Guillou om Lars Vilks

Som säkert de flesta känner till så har den icke helt okände skriftställaren Jan Guillou en återkommande kolumn i Aftonbladet, hans medverkan bland kolumnisterna sker regelmässigt varannan söndag, något som innebär en lika återkommande intressant läsning. Den som är uppe till rakning idag är den ökände medieclownen Lars Vilks.

Guillou/AB: ”Jag ska därför fräckt utnyttja min egen yttrandefrihet, som varken är större eller mindre värd än Lars Vilks, till några påpekanden. Lars Vilks uppfattning att det ”finns för många muslimer i Sverige” och hans deklarerade avsikt, att han ska ”uppfostra muslimer till demokrati”, uttrycker ett förakt som omedelbart leder till slutsatsen att han själv borde uppfostras i sådan riktning. Och när han åberopar sig på ett brett folkligt stöd sliter han av sig sitt konstnärliga fikonlöv:

”Jo, jag får stöd från många håll. Man ska komma ihåg att ute i folkdjupet råder en stark främlingsfientlig stämning som det inte talas mycket om. Men så är det och därför hejas jag naturligtvis på från det hållet.” (Expressen 18 maj).

Sverigedemokraterna, vars politiska styrka Vilks uppenbarligen överskattar, står alltså på hans sida. Enade med landets liberala skribenter. Han har därmed lyckats med en lika skicklig som cynisk strategi.”

Guillou fortsätter sitt resonemang med att förklara att Vilks ger sig på dem som är lättast att slå på, han avstår givetvis från att teckna nidbilder föreställande DN:s och Expressens kulturchefer i pedofilliknande situationer, något som givetvis inte låter sig göras i yttrandefrihetens namn med mindre än att man blir offentligt halshuggen av hela massmedievärlden, åtminstone den del som tillhör den borgerliga och liberala delen av den-
samme, vilket innefattar de allra flesta tidningar, tidskrifter, TV- och radiokanaler. Det handlar således om en sorts cynism där begreppet ”yttrandefrihet” går hand i hand med dem som har den faktiska makten.

Jag närs av en önskan om att få se ett debattprogram där Lars Vilks och Jan Guillou kan få diskutera yttrandefrihet, jag tror inte att Vilks riskerar att bli stångad av Guillou, i vart fall inte fysiskt.

i Tags: , , , , , , , , ex svd dn t

  31 comments for “Guillou om Lars Vilks

 1. 23 maj, 2010 at 10:30

  Får väl göra som i Holland och testa alla invandrare med en porrfilm? Fast jag tycker nog att Lars Vilks är en stor nolla som inte borde få nån uppmärksamhet. Men jag tror problemet löser sig inom den närmsta tiden. Mannen verkar vilja dö eller nåt? Som ett sista konstverk kanske?

  • 23 maj, 2010 at 10:33

   En viss självdestruktivitet kanske leder till det slutliga konstverket menar du?

 2. Sara G
  23 maj, 2010 at 11:07

  Den där fege, rasistiske uslingen kommer att dö av hjärtinfarkt när den tiden blir.
  De som hotar honom är av samma skrot och korn.
  Roligt var att höra de konstfackselever som går ut i år om deras åsikt angående den självutnämnde konstnären Lars Vilks insats för konsten, den kritiken var inte nådig.

  • Anders
   23 maj, 2010 at 12:58

   Vilks är en fåne, jag fattar inte att någon ens bryr sig.

  • Ess
   23 maj, 2010 at 15:46

   Vart kan man ta del av den kritiken? Det vill man inte missa.

 3. Jonas
  23 maj, 2010 at 11:44

  http://www.youtube.com/watch?v=QOMdsy5YOI4

  Att Guillou skulle tycka något annat i denna fråga är inte att vänta. Hans åsikter är helt politiskt korrekta ifrån hans intellektuella vänster perspektiv. Dessutom har karl bara genom sitt namn ett starkt varumärke att värna. Alltså, inga överraskningar och ej heller något intressant inlägg i debatten.

  • 23 maj, 2010 at 11:55

   Ändå lägger du med ett klipp som bara visar att han har helt rätt?

   Tog du fel klipp?

  • Martin
   24 maj, 2010 at 15:06

   Underbart klipp. Det är ett Agenda program som jag verkligen hade urkul åt. Kolla hur Vilks och Abuni nästan står arm i arm på behörigt avstånd från Janne. Deras rädsla för Janne och hans intellekt har nog aldrig kunnat utläsas i kroppspråk så tydligt som i detta program!

