Häpnadsväckande beslut!

Jag tror att norrmännen återigen har slagit världen med häpnad, att ge fredspriset till Barack Obama var minst sagt sensationellt.

Men norrmän är inte dumma i huvudet även om vi kan skratta åt Norgevitsar. Och ska man leta orsaker till priset så kan man kanske börja med att konstatera att Norge rent allmänt har en betydligt bättre bevakning av Mellanöstern-
konflikten än svenska media. Är man intresserad av vad som händer så är det några arabiska tidningar, några engelska nyhetsförmedlare och norska som gäller.

Senast i morse var det en palestinier som berättade i en kommentar på bloggen att Obamas sändebud var i Jerusalem med USA:s godkännande av utbyggnad av tusentals bostäder i de bosättningar som man kapat åt sig av palestinierna. Ett tecken på att allt blir som det brukar. Men ger man Barack Obama fredspriset så kommer han givetvis att tvingas stå för de löften han gav i Kairotalet. Om inte så skulle snart ropen skalla om ett återlämnade av priset.

M.a.o. så kan det vara ett bevis på illmarig Norsk listighet, ett sätt att tvinga USA att stå för sina löften nu när tecken i skyn tyder på att amerikansk politik är bullshit precis som vanligt, oavsett vem som sitter vid rodret. Önsketänkande kanske, visst, men önska måste man få göra…

obama
Den vanligaste Obamabilden framöver?

intressant Andra om: , , , , , ab1 dn1 svd1 ex123 t

  36 comments for “Häpnadsväckande beslut!

 1. 9 oktober, 2009 at 12:37

  Jag är milt sagt chockad! Ge fredspriset till en president i ett krigförande land är bara för mycket? Om jag lägger mig och sover, kanske jag upptäckter att det bara var en mardröm, när jag vaknar?

  • 9 oktober, 2009 at 12:49

   Ett pedagogiskt pris kanske?

  • MX
   9 oktober, 2009 at 16:12

   Skyll inte brott begångna av föregångaren på efterträdaren … tills han börjar upprepa dom.

 2. Thomas
  9 oktober, 2009 at 12:53

  Man kanske gav priset till Obama för att han inte invaderat något nytt land än? Man får inte ha för höga krav nuförtiden.

 3. palle
  9 oktober, 2009 at 12:54

  Krigsförbrytaren Kissinger med 100-tusentalas liv på sitt samvete jorden runt fick ju fredspris så varför skulle inte Obama få det. Kanske får Obama priset för att ovanligt få i 3:e världen har satt livet till för fotsatt imperiebyggande under hans presidenttid?

 4. Kalleballe
  9 oktober, 2009 at 13:08

  Norrmännen är varken sluga eller kloka ibland,men dom är med i NATO.

  Även jag vill ha MVG tre år innan jag slutar skolan,tack!

  Ush!

 5. 9 oktober, 2009 at 13:20

  Årets skämt, helt klart… jag skrattade iaf och hade ganska svårt att tro det var sant… men det var det… haha. Jag skojar inte jag skrattade så jag grät…

 6. Gösta Berling
  9 oktober, 2009 at 13:25

  Liksom många gånger förr kan man verkligen ifrågasätta om fredspriset nådde rätt mottagare… Naturligtvis gjorde det inte det. Visst var Obama den bäste president USA kunde få men någon fredsmänniska i vanlig mening är han förstås inte. Eller: Han är bra – men bara för att vara amerikan !

 7. mr Biz
  9 oktober, 2009 at 13:27

  ”Krig är fred” var ett av de minnesvärda slagorden på fasaden av Orwells Ministry of Truth. Hans uppfinning av nyspråket för 60 år sedan har blivit kuslig verklighet i dag.

  Nobels fredspris är nu ett krigspris till den som under året lyckats bäst att skapa, utveckla och underhålla krig och ändå få det att låta och se ut som fred.

  Obama är därför en värdig Nobelpristagare.

 8. e
  9 oktober, 2009 at 13:37

  Ursäkta men hur mycket svamp hade det där guttarna satt i sig innan de kom på Obama. Vad f-n har han gjort för att motivera att han fick det?

