Hur ska krig undvikas på Västbanken?


Mahmoud Abbas ansökte om att Palestina ska erkännas som fullvärdig medlem av FN, han gjorde det inför en generalförsamling som mötte hans begäran med stående ovationer.

Hur det kommer att gå på sikt är oklart, men antagligen så lägger USA sitt veto mot ett palestinskt medlemskap och då finns det bara kvar ett medlemskap av samma typ som Vatikanstaten eller en status som observatör i FN. Men även det sistnämnda är i högsta grad en dålig nyhet för Israel, det betyder nämligen att Palestina kan ta upp olika frågor i den internationella Brottsmåls-
domstolen i Haag.

Idag sände Cecilia Uddén och Agneta Ramberg direkt från Västbanken och intervjuade judar som ansåg att de hade rätt till Västbanken och även rätt att attackera palestinska byar. I bosättningen Yizhar var det en kvinna som lät mycket mordisk och hävdade att hennes liv var värt mer än palestiniers liv, sedan beskrev hon hur de skulle göra med palestinier som de dödat, de skulle bränna dem så att inte deras familjer fick någonting att begrava. Det lät lika hatiskt som jag kan tänka mig att det lät när nazisterna skulle döda judar i sina fångläger. Man måste hata så mycket att man kan se offren som några icke-människor helt utan rätt att leva.

Programmet finns på Sveriges Radios hemsida, kolla efter Studio ett och den del av sändningen som börjar 17.00 Man beskrev också ”område C” på Västbanken, det område som behärskas helt av den israeliska armén, och även den terrorism som bosättarna använder mot palestinierna. Det är ingen upp-
muntrande lyssning och jag undrar hur det skulle gå om palestinierna utropade ett virtuellt Palestina i ett spelprogram som Sim City, det blev väl bombat direkt. Det är lite av den känsla jag fick efter att ha lyssnat till inslaget.

Och värre blir det, den dokumentärfilm om Gaza som tidigare utlovats på SVT stoppades häromveckan och är nu framflyttad till 20 december, filmen kommer att visas i samband med en studio-
debatt och mina förväntningar på den debatten är mer än dystra. Men det är väl sådant som sker efter att man konfronteras med en verklighet som är allt annat än önskad.

Kommer freden bestå fram till 20 december? Jag vet inte, man kan hoppas på det men att tro på det är omöjligt. Det känns som om Israel kommer att provocera fram sammanstötningar som gör att de kan skicka in tillräckligt med soldater för att sätta stopp för alla palestinska fredssträvanden, och sätta definitiv punkt för fredsprocessen, precis som om den punkten inte redan var satt.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , dn12 sr svd12 ex1 ab1


22 svar till “Hur ska krig undvikas på Västbanken?”

 1. Jag har länge oroat mig för en större massaker på palestinier på Västbanken utförd av bosättare. Mina farhågor förstärktes något enormt efter att jag lyssnat på programmet.

  Fast kan israelerna verkligen provocera något nu? Vore kanske inte så himla smart, rätt många arabiska ungdomar väntar bara på ett tillfälle att ge sig till Palestina och sätta stopp för eländet med sina bara händer.

  • Mja, bara händer räcker inte långt som bekant. Dessutom räcker det väl med att några enstaka palestinier tappar fattningen och ställer till med nåt jävla bombdåd, då sänder de in tolv brigader för att skapa ordning, de blir bara glada om det kommer palestinska ungdomar med ”bara händer” :-I Sedan måste du fundera över det terrordåd som skedde inne i Israel några veckor innan Abbas skulle resa till FN. Någon sköt flera israeler på en buss, och jaf minns inte allt skit som dessa gjorde. Men var det verkligen palestinier? Om det tvista de lärde, men den israeliska befolkningen tror givetvis det. Nää, jag känner mig dyster efter att ha hört den där hatiska bosättarkvinnan.