   Nu skall jag leta reda på en frame ur klippet, kan jag skriva ut och ha på väggen, så att jag alltid minns vem det är som är rädd för vem i politiken. :D

   • Martin
    24 maj, 2010 at 15:12

    Hmm, fel klipp, jag tror jag minns helt fel.

 4. Johan
  23 maj, 2010 at 11:56

  Ovanligt bra kolumn av Guillou!

 5. 23 maj, 2010 at 11:57

  Och så finns det ju konstnärer och konstnärer. Picasso var en konstnär, likaså Carl Larsson. Sen finns det de som kallar sig konstnärer. Vilks ”kallar” sig konstnär. Och därom råder delade meningar.

  ”Arte et marte.” genom konst och krig.

  • 23 maj, 2010 at 12:00

   Fast man måste väl i ärlighetens namn tillstå att det är en konst att lyckas bli kändis genom att inte kunna teckna?

   JAG skulle kunna rita en tuffare rondellhund… :-P

   • 23 maj, 2010 at 12:16

    Absolut är det en konst att inte kunna teckna och dessutom bli känd på det. Vill till och med påstå att apan Ola är en bättre konstnär än Vilks.
    Sen tycker jag också att man förringar en hel djurart när man använder ordet hund. Så i rättvisans och jämlikhetens namn borde någon teckna en rondellkatt, eller varför inte en rondellpolitiker. En mycket speciell art det där.

    Är övertygad att du kan rita en mycket tuffare rondellhund Jinge. Det kan min systerdotterdotter också. Och dessutom i färg.

    • 23 maj, 2010 at 12:20

     Ja, och jag tror att mina barnbarn är väsentligt duktigare än jag själv. Men inte blir de några kändisar, de har inga liberala managers…

   • Peter Q
    24 maj, 2010 at 01:17

    Hmm.

    Det är inte rondellhunden som har gjort Lars Vilks känd utan Nimis.
    Eller egentligen att Nimis står kvar i Kullabergs naturreservat trots myndigheters alla försök att få bort det.

    Enligt Vilks är konst att provocera, och det har han tydligen lyckats med.

    Och Jinge: Det är möjligt att du skulle kunna rita en bättre rondellhund, men det skulle i så fall bli en imitation av Lars Vilks verk…

    • 24 maj, 2010 at 05:39

     Det är inte rondellhunden som har gjort Lars Vilks känd utan Nimis.

     I folks medvetande finns det bara en rasist som gillar att provocera muslimer, ingenting annat. Fråga tio slumpvis utvalda får du höra.

 6. 23 maj, 2010 at 13:45

  Göran Rosenberg är den enda i etablicemanget, av de jag läst och hört, som tar yttrandefriheten på allvar i Lars Vilks-debatten. I en krönika i Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten skriver han bland annat följande om Lars Vilks-debatten och yttrandefrihet:
  (Hela krönikan kan läsas här: http://www.journalisten.se/kronika/22957/ett-yttrandefrihetsproblem )

  ”Ett mindre uppmärksammat problem för yttrandefriheten är annars att de journalistiska medier som samfällt har upphöjt Lars Vilks till yttrandefrihetens hjälte samtidigt är på väg att upphöja rädslan och tystnaden till journalistikens arbetsvillkor.”

  […]

  ”Det paradoxala är kort sagt att det kanske långsiktigt största hotet mot yttrandefriheten, den kommersiella korruptionen av journalistikens medier och därmed försvagningen av journalistikens självständighet och auktoritet, är det hot som journalister minst av allt vågar yttra sig offentligt om.

  Det är i och för sig inget nytt att allt mer av opinionsbildningen i samhället bedrivs i form av intressefinansierad information, PR och reklam, men det är likväl anmärkningsvärt hur snabbt och snällt journalister har anpassat sig till rollen som tempoarbetande kolportörer av till nyheter förklädda påtryckningar.

  Kanske anser de inte att de har något alternativ.

  Att om inte de gör det förödmjukande jobbet så kommer någon annan att göra det i stället.

  Att om de yttrar sig offentligt om saken så kanske de inte har något jobb kvar.

  Se där ett yttrandefrihetsproblem som väntar på sina hjältar.”