 9. Richard
  9 oktober, 2009 at 13:47

  USA är så stora, starka och rika att det faktum att det inte längre är en trigger happy apa som är president är ett enormt lyft för hela världen. Men att ge ett fredspris till Obama är helt vansinnigt. USA:s krigföring är säkert en av de vanligaste dödsorsakerna i världen även 2009.

 10. Palestinier
  9 oktober, 2009 at 13:51

  Det var 205 som var nominerade till Nobels fredspriset bland dessa fanns Obama och Frankrikes president Sarkozy
  Jag tror att Obama fick priset som en förebyggande åtgärd , Han har fångat omvärldens uppmärksamhet och talade om nedrustning och fred

  Många är förvånade , han har inte åstadkommit något av betydelse eller anmärkningsvärt i fråga om krig eller fred
  Man brukar få priset för att man har gjort en god gärning och Obama har inte gjort nånting än , han talade om mellanöster fredsprocessen och nedrustning men inga verkliga åtgärder

  Man borde har väntat för att värdera något genombrott i mellanöster och Iran kärnvapen , han har tre år kvar och det gäller nu att bevisa framöver men jag har inga höga förväntningar

  • Marcus R
   9 oktober, 2009 at 15:30

   ”Jag tror att Obama fick priset som en förebyggande åtgärd” – Jag tror också på det där. Han kan ju knappast ha fått det för sina insatser för han har inte gjort något än. När han nu mottar fredspriset kommer han att ha världens ögon på sig ännu mer än tidigare (om det nu går…) och gör han inte bra ifrån sig kommer kritiken att vara ännu starkare än om han inte fått fredspriset.
   Vi får väl se vart det leder helt enkelt.

 11. Max Pettersson
  9 oktober, 2009 at 13:57

  Varför är folk förvånade? Jag förstår det inte. Som vanligt delas priset ut till någon som bara bibehåller status quo i världen, kort och gott är det en bra fingervisning hur lite man förtjänar priset om man väl får det. Så har det väl nästan(!) alltid varit.

  Sen har vi det där med tolerant människosyn.Hur är synen på homosexuella i genomsnitt hos pristagarna?

 12. hug
  9 oktober, 2009 at 14:00

  Inte för att jag har något emot att norrbaggarna gör Alfred till åtlöje men ända sedan Nobel ”outsoucade” priset till dem har de allt för ofta gett det till krigshetsare. Värst var väl fd.terroristen och statsledaren M.Begin.

  Obama har fortsatt kriget i Afghanistan och planerar att skicka mer ockupationssoldater dit. ockupationen och kriget i Irak fortsätter och Obama har också inlett en motoffensiv mot demokratiseringsprocessen i latinamerika, militärkuppen i Honduras, försök att bryta ner Bolivia i ett antal småstater och nio nya militärbaser i Colombia.

  För att inte tala om fortsatt amerikanskt stöd till rasstaten och dess ständiga krig mot icke-judar i regionen…

 13. Kurt
  9 oktober, 2009 at 14:05

  Jag ser det som ett sätt från Norge att sätta press på honom att göra vad han har lovat! Sedan får man ju se det i relation till hans föregångare också, och då framstår han j uplötsligt som en ren Messias.

 14. Simon
  9 oktober, 2009 at 15:06

  vad har han åstadkommit för freden i Palestina eller Afganistan?
  de illegala Judiska bosättningarna fortsätter att breda ut sig på Palestinsk mark och fortfarande flyr Palestinier sina hem så herr Barack Obama vad har du gjort för Palestina?
  vad har du Barack Obama gjort för att skapa stabilitet o fred o välstånd i Afganistan?

 15. Richard
  9 oktober, 2009 at 15:27

  Världens starkaste stat som har världens största pressavdelning har formulerat sig på så ett intellektuellt och ödmjukt sätt att alla landets tidningar väljer att citera dem: ”wow”.

