Guldbedragarna gör strålande affärer


Till och med i Haninge Centrum har det dykt upp en verksamhet som via ett vanligt stånd, med låtsas-
femhundralappar, försöker förmå folk att sälja det guld som de inte använder. Om verksamheten är skum eller ej, kan jag inte bedöma, jag tänker inte sälja något gammalt guld.

SVT: ”Med höga guldpriser har allt fler bolag poppat upp som erbjuder sig att köpa guld från privatpersoner – gamla vigselringar, armband och annat så kallat skrotguld.

Man marknadsför sig på webben och i TV-reklam, i annonser och sociala medier. Flera åker dessutom runt på turnéer i landet där man erbjuder sig att göra affärer öga mot öga.

Samtidigt berättar allt fler kunder om problem och missnöje, med allt från betalningar som inte kommer, till bolag som är svåra att få kontakt med.”

Det förekommer TV-reklam där man uppmanas skicka in sitt gamla guld till företagen, man lovas betalning med vändande post. I annonser i tidningarna påstår vissa handlare att de skickar slantarna redan samma dag, och antagligen är det många som blir lurade. I värsta fall får de inte en enda krona, men vanligare är nog att guldet värderas fel och att den som köper guldet drar av 30-40 procent av värdet.

Man erbjuder sig till och med att köpa tandguld, jag undrar förstås om det förekommer att någon knackar ut sin tandbrygga och väljer tandlöshet bara för att sedan undra varför inga pengar kommer in på kontot som det var utlovat. Ett geschäft av format är det, det kanske är på tiden att polismyndigheten börjar kikar på verksamheten?

it Andra om: , , , svt12 svd dn ab


14 svar till “Guldbedragarna gör strålande affärer”

 1. Mycket bra att det här tas upp av media som inte har dessa uppköpare som annonsör.

  PS, du vet att du själv gör reklam på bloggen för sms-guld och många andra uppköpare? :-)

 2. Det kan ju stämma, jag som söker ganska högfrekvent på såna sökord får i skrivande stund upp en stor sms-guld banner längst upp samt en del olika företag i Google sektionen till höger, bl a ”säljaguld. nu” och ”guldhem. se”

 3. Inte så svårt att sälja sitt guld vidare när man lurat av det från folk numera…

 4. I många andra länder krävs licens för att få handla med guld. Det här ju en av de äldsta skojarbranscher som finns – kanske den allra äldsta. Att det under tillfälliga uppgångar i efterfrågan på guld dyker upp bedragare är en av få saker i livet man kan vara riktigt säker på.

  Typist nog är detta ännu ett område på vilket Sverige utmärker sig som ett marknadsliberalt paradis. Här kan vilken snorig snubbe som helst starta gulduppköpsverksamhet. Ingen giltig postadress, målvakter i styrelsen, bolagsregistrering i Långtbortistan — det är bara att ösa på!

  Märkligt nog kommer man aldrig dit i alla resonemang kring sådana här företeelser. Medierna avslöjar, folk förfasar sig, Uppdrag Granskning gräver och de ansvariga lurendrejarna ”vill inte ställa upp på intervju”. Men sedan blir det liksom inget mer. Att Sverige skulle kunna joina världen och bli ett något lite mindre marknadsliberalt paradis kan ingen ens tänka sig.

 5. South Park har ett bra avsnitt om hur guldmarknaden fungerar i USA. s16e02 är avsnittet. Så långt har vi inte kommit än i Sverige, men å andra sidan så kanske man behöver påfyllning av guld utifrån

  • 1935-1945 och 1981, kom guld från ”Radon seeds” in på den amerikanska guldmarknaden. Hittils har ungefär 200 smycken, mestadels ringar påträffats innehållande 210-Pb. Har lett till 14 kända fall av cancer.

   Det finns anledning att ha spårbarhet i guldbranschen annat än att undvika häleri vad det verkar.

 6. Det kommer att bli MYCKET intressant om det börjar grävas i om dessa företag följer lagen om handel med begagnade varor, så mycket kan jag säga.

 7. Ja den regering vi har har ju utmärkt sig för att luras av bedragare, tex saab-affären, så till den lär man inte ställa sitt hopp, de har väl för övrigt redan sålt allt guld i statskassans reserver till ockerpris.