 7. Christer W
  23 maj, 2010 at 14:06

  Fan va tröttsam detta ältandet är. Vilks har haft sitt före bästa datum. Men fortsätt att älta Vilks medan det europeiska borgerskapet cementerar klassamhället.

  Angående teckna och rita, många är duktiga avbildare och kan rita av det mesta i det närmaste fotografiskt men lika väl saknar de det som är pricken över iet, förmågan att ge teckningen liv.

 8. Johnny
  23 maj, 2010 at 15:13

  Razzar ej välkomna! / Jinge

 9. Kenneth Karlsson
  23 maj, 2010 at 23:23

  Lars Vilks har gjort det som varje människa har rätt att göra i en demokrati, utnyttjat yttrandefriheten. De som hotat och attackerat, för att de känner sig kränkta, är de som bryter mot lagen. Så enkelt är det.

  Sen behöver man inte gilla Vilks varken som person eller som konstnär. Man behöver inte ens gilla yttrandefriheten – så finurligt fungerar demokratin.

  Betänk gärna: The smallest minority on earth is the individual. Those who deny individual rights cannot claim to be defenders of minorities….

  • Sara G
   24 maj, 2010 at 09:34

   Byt ut den grupp Vilks går så hårt åt mot ortodoxa judar, de s.k hårdförda sionisterna, så får du se hur mycket yttrandefriheten är värd! Vilks, liksom jag gjort, kanske hamnar på den där fåniga internationell lista, där det sägs att man ska bevakas och
   eventuellt häktas.
   Det räcker med att protestera mot israles brott mot de mänskliga rättigheterna.
   Går man ytterligare ett steg till, som Vilks gjort mot muslimerna, så träder israels olika intressenter hotfullt fram. Var så säker!

   • 24 maj, 2010 at 10:08

    Fast de ortodoxa finns i alla skepnader Sara! En del grupper förnekar Israel och tar avstånd från ockupationen av Palestina. De väntar sig att ”Gud” fixar landet när det är dags.

   • Kenneth Karlsson
    24 maj, 2010 at 11:20

    Om Vilks gjort en satirisk bild med udden mot den judiska religionen och blivit angripen och mordhotad av kränkta judar hade jag resonerat på precis samma sätt som beskrivits i min kommentar. Så enkelt är det.

    För övrigt gjorde han ett försök med teckningen ”Judesuggan”, men allt förblev, så vitt jag vet, lugnt.

    • Sara G
     25 maj, 2010 at 16:27

     Jag har läst dina tidigare inlägg och jag tro inte på vad du säger nu, så pass anstucken är du har jag märkt.
     Du får allt bevisa det du anser nu, innan jag litar på dina ord.
     Fast du behöver inte gör någonting, jag har redan min åsikt klar efter flera av dina tidigare skriverier…

   • Charlie
    24 maj, 2010 at 12:43

    Fattar inte varför Vilks satsar på just islamofobin?

    • Sara G
     24 maj, 2010 at 14:04

     Det är lättaste vägen för en smygrasist att värna om yttrandefriheten i demokratins namn
     och samtidigt bedriva förföljelse mot en svag och utsatt grupp i samhället med SD:arna och de andra dumbommarna som lydig svans.

 10. 24 maj, 2010 at 00:24

  Jag tycker att jag känner igen innehållet i Guillous kolumn. Det måste finnas andra som tänkt samma tankar :-).

  • 24 maj, 2010 at 00:38

   Vad tänker du på då Kerstin? Vad, vem, när etc… ??

   • 24 maj, 2010 at 11:12

    Har inte du gjort det bl.a.?

    • 24 maj, 2010 at 12:42

     Jodå, men han formulerar det bättre… :)

 11. Martin
  24 maj, 2010 at 13:45

  Det är många brister i Lars Vilks medvetande. Han har stöd i det svenska folkhavet? Jasså? Läser vi dagens DN så ser vi något annat:

  http://www.dn.se/debatt/svenskarna-blir-alltmer-positiva-till-invandrare-1.1110166

  Vi ser alltså att det förhåller sig tvärtemot det Lars Vilks själv hävdar. Jag skulle tro att detta omvända förhållandet är det som gör att sådana som Vilks tar till mer och mer spektakulära knep för att försöka vinna stöd för en rasistisk hållning.

  Men svensken låter sig inte luras så lätt, statistiken visar tydligt detta.

Comments are closed.