Göteborg Sveriges Chicago


Man kan ju undra vad det är som gör att Göteborg har blivit något slags centralort för grov kriminalitet och kriminella gäng. För man kan på tämligen goda grunder anta att den skjutning som just har skett handlar om en uppgörelse i den undre världen.

AB: ”Fyra män har förts till sjukhus efter att skottlossning utbrutit på Lantmätaregatan på Hisingen i Göteborg.

– Fyra personer är avförda till sjukhus med varierande nivåer av skador, säger presstalesman Ulf Edberg.”

Dessutom kan man fråga sig vad det är som gör att inte polisen sätter till maximala resurser för att se till att kriminaliteten sänks. I Malmö kunde man dra ihop en jättelik kommendering när det gällde att fånga den rasistiska mördare som nu är häktad. Rimligtvis borde man kunna förstärka polismyndigheten i Göteborg med ett tre-fyra hundra poliser under några månader för att helt och enbart leta efter illegala vapen.

Sedan är det givetvis inte så enkelt, men när det ständigt och jämt skjuts folk i den staden så borde man ordna med extra resurser. En annan sak vore givetvis att skärpa straffen för olaga vapeninnehav. Idag kan man kuta omkring med ett skjutvapen i fickan och klara sig med några månaders fängelse, det är fel. Var och en borde åka in tre år om de ertappas med ett olagligt vapen. Då blir de sittande i minst två, har dessutom vapnet använts vid ett brott så borde straffet vara det dubbla, minst.

Nu är ju sällan straffskalorna speciellt effektiva när det gäller yrkeskriminella, men visst blir det tydligt om ribban sätts väsentligt högre. Om inte annat så kommer en hel del folk att få vistas på anstalt en längre tid än idag. Jag har för mig att det var Nils Bejerot som en gång föreslog att man skulle bygga en anstalt för narkotikamissbrukare på Gotska Sandön, jag vet inte om det är elakt förtal eller inte, men det är ungefär den känsla man får när man hör talas om sådant som nu hänt.

it Tags: , , , , , , ab ex gp svd svt sr dn