Goldstone och Mänskliga Rättigheter


[column width=”49%” padding=”2%”]Idag skriver Helle Klein och berättar om Goldstone-
rapporten som nu lämnas in till FN:s organ för mänskliga rättigheter i Genève. Det är med detta i minnet man ska se den turbulens som uppstod runt Boströms kulturartikel i Aftonbladet, rykten som sprids att Carl Bildt har något slags samröre med – Hamas.

HK/AB: ”I morgon överlämnas Goldstone-kommissionens rapport om Gazakriget till FN:s organ för mänskliga rättigheter i Genève. Rapporten består av över 500 sidor som visar att den israeliska armén begick krigsbrott och brott mot internationell humanitär rätt. Civila palestinier sköts när de försökte sätta sig i säkerhet, trots att de viftade med vita flaggor. Samhällsbärande institutioner som skolor och sjukhus bombades systematiskt liksom fabriker. Vatten- och elförsörjningen slogs ut. Israels våld var oproportionerligt och riktat mot Gazas befolkning, inte bara mot Hamas, slår FN-rapporten fast. Också Hamas beskylls för att ha brutit mot internationell rätt under raketbeskjutningarna mot Israel.

För första gången kan nu världssamfundet ställa de ansvariga i Israel/Palestina-konflikten inför rätta och utkräva ansvar för krigsvansinnet.”

Att Goldstone själv anklagats för antisemitism och för att vara en självhatande jude är helt i linje med det Israeliska utrikesdepartementets kampanj för att försvara det som hände i Gaza nu i vintras. Det är dessutom en kampanj som är världsomspännande, ser man bara på den desinformation som spridits på -bloggar- här i Sverige så kan man säkerligen räkna med över tusen blogginlägg som skyller det inträffade på palestinierna.

Igår kom uppgifter i media om att ett stort antal bosättare höll på att ockupera Al-Aqsa-moskén i Jerusalem. En palestinsk vän berättade att sexton palestinier hade skadats av polisens eldgivning, något som också kan ha ett samband med Goldstonerapportens överlämnande. Helle Klein berättar i sin artikel att det israeliska UD satsar hårt på att få sina vänner att stoppa rapporten.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Al-Aqsa

HK/AB: ”EU har ett unikt tillfälle att se till att de som är skyldiga till övergrepp mot de mänskliga rättigheterna i Israel, på Västbanken och i Gaza ställs till svars. Både Carl Bildt och Gunilla Carlsson har hittills varit tydliga när det gäller dessa frågor. Som EU-ordförande har Sverige en nyckelroll. Goldstone-kommissionens arbete är den enda process som kan leda till rättvisa. Gazakrigets förbrytare får inte skänkas straffrihet. Vad ska vi då ha internationella lagar till? Bjud in Goldstone till Bryssel, Carl Bildt.”

Krigsförbrytare ska ställas inför den internationella dom-
stolen i Haag. Vi får hoppas att de krafter som nu agerar för att hindra detta kommer att dra det kortaste strået. En sådan sak vore en seger för mänskligheten och en seger för folkrätten. Mörkrets krafter har fått dominera alltför länge nu.

(Ser du stötande reklam så meddela mig)
[/column]
intressant Andra om: , , , , , dn12 svd1 dag dbl pol ab123 hd t


19 svar till “Goldstone och Mänskliga Rättigheter”

 1. Goldstone är en judisk sionist enligt hans dotter som försvarade sin fars rapport , Israel vägrade samarbeta med undersökningsgruppen
  Israelerna säger att gruppens uppdrag var ensidig och ignorerar Hamas missil attacker

  Det är mycket allvarligt att höra en jurist som Goldstone anklagar Israel för att ha begått krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten
  Detta kan ge en möjlighet till vilken advokat som helst att starta ett åtal mot Israel var som helst i världen

