria till altaret och prinsessan Madeleines brutna förlovning gör att den redan befintliga tveksamheten inför monarkin har nått nya nivåer. Nu börjar bussbolagen ställa in resor till Stockholm, samtidigt som många som annonserat på Blocket om att hyra ut sina lägenheter haft kvar sina annonser i flera veckor. Orsaken är förstås att intresset av att resa till Stockholm för bröllopet är minst sagt svalt.

AB/TT: ”Flera bussbolag som erbjudit resor till kronprinsessan Victorias bröllop har ställt in dem. Intresset från resenärerna har varit för dåligt. Exempelvis satsade Ramkvilla buss i Småland på att skicka tre bussar till bröllopsfestligheterna, uppger Göteborgs-Posten.– Men intresset var så dåligt att vi var tvungna att ställa in, säger resesäljaren Carola Fingalsson till tidningen. Sven Carlssons trafik i Gnosjö hade räknat med att skicka fyra bussar. Men det blir bara en. Flera andra bussbolag som GP talat med vittnar om samma sak.”

När dessutom Sveriges Television sänder ständiga propagandaprogram för kungahuset med Ebba von Sydow så är det klart att folk tappar intresset. Att Victoria tänker gifta sig med en vanlig, men något tillbakadragen, kille från landet ökar givetvis inte intresset. Hade det varit en prins så hade säkert temperaturen varit något högre. Och igår fanns det uppgifter i media om att Victoria och Daniel ska skyddas av – prickskyttar. Vem vill ställa sig efter kortegevägen och visa upp för alla att man gillar ett levande fornminne, och dessutom riskera att bli skjuten?

Den närmaste tiden kommer vi att få fler besked som tyder på att myndigheterna helt missbedömt folks intresse för detta upphypade jippo, att slänga pengar på en Stockholmsresa redan innan semestern har börjat låter som en dålig prioritering, något som alltfler inser. I morse tyckte jag att Jan Bernadotte sa i något inslag i TV4 att han inte trodde på att Victoria skulle bli drottning. Det är en uppfattning som jag delar med honom. Det skulle vara mycket (!) intressant om någon av tidningarna gjorde en större Sifoundersökning där de frågade svenskarna om deras inställning till kungahuset idag. Jag tror att de 52 procent som var positiva till monarkin för ett par år sedan har sjunkit drastiskt den senaste tiden.

Jag märker det i kommentarer här på hemsidan och i de e-postmeddelanden jag får. Nu börjar dessutom ett antal TV-program som kommer handla om kungarnas erotiska eskapader utanför den äktenskapliga sängen, något som knappast kommer öka kungahusets popularitet eftersom många minns vår nuvarande kungs ungdomstid, och har läst och hört de rykten som gått efter att han gift sig med Silvia. Jag tänker främst på den där TV-journalisten på TV4, och det är inte det enda ryktet.

Att prinsessorna och prinsen umgås med bratsen på Stureplan har knappast gett dem glorior i folks ögon, det är väl närmast så att några av dem utmärkt sig mycket negativt. Nu kan man ju aldrig veta vad som är sant, men talesättet ”ingen rök utan eld” omfattas väl av de flesta. Och när SJ klagar över intresset för deras satsning på ”Bröllopstågen” så är det illa ställt. De går från Malmö, Göteborg och Falun och TT berättar att SJ säger att det är ”stendött” i Falun.

Nej, jag tror inte heller att Victoria blir drottning,det är definitivt inte omöjligt att republik införs vid de allmänna valen 2018 eftersom en grundlagsändring, som det är frågan om, kräver ett val mellan ändringsförslaget och beslutet. Och jag vidhåller min uppfattning om att ungdomarna ska erbjudas tjänster som guider på slotten, givetvis med avtalsenlig lön.

i Tags: , , , , , , , , , , , , , ex123 ab123 svd12 dn123 t

  17 comments for “Intresset för bröllopet minskar!

 1. MadDog
  27 maj, 2010 at 14:22

  Personligen har jag inget emot monarkin, tror att kungen mycket väl fyller en funktion under de exportfrämjande resorna han deltar i med bland annat Exportrådet.

  Dock inser jag att jag inte ens vet när bröllopet äger rum (mitten på juni?) och vet inte heller ett skvatt om brudgummen, vad han nu heter. Daniel Westerlund från Hofors, var det möjligen så?

  Skit samma.

  Vid tidpunkten de gifter sig är jag sannolikt långt ute i skärgården och fiskar strömming.

  • Martin
   27 maj, 2010 at 15:15

   Visst kungen som turistattraktion, som ambassadör för Sverige kommer ofta upp i diskussion kring monarkin. Men det finns billigare sätt att göra just det han gör, resurserna är knappa, tydligen, då spar man på lyx först.

 2. Anna
  27 maj, 2010 at 14:32

  Hej Jinge,

  Tack för en mycket träffande analys; du har så rätt i att folk i Sverige inte har det enorma intresse av spektaklet i juni som statsmakterna och massmedier försöker få oss att tro. Många svenskar är välutbildade och finner det infantilt att dyrka medlemmar i en familj. Att genetiken i detta fall inte har slagit särskilt väl är naturligtvis ytterligare ett käpp i hjulet för de krafter som vill sälja drömmen om en pefect (gudomlig?) överhöghet..

