Hosni Mubarak, Obamas knähund

Det är skrämmande att se hur Barack Obama agerar efter sitt berömda Kairotal. Han gör absolut ingenting av det han sade i talet. Det som istället sker är det rakt motsatta. Att ett antal despoter och diktatorer i arabvärlden dansar efter Obamas pipa är skrämmande och det högsta priset för det betalar – palestinierna.

SR/Ekot: ”Oroligheter rapporteras från gränsen mellan Egypten och Gaza i dag, där bland annat stenkastande palestinier protesterade mot Egyptens beslut att hindra delar av en konvoj med förnödenheter att nå Gaza. En egyptisk soldat har dödats. Dödsskjutningen skedde efter att ett par hundra palestinska ungdomar protesterat mot Egyptens 28 månaders långa blockad, som innebär att man inte släpper igenom varor som fraktas mellan Egypten och Gaza, med undantag av mediciner.”

Enligt uppgift är det US Army Corps of Engineers som hjälper Hosni Mubarak att slå ner ett pålverk i marken där man sedan ska bygga en ny apartheidmur, ett hinder för att de instängda palestinierna i Gaza ska kunna få in mat, byggmateriel och andra förnödenheter. Detta sker samtidigt med att utbildningen av Mubaraks son accelereras eftersom diktatorn har bestämt att sonen ska efterträda honom.

För mig är det en gåta att inte arabvärldens länder gör någonting för att avsätta diktatorn. Hade Obama och jag haft samma farmor så hade han tvingats tvätta munnen med borste och såpa. Antagligen är vår enda möjlighet att aktivt börja agera för att människor ska sluta att besöka Egypten, ett land som hundar skulle skämmas för.

Jag undrar hur det känns för en arabisk man att vara knä-
hund åt den amerikanska presidenten?

intressant Andra om: , , , , , , , , , dagen dn t

  11 comments for “Hosni Mubarak, Obamas knähund

 1. Sara G
  6 januari, 2010 at 18:41

  Det är trist att förväntningarna på Barack Obama inte tycks kunna infrias! Jag kan inte se någon större skillnad på hans och Bushs politik, det är tydligen bara munlädret som skiljer. Den förres betydligt mera välsmort och förledande.
  Jag hoppades i det längsta att palestiniernas situation skulle bli bättre med Obama. Men icke! Att ge USA:s president fredspriset kan väl kallas årets största flopp?

 2. N
  6 januari, 2010 at 19:05

  Muren beskrivs som ett arkitekoniskt underverk. Inte bara tjockt stål tiotals meter under marken, där finns även sensorer som känner av tunnlar som grävs i närheten. Dessa sensorer leder sedan till att man dränker området med havsvatten. Ett dyrt underverk med andra ord, medan miljontals egyptier bor i gravkammare därför att de saknar bostäder.

 3. Martin Forsman
  7 januari, 2010 at 00:45

  Det positiva är ju att egyptier i allmänhet inte alls samtycker till deras ledares patetiska krypande för USrael och muren mot Gaza. Att Egypten är en militärstat med stenhård kontroll över folket är tragiskt, men jag ser det endå som orättvist att bojkotta landet vad gäller turism som faktiskt gynnar folket (Jag var själv där i December). Att omvärlden inte sätter press på Egypten politiskt och ger stöd till den oposition som faktiskt finns i landet beror förstås på att den b l a utgörs av det islamiska partiet Muslimska Brödrarskapet med starka band till Hamas.

 4. Marwan
  7 januari, 2010 at 04:09

  Varför Mubarak och resten av arabländernas så kallade ledare vill hålla palestinierna inlåsta inuti den lilla överbefolkade och fattiga områden som kallas Gaza ?
  Alla förstå varför Israel vill inte öppna gränsen till Gaza men man har svårt att förstå de negativa attityder hos egyptierna och resten av de arabiska diktatorer , de bör hjälpa palestinierna istället för att kväva de

  Experterna är skeptiska till murens effektivitet och de säger att palestinierna är professionella och erfarna , de kommer snabbt att finna andra metoder för att kringgå denna mur
  Muren kommer att kosta 500, 000 miljoner dollar och ska vara färdig om 18 månader , dessa pengar borde har gått till de behövande i Gaza för att bekämpa fattigdomen och misären
  Skitstöveln , Israelvakthund och förrädaren Mahmud Abbas försvarar barriären , samtidigt fördömer han Israel barriär och kalla det för apartheid , det är dubbelmoral och hyckleri