   • Ja, det var en helvetisk häxa till dockmakerska. Vidriga, vidriga människan. Hon räknade sig dessutom till Väst och utgick tydligen att Europa och Väst måste hjälpa till att först ta kål på och sen bränna palestinierna därför att islam är så farlig.

    Den kärringen har säkert någon trögtflytande skitfärgad sörja i den ihåligheten som annars är avsedd för hjärnan.

    Frågan är: Kan ett samhälle med dylika medborgare verkligen överleva? Hela 500000 mordiska tjuvar och ligister som gömmer sig bakom en sjuk form av patriotism.

    Men för att återgå till det viktiga, jag tror inte att grannländerna står med armarna i kors om Israel ställer till med en massaker på palestinierna. Inte efter Gaza och den vita fosforn.

    • Nu är du för bedrövlig N. Hon är en extremist och bosättare, vanliga israeler tänker inte så, uttrycker sig inte så. Vi vet att Israel är ett långt mer rasistiskt samhälle än vårt men…

     • Menar du att bosättarna är som du och jag? Då går jag och dränker mig eller nåt.Fy tusan! I vems hus bor du? Och hur många gånger kör du över barn med flit? Och hur många olivträd sågar du i vekcan?

      • :-) Nej, bosättarna är inte som jag, men jag menar att du drar för långtgående slutsatser om israeler i allmänhet. Alla israeler jag har träffat har varit rara människor, inga religiösa fundamentalister. Och det finns högerextremister i *.il precis som i Sverige, skillnaden är väl främst att de sitter i regeringen i Israel, och det gör inte våra nationalister. Men man kan inte dra några slutsatser utifrån en galen kvinna i en bosättning, låt vara att det bor flera galningar i bosättningen, men dessa extremister är betydligt ovanligare i Israel än vad de är på Västbanken.

       Menar du att bosättarna är som du och jag? Då går jag och dränker mig

       :-) Hmm… Fresta mig inte… :-P

       • Menar du på allvar att det finns fler extremister bland palestinierna än bland bosättarna? Det var det djääävligaste jag läst på mycket länge.

        I mitt tycke är själva valet att bli bosättare en en extrem handling.

        • Menar du på allvar att det finns fler extremister bland palestinierna än bland bosättarna? Det var det djääävligaste jag läst på mycket länge.

         Hahaha !! Hur FAN läser du det jag skriver egentligen ??

         Jag har för faan inte ens NÄMNT palestinierna. Men visst, ska man döma dem efter ett palestinskt troll som jag känner så blir omdömet lite hårdare.. :-P Nej, jag pratar bara om israeler, och judiska galningar som sitter i bosättningar på Västbanken, det som Studio Ett gav exempel på idag. Sedan finns det givetvis palestinska galningar oxo, men dessa har jag inte skrivit om idag. Jag kanske borde göra det…. :-) :-)

      • N.
       Den typen av människa har inga sympatier bland majoriteten av israeler samma gäller dessa bosättare i utposterna.
       Shanah Tovah
       U´metuka” (Gott nytt år)

       • Nej det tror inte jag heller. Är iofs osäker på ditt uttalande om bosättare, för oavsett vad de tycker så måste de ju förhålla sig till det faktum att det är ett brott som det internationella samfundet klassar som allvarligt.

        Man kränker palestinierna och deras berättigade krav på egen suveränitet, och armén står för deras säkerhet. Det gör deras tyckande mindre intressant tycker jag. Dessutom hävdar ju många att gud gett dem landet, sådant prat får håret att växa inåt på mig som ateist.

       • Aha, jasså, varför försörjer ni dem då och vaktar dem och subventionerar bostäderna och så vidare och så vidare? De är en produkt, själva essensen av israeliskt tänkande. Kom inte hit och påstå något annat för mig lurar du inte. Jag kan för mycket om det här.

