Grekland folkomröstar, kanske rasar EU?


Det är svårt att förutse Greklands agerande i den nuvarande situationen, dessutom så har Papandreou lovat att man ska följa folkomröstningens resultat om folkets svar blir – Nej. Vad det skulle få för konsekvenser kommer det sannolikt att spekuleras en hel del om.

DN: ”Det grekiska folkets vilja måste avgöra sparpaketets framtid, sade Greklands hårt pressade premiärminister Giorgos Papandreou som i ett riskabelt utspel lovar folkomröstning.

– Om det grekiska folket inte vill ha det kommer det inte att antas, sade Papandreou om sparpaketet i ett tal till partimedlemmar.

Stora protester mot regeringens omtvistade åtstramningar har skakat landet men Papandreou har mött ett växande motstånd även i de egna leden.

I och med utspelet för Papandreou in stora risker i processen, säger Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson till TT. Om Grekland röstar nej kan det gå så långt att Grekland hoppar av eurosamarbetet.”

Vad som händer med Grekland om de hoppar av Eurosam-
arbetet är väl kortsiktigt att landet bokstavligt talat går i konkurs och varenda statspapper blir totalt värdelöst. Det vore givetvis en ren katastrof för ett antal stora banker i Europa vilket i sin tur skulle dra med sig en massa mindre banker. Vår ekonomi går omedelbart till ett stadium som kan klassas som recession, om vi inte redan befinner oss där.

Den mest avgörande effekten blir förstås att Euron rasar, och med det raset så faller kanske hela EU-projektet. Jag tycker att det är svårt att ta ställning till vilket som vore bäst. Självklart så har jag kvar min gamla negativa inställning till EU, men antagligen är det med EU som med ett äktenskap, det bästa är att skiljas i samförstånd. Om hela unionen brakar ihop i ett moln av damm så kommer svallvågorna att drabba européerna under mycket lång tid framöver. (forts nedan..)

Det allra bästa är att besluta sig för att upplösa EU och att göra en tidsplan och ett schema över hur det ska gå till rent praktiskt. Själv tycker jag att man ska sikta på att behålla Schengenavtalets fria rörlighet i Europa och ett frihandelsavtal mellan de gamla EU-länderna. Men en viktig sak för Europas länder är givetvis att respektive parlament ska sköta lagstiftningen helt själva, man ska inte ha någon som delar ut direktiv. Möjligen får alla länder återinföra gränsbevakning och tullar, men det lär inte vara några problem i de länder som liksom vårt har en stigande arbetslöshet.

För svenskt vidkommande skulle det betyda att vi slapp vara nettobetalare till EU, vill franska bönder odla vindruvor så får de göra det, men inte på Svenska skattebetalares bekostnad. Med andra ord så vet jag inte riktigt vilka konsekvenser det kan få, och/eller vilka konsekvenser som är önskvärda.

it Andra om: , , , , , , , dn12 sr1 svt ab ex1 svd e24b


22 svar till “Grekland folkomröstar, kanske rasar EU?”

  1. Han borde avgå för Socialistinternationalen, varför sitter han kvar där som president?

    • Papandreous krishantering kan utan tvekan diskuteras, men man måste komma ihåg att själva krisen till stor del har skapats av Karamanlis mitten-höger-regering (2004-2009).

    • Vet du inte att ”socialistinternationalen” är en högergrupp? Hela högen är lika vänster som Göran Persson, varför de ids kalla sig själva socialister är ett mysterium som ringa kan besvara, troligen är det bara något som råkat bli kvar från en svunnen tid, som ett fönster in i den försvunna världen, så där mest för nostalgins skull. Ingen ”socialist” värd namnet skulle begära folket lida misär och fattigdom som i Grekland (eller Spanien och Portugal för den delen) för att rätta upp storkapitalets snedsteg och kortsiktighet.

      • Men vad ska man då säga om Kina, som kallar sig kommunistiskt, Ryssland som kallar sig demokratiskt eller Moderaterna som utger sig för att vara ett arbetarparti? Om någon nu förtiden kallar sig för något så vet man ju att han kan vara allting utom just det han utger sig för att vara.