  Muren byggs som ett svar på påtryckningar från USA och Israel , bägge betraktar Hamas som en terror organisation , det är en total lydnad till de amerikanska rekommendationer
  Det är också en barriär som betjänar Israel och USA,s politik , det är också ett tydlig exempel på Egyptens auktoritärt

  Det är en mur som byggs av ett arabisk och muslimsk land för att svälta och döda ett annat arabisk folk som redan utsatt för folkmord
  Gaza utgjorde aldrig ett hot mot Egyptens säkerhet , Mubarak Konspirerar med Israel i syfte att skärpa blockaden av Gaza och det egyptiska regimen visar sig vara ett annat Israel
  Det verkliga och sorgliga är att Egypten har nått denna dystra fas av sin historia och förvandlats från en tillgång för palestinierna till en fiende

  • N
   7 januari, 2010 at 07:47

   De 500,000 miljoner dollar borde ha gått till behövande i Egypten. Säga vad man vill, trots helvetet som palestinierna upplever i Gaza så har de det bättre än de flesta egyptier. Det är delvis därför Mubaraks regim inte vill släppa fram hjälpen till palestinierna. När de har det som jävligast har de det ändå bättre än majoriteten av hans folk. Sjukvård, utbildning, solidariteten de emellan, etc.

   • boris
    7 januari, 2010 at 14:42

    Nyckeln till makten i Egypten ligger just i att hålla folket obildat och på gränsen till svält. Hungriga människor är ofarliga! Väst har absolut inget intresse i egyptiskt regimskifte så det lär inte bli några hjälpkonvojer till Kairos kåkstäder eller slumstäderna längs Nilen! Hjälpen till Gaza är ändock det mest brådskande då de inte längre kan producera egen mat då israelerna för ett år sedan bulldozade alla Gazas kyckligfarmar och fruktträd och spred gift över alla fälten. De dör omedelbart om de inte får hjälp!

 5. boris
  7 januari, 2010 at 14:24

  Hosni Mubarak är en slug realpolitiker som endast styr i syfte att bevara den egna makten och öka på sin privata förmögenhet. Vad som sker utanför presidentpalatsens murar i gamla Kairo och Heliopolis saknar betydelse för Mubarak och hans klan. De infernaliska orättvisorna och den svåra fattigdomen i Egypten är slående om man törs röra sig utanför dykhotellens hägn. Förr eller senare kommer folket slå ner regimen och ett blodbad är att vänta och troligen påföljande israelisk och amerikansk invasion med dunder, brak och bomber mot civila.

 6. Magued
  7 januari, 2010 at 15:21

  ”Antagligen är vår enda möjlighet att aktivt börja agera för att människor ska sluta att besöka Egypten, ett land som hundar skulle skämmas för.”

  Inte okey Jinge, jag skäms inte alls över Egypten. Vi gjorde inte det när England koloniserade landet och vi skäms inte nu heller. Regimen däremot bör skämmas, men dom är lika mycket Egypten som Abbas är Palestina.

 7. Ahmed
  8 januari, 2010 at 11:36

  Rasister ej välkomna! batchkov@gmail.com IP 109.58.16.229 SE Sweden 26 Stockholms Lan Stockholm 59.3333 18.0500 Hi3G Access AB / Jinge

 8. Mange
  8 januari, 2010 at 21:36

  Det är absolut ingen gåta varför andra arabländer inte försöker avsätta Hosni Mubarak. Det beror helt enkelt på att i princip samtliga regimer i arabvärlden med goda skäl är rädda för den islamism som Mubarak så stenhårt förtrycker. Det är knappast Israelproblemet som står högst på dagordningen hos merparten av de oftast sekulära regimerna i arabvärlden utan förtrycket av opposition i allmänhet och islamistisk sådan i synnerhet inom de egna länderna. I början av 80-talet så utplånade tex Syrien det Muslimska Brödraskapet i samband med den ökända Hama-massakern där tiotusentals människor dödades. Ett Egypten där Mubarak faller och ersätts av Muslismka Brödraskapet skulle helt enkelt vara ett så långt mycket större problem för arabvärdens regimer än ett Egypten som samarbetar med Israel och USA så det hela är inte alls särskilt konstigt. Vad det gäller Gaza så är det mest snack och ingen verkstad när det kommer till arabvärldens stöd till Gazaborna.

 9. matti
  10 januari, 2010 at 08:48

  Man får inte ljuga här! / Jinge

Comments are closed.