Idoltävlingen fejkad?

Jag såg ett avsnitt av Idol nu i höst, det var det där Erik gjorde en cover på någon av Queens hitlåtar. Juryn stod upp och jublade och talade om världsklass.


Jag växlade över till Youtube
och lyssnade på original-
versionen med Freddie Mercury, något som jag inte skulle ha gjort eftersom Eriks version blev rent ut sagt pinsam. De var inte ens jämförbara på samma dag. Men visst fanns det talang i Idol. Mariette var en av dessa, en ung tjej som var i en helt egen klass.

Nu är det publiken som röstar, och visst är det möjligt att Erik har småflickstycke, men jag kan inte komma ifrån att just detta faktum gör att TV4 tjänar extra många pengar. Intäkterna från röstningen går antagligen direkt till TV4, något som givetvis gör att juryn applåderar extra när det är någon som får fjortisarna att kasta sig över sina telefoner.

Att Mariette inte hade samma spendersamma publik är ett faktum, något som gör mig övertygad om fult spel bakom kulisserna. Samma spel som gjorde att den andra flickan, Tove (?), åkte ur tävlingen för någon vecka sedan, men för att bli av med henne fick man lov att ge henne omöjliga låtar.

idol
Jag hoppas och tror att TV4 nu satt krokben för sig själva, en tävling som Idol är visserligen bara underhållning men manipulerar man publiken med låtval och överdrivet beröm för mediokra prestationer så sänker man publikintresset på sikt även om man gör kortsiktiga vinster.

intressant Andra om: , , , , , , , dn svd ex123 ab12 t

  14 comments for “Idoltävlingen fejkad?

 1. Janne
  12 december, 2009 at 09:52

  Håller helt med dig. Jag har också suttit i soffan och förundrats över hur juryn, som tydligen ska vara duktiga på musik, lovprisat bl.a. Erik för enligt mitt tycke ganska mediokra insatser. Han har egentligen inte den röst han lyckas få fram. Det låter inte det minsta avslappnat och naturligt när han sjunger, framförallt inte de höga toner som juryn imponeras så av. I mina öron så får jag samma hemska associationer som av ett tandläkarborr när Erik sjunger. Att som jury tro att Erik får en rejäl utmaning i låten ”Run to the hills” av Iron Maiden är fullständigt ofattbart. Snacka om en walk in the park för Erik, även om jag inte gillade hans version med sitt skrikande. Det går ju inte att jämföra med Bruce Dickinson precis :)

  Värst tyckte jag juryn betedde sig under finalen när de reser sig upp efter Eriks ”The show must go on”. Snacka om oprofessionellt beteende. Inte reste de sig upp efter Calles fantastiska två första låtar trots att de i mitt tycke var mycket bättre än Eriks. Juryn fick som de ville helt klart.

 2. 12 december, 2009 at 10:01

  Håller fullständigt med. Vinnaren var redan utsedd när riktiga utröstningstävlingen började. Man insåg snabbt att Erik skulle dra in mest pengar och därför hyllades han extra av juryn, trots mycket medioker sånginsats. För det fanns ju faktiskt andra som var minst lika bra och hade ett bredare register.

 3. Kurt
  12 december, 2009 at 10:07

  ALLT i TV4 går att köpa, naturligtvis kan t ex ett skivbolag köpa en Idolvinnare, liksom ett företag kan köpa sig en inslag i TV4:s nyheter. Nu när SD skall köpa reklamplats för stora pengar i TV4 inför valet, så släpps de t ex in i morgonsoffan där.

 4. 12 december, 2009 at 10:31

  Att det blivit lite långtråkigt, kan jag skriva under på. Iddes inte ens ta reda på vem som vann… utan läste om det på kvällstidningarnas sidor idag… och när jag tappar intresset… jag, den som brukar sitta spikad… då är det illa.