  2. Papandreou är kanske bättre än sitt rykte? Joseph Stiglitz pekade dessutom på att hela den nuvarande greklandskrisen utlöstes när Papandreou enligt sitt vallöfte offentliggjorde hela den hemligstämplade grekiska bokföringen och därmed visade hur förfalskad den var. Hedervärt, skulle jag vilja påstå! Och ger han grekiska folket en chans att rädda sitt land kommer jag att sortera in honom i den mikroskopisk lilla kategorin ”nutida politiker som man kan respektera”.

  3. PS. Islänningarna har ju redan visat hur man låter banker gå i konkurs för att rädda ekonomin. Kan dom så kan väl andra. De får nu stort beröm i finansmaffians egna publikationer som Financial Times och Bloombergs för sitt agerande. Något som definitivt inte EU-kommissionen får…

  4. Noterar att Greklands finansminister, Venizelos, idag rapporteras vara akut förd till sjukhus med magsmärtor. Det är lätt att sympatisera med karl’ns kroppsfunktioner.

    Förmodar att det skedde strax efter att Papandreou sa: ”Jo, du hörde rätt. Nu ska vi folkomrösta om det också.”

    • Venizelos har ju rätt ’kraftig benstomme’ också så att han skulle få sånna problem var ingen högoddsare. Vad gäller Papandreou så tycker jag det är rättav honom att föra fram en folkomröstning då förtroendet för politikerna i Grekland just nu är nära på 0 både inom och utanför landet. De massiva protsterna skulle också tveklöst kunna få en mer våldsam karaktär om åtstramningarna, som i själva verket borde kallas slakten, av Greklands statsapparat och offentliga sektor fortsätter länge till.

  5. En folkomröstning borde hälsas med tillfredsställelse av alla anhägnare av demokratin, vilket väl också Jinge gör. De negativa reaktionerna illustrerar bl.a den allmänna inskränkning av demokrati och nationell självständighet som EU innebär. Den visar också begränsningen av de frågor som vi röstar om i de återkommande valen. Hit hör inte demokratisk insyn i bankernas basala funktioner, än mindre äganderätten till produktionsmedlen. En liten grupp bestämmer hur de ska användas, tjänar väldigt mycket på det, alltmedan de ekonomiska klyftorna, arbetslösheten och otryggheten ökar. Vi behöver ett annan ekonomiskt system. Och alltfler inser det. Inte bara ”Occupy”-rörelsen utan den majoritet som i BBC:s stora enkätundersökning 2009 inte tyckte att kapitalismen var ett bra system. Vi behöver en stark anti-kapitalistisk rörelse och gärna ett tydligt sådant riksdagsparti. Om Greklands folk röstar nej, kan det stimulera det berättigade missnöje som finns bl.a i andra EU-länder söderut, förhoppningsvis inte bara till protester utan till politisk radikalisering.

  6. Grekland är demokratins vagga – jag känner en försiktig optimism på sikt även om det blir tufft i början för Grekland. Men det blir det ju i vilket fall ..
    Sen må vargarna yla hur mycke de vill.

    • Ellen så är cirkeln sluten: Grekland demokratins vagga och dess dödgrävare.

  7. Värt att notera är att våra medier, nästan uteslutande, rapporterar om vad en viss banks chefekonom (Cecilia Hermansson på Swedbank) anser och tycker i sin kontakt med TT om just Greklands situation för oss läsare. Hur kan medierna ens komma på tanken att rapportera om vad en BANK tycker? Är banken en neutral observatör i detta? Det är inte ansvarslösa greker som lurat staten på skatt, utan rika greker som mutat och skatteplanerat för att undvika skatter, som samtidigt sänkts av en borglig regering i Grekland. Det är inte ansvarslösa greker som shoppat upp miljardlån utan det är en liten rik grupp som använt miljardlån, de fått ifrån banker, till låsasinvesteringar, felsatsningar och spekulation. Det är alltså inte grekiska löntagarna som levt över sina tillgångar. Alla dessa rasistiska påståenden i medierna om ”lata greker med höga pensioner” syftar bara till att de verkligt skyldiga vill att någon annan ska betala notan. Här gäller det att dölja vad som döljas kan för oss läsare.

    • Dessutom är ju påståendena om grekerna som valsar rut i högermedia inte bara rasistiska utan framförallt felaktiga. Grekerna jobbar längre tid och under fler år än genomsnittsmedborgaren i €U och deras produktivitet är näst högst i €U efter tyskarna.