         • Det har ni inte råd med. Tänka sig att vakta en massa dårar som smäller upp tält och och containrar överallt. Det skulle kosta er skjortan för idioter som stjäl mark och annan palestinsk egendom dagligen lider ni inte brist på.

          • Men får inte dessa ockupanter ett visst skydd av IDF? Även om inte IDF har några patruller på plats så kan de väl ringa efter dem om det kommer några palestinier som ser ut att ha Boforskanoner i ryggsäckarna?

 2. Paul! ”Den typen av människa har inga sympatier bland majoriteten av israeler samma gäller dessa bosättare i utposterna.” Menar du att det folkliga stödet för bosättarna sviktar i Israel? Jo, det har ju framgått i några TV-reportage, men du kanske bara menar sådana knäppgökar som kvinnan som intervjuades i Studio ett..?

  • Typ knäppgök som kvinnan i radion har jag hört många i verkligheten och lever inte i den värld vi lever i Israel i.
   De stora sammanhängande bosättningarna som idag finns skall naturligtvis vara kvar det förstår alla israeler också, men vid en freduppgörelse är vi medvetna om att vi kommer att få lämna några mindre, det blir smärtsamt men kommer förmodligen att ske.
   Area C har Israel överhögheten över, Area B har Israel och den palestinska myndigheten ett gemensamt ansvar över, och Area A ansvarar enbart palestinierna över.
   Det helt enligt Osloavtalet som Arafath skrev under på.

   • Du har berättat om detta med areor förut, jag förstod det inte då heller. Jag tror, utan att vara expert, många av bosättningarna kommer *.il att få lämna över till palestinierna, några av de större går säkert att byteshandla om på olika sätt. Jag tror att palestinierna i en sådan situation är tämligen pragmatiska om det verkligen rör sig om reella förhandlingar.

    Samtidigt har regeringen i Israel försatt sig själva och alla israeler i en jäkla situation. Palestinierna har ju rätt i sina krav, och jag undrar om de kommer att släppa på kravet om återflyttning, jag vet inte. Dessutom antar jag att de kommer att driva 1967 års gränser. Det går inte att komma dragandes med mantrat att ”gud har gett oss landet”, för även om många av de religiösa tror på det så kommer världen i övrigt att rynka på näsan inför sådant tal.

    Själv har jag ett antal gånger känt mig hoppfull på palestiniernas vägnar, men det slutar alltid med att jag inom något dygn byter uppfattning och inser att kartan och verkligheten inte korresponderar. Den nuvarande situationen ser inte ljus ut, men även om ni blev av med Netanyahu och Lieberman så tror jag inte på någon större förändring.

    Det största hoppet jag har känt var när TV intervjuade några av dem som protesterade mot dyra hyror och dyr mat, de lät uppriktigt förbannade för att de skulle försörja arbetsbefriade bosättare och hålla en överdimensionerad krigsmakt på fötter. Då tänkte jag att det kanske kommer en förändring underifrån, bland vanliga Svenssons, eller vad de heter Goldmans eller vad det vanligaste efternamnet nu kan vara..

    Men som sagt, det är korta stunder av ljus i tunneln. Och för palestinier är det inte ens det, bara tunnel utan ljus. Men som sagt, jag hoppas på nyval, de israeliska regeringarna brukar aldrig sitta så länge… Tror du att sossarna kan vinna ett kommande val?

   • En annan sak Paul, jag förstår att du lyssnade på den krigiska damen. Men jag tror att det finns en betydande risk för att att motsättningarna blir så stora att det kan bli regelrätta sammandrabbningar mellan lokalbefolkningen och bosättarna. Vad det kan leda till törs jag inte ens tänka på.

 3. Jinge, bosättarna, alla bosättare, är beväpnade till tänderna. De behöver knappt vaktas, i synnerhet inte de i de så kallade utposterna. Hur tror du annars de klarar sig mitt i palestinska områden? De åker till olika byar, går bärsärkagång och bränner ner moskéer etc. IDF är rädda för dem.