Har Nordea tröttnat på VD:n?


Min första tanke när jag såg att någon internt i Nordea tipsat media om att de hade köpt en lägenhet på Narvavägen till sin VD för 23 miljoner var – har de tröttnat på sin VD? Sedan visar det sig att lägenheten ska byggas om och renoveras för ytterligare tio miljoner, något som stärker mig i min uppfattning.

Att SvD Näringsliv är med i detta förvånade också lite ända till jag kom på att de står närmare andra banker som t.ex. SEB. Dessutom så bäddar publiciteten för betydande säkerhetsproblem, det är knappast någon fördel för en storbank att deras VD:s bostad är känd hos allmänheten och hos bankens kunder. Det var inte mer än några veckor sedan som VD:n Christian Clausen stod i TV och upprepade att Nordeas fonder hade gått bäst av alla bankers trots att varenda fond hade backat och gått minus. Så bankens samtliga fondsparare har gjort en dålig affär, inte illa för att vara storbank.

Troligen är det några centralt inom banken som önskade göra sig av med VD:n och därför läckte det som annars skulle ha varit en väl bevarad hemlighet. Blir Christian Clausen ett säkerhetsproblem så går det inte ha honom kvar i bankledningen nu när alla vet var han kommer att bo.

SvD: ”Den aktuella lägenheten ligger på Narvavägen i stadsdelen Östermalm i Stockholm och är på sammanlagt 256 kvadratmeter fördelade på sex rum. Våningen inrymmer enligt bostadsannonsen bland annat ”ett stort vardagsrum med vackert dekorerad kakelugn och fantastiskt burspråk” samt ”unik cirkelformad hall med välvt tak och fiskbensparkett.” Fastigheten inrymmer i dag flera ambassader…

…–Nordea som ett multinationellt bolag, har ett behov av att säkerställa att den mest lämpade vd:n kan rekryteras, verka och bo i Stockholm, utan att behöva bryta upp de egna och familjens kontakter med hemlandet, oavsett varifrån den personen är. Vd förväntas vidare använda sin lägenhet för representation.”

Jag får en obehaglig känsla av att Nordea håller på att blåsa upp en bankbubbla, visserligen kan jag hålla med om att ett bolag som gör affärer utomlands och även har några kontor placerade i utlandet är ett ”multinationellt företag”, men bankens huvudverksamhet ligger väl fortfarande i Stockholm vad jag vet, att de har kontor i de andra nordiska gör dem väl inte så värst multinationella. (forts nedan..)

Men huvudfrågan kommer att etsa sig fast på bankens fondsparares näthinnor, VD:n Christian Clausen stod och upprepade samma mantra som en papegoja, Nordea har lyckats bättre med sina fonder än andra banker. Jag vet inte, men vore jag själv anställd som säkerhetsansvarig på Nordea så skulle jag avråda Clausen från att flytta till Narvavägen. Det finns säkerligen kunder som är riktigt långsinta, för att inte tala om de kriminella som gärna kidnappar och utpressar. Och för Nordeas del skulle jag intressera mig för vem som ogillar Clausen tillräckligt mycket för att tipsa media?

it Andra om: , , , , , svd svt ab dn ex


2 svar till “Har Nordea tröttnat på VD:n?”

  1. Mig veterligen ges in lägenheten till VD utan hyrs ut som tjänstebostad. Köpet av lägenheten, och renoveringen av densamma, är alltså en investering (som likt alla investeringar kanske inte går hem). Att VD ljög om fonderna är fruktansvärt pinsamt. Likaså att man tar risken att köpa/renovera nu i samband med varsel. Troligen är det någon som jävlas in-side.