 16. Sara G
  9 oktober, 2009 at 15:55

  Ja, Peres fick ju också det priset en gång, så ge gärna priset till någon annan lika ovärdig, om man inte kan ta tilbaka det från Peres. OcjhKissinger… Fredsmäklaren!!!
  Egentligen det spelar ingen roll längre! Fredspriset? Vilket skämt det har blivit genom åren.

  • Marie
   9 oktober, 2009 at 17:57

   Det är helt sanslöst att Peres får behålla priset. En sur gubbe som spyr hat och galla så fort han öppnar gadden.

   Obama utsätts i dessa dagar för en förmidabel hatkampanj i Israel. Just därför känns det helt ok att han får priset idag. Och när han är lika gammal som Peres är idag kommer han att se mycket snyggare ut, åtminstone.

 17. Palestinier
  9 oktober, 2009 at 16:12

  Det har kommit olika reaktioner från den arabiska och muslimska världen , de säger att priset till Obama var överilade och att han inte förtjänar detta

  Hamas säger att det var förtidigt att ge priset till Obama , han har fortfarande en lång väg och en hel del arbete innan har blir värd priset , han har inte bidraget med nånting alls till världsfreden , han har lovat en förändring men har inte ändrat på nånting och kommer inte heller att göra nånting för att uppnå rättvisa i den arabiska och muslimska världen

  Man säger också att problemeni i Irak och Afghanistan är inte lösta och Obama som förespråkar förändring har inte gjort nånting
  Jamaah Islamia säger att ge Obama fredspriset är ett skämt och pinsamt
  Den palestinska chefsförhandlare Erekat säger att priset kan komma att skynda på fredsprocessen i mellanöster , Obama kommer att hålla tal om någon timme

 18. 9 oktober, 2009 at 17:04

  Jag tror knappast att de gett priset till honom för någon strategisk eller pedagogisk anledning, snarare är anledningen att man vill stämma in i den populistiska bäcken där alla säger att Obama är det bästa som hänt världen idag. Han har väl inte direkt åstadkommit några underverk de 9 mån som gott, ändå ger dom honom redan detta pris och så mycket credit. Varför kunde de inte väntat ett år åtminstone bara för att kanske få se åtminstone ett eller två resultat av hans politik?

  Man ska väl inte använda Fredspriset hur som helst? ”För att sätta press på någon” är egentligen absurt. JAG tycker i alla fall att priset först o främst ska användas för de som har åstadkommit någon typ av fredsverksamhet i världen, inte för sådana som – förhoppningsvis- kommer göra fred i världen….?

 19. H2
  9 oktober, 2009 at 17:27

  Norge som land brukar ju hota världsfreden en gång per år (när man delar ut Nobles fredspris), och så så även i år. Ett pris skall delas ut för något som redan är gjort, inte för något man är förmodad att göra. Tänk som många olympiska guldmedaljer skulle kunna ha haft om man följt Norges strategi!

  Å andra sidan har både Hitler och Stalin varit nominerade till priset, dock utan at få det.

 20. Boris
  9 oktober, 2009 at 18:07

  Jag tror folk i allmänhet överskattar fredsprisets betydelse för fred på jorden.

 21. 9 oktober, 2009 at 18:53

  Ja tackar världen för dessa kloka Norrmän med framförhållninsstrategi som saknar motstycke!
  Svenska tysta diplomater, gnällspikar och övriga medlöpare som bidrar till att kriget legaliseras kan dra dit pepparn växer!

 22. A
  9 oktober, 2009 at 19:16

  Vilket skämt!

  Nobels fredspris är ett stort skämt!

 23. Modesty
  9 oktober, 2009 at 20:29

  ”If Obama deserves the Noble Peace Prize then so does every Miss America contestant who babbles about world peace.”
  Michael Lipkin

  Tycker det är dax att lägga ner fredspriset,,

 24. 9 oktober, 2009 at 21:42

  Trots allt, gillar jag Obama och jag kan inte och jag vill inte sluta hoppas…
  Han var och är fortfarande hopp.
  Det känns som att världen började andas efter Bush!

 25. Marcin
  9 oktober, 2009 at 22:36

  Hur många dagar hade Obama varit president vid slutdatum för nomineringen?

