Göran Rosenberg om Mohamed Omar, Goldstone och Antisemitism


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag tar Göran Rosenberg upp Israels agerande när det gäller Goldstonerapporten, han drar också in Mohamed Omar i resonemanget utifrån det faktum att Mohamed Omar har lämnat den berättigade Israelkritiken bakom sig och övergått till att bli aktiv Förintelseförnekare. Han, Lasse Wilhelmsson och ett antal andra rättshaverister och Förintelseförnekare har nu institutionaliserat sitt samarbete med öppet nazistiska grupper, något som säger mer om Omar/Wilhelmsson än vad de egentligen önskar.

Israel å sin sida har använt ordet ”Antisemitism” när det gäller att förminska och giftstämpla Richard Goldstone och gruppen som tillsammans med honom skapade den rapport från FN:s kommission för undersökning av krigsförbrytelser under kriget i Gaza som nu fått världsomspännande uppmärksamhet tack vara Mahmoud Abbas svek mot den egna befolkningen.

Göran Rosenberg/DN: ”Därmed också sagt att tillvitelser om antisemitism är en allvarlig sak och att sådana därför inte bör utslungas lättvindigt eller rentav missbrukas – exempelvis i syfte att giftstämpla en huvudsakligen legitim kritik av staten Israel och dess politik.

Det senare är tyvärr vad staten Israel tycks ha satt i system. Ju mer av kritiken mot Israel som kan påstås vara uttryck för antisemitism (ibland omskrivet som Israelhat), desto större uppslutning bland Israels och världens judar för den ockupations- och krigspolitik vars yttersta syfte sägs vara att försvara dem mot antisemitismens yttersta konsekvenser…

…Richard Goldstone är en av världens mest respekterade människorättsjurister, tidigare domare i Sydafrikas författningsdomstol och tidigare chefsåklagare i FN:s krigsförbrytartribunaler för Jugoslavien och Rwanda. Kort sagt, inte vilken kritiker av Israel som helst, därtill av judisk börd och med starka personliga band till Israel.”

Göran Rosenberg berättar vidare att Israel redan i förväg valde att stämpla Goldstonerapporten som antiisraelisk trots att Goldstone själv har judisk bakgrund och mycket starka band till Israel. Israel utgick ifrån att de skulle bli anklagade och valde därför försvara sig genom att själva anklaga. Goldstone förvandlades i israelers ögon från att vara en internationellt aktad och respekterad människorättsjurist till en Israelhatande och terroristkramande brottsling, som han skriver.
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Mohamed Omar

Rosenberg konstaterar att både Hamas och Israel misstänks för krigsförbrytelser och att det inte finns det minsta fog för de anklagelser som Israel valt att kasta mot rapporten och dess ansvarige Rickard Goldstone själv.

Göran Rosenberg/DN: ”Än en gång tycks dock Israels specifika form av mjuk makt, soft power, ha fungerat; makten att med tillvitelser om otillbörliga motiv oskadliggöra en tillbörlig kritik av Israels politik. Och i detta fall, makten att förvandla frågan om Israels brott i Gaza till frågan om Richard Goldstones brott mot Israel. Över praktiskt taget en natt lyckades Israel med en massiv insats av mjuk makt att få Goldstonerapporten politiskt desarmerad, Richard Goldstone personligen defamerad och frågan om Israels krigsförbrytelser i Gaza tills vidare avförd från FN:s dagordning.

Än en gång leker därmed Israel med elden. Än en gång har skiljelinjen mellan antisemitism och Israelkritik suddats ut för kortsiktiga politiska syften. Än en gång har minnet av Auschwitz missbrukats och förringats. Om Richard Goldstone kan kallas en fiende till staten Israel och judarna, vad finns då kvar att kalla Förintelseförnekarna i Uppsala? Vad finns då kvar att ropa när vargen kommer?”

Det är lika välformulerat som tänkvärt och jag tycker att alla ska läsa Rosenbergs hela artikel. [/column]

intressant Andra om: , , , , , , , , , dagen1 ab svd dn t


20 svar till “Göran Rosenberg om Mohamed Omar, Goldstone och Antisemitism”

 1. Det är ju nämner de grupper i Sverige som agerar antisemitiskt är ju bra. Men han borde ju också nämna de alla de grupper och personer i Sverige som använder samma propaganda som Israel använder. De förringar på det sättet aktivt antisemitismen, och det kommer på sikt att leda till en utbredd antisemitism.

  • Kurt, det finns inte några starka antisemitiska strömmningar, om du nu menar judehat, här i Sverige. De är ytterst marginella.