  Israel har startat en diplomatisk offensive för att försöka begränsa skadorna , Israelerna vill sätta in allt de har för att motverka de negativa effekterna av Golstone rapport
  Israels vice utrikesminister Danny Ayalon sa ” vi ska mobilsera våra vänner i FN inklusive USA och flera europeiska länder tills rapporten är helt begravd”

  Sammanstötningar mellan palestinier och bosättare igår resulterade till 40 skadade palestinier 10 av de var mycket allvarligt , sammanstöningar pågick från morgon timmarna tills eftermiddag , Bosättarna ville ta över Alaqsa moskén för att skapa nya fakta på marken och för att dela moskén med muslimerna , försöket har misslyckades den här gången och flera försök är på gång

  • tack för länken till Goldstone-rapporten.
   Till min skrivare har jag kopplat en stor bläckstation och den skriver på bägge sidor.
   Och så en limbindningsmaskin.
   sid 1-38 nu möjliga att ta med och läsa…

 2. Jag läste i italiensk media att det var någon judisk högtid då olaga bosättare attackerade Al Aqsa moske.
  Olaga bosättare uppfyller ALLA KRAV att terrorstämplas!
  De har extrem sinne på religionen de tillhör, de attackerar människor (palestinier liksom internationella hjälp organisationer), de är beväpnade och utan någon uniform!
  De är terrorister helt enkelt som lever på andras människors mark!

 3. Vad israelerna är rädda för är givetvis att (den teoretiska) chansen att de åker fast ökar avsevärt i och med rapporten.

  Men vad den ”självhatande” sydafrikanska Goldstone av judisk börd också slår fast i sin rapport är rasstatens rätt att agera mot Gaza i ”självförsvar” vilket därmed omintetgör att man blir skyldiga för att ha brutit vapenvilan (vilket man gjorde). Innan massakrerna var det palestinska ockupationsförsvarets beskjutningar med mod. nyårsraketer lika med noll. Hamas ville också förlänga detta vapenstillestånd mot att israelerna avbröt blockaden, vilket de alltså vägrade. En annan sak som undveks att nämnas var att endast civila palestinier med utländska pass tilläts fly, normalt i moderna krig är ju annars att civila bereds möjlighet att evakueras något israelerna vägrade.

 4. Jag har läst genom rapportens Executive summary s. 5 – 28 (det är relativt gles text så det är INTE 24 A4-sidor! Så läs.) och kan säga att det som att läsa en mardröm. Tycker det är en mardröm även om enbart hälften är sant.
  Detta borde alla journaliser utan omdöme m.m. läsa för att få sig en motvikt till det upptrummade hatet och attityden ”de får skylla sig själva”.
  Propagandamaskineriet kommer ha bråda dagar att motarbeta rapporten innehåll och stämpla detta som ensidigt.

  • Sorry det är s. 5 – 38 men det inte mindre läsvärt.

   Det blir bl.a. svårt att förklara den totalt onödiga massakern av 31000 värphöns, demolitionen deras burar och utrustningen för äggproduktion! Rapporten beskriver att handlingen mot farmen i Zeitoun inte kan på något sätt rättfärdigas militärt och enbart hade för avsikt att förstöra.

   Hur tänker egentligen israels armé? Var det militanta värphöns?? La dom antisemitistiska ägg? Varför förstör man en mjölkvarn?

 5. Även om en rätten att agera mot Gaza i ”självförsvar” hävdas så kan knappast enskilda brottslingar ansvarsbefrias och där pekar rapporten t ex följande på sid 537 av 575:

  ”(g) Allvarliga brott mot Genèvekonventionerna och anledning att ta upp enskildas kriminella ansvar enligt internationell straffrätt.

  1732. Från de uppgifter som inhämtats fann kommisionen att följande allvarliga brott mot Fjärde Genèvekonventionen har begåtts av israeliska styrkor i Gaza:
  uppsåtligt dödande, tortyr eller omänsklig behandling, med uppsåt orsakat stort lidande eller svår skada till kropp eller hälsa, och omfattande förstörelse av egendom, som inte rättfärdigas av militär nödvändighet och utförts olagligt samt lättfärdigt. Detta utgör allvarliga brott mot dessa lagar och ger upphov till individuellt straffrättsligt ansvar.
  Kommisionen konstaterar att användning av mänskliga sköldar också utgör ett krigsbrott enligt Romstadgan i Internationella brottmålsdomstolen.