      Alla dessa lögner handlar om att rädda de giriga svin som återfinns längst upp i det grekiska samhället. Det är de som är livrädda för att folket ska få nog och ’ta itu’ med dem och de politiker som möjliggjort deras plundring av landet.

      • Ja, man bör skälla mer på EU-politikerna som inte kollade Greklands ekonomi bättre innan de släppte in landet i unionen. Däremot har Turkiet fått stå utanför med fezen i hand. Jag misstänker att de har roligt åt EU nu, fin ekonomisk tillväxt har de också, turkarna.

  8. ”I och med utspelet för Papandreou in stora risker i processen, säger Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson till TT”

    Så Swedbank anser att en folkomröstning innebär stora risker?
    Är Swedbank då för eller emot demokrati?
    Eller all makt kanske utgår från bankerna numera?

  9. Experterna verkar förvånade, men vad hade Papandreou för val ? Det hade nog gått att få majoritet i parlamentet för EU-kraven, men sedan då ? Vid nästa parlamentsval ? De EU-vänliga partierna hade hamnat i hopplös minoritet. Så i mina ögon var åtgärden att utlysa folkomröstning både logisk och väntad. Han gjorde vad han var nödd och tvungen till för att överleva politiskt.

    Dessvärre är riskerna för både grekerna men också oss alla oerhört stora vare sig ”räddningspaketet” går igenom eller wj.

  10. Och vad blir skillnaden från ett ja eller ett nej vid en ev. folkomröstning?
    Den största skillnaden är ju att Papandreou går helt fri.
    Det är ju inte han som har bestämt det. Det är ju folket.
    Och hur kul är det att välja mellan kolera och pest?

  11. Papandreou gjorde en mycket viktig markering för demokratin! Det grekiska folket ska inte lastas för eller påtvingas något som en liten ”elit” ställt till med! Skamligt är också de gängse reaktionerna i media. Har man glömt vad demokrati innebär? En tydlig nejröst (hoppas nu att folkomröstningen blir av!) till ”krispaketet” innebär i förlängningen ett nej till fortsatt ingående i valutaunionen. Det är det grekiska folkets sak att besluta om, inte övriga EU:s. Ett nej innebär högst sannolikt att de på tio års sikt har övervunnit de nuvarande problemen, även om det lär bli stormigt inledningsvis.

  12. En utmärkt kommentar. En grundbult är att EU har som främsta syfte att tillvarata intressena för en liten ekonomisk elit i en beslutsstruktur som innebär minskad demokrati. Och fakta visar tydligt bristerna i detta ekonomiska system:Ökade ekonomiska klyftor, ökad arbetslöshet och otrygghet, ökad spekulationsekonomi, ökad krigföring för kontroll av råvarorna samt oförmåga/ovilja att ta itu med ”klimatfrågan”, dvs jordens framtid på ett behövligt sätt. Har försökt påtala detta i min blogg och förespråkar ett radiklat, demokratiskt socialistiskt alternativ. Samtidigt kan man föreställa sig att Papandreo själv kan ha en annan agenda – annars hade han väl förespråkat folkomröstning långt tidigare. Gärna omfattande samarbete i Europa och världen -men ej till priset av minskad demokrati och ökad ekonomisk ojämlikhet.

    • Det vi ser idag är följderna av tidigare regeringars beslut ovanför den grekiska befolkningens huvud. Därför är det felaktigt att beskriva Greklands statskuld som något som det grekiska folket skulle vara skyldiga till.

      Därför är det så att om resultatet av en folkomröstning skulle kunna bli ett NEJ till sparpaketet, är det viktigt att den genomförs innan man slutgiltigt säger ja, detta för att skapa enighet och stabilitet. Det förutsätter också att man i folkomröstningen frågar det grekiska folket om de vill stanna inom eurosamarbetet. Eftersom de oavsett om de går ur eller stannar kvar inom euron har hårda spartider framför sig, måste de få tillfälle att ta ställning till den kärnfråga som på sitt sätt kanske är den allra viktigaste för deras framtid. På sikt kanske det rent av blir bättre för dem, om de själva kan råda över sina ekonomiska villkor genom en egen nationell valuta.

  13. Eller så tar man pengarna från de som har mer än de behöver och rätar upp en ekonomi körd i botten av storkapitalet i lag med kasinospekulanterna. Fråga Marx.