 3. Nels
  27 maj, 2010 at 15:58

  Avknoppa kungahuset och sälj ut 10 licenser på 10 år vardera till högstbjudande. Licensen innebär att deras familj får kalla sig kung, prins,drottning eller princessa. Massor av rika familjer skulle betala 10-tals miljoner för en sådan licens, inga kostnader för oss republikaner och moderaterna kan fortsätta sänka skatterna. Och tänk vilka scoop skvallerpressen skulle kunna göra på alla otrohetsaffärer.

 4. Gripen
  27 maj, 2010 at 16:03

  I befinner mig i Kroatien när bröllopet äger rum och det kommer inte att vara något jag saknar. Hur hon ska gifta sig och med vem har betydelse efter som hon ska bli statschef. Inte för att jag kommer att sörja om monarkin försvinner. Heck vi behöver kanske inte ens en statschef, i stället ge dens uppgifter till våra ministrar att dela på.

 5. 27 maj, 2010 at 16:43

  Vi behöver ingen president heller. Det räcker med riksdagens talman om inte statsminister eller vice statsminister är närvarande.

  • Mr. Dubai
   28 maj, 2010 at 07:48

   Menar du att Talmannens arbetsuppgifter ska utokas och aven omfatta Kungens nuvarande ataganden eller ska de bara slopas?

   • 28 maj, 2010 at 07:59

    Talmannen kan få dela representationsansvaret med statsministern och dess vice. Några övriga åtaganden är inte nödvändiga.

    • Mr. Dubai
     28 maj, 2010 at 08:19

     Ar det endast representation i Sverige eller tanker du dig att Talmannen aven ska borja besoka andra lander och deras statschefer?

     Vem ska formellt vara statschef i Sverige i din republik?

     • 28 maj, 2010 at 08:26

      Statsministern kan besöka andra länder för att tjäna pengar åt Wall Enberg och Investor. Saab tycker ju att det är bra att skattebetalarna står för utvecklingen av den flygande jordfräsen medan eventuell vinst ramlar rakt in i Investor…

      • Mr. Dubai
       28 maj, 2010 at 08:48

       Du tycker inte det ar battre att Statsministern framst agnar sig at att leda regeringen?

       Vem tror du ager rattigheterna till en produkt om utvecklingen ar finansierad av FMV?

 6. Sniff
  27 maj, 2010 at 17:26

  Intresset sjunker!?!?!?!
  Hurra det finns hopp för förnuftet!
  74% bryr sig inte om spektaklet enligt SVD-röstning, 5700 har röstat. Wow! Visst det kommer vara gödslat med käppissar och royalister längs gatorna men något superjippo som det framställdes tidigare verkar det inte bli.

  • Mr. Dubai
   28 maj, 2010 at 08:33

   Det beror nog pa vad man menar med superjippo. Avser man nagon form av festival eller dyl som skulle kunna attrahera inrikesturism tror jag du har hellt ratt. Bade for personer i ”party alder” som for barnfamiljer finns det roligare saker att spendera sin semester pa. Jag skulle tanka mig att endast utrpraglade royalister overvager att spendera en semestervecka pa detta.

   Om man pa andra hand med superjippo menar en extraordinar handelse som kommer att ge Stockholm och Sverige internationellt uppmarksamhet, sa hamnar men mer ratt. Statschefer och dignitarer fran andra lander kommer att besoka brollopet.

 7. Christer W
  27 maj, 2010 at 18:13

  Det skulle inte förvåna mig om orsaken till massmediehysterin är hovets propagandaapparat Den har säkert jobbat hårt i rent egenintresse eftersom hovet har klart för sig att kronan (inte valutan) är inte längre nått av värde för folket.
  Det trista är att vår granskande statsmakt lät sig luras och dras in i hovets infertila excesserna.

 8. Jan G
  27 maj, 2010 at 18:51

  Jag gillar de kungliga bilderna, särskilt mösskungen. Visa gärna fler!

 9. elpolacco
  27 maj, 2010 at 22:32

  jag tycker att det är tröttsamt med kungahuset redan nu, Madelenes uppbrott med pojkvännen, hennes flykt till USA, prinsens tjejer,
  och det värst av allt : dessa 60 miljoner som går direkt till kungen utan att han behöver redovisa, de andra 60 miljoner gå till slott…

  särskillt i Sverige som är så jämställt klingar alla dessa kungliga titlar falskt, tillgjort,

  kanske i Stockholm och Dalarna och några ställen till där kungafamiljen har sina slott som folket bryr sig om dessa kungligheter.

  sedan är detta bröllop ingen nyhet, de har levt som man och fru i nästan 10 år nu….
  ok, om de hade gift sig efter ett års umgänge,
  då hade det varit en nyhet, men hela Sverige har jo följt denne Daniel i 10år nu

 10. saron
  13 juni, 2010 at 21:11

  De Svenska Glidarna har allt serverat inga bekymmer i världen,pengar,sjukvård,gratis kläder bara att hämta,gratis bilar,gratis bensin,gratis resor,ett liv utan bekymmer bara självpåtagna.Jag hoppas och tror att svenska folket inte är så korkade att de röstar ja till fortsatt monarki om möjligheten att rösta kommer.Daniel Westling,CP, och Madde är nog dom som kommer verka till monarkin försvinner tack och lov.Gör en omröstning här,så får vi se vartåt det lutar.

Comments are closed.