 5. Jean
  12 december, 2009 at 11:09

  Haha, ni med era kospirationsteorier! Skaffa er ett liv ist för att gråta öevr att jjust ERAN favorit åkte ut. Ni är inte bättre på musik än så och det är ju endå den som är mest omtyckt av FOLKET som vinner! Rätt idol vann! Mariette va ju fan inte ens värd att komma så långt!

 6. brunte
  12 december, 2009 at 17:33

  Måste hålla med Jean här… i slutändan så är det folket som röstar ingen annan!!!!, däremot kan man ha åsikter om att juryn gav Tove två skitlåtar i semifinalen… vilket jag tyckte var fel. men även där var det ju FOLKET som rösta precis somd et skall vara!! men dom här konspirationsteorierna är bara barnsliga!

 7. 12 december, 2009 at 19:49

  Nu vet jag inte riktigt hur statistiken ser ut men det känns lite som att det allt som oftast är små söta pojkar som drar det längsta strået i den där tävlingen. Just för att det mestadels är små fjortisbrudar som sitter och glor och det bidrar ju till orättvisa utslag där karaktären i sig spelar större roll än kvalitén och kompetens inom musiken dessvärre.

 8. Emanuel
  13 december, 2009 at 16:23

  Till er som klagar på juryn:

  Missade ni intervjun med Anders Bagge där han säger att alla…. ALLA i idol sjunger surt hela tiden??? Jag hör det, han hör det…. alla hör det!!! Och han beslutat sig för att inte kommentera det utan gå på ”feelingen” istället. Klokt. Annars skulle programmet bli olidligt att titta på.

  Juryn är mycket väl medveten om att IDOL är en amatörtävling och dom bedömer insatserna därefter. Vad ska dom annars göra? Efter så många år i branschen VET dom att det inte går att komma från ingenstans och bli en ”riktig” artist. Sånt tar en livstid. Det är lite som att bedöma en talangtävling på Kulturama. Det är klart man kan utbrista ”Världsklass” utan att vara oärlig. Det är bara ett uttryck. När Andreas säger att Erik är ”färdig” menar han att Erik kanske borde fortsätta sjunga. Det innebär inte att han är det bästa artisten i världen. Det innebär bara att han är bra för att vara med i IDOL. Vilket han är. Han var en värdig vinnare. Även om det finns kanske 1000 manliga sångare i Sverige som är bättre. Inget konstigt med det!

  Minns ni att den gamla IDOL juryn sa att Marie Picasso var ”Sveriges bästa sångerska”!! Där kan vi snacka om idioti. Den nya jury är faktiskt mycket bättre och balanserad än den förra. Även om jag håller med om att dom borde spara på superlativen ibland. Men sen inser jag att dom bara försöker göra bra TV och då tycker jag att dom får väl hålla på. Alternativet, att dom efter varje sånginsats skulle påpeka att det var ”surt, oerfaret, dåligt utal, otight…osv” vore inte bättre. Det vore mer sant, men skulle dom vara så ärliga så skulle dom nog få sparken direkt. Dom är ju där för att göra bra TV. Inget annat.

  En sista sak Jinge: Att sitta och skriva att Erik är sämre än Freddy Mercery är ju dumt! Freddy är ju en av dom bästa sångarna som någonsin levt på jorden!! Fråga vem som helst. Ingen levande människa tror att Erik är i närheten av Freddy!!! Inte juryn heller. Dom vet bara (till skillnad från dig, tydligen) att IDOL och riktiga artister inte har med varandra att göra.

  • 13 december, 2009 at 16:27

   Vrålar juryn ”- Världsklass!” så måste man få syna…

   • Emanuel
    13 december, 2009 at 17:10

    Syna på du….