    • Judehatarna är i alla fall marginella företeelser om man ser det i stort. Lasse Wilhelmsson och Mohammed Omar är bara två stycken kufar som trampat snett, och det är inte många som tar dem på allvar inom den intellektuella kretsen, har jag hört, Vissa nazister står dess utnumera på sionisternas sida. Mot muslimerna…
     Det är muslimerna som är dagens judar, det är de som är illa ute. Man kan bli mörkrädd för mindre, om man lyssnar till vad grannen har att säga om dem.

     • Även om det faktiskt är så att det är ett större problem med islamofobi i Sverige idag skall man inte bagetellisera antisemitismen. Av de hatbrottsanmälningar med antireligöst motiv var 26% av antisemitsk karaktär (41% av islamofobisk karaktär, 40-1 % av brotten i båda kategorierna handlade om olaga hot/ofredande). Det finns fortfarande en levande och farlig antisemitism i Sverige som man inte ska förringa bara för att de islamofobiska strömningarna för tillfället är starkare eller för att vissa använder antisemitismbegreppet felaktigt.

      Siffrorna är från BRÅ:s senaste hatbrottsutredning som går att finna på deras hemsida.

 2. Göran Rosenberg har klara poäng i sin artikel. Läs den gärna i sin helhet. Är faktiskt lite förvånad att israelkramande DN tryckte den. Kanske var den ännu mer kritisk från början vad vet jag.
  Problemet är polariseringen som uppstår när man vill ha en diskussion av ett ämne. Man är inte automatiskt fanatisk islamist bara för att man kritiserar sionismen eller isralels policy. Men det syns att detta mota-olle-i-grind är ett effektivt sätt att ta död på diskussion och förringa argument.
  Om man krittiserar det egna lagets dåliga spel, hejar man inte par automatik på det andra laget eller hur?

 3. Mohamed har kontrat anklagelsen om att han ställer upp i ”nationella” media med att han skulle medverka i Judisk Krönika om de kom och frågade. Med andra ord att han ställer upp för alla media som frågar. Det kunde ju bli intressant om Judisk krönika tog upp inviten.

 4. Jag hoppas att Judisk krönika och varför inte Rosenberg vågar ta upp inviten men jag är tveksam.

  Sionistisk ”debatteknik” går ju ut på att smäda och kleta ner den anklagade med ”antisemitism” och ”förintelseförnekelse” och till varje pris undvika både sakfrågan och offret själv.

  Sedan undrar jag hur Jinge motiverar anklagelsen ”rättshaverister” gällande fram för allt wilhelmson? Du har ju debatterat med honom här och om jag inte minns fel har han även gästbloggat, så man undrar ju vad som ligger bakom sådana grova anklagelser. Vad gäller ”förintelseförnekare” så handlar det nästan uteslutande inte om någon som ”förnekar” hela händelsen utan (med tanke på att antalet i mycket avgjorde bildandet av rasstaten israel) ifrågasätter de färdigförpackade åsikter och uppgifter som förväntas accepteras, själva antalet och varför saken inte oberoende tillåts forskas och revideras i som alla andra historiska skeenden.

  Finkelstein, en välkänd judisk författare, som själv hade släktingar som dog i lägren ifrågasätter uppgifterna om Holocaust™ och sionistiskt missbrukande av den, med tanke på antalet människor som hävdar att de varit i hitlers läger, undrar han vilka hitler avrättade egentligen….

  När denna sak kommer upp så är det som om inga andra mänskliga offer fanns i andra världskriget. Hur många vet att 60 miljoner MÄNNISKOR totalt dog varav 30 miljoner mördade ryssar, ett dyrt pris för segern mot fascismen och det var Röda armen som räddade slaver zigenare judar och handikappade ur dessa läger, hur många känner till det?

 5. Det anmärkningsvärda med DN-artikeln är att trots att den handlar om israels olagliga anklagelser om antisemtism så ser sig Göran Rosenberg nödgad att ägna första halvan av artikeln åt att försäkra sig om att ingen tror att Rosenberg själv är antisemit. Svag artikel!! Det behövs inget alibi för att kritisera Israel!!

 6. Väldigt informativ artikel. ”Israel” har avfärdat rapporten som ”antisemitism”, ”obalanserad” och annat trams.

  Den brittiska tidningen Guardian analyserar agerandet av ”Israel” och div. zionister:

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/oct/05/self-hating-jew-antisemitism

  He certainly wasn’t alone. The charge is so popular these days that people who use it must have felt as though they had won the lottery when they were presented with such a high-profile target like Goldstone. They were probably still savouring Prime Minister Benjamin Netanyahu’s outburst in August when he railed against the two senior and Jewish aides of President Obama, Rahm Emanuel and David Axelrod, calling them ”self-hating Jews”.