  1733. Kommisionen anser vidare att den serie av handlingar som berövat palestinierna i Gazaremsan deras försörjningsmöjligheter, sysselsättning, bostäder och vatten, att förneka deras frihet, rörlighet och deras rätt till lämna och återgå till sitt eget land, som begränsande av deras rättigheter att få tillgång en domstol och ett effektivt rättsmedel, skulle kunna leda till att en behörig domstol finner brottet är förföljelse, att ett brott mot mänskligheten har begåtts ..”

  Osv.. osv.. De lär få anstränga sig en hel del för att få den här rapporten begravd men å andra sidan har de ju lyckats i +60 år tidigare..

 6. Israeler kan inte ställas till rätta inför ICC eftersom Israel inte är med i ICC. Undantaget är enskilda militärer med dubbla medborgarskap (ej amerikanskt) som ligger aningen mer pyrt till om de reser utomlands.

  • ”Israel” kan ställas inför rätta. Jag föreslår du läser Goldstone-rapporten eller artiklar såsom denna (nedan) från Haaretz:

   The report, released September 15, caused a huge initial international stir, not only because of its findings, the bulk of which focused on Israel, but also because of its ultimate recommendation: that the United Nations Security Council, whose decisions have binding power under international law, require Israel, and Hamas, which controls Gaza, to conduct their own respective independent investigations of the evidence of human rights violations cited in the report. If they do not do so within six months, the report urged the Security Council to refer their cases to the International Criminal Court in the Hague.

   Källa: ”Israel, U.S. working to limit damage of Goldstone report”, Haaretz, 27/09/2009

   http://www.haaretz.com/hasen/spages/1117314.html

   • Rapporten uppmanar säkerhetsrådet att hänskjuta fallet till Internationella brottmålsdomstolen i Haag och ingenting annat.

    USA har nu vetorätt i säkerhetsrådet och kommer givetvis se till att rapporten stannar kvar inom rådet för mänskliga rättigheter där den kan diskuteras i evigheter.

    Som framgår av artikeln blir det nu en armbrytning mellan organisationer för internationella rättigheter och USA/Israel’s diplomater där de senare vinner lätt.

    • Jo, men ICC kan döma ”Israel” trots att ”Israel” inte är juridiskt bundna till ICC-protokollet. Det var precis det som hände Sudan och deras president Al-Bashir i år.

 7. Det är nog inte någon större risk att att världssamfundet går emot israel. Det finns inget större intresse för det eftersom nästan alla organisationer och länder lyder Usrael.
  Vad jag för tillfället mest oroar mig för är att al Aqsamoskeén snart ska rasa ihop efter åratal av israels direkt riktade grävningar under byggnaden. Vad kommer då att ske i den arabiska världen? Kommer ett storkrig att utbryta?

 8. palestinechronicle.com

  Palestinian Factions Warn of New Intifada

  ”Several Palestinian factions, including the Palestinian National Authority (PNA) and the Hamas resistance movement have warned of a new Intifada, or uprising.
  The warning by the Palestinian groups came after Israeli police beat up Palestinian Muslim worshippers in al-Quds on Sunday. The Israeli police had accompanied a radical Jewish group.

  The Jewish group tried to break into the yard of the al-Haram al-Sharif, where the Muslims first Shrine, the al-Aqsa mosque is, in the eastern part of al-Quds.
  PNA’s minister of religious affairs, Mahmoud al-Habbash told Xinhua that the continuation of such attacks on the Muslim holy site ”would lead to another new Intifada in the region”.

  Palestinian witnesses said Israeli police forces, which accompanied the Jewish worshippers, fired tear gas and sonic blasters at the Palestinians and beat them with sticks, wounding at least ten people…”