    Men vad som är ”världsklass” är också rätt relativt. Det betyder ju ingenting! Det har släppts ganska mycket skit som blivit världssuccéer. Ace of Bace är till exempel ”världsklass” i en bemärkelse, eftersom dom var stora i hela världen. Betyder det att dom skulle vunnit IDOL om dom varit med? Knappast. Dom hade nog åkt ut rätt tidigt för att dom är för dåliga på att sjunga. Men inte ens Bono, som jag anser är en av världens bästa artister, skulle nog vinna IDOL om han var med. Inte för att han är dålig, utan för att IDOL är ett format som inte passar honom.

    Faktum är att nästan inga riktiga artister skulle passa i IDOL-formatet. På grund av att det är ett ”konstruerat” format. Det vi måste minnas är att IDOL handlar om att vara bra på lite av varje. Det går ut på att vara bra på att sjunga låtar som ANDRA gjort redan. Dom egenskaperna är inget som riktiga artister normalt bryr sig om.

    Att jämför Erik med Freddy är som att jämföra McDonalds med en Michelin-krog. Dom finns parallellt, och båda säljer mat, men annars har dom mycket lite med varandra att göra.

    • 13 december, 2009 at 17:15

     Att jämför Erik med Freddy är som att jämföra McDonalds med en Michelin-krog.

     Självklart, men när hela juryn stod upp och vrålade världsklass så synade jag. Det har du uppenbarligen problem med… :-P

     De går inte att jämföra ens på samma dag.

 9. Tomas
  13 december, 2009 at 18:13

  m man är konspiratoriskt lagd skulle man kunna resonera så här:

  TV4 vill ha maximalt antal tittare och röstare, och skiter högaktningsfullt i vad som händer med artisterna efter Idol. Sony Music vill sälja maximalt antal skivor, dels direkt, för årets intäkter, dels på sikt. Fremantle äger formatet och vill ha maximala licensintäkter. Allt annat saknar betydelse. Hur uppnår man det?

  TV4 ser till att hålla programmet spännande, med oväntade vändningar, cliffhangers, allt som håller pulsen uppe och ger exponeringar i andra media. I juryns hörsnäckor regisseras programmet av producenten som tränats av Fremantle av att styra programmet i den riktning dom vill, utan att något verkar regisserat. ”Ta med det negativa”, ”Överdriv lite”. ”Håll Durna kvar, men såga henne i morgon”.

  Man väljer ut Eddie att hänga löst flera veckor, för att det ger mycket intäkter från röstningen, men släpper honom vidare så intäkterna kommer även nästa vecka. Vilken idol folk röstat mest på saknar betydelse. Till sist sjöng han för dåligt, så det skulle bli för uppenbart om dom utnyttjade honom en vecka till. Han fick åka ur.

  Mot slutet summeras det vilka idoler det röstats mest på, vilka Sony kan maximera sina intäkter från. Då kanske man kommer fram till att Tove blir en bra inkomstkälla på sikt, så hon får inte vinna. Men tänk om hon skulle dominera med en egen låt, hon kanske var grymmast med vinnarlåten i studion, låt henne åka i semifinalen så är vi på den säkra sidan. Ge henne låtar som hon skulle kunna göra bra, men som hon inte hinner få till på så kort tid. Då ser det naturligt ut när hon åker ut. Gör hon Whitney-låten med massa känsla så var kallsinnig. Säg bara svalt att hon borde komma till final.

  Erik tror vi kommer att sälja mest idolskivor till jul, se till att det inte finns en chans att han skulle vara i riskzonen att åka ut i semin. Men vi låter honom hänga löst så ungarna tokröstar, det blir bra TV. Vi kan alltid skylla det på att folk trodde att han var säker, och därför inte röstade.

  • 13 december, 2009 at 18:17

   Så tror jag att det är.

 10. knickedick
  13 december, 2009 at 20:00

  Klart att allt var fejkat!

  Det är ju ett sk konceptprogram som styrs stenhårt från konceptägarna!

  Se Robinson tex och resterande förnedringstvprogrammen,jag ids inte.

Comments are closed.