Herkulesplanet ”lurades” ner till 2000 meter

Nu börjar det bli klart när det gäller orsaken till att militärflygplanet av typ C-130J-30 Super Hercules flög rakt in i Kebnekaise, det var flygledningen i Kiruna som gav ordern om att de skulle flyga på 2000 meters höjd berättar SVT.

SVT: ”-Sammantaget kan vi säga att de haft ett väder där man inte ser så bra, man har inte fått några varningar och man har inte manövrerat rodren från neutralläget, säger Agne Widlund, ordförande i Haverikommissionen.

Under flygningen bara några minuter innan kraschen fick militärflygplanet en ny flyghöjd av flygledningen i Kiruna. Från att ha flugit på cirka 4.000 meters höjd skulle man nu flyga hälften så högt, på 2.000 meters höjd.

Bara minuter senare kolliderade planet med Kebnekaises bergvägg.”

Kebnekaise är som bekant över 2100 meter högt, men möjligen kände inte den norska besättningen till det, att inte flygledningen i Kiruna kände till den saken är mer än förvånande. Möjligen kan de ha trott att planet redan hade flugit förbi berget, men jag undrar om vi kommer att få veta vilket.

Ett annat flygplan har kraschat under oklara omständigheter, men det finns två gemensamma omständigheter, dels busväder och även berg. Det ryska planet som kraschade häromdagen under en prov- och försäljningsflygning flög också rakt in i ett berg.

Personligen oroar jag mig för ett totalhaveri i Stockholm eftersom inflygningsleden till Bromma vid nordliga och västliga vindar går rakt över söder, när de fulltankade planen startar så gör de det över Stockholm söder vid ostlig och sydlig vind. Dra ett streck rakt ut från startbanan i Google earth så får ni se vilka hustak planen flyger över..

it Andra om: , , , , , svt sr ab12 dn123 svd

  7 comments for “Herkulesplanet ”lurades” ner till 2000 meter

Comments are closed.