Ikväll blir det Midvinterblot


Nu handlar det om vintersolståndet, från och med i morgon så blir dagarna bara ljusare och ljusare och solen kommer för varje dag befinna sig aningen högre på himlen vid lunchtid. Fast egentligen tar det nog ett par tre veckor innan man märker något av det.

Om det kommer snö så märks det mer, för även om vi har tre månader vinter kvar så betyder snö väldigt mycket för välbefinnandet eftersom den gör att det blir ljusare. Bäst skulle vi antagligen må om vi kunde tillbringa vintrarna på södra halvklotet, någonstans där ljus och temperatur motsvarar svensk högsommar, de allra flesta har inte möjlighet att välja men det finns några som tar ut hela semestern på vintern, jag antar att Nya Zeeland är ett hyfsat resmål i så fall.

Själv så brukar jag blota när det är midvinterblot som ikväll, sådant kan gå till på många sätt. Hänga upp några sillstrumpor och korvar i ett träd duger gott, det brukar bara ta något dygn innan fåglarna har ätit upp godsakerna. Ska man göra det så är det inte fel att ha med sig en rejäl rackabajsare, men den bör inte vara så rejäl att man inte tar sig hem efteråt, lagom är alltid bäst.

När folk får klart för sig att jag brukar blota så tror de att jag faktiskt tror på Oden, Tor och Freja och de andra gudarna, men så är det inte. Det var mest en kul grej från början, och sedan har det fortsatt av bara farten. Det har hänt att folk har blivit chockade av att jag firar midvinter-
blot, det har bland annat rört sig om arbetskamrater som varit medlemmar i frikyrkan och som efteråt har berättat att de bett för mig. Ett blotställe som jag brukar besöka ligger någon kilometer sydost om Jordbro, där har vi varit åtskilliga gånger, och där undrar jag ibland om inte våra gamla forngudar är med på ett hörn. En gång på 80-talet så var jag där med en bunt tonåringar från ett behandlings-
hem, och då skrek rådjuren så att t.o.m. undertecknad tyckte det var obehagligt.

Men bilden jag visar är ingen vinterbild eller från något blot, jag påminner bara om hur det blir om fem-sex månader, ifall någon har glömt hur det kändes..

it Andra om: , , , , , ab ex svd dn svt


9 svar till “Ikväll blir det Midvinterblot”

 1. Du och jag har ofta helt olika politiska åsikter. Men när det gäller ”Midvinterblot” tycker vi lika. Personligen firar jag inte jul över huvud taget, detta sedan jag blev vuxen vilket skedde för 45 år sedan – till släktens stora förfäran.

  Däremot arrangerar jag alltid ”Midvinterblot” tillsammans med några nära vänner. Vilket ofta urartar till en fyllefest. Ibland kan vi inte göra det på den rätta dagen men då blir det ”i närheten”. Men allt är bättre än att hänge sig till prästernas högtid.

 2. Kanske Oden är den ursprungliga förlagan till jultomten? Han kallas också för Jolner så någonting har han tydligen att göra med julen.

  Själv tycker jag inte det är konstigare att tillbe Oden, Tor, Freja osv än att tillbe gudarna Jehova och Allah! Eller allmänheten har kanske fördomar mot andra gudar och gudinnor? Kanske den fördomen är institutionaliserat av vissa religioner? Sanningen är att vi vet inte om det finns en gud eller flera gudar ELLER gudinnor! Vi vet heller inte vilket ”kön” de har, eller om de alls har ett kön. Trots urgamla böcker som påstår sig säga sanningen, så vet vi inte! Så Jinge! Helga Oden, vintersolståndet eller fast Set om du vill, det är din fulla rättighet så länge du inte skadar någon annan!

  Kanske tillbe Horus-barnet vars historia har egendomligt många liknelser med legenden om Jesus från Nasaret?

 3. Eftersom jag är född 22/12 så brukar jag reta mina kompisar med att när jag föddes så kom ljuset.

  /Micke W

 4. Nu fick jag hemlängtan… Googlade ”Midvinterblot” då jag, för någon timme sedan, kom hem med två Sigtuna Midvinterblot, kraftfull öl/stout som jag tänkt avnjuta till julchokladen…
  Ramlar in på din sida och tappar helt jul & vinterkänslan och längtar istället hem till Nynäs och sommaren. En kall öl på Freja efter en dag på sjön i skärgården kring Nynäs är nog en av livets absoluta höjdpunkter. Men jag skall försöka komma tillbaka in i julstämningen, det är ju trots allt julafton om ett par timmar…….

  • Freja är ok, det finns fler hak i stan oxo. På sommaren är det väl rätt cool att sitta på uteserveringen i hamnen?