 7. Israel media gör allt för att smutskasta Goldenstone trots att han är en jude och har goda relationer till Israel , han är också en styrelse ledamot i Hebreiska universitet och hade mycket samarbete med Israeliska domstolar

  Goldstone har alltid anset att vara vän till Israel men den nuvarande Israel regering liksom föregångare har olika knep att stöta bort sina vänner
  Valet av Goldstone sågs som en försäkring mot anklagelser om antisemitism

  När Goldenstone fick uppdraget att leda utrednings kommissionen sa han följande ” det är av intresse för offren , det innebär ett erkännande av vad som hände , det kan hjälpa läkningsprocessen och jag hoppas att det är av intresse för alla politiska aktörer också”
  Israel säger att Goldstone grupp instruerat att inte söka sanningen utan att peka ut Israel och betonar att gruppen var en vanärad kropp

  Goldstone accepterade uppdraget i tron att Israel skulle samarbeta men det visade sig vara en naiv förväntan , han sa att han skulle bli glad om Israel tillsättar en kommitté för att undersöka hans rapport
  Jag tycker att Israel en paria utan motstycke

  • Jinge släppte tydligen inte igenom länken men jag hittade Wilhelmsons text på Mohamed Omars blogg.

   Jag anlände till Sergels torg på ”fel” sida, det vill säga ovanför den stora breda trappan mot Åhlens, men hann inte gå runt till andra sidan varifrån talen skulle hållas förrän en handfull yngre personer från ISM och möjligen AFA (antifascistisk aktion) fick syn på mig. De vet ju vem jag är och hur jag ser ut. Den störste och mest aggressive av dem okvädade mig, knuffades våldsamt och brottade ner mig på gatan. Övriga hjälptes åt att trampa sönder de plakat som jag hade med. På plakaten stod det ”Befria Palestina”, ”Bojkotta Israel”, ”Lägg ner Israel”, ”Leve Hezbollah och Hamas”, ”Warzawa och Gaza” (i ett kors med Z som gemensam bokstav), ”Sionismen (överkryssat), ”Nej till USraels krigspolitik – Afgahanistan, Palestina, Irak, Somalia, samma ockupation” och ”Al Quds Jerusalem dagen”.

   När vänsteraktivister trampar sönder Palestinavänliga plakat, då har smutskastningen och hetsjakten gått för långt, alldeles för långt.

   • När vänsteraktivister trampar sönder Palestinavänliga plakat, då har smutskastningen och hetsjakten gått för långt, alldeles för långt.

    Det är lätt att hålla med om det, men då palestinavänliga plakat används tillsammans med aktiva nazister blir det mer komplicerat, eller hur? F.ö. kan man diskutera om ”AFA” verligen är ”vänsteraktivister” i ordets bemärkelse.

    F.ö. har jag inte hört talas om att Wilhelmsson blivit överfallen, än mindre har jag sett ngn text från dig tidigare under denna bloggpost.

    • Jag skulle själv aldrig gå i Quds-demonstrationen eftersom det fanns nassar i den.

     Å andra sidan ropades ”Död åt Islam” av iranska rojalister på andra sidan (iaf enligt Omars blogg).

     Använder man samma guild-by-association så innebär detta att den del av vänstern som befann sig i motdemonstrationer är islamofober.

     Jag har svårt att tänka mig att något så extremt som ”Död åt Judendom” ropades från Quds-demonstrationen.

     Huruvida Wilhelmson talar sanning om de söndertrampade plakaten kan jag inte veta, men om det är sant är det skandalöst.

     • Jag tycker att det verkar svårt att reda ut vad som egentligen skedde på den där demonstrationen. Svårt har jag också att placera Lasse Wilhelmsson, den blide och mångkunnige, i naziztfacket. Det kan inte, får inte vara möjligt! Däremot kan jag föreställa mig individer ur AFA misshandla och förstöra palakat, oavsett vad som står på dem.

      • Svårt har jag också att placera Lasse Wilhelmsson, den blide och mångkunnige, i naziztfacket.

       Frågan är väl snarare var han placerar sig själv. Att han och Omar skadar palestiniernas sak oerhört är – fullständigt klart.

       • Men hur kan de ha gått till? Kanske det blir så när en viss sak växer, blir till fanatism och omvandlas till hat, att man tappar greppet om verkligheten och går åt helt fel håll? Konflikter kan ibland ses som helt olösbar och då kanske det är lätt att ta till dratiska lösningar. Men Lasse är ju jude och borde av den anledningen ta helt avstånd från nassarna, kan man tycka, hur jävliga och råa israelerna än är.
        Han med sin gedignakunskap tappar ju allt förtroende!