 26. Ingemar Lext
  10 oktober, 2009 at 02:05

  Fredspriset är bara en liten kugge i den gigantiska mekanismen för hjärntvättning av massorna. Den självutvalda eliten vore ju närmast korkad om man inte förmådde utnyttja det starka symboliska värdet i ett ”pris” som detta.

  USraels president är ju för övrigt bara en marionett – dvs en skådespelare med extra feta förmåner för att hålla sig till ett av den självutnämnda eliten framtaget manus.

  Detta är sannolikt självklarheter för 80% av mänskligheten. Men i den s.k. ”demokratiska” västvärlden är folk mer än lovligt blåsta…

 27. Erik
  10 oktober, 2009 at 05:49

  Att Obama blev nominerad efter varit president i endast 11 dagar stör inte mig. De nominerar folk vitt och brett. Sen är det en annan sak att utvärdera nomineringen och följa personen fram till nu. Men det är en annan sak. Själva nomineringen är en inträdesbiljett, sen ska han granskas fram till nu.

  Själv tycker jag detta pris ska tolkas som en sporre till Obama. Men är lite tveksam, ger man verkligen ett pris som en sporre? Nej jag tycker inte det. Men han får priset för det hopp han väcker, och Norge ber honom fortsätta i samma anda – med detta pris. En uppmuntran. Men jag tycker pris ska ges i efterhand, aldrig som uppmuntran.

 28. Sara G
  10 oktober, 2009 at 06:52

  http://blogg.aftonbladet.se/kulturbloggen/2009/10/lagg-ner-fredspriset

  Man kan beundra Barack Obama för mycket, men knappast för hans fredsaktivism.

  Samtidigt som han drar tillbaka trupperna i Irak (det vill säga, han lämnar över kriget till privata bolag och deras knektar), trappar han upp kriget i Afghanistan.

  Inte heller tyder det på något fredligt sinnelag, att hjälpa Israel att stoppa Goldsteinrapporten från att komma upp i FN – en oberoende undersökning om Gazakriget, tung nog att för första gången kunna ställa Israel inför krigsförbrytartribunalen i Haag.Medaljens baksida

  Trots detta föräras Obama Nobels fredspris.

  Det där priset har varit ett skämt ända sedan Kissinger fick det. Eller för att citera den amerikanske musikern Tom Lehrer, som slutade spela efter att ha tagit del av världens sämsta norgehistoria: ”Satiren dog i det ögonblicket… Det fanns inget mer att säga.”

  I dag skäms jag å norrmännens vägar.

  Lägg ner det där löjliga priset.

 29. Sara G
  10 oktober, 2009 at 06:53

  Glömde att Åsa Linderborg skrivit detta

 30. garlic
  10 oktober, 2009 at 11:23

  *** INTRESSANT ***

  Charlie Sheen ber Barack Obama att öppna en ny undersökning om vad som hände den 11 september 2001.

  http://tinyurl.com/nqoh6n

 31. 10 oktober, 2009 at 22:15

  En kvällens Stora Röda Ros till Sven Wollter som i direktsända Här är ditt liv svarade att han hellre sett en desertör från Irak eller Afghanistan som mottagare av fredspriset.

  SKÖNT att vi fortfarande har några Äkta Raka Ärliga Människor med både Hjärta och Hjärna kvar i det här landet!!

 32. 10 oktober, 2009 at 23:21

  Följande fakta framgår på Cindy Sheehans blogg (hon befinner sig som bekant på Sverigebesök).

  Nobels fredspris är tänkt att tilldelas för insatser utförda *föregående* år, dvs. 2008. Vilket skulle betyda att Obama prisbelönats för sin presidentvals-kampanj! Dessutom: Slutdatumet för nomineringarna till fredspriset var redan den 1 februari – dvs. endast tio dagar efter presidentinstallationen. Och ungefär en vecka efter en amerikansk flygattack i Pakistan som dödade över 30 oskyldiga människor.

  http://cindysheehanssoapbox.blogspot.com

Comments are closed.