Helikopterrånet en sensationell Rififikupp

I morse satt jag och lyssnade på morgonekot i radion då jag hörde en helikopter flyga söderut. Det är inget ovanligt, det förekommer helikoptertrafik här dagligen, vanligtvis är det Polishelikoptern eller ”Ambulanskråkan” som den flygande sjuktransporten vanvördigt kallas.

I samma ögonblick hör jag hur en förvirrad studioreporter försöker redogöra för ett rån mot en värdedepå i Västberga, och det dröjer en stund innan jag sammankopplar dessa ljudintryck och de budskap de förmedlar, eller kan förmedla.

Fritagning av fångar med helikopter har jag hört talas om, men att råna en värdedepå på det sättet är unikt, i alla fall i Sverige. Det är ett gangsterdåd i internationell klass och när detta skrives 1 ½ timme efter att det skett har rånarna för länge sedan landat och lastat om bytet. Om det verkligen var en helikopter jag hörde vet jag inte, jag tittade aldrig ut. Men det enda alternativet är en stor encylindrig motorcykel som förs fram med samma motorvarv hela tiden, men dopplereffekten skulle i så fall varit mindre.

Enligt medieuppgifter så sägs det att det fanns ”mycket” pengar i depån, något som säkerligen har viss koppling till det faktum att det är löneutbetalningar i veckan. Företaget som rånades är vaktbolaget G4S och för min inre syns ser jag nu ett antal yngre män sittande runt ett runt bord med tiotalet miljoner i tusenlappar och femhundringar. Nu säger polisen att helikoptern fortfarande är i luften, en uppgift som givetvis är felaktig.

Rånarna landade säkert för länge sedan, dessutom har de fortsatt sin flykt till säkra ställen, men det vill inte polisen medge.

Polisen ljuger! När jag kopplade ihop den helikopter jag hört med nyheterna på radion så ringde jag 112 och kopplades till polisen. Där sade den jag talade med att de visste var helikoptern fanns och att en polishelikopter hade koll på läget. Nyss sade en polis i direktsändning att helikoptern fortfarande var i luften och att den syntes på radar. Det handlar om medveten desinformation för att rånarna ska vara nervösa och inte veta hur polisens efterspaningar går, bara lögner. Helikoptern är en vit Bell JetRanger. Läs oxo den senaste!

intressant Andra om: , , , , , , , , , dn svd1 ab123 ex12 dbl pol gp Svensson t

  22 comments for “Helikopterrånet en sensationell Rififikupp

 1. Nature
  23 september, 2009 at 07:48

  Enligt text-TV så kunde inte polishelikopterna inte följa helikoptern, på grund av sabotage! Helikoptern i sig var stulen. Detta tyder på dels planering, resurser och kontakter. Fast smartare är det att skaffa sig bonusar från banker som går i kvad. Då åker man aldrig dit!

  • 23 september, 2009 at 07:51

   Sant!

 2. Kurt
  23 september, 2009 at 08:01

  Polisens helikopter kunde inte användas eftersom ”att saker
  placerats ut runt omkring dem.” D v s väskor som det står ”bomb” på!

  • H2
   23 september, 2009 at 08:38

   Märkligt att polishelikoptrar inte är bättre bevakade

   • 23 september, 2009 at 08:39

    Absolut! Vilka vet att det är så? Poliser…

    (Jag såg nyss en googleannons som gjorde reklam för flygutbildning… :-P AdSense är snabbt som attan…)

    • Charlie
     23 september, 2009 at 08:47

     Poliser känner givetvis till den egna organisationens svagheter. Och poliser har väl rånat förr?

     • 23 september, 2009 at 08:49

      Jepp. Jag har träffat en polis som rånat ett postkontor. Numera är han f.d. polis förstås…

 3. tex
  23 september, 2009 at 08:40

  Förr hade försvaret folkilskna hundar i hangarerna på natten. Billigt och effektivt. Kanske något för Kling och Klang att tänka på?

 4. Jakob
  23 september, 2009 at 08:41

  Det är ju otroligt att polisens helikoptrar uppenbarligen inte bara är obevakade utan också helt oskyddade. Kan verkligen vem som helst promenera fram till dem och lägga ner valfri väska vid dem? Polisen ska i så fall vara oändligt tacksamma för att rånarna valde att stjäla en annan helikopter, duktigt pinsamt det varit om rånet genomförts med polisens egen helikopter.

  • Snake
   28 september, 2009 at 22:54

   Det är välan bara bra det! Jag håller på rånarna!

 5. naboen
  23 september, 2009 at 08:44

  Det er i hvert fall ikke de norske Nokas-ranerne som står bak,- for de sitter ennå i fengsel i Norge…….
  Ufattelig godt planlagt ran, dette i Sverige. Skremmende når kriminelle er så bra utstyrt, med helikopter og allting. Men det var bra at ingen ble skadet. Her i Norge skjøt jo ranerne en politimann.

  • Charlie
   23 september, 2009 at 08:46

   Dessa rånare tillhör den yttersta eliten bland rånare, men det är lite för bra för att de ska klara sig. Förr eller senare så åker de dit!

 6. stigman
  23 september, 2009 at 08:49

  Hans Holmer inkopplad som spaningsledare?

  • 23 september, 2009 at 08:54

   Han dog 2002..

   • Nature
    23 september, 2009 at 08:59

    Pust! Tack och gudskelov!

 7. Mr.T
  23 september, 2009 at 10:19

  Nån som har funderat i andra banor gällande dessa depårån? Det verkar mest som om dessa rånare alltid ligger steget före och nu har man t.o.m. saboterat polisens helikopter??

  Konstigt hur det alltid går rånarnas väg? Det börjar stinka om dessa rån av värdedepåer..!

  • Kurt
   23 september, 2009 at 15:05

   De som arbetar som väktare är adrenalinstinna unga män. Och de jobbar inom ett serviceyrke, och har inte speciellt bra betalt. Klart att alla rånen har insiderinformation. Men samtidigt är det ju företagets ansvar att i alla fall se till att det inte finns takfönster som man kan gå in genom!

 8. Bronnie
  23 september, 2009 at 12:02

  Sverige… myndighetsinkompetensens förlovade land!

  Alltid lika snabba att på Bror Duktig-vis tillrättavisa regimer världen över, men fullständigt hejdlöst inkompetenta när det gäller att ta hand om sina egna problem. Lär inte finnas ett annat ”utvecklat” land i Världen, där man inte bevakar polishelikoptrar dygnet runt… så patetiskt urkorkat att man baxnar! Och dessutom efter att det förekommit sabotage tidigare!!! Inte som om de saknat ”väckarklockor”…

  Om det inte rullar åtminstone ett par högt uppsatta polishuvuden nu, lär det aldrig hända!!!!

  Nästa gång handlar det om terrorister… som inte har några som helst skrupler. Vårt land är bevisligen fullständigt fösvarslöst mot varje form av någorlunda välorganiserat angrepp.

  Pinsamt!

 9. palle
  23 september, 2009 at 13:58

  …och lägger vi till den omtalade kapningen av ett fraktfartyg på svenskt vatten!?!

  Nej, det är klart – klarar man inte av att stoppa bilbränder som numera sker på löpande band här i Södertörn anlagda av några skitungar – hur ska man kunna stoppa välorganiserade rån?

  Känslan hos allmänheten är att polisen är den lataste och sämst organiserade myndigheten i landet. Månader inför det omtalade värdetransportrånet vid Alby (juli 2007) kunde man nattetid höra explosioner ute i skogarna. Antagligen var man ute och testade sina sprängladdningar. När jag ringde till polisen blev jag nästintill idiotförklarad. Polisen på andra sidan luren trodde att det handlade om ett fyrverkeri :-S . Säkert jobbigt att åka ut och kolla, sen skriva rapport o sånt…

  Nu har det i flera veckor smällt igen i skogarna igen. I Fyttja har man sprängt väggen till skolans gymnastiksal – tillsyns helt utan nån anledning. Förmodligen för att testa sprängmedel. Kan det ha varit förberedelser för det här rånet?

  Det är svårt att känna någon förtroende för polisen överhuvudtaget. Rånarna verkar i alla fall vara välinformerade och välorganiserade. Synd att de inte kan rekryteras till en framtida polisledning.

 10. Per
  23 september, 2009 at 22:39

  Kling och Klang i farten igen. Med en sådan nolla till rikspolischef – vad kan man vänta sig? Nu måste den högst ansvarige tanten Beatrice Ask avgå. Inget annat duger.

  Lite beundran måste man ändå ha för busarna. Ingen skadades, fantasi och djärvhet. Allt det svenska polisen saknar. Rykten säger att ”gigantiska” summor stulits. Kan bli en klassiker som stora tågrånet.

 11. Snake
  28 september, 2009 at 22:47

  En riffifikupp är om man obemärkt lyckas ta sig in och ut med bytet utan att larm eller personal lagt märke till det.
  Det här var mer en militäraktion.
  Slår du upp riffifikupp så hittar du stora grabbar vars kupp inte upptäcks förrän flera dagar senare…

 12. ROJ
  1 oktober, 2009 at 22:20

  varför sköt inte poliserna sönder rotorn på helikoptern när den stod på taket tull byggnaden. då skulle rånarna inte kunnat ta sig därifrån med några pängaväskor.

